The day after | Een boodschap ‘van boven’

therapeut

The day after

Eigenlijk kan ik niet kiezen. Ik heb zoveel momenten meegemaakt die een enorme invloed hadden op mijn leven: trouwen, een kind krijgen, mensen verliezen, mensen vinden; allemaal momenten met impact. In eerste instantie wilde ik schrijven over de dag nadat ik mijn diagnose kreeg – een groot moment na een jarenlange zoektocht. Toch kies ik ergens anders voor. De dag die twee gebeurtenissen met elkaar verbindt: mijn gezondheid en de ramp met MH17 – een verbondenheid die eigenlijk al bestond.

Therapie

Het klinkt misschien niet logisch: wat heeft mijn gezondheid nu te maken met MH17? Daarom een korte uitleg. Vanwege mijn aandoening (EDS) kreeg ik steeds meer problemen met bewegen. Mijn spieren zijn snel overbelast, net als mijn gewrichten. Mijn lijf kan nog maar weinig en mijn leven bestaat voor een heel groot deel uit liggen. Ik vond een therapeut die mij kon helpen – mentaal én fysiek. Ik ‘trainde’ met hulp van een apparaat mijn spiercorset en hij hielp mij mentaal doordat hij me iets zinnigs te doen gaf. Dat kwam op het goede moment: ik was inmiddels afgekeurd en voelde me totaal nutteloos. Zo hielpen we elkaar. Een mooie samenwerking. Helaas zat mijn therapeut met zijn gezin (op één zoon na) in het vliegtuig MH17.

Ziek(en)huis

Juni 2015. Nadat ik me een week lang zeer ellendig voelde door zware benauwdheid kwam ik op de SEH terecht. Eigenlijk dacht ik met een nieuw antibioticakuurtje weer naar huis te mogen, maar ik bleek ernstig ziek: een flink aantal longembolieën, longontsteking én een longinfarct. Ik mocht dus niet naar huis, maar werd opgenomen. En hoewel niemand graag in het ziekenhuis ligt, ontmoette ik daar twee mensen die mijn kijk op het leven voorgoed veranderden.

Groeten van boven

Na mijn opname ging ik naar de ‘short stay’ afdeling. ‘s Avonds kwam er een man bij met wie ik een directe klik ervoer. We praatten veel en toen hij de volgende morgen weer naar huis mocht, kwam hij naar me toe. Hij pakte mijn hand en zei: ‘Zorg goed voor jezelf en jij weet wat ik daarmee bedoel.’ Zorg goed voor jezelf was de standaardzin die Rob, mijn therapeut, altijd tegen me zei. Kippenvel. Een groet van Rob, hij past op me. Het was echt een groet van boven.

Engelen-bestaan

De volgende dag plaatsten ze me over naar de longafdeling. Naast me lag een meneer met dubbele klaplong. Ook met hem had ik een speciale band. Hij vertelde me zijn verhaal en ik schreef daarop een gedicht. Hij uitte zijn angst en ik luisterde – omdat een luisterend oor soms alles is wat iemand wil. Wanneer ik hem mijn eerste dichtbundel overhandig, noemt hij me een engel.

Ik ben een spiritueel mens, geloof in de kracht van het universum. En ik voelde dat ik daar moest zijn op precies dat moment. Mijn waarden bleken na vijf dagen weer in orde en ik mocht haar huis voor verder herstel. Met tranen in zijn ogen nam mijn buurman afscheid. Ik had iets goeds gedaan, gewoon door daar te zijn.

Gesterkt naar hui

Twee mensen – onbekenden – die een grote indruk op mij maakten. Nog steeds vraag ik me af hoe het is afgelopen met mijn buurman en ben ik heel dankbaar voor de man met zijn boodschap. Ik weet dat het goed is. Ik weet dat ik op mezelf moet passen en dan Rob een oogje in het zeil houdt. Ik was serieus ziek, maar mijn lijf – hoe krakkemikkig ook – is sterk. Ik ben sterk. Ik ben een vechter en kan een stootje hebben.

Veel dagen hadden hun eigen specifieke invloed op mijn leven en deze twee horen daar absoluut bij.

Het gedicht dat ik schreef tijdens de opname

Heb jij weleens zoiets bijzonders meegemaakt, waarbij het leek dat iemand ‘van boven’ gedag kwam zeggen of een speciale boodschap voor je had?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Jannarong – Shutterstock

Andere blogs in deze serie:
De geboorte van onze zoon
De eerste operatie van mijn zoontje
Kiki moest afscheid nemen van haar vader
Waar ik anderen voor waarschuwde, overkomt nu mij
‘Ik denk dat we het huis maar moeten verkopen’
Mijn therapeut kwam gedag zeggen
Mijn kleine meisje werd met spoed opgenomen
Niks is nog hetzelfde als hiervoor

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten