babynamen

Ben jij tevreden met je voornaam?

Hoe tevreden ben jij met je naam? Vind je dat deze goed bij je past, of had je hem liever anders gezien? Welke naam zou je jezelf geven, als je dat nu zou mogen doen? Zou je weer voor de naam kiezen die je nu hebt, of juist voor iets heel anders gaan.

Niets zo persoonlijk als een naam

Een naam, die is hartstikke persoonlijk. Hij hoort bij je, je wordt zo al je hele leven genoemd, en hem veranderen in iets anders is lastiger dan je denkt. Ten eerste omdat het nogal een proces is, ten tweede omdat de naam nu eenmaal bij jou is gaan horen.

De meeste mensen denken er dan ook niet zo over na of ze blij zijn met hun naam. Dit is nu eenmaal hoe hun ouders hen genoemd hebben, dus zo heten ze. Alleen in wat meer extreme gevallen, wanneer er bijvoorbeeld geen contact meer is met de ouders, er een vernoeming naar iemand heeft plaatsgevonden die je ongedaan gemaakt wil laten worden, of wanneer mensen je naam altijd maar verkeerd schrijven of uitspreken, komt de gedachte om de naam te laten veranderen vaak opzetten.

Verder zouden de meeste mensen als ze nu een nieuwe naam zouden moeten kiezen gewoon weer voor dezelfde gaan. Niet omdat ze het per se de mooiste vinden, wel omdat dit nu eenmaal de naam is die zij hun hele leven al dragen en die hen dierbaar is geworden.

Een lastige taak voor toekomstige ouders

Dat is een hele opluchting voor toekomstige ouders, want het verzinnen van babynamen, dat kan heel wat hoofdbrekens opleveren. Je wilt gaan voor een naam die jij mooi vindt, maar liefst ook eentje die past bij je kind. Je kind dat nog niet geboren is, ga er maar aan staan.

Daarnaast krijg je te maken met namen die absoluut niet in aanmerking komen. Vaak vallen namen van mensen die je kent af, zelfs al heb je nu geen contact meer met ze. Je kind dezelfde naam geven als die pestkop van de basisschool, of die slome uit de brugklas, dat zal je niet snel doen. Nee, je zoekt naar een naam waar je een goed gevoel bij hebt, en waar je kind een leven mee vooruit kan. Maar wat nu als jouw toekomstige kind de meisjesnamen die je hebt verzonnen helemaal niet zo mooi vindt? Of de jongensnaam maar stom vindt? Angstbeelden waar vrijwel iedere toekomstige ouder wel eens last van heeft. Onterecht, zo bleek aan het begin van dit stuk al. Het overgrote deel van de mensen heeft nauwelijks een mening over de eigen naam, en beschouwt deze als een gegeven. Een hele opluchting, toch?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

©Africa Studio, afbeelding РShutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *