The Day After | Niks is nog hetzelfde als hiervoor

Mijn lieve vriendinnetje Merel vroeg me iets te vertellen over een moment in mijn leven, dat zo’n diepe impact heeft gemaakt dat het nooit meer hetzelfde is geweest. De zogeheten “Day After”. Al wekenlang vraag ik mijzelf af wat nu een dergelijke ommekeer in mijn leven heeft kunnen maken. Er zijn namelijk genoeg momenten, die ik als een turning point beschouw. Ik denk al aan het verlaten van een agressief vriendje, afscheid nemen van de advocatuur of mijn eerste miskraam.  Maar ergens zijn dit gewoon onderdelen van het leven, dus het hoort erbij. Toch is mijn Day After moment net zo alledaags als hetgeen ik hiervoor genoemd heb.

Mijn alles veranderende moment was de dag dat ik moeder werd.

Voordat ik zwanger werd van mijn oudste heb ik helaas ook eerst moeten ondervinden wat het was om een miskraam te hebben. Ik weet nog heel goed hoe het voelde alsof mijn wereld compleet instortte. Ik moest op de babybytes pagina mijn status veranderen naar “niet zwanger” en het hakte er nogmaals in. Ik had zo uitgekeken naar het kindje en het hielp ook absoluut niet dat iedereen om mij heen met een poep en een scheet zwanger werd en bleef. Toen ik dus pas maanden later weer zwanger werd, was ik als de dood dat het weer mis zou gaan. Ik ben eigenlijk de hele zwangerschap onzeker geweest. En al helemaal toen de kleine dame zich vijf weken te vroeg aandiende. Ik was er nog niet klaar voor!

Tot aan de dag van de geboorte van mijn oudste dochter, heb ik periodiek te maken gehad met angstige en dikwijls sombere gevoelens. Ik kon ze niet altijd goed een plekje geven en het hinderde mij zeker in mijn doen en laten als ik er last van had. Toen mijn kleine meisje op mij werd gelegd had ik totaal geen angst zoals ik angst kende. Ik was natuurlijk ontzettend onzeker en dacht “wat nu”,  maar de paniek zoals ik het kende bleef weg. Vier dagen na de bevalling belandde ik in ontzettend diepe kraamtranen en ik was er van overtuigd dat ik in een postnatale depressie zat. Gelukkig had ik een hele lieve kraamverzorgster, die mij er doorheen hielp en overtuigde dat het doodnormaal was hoe ik me op dat moment voelde. En inderdaad, de depressie bleef uit.

Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en heb ik tot de dag van vandaag geen angstaanvallen of diepe sombere buien gehad zoals ik ze had voordat ik moeder werd. Mijn directe omgeving heeft dit ook al meerdere malen opgemerkt. Het mama worden heeft mij in alle opzichten een beter mens gemaakt en alleen daarvoor ben ik mijn meisjes zeer dankbaar. Het is alsof zij het ontbrekende puzzelstukje waren in mijn leven.

Het is dus niet echt terug te bepalen tot één dag wat mijn leven heeft veranderd, maar tot een moment. Het moment dat ik meer was dan een individu. Ik was namelijk ook een mama! In mijn geval dus niet de Day After, maar A lifetime after!

Hoe ervoer jij je zwangerschap?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Foto is afkomstig uit de blog over de babyshower van Miriam

Andere blogs in deze serie:
De geboorte van onze zoon
De eerste operatie van mijn zoontje
Kiki moest afscheid nemen van haar vader
Waar ik anderen voor waarschuwde, overkomt nu mij
‘Ik denk dat we het huis maar moeten verkopen’
Mijn therapeut kwam gedag zeggen
Mijn kleine meisje werd met spoed opgenomen
Niks is nog hetzelfde als hiervoor

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “The Day After | Niks is nog hetzelfde als hiervoor

  1. Wauw mooi geschreven Mir. Zelf heb ik dat dus niet omdat ik wel in een postnatale depressie kwam zoals je weet. Maar snap wel je gevoel. Ik ervaar dat nu na de tweede heel erg omdat de depressie die iedereen verwachtte dat hij zou komen uitbleef…

  2. Wat mooi hoe een kind je leven zo compleet kan maken. Dat gevoel heb ik ook heel sterk. Niet zo sterk zoals jij het omschrijft. Ik heb behoorlijk last van ontzwangeren 😉 haha. Maar vooral na de tweede voelt mijn leven weer een stuk completer en kan ik vooral alleen maar lachen en geniet ik vol op van mijn twee kleine mannen en mijn grote man.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten