Sinterklaasfeest

Mijn wens? Een gezellig Sinterklaasfeest voor iedereen!

Het zal jullie niet ontgaan zijn: Sint en Piet zijn weer bijna in ons land en de ongenuanceerde discussie is weer opgelaaid. Ik wil hierover graag mijn mening geven. Laat ik hierbij voorop stellen dat ik niet fanatiek voor of tegen Zwarte Piet ben. Een aantal jaar terug wel: ik kon me niet voorstellen dat mensen zoveel moeite hadden met dit element van ons jaarlijkse kinderfeest. Maar inmiddels kijk ik toch iets anders tegen de zaken aan: door een kleine aanpassing kunnen we toch weer prima het Sinterklaasfeest gaan vieren?

‘Zo trots als een aapje’

In de aflevering van Voetbal International, 24 oktober 2016, maakte Johan Derksen richting Sylvana Simons de opmerking: ‘Zo trots als een aapje’. Deze verbasterde Nederlandse uitdrukking (oorspronkelijk natuurlijk zo trots als een pauw) werd breed uitgemeten op internet. Eén van de reacties was de vraag of Sylvana niet op 6 december meekon naar Spanje. Dit geeft voor mij heel goed de veranderde tendens weer, ten opzichte van het fenomeen ‘Zwarte Piet’: de laatste jaren wordt met deze term vaker gerefereerd aan mensen met donkere huidskleur. Althans, dit valt mij persoonlijk op. Mensen om mij heen die zelf een donkere huid hebben, vertellen dat zij dit soort opmerkingen al veel langer naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Van de grote lolbroek naar een karikatuur

Als klein meisje zag ik Zwarte Piet als een vrolijke figuur die grapjes maakte. Heel positief dus. Mensen met een donkere huidskleur zag ik los van de Pieten. Zij gingen toch niet door de schoorsteen? En de Pieten in mijn fantasiewereld wel. Ik kon me daarom lange tijd niet voorstellen dat iemand zich beledigd kon voelen door de term Zwarte Piet. Daarnaast begreep ik de teksten van die liedjes toch niet goed op die leeftijd (soms trouwens nog steeds niet; ik heb geen idee wat ‘kaatseballen’ zijn!)

‘Wat vinden zij er eigenlijk van?’

Voorstanders van Piet zoeken druk naar medestanders binnen de ‘donkere gemeenschap’. Hier zijn de meningen verdeeld. Zo is mijn schoonmoeder bijvoorbeeld trots op haar donkere huidskleur en vindt dat Piet zwart moet blijven. Dit verkondigt ze aan iedereen die het wil horen. Een aantal van mijn vrienden zijn het met haar eens, maar niet allemaal. Sommigen van hen zagen zwarte Piet in hun jeugd niet als die vrolijke figuur, zoals ik, en anderen werden ervoor uitgescholden. Dat gaf voor hen natuurlijk een heel andere lading aan het Sinterklaasfeest.

Van dichtbij
En toen zag ik vorig jaar van heel dichtbij hoeveel impact dit onschuldige karakter op iemand kan hebben. Een meisje bij mij uit de groep was uitgescholden voor Zwarte Piet, wat haar erg verdrietig maakte. Ze durfde zelfs niet meer naar school. Haar moeder was echter niet boos op de jongen die haar had uitgescholden. Ze probeerde haar dochter juist de positieve kant van de Pieten en haar eigen huidskleur te laten zien. Natuurlijk, ik vond de benadering van deze moeder heel mooi om te zien, maar tegelijkertijd maakte het op harde wijze zichtbaar hoe pijnlijk ‘zwarte Piet’ kan zijn voor anderen.
Een kleine verandering, maar een groot verschil
Kinderen tot een jaar of 7-8 hebben een grote fantasie. Zij geloven wat ze zien: voor hen zal het dus niet uitmaken of de pieten zwart zijn. Het is namelijk niet voor niets dat ze pas vanaf groep 5-6 beginnen met surprises en het geheim van Sinterklaas kennen. In dit geval zijn het de volwassenen die veel moeite hebben met een verandering, al gebruiken ze de kinderen vaak als excuus/argument. Zij zien het verschil wel en daarmee ook hun eigen jeugd(herinnering) verdwijnen.
Dit alles heeft mij aan het denken gezet. Is het zo erg om het Sinterklaasfeest een beetje aan te passen? Het verdwijnt heus niet. De voorstanders voelen de nostalgische behoefte om niet aan een traditie te komen die zij zelf altijd met plezier hebben beleefd. Dit had ik, zoals eerder gezegd, ook een aantal jaar geleden. Maar verandering kan geen kwaad. Ik denk dat RTL met een grote diversiteit aan ‘schoorsteenpieten’ een stap in de goede richting zet.
Antilliaans Sinterklaasfeest
Hoe mooi zou het zijn als hiermee het Sinterklaasfeest weer voor iedereen in Nederland toegankelijk is en net zo’n groot feest als vroeger? In ieder geval weten ze op de Antillen wel hoe ze een feestje moeten bouwen rondom de intocht. Laten we hopen dat de intocht in Maassluis dit jaar, ondanks de voor- en tegenstanders, voor kinderen minstens zo feestelijk wordt!

Hoe denk jij over de aanpassing?
En heb je (ondanks de discussie) ook zo’n zin in het Sinterklaasfeest?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Sophie

Ik ben Sophie (30), samen met Lionel en kersverse moeder van een zoon. In mijn dagelijks leven ben ik daarnaast ook juf in het Jenaplanonderwijs. Voor Lotus Writings schrijf ik over mijn belevenissen op school en hoe ik hier terecht kwam.

10 Replies to “Mijn wens? Een gezellig Sinterklaasfeest voor iedereen!

 1. Voor mij is de lol van het sinterklaasfeest wel een beetje af. Ik kijk nu naar mooie alternatieven die bij ons gezin passen. En dat vind ik jammer. Juist wij Nederlanders staan open voor zoveel verschillende culturen/feesten, waarom moeten we óns feest dan gaan aanpassen? Het is zelfs cultureel erfgoed…
  In mijn ogen: wanneer wij als volwassenen niet overal iets achter zouden zoeken, met name iets negatiefs, zouden de kinderen een heel fijn feest hebben. Blank/zwart/paars/groen of geel…
  Gera onlangs geplaatst…Bezuinigingen of gewoon dubbele straf?My Profile

  1. Ik begrijp wel wat je zegt en voelt.
   Persoonlijk sta ik er iets anders in: sommige vrienden en kennissen zijn vroeger extra gepest rond de Sinterklaastijd, waardoor ik snap dat het voor hen lastig is te begrijpen dat Zwarte Piet er zo uit ziet. Feit blijft dat hij een karikaturaal uiterlijk heeft (zoals vroeger Sjimmie uit Sjors en Sjimmie) en ik vind dat zoiets best mag veranderen, cultureel erfgoed of niet.

   Neemt trouwens niet weg dat veel tegenstanders van Zwarte Piet van toeten noch blazen weten en zich absoluut niet verdiept hebben in de achtergrond van ons Sinterklaasfeest; zoals de incorrecte vertaling van Zwarte Piet naar Blackface.

   Wij vieren het ook gewoon, ongeacht wat anderen vinden of doen. Met lekker snoepgoed, veel gezelligheid en surprises.

   1. Ik vind dit een moeilijke discussie hoor. Dat is de reden dat voor mij de lol van het feest er wel af is. Aan de andere kant worden wij blanke Hollanders kaaskoppen genoemd. Hoor je volgens mij niemand over als zijnde beledigend. Ik wil niemand beledigen en iedereen heeft recht op een mening inderdaad. Maar je zegt zelf ook dat de tegenstanders zich meestal niet verdiept hebben in de achtergrond van het sinterklaasfeest. Feit blijft inderdaad dat Piet een karikaturaal uiterlijk heeft…
    En met ‘ons’ bedoel ik Hollands, ongeacht je huidskleur…Maken wij volwassenen het allemaal niet veel te ingewikkeld? Ik bedoel, zelfs de Efteling wordt beticht van discriminatie…
    Gera onlangs geplaatst…Bezuinigingen of gewoon dubbele straf?My Profile

    1. Ja dat vind ik ook weleens lastig. Ik vond het in het begin van de discussie bijvoorbeeld heel lastig dat ik het gevoel kreeg aangevallen te worden op het vieren van Sinterklaas. Terwijl voor mij nooit ergens kwade bedoelingen aan het feest kleefden en ik in ons (weliswaar vrij blanke) dorp nooit discriminatie meemaakte rondom Sinterklaas. Dat rijmt niet met de opmerkingen die je soms voorbij ziet komen, alsof wij willens en wetens massaal al jarenlang een racistisch feest vieren.

     🙂 Ik dacht ik vraag het gewoon, omdat je via internet niet altijd kan zien welke ‘we’ iemand bedoelt. Tja misschien wel hoor. Beetje zelfspot, beetje relativeren aan beide kanten en gewoon in gesprek gaan met elkaar. Het gros van de Nederlanders heeft nog altijd goede bedoelingen.

     Haha ja daar vond ik ook dat in doorgeslagen werd. In de Efteling heeft elke bevolkingsgroep zijn eigen karikatuur staan en daar moet je niets achter zoeken. Sommige tegenstanders bijten zich te veel vast (voorstanders natuurlijk ook). Jammer. Het is zo’n fijn feest!

 2. Ik ben het helemaal met je eens! Ook voor mij is de belangrijkste reden om voor aanpassing te zijn dat de figuur Zwarte Piet kan bijdragen aan kwetsen of discriminatie van kinderen (zie rapport Kinderombudsman https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/30/kinderombudsman-zwarte-piet-in-strijd-met-kinderrechtenverdrag-a1524070).

  Ik ben het helemaal eens met voorstanders van Zwarte Piet dat het Sinterklaasfeest niet met verkeerde bedoelingen wordt gevierd, maar het feit dat kinderen zich gekwetst voelen is voor mij toch echt meer dan genoeg reden om iets te willen veranderen! Sinterklaas moet een feest zijn voor álle kinderen, dan kijk ik er ook erg naar uit en hoop ik dat deze mooie Nederlandse traditie nog eeuwen blijft bestaan!

  1. Heel mooi verwoord. Zoals zowel voor- en tegenstanders roepen, zou het kind voorop moeten staan. Daar ben ik het mee eens. Een kleine aanpassing en we kunnen terug naar de charme van dit feest.

 3. Ik ben benieuwd of mensen die dit lezen ook openstaan voor verandering of juist vinden dat je vast moet blijven houden aan een traditie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge