Oudejaarsavond is een avond waar je smartphone en de echte wereld elkaar continu afwisselen. Aan de ene kant is het leuk om in contact te staan met je vrienden en goede bekenden het allerbeste te wensen voor komend jaar. Tegelijkertijd is het ook niet gezellig voor je omgeving als je alleen maar naar dat schermpje tuurt. Hoe zorg je nu voor een balans?
Waarom zou je je telefoon bij je willen hebben met oud & nieuw?
Ondanks dat ik groot voorstander ben van beleven en samen zijn in het echte leven, ben ik toch ook blij dat we een smartphone hebben. Hij levert namelijk ook leuke dingen op:
- Je kan contact houden met mensen die je het liefst bij je had gehad tijdens de jaarwisseling, maar die andere afspraken hadden. Via je telefoon kan je toch een beetje zien hoe zij de avond doorbrengen en op die manier ‘bij ze zijn’.
- Doordat je al je eerste nieuwjaarswensen hebt geuit, hoef je geen verplichte bezoeken af te leggen op 1 januari (althans, voor mij hoeft dat niet per se)
- Het is leuk om via Instagram mee te kijken met bekenden: wat doen zij? Hebben zij ook een leuke avond?
Wel denk ik dat het handig is om heldere afspraken te maken onderling. Niet iedereen gaat op dezelfde manier om met zijn smartphone en hij kan best als storend worden ervaren (als iemand er de hele avond op zit). Daarom hieronder vijf handige tips om het gezellig te houden! Wel de lusten, niet de lasten.
5 tips voor gezellig telefoongebruik tijdens oudejaarsavond
Geen telefoon aan de eettafel
Weet je nog dat je vroeger al rond 18.00 uur je gelukswensen voor het nieuwe jaar moest sturen, omdat je er anders niet meer doorheen kwam tussen 20.00 uur tot ergens midden in de nacht? Dat je midden in de nacht half aangeschoten in bed plofte en dan een uur later opgeschrokken wakker werd van de enorme toestroom aan sms’jes? Gelukkig is dat nu niet meer zo. Of je nu kiest voor een abonnementen met toestel of de losse Sim Only abonnementen van tegenwoordig, bereik heb je sowieso wel. Dat maakt wel dat je dus ook niet halverwege het avondeten een berg berichtjes hoeft te verzenden: geen telefoons op tafel.
Spreek af wanneer je je telefoon kan gebruiken en wanneer niet
Overmatig telefoongebruik is een grote ergernis. Het is simpelweg niet fijn als je middenin een fanatiek spelletje Triviant denkt te zitten en je vader roept ineens tussendoor dat iedereen de groeten krijgt van tante Beppie. Of dat je je uiterste best doet om Days of our lives te verbeelden met hints, maar niemand het ziet, omdat ze naar hun schermpje kijken.
Maak daarom duidelijke afspraken met je gezelschap. Wanneer gebruiken jullie je telefoon? En wanneer laat je hem liggen (of zet je hem weg in je tas)? Op die manier voorkom je ergernissen en kan je ook gewoon af en toe ongegeneerd kijken wat je vrienden aan het doen zijn.
Sta bewust stil bij de avond: wil je echt alles vastleggen?
Een tijd geleden zag ik een filmpje van iemand. De koeien mochten voor het eerst de wei in en langs de kant stond een groep ouders met hun kinderen. Werkelijk alle volwassenen stonden te filmen, terwijl de kleintjes met grote verrukking keken naar de dansende koeien.
Wat ik maar wil zeggen: sla ook eens iets op zoals het is. Beleef. Je hoeft niet alles vast te leggen voor je volgers, vrienden of wie dan ook; het kan zoveel leuker zijn om de tranen over je wangen te laten rollen van het lachen, elkaars hand vast te houden, het nieuwe jaar zingend en dansend in te gaan en na afloop terug te kijken op een geslaagde avond. Niet op je telefoon, maar door de herinneringen die je hebt gemaakt. Uiteindelijk is dat toch veel mooier?
Stuur niet iedereen een berichtje, maar alleen de mensen die echt belangrijk voor je zijn
Wees selectief met je berichtjes (kwaliteit boven kwantiteit). Is het nu nodig om die collega’s van de afdeling verderop ook het beste te wensen voor 2020? Of besteed je liever je aandacht aan oprechte berichtjes voor je (schoon)familie en beste vrienden?
Zelf kies ik er bijvoorbeeld voor om een aantal mensen (stuk of tien) die echt dichtbij staan een lief bericht te sturen, recht vanuit mijn hart. De rest kan ook wel na oudejaarsavond (officieel nog tot Driekoningen). Gewoon kort na twaalf uur, nadat je je gezelschap het allerbeste hebt gewenst. En kies je voor Sim Only internet van Simyo? Dan weet je zeker dat je berichten snel aankomen dankzij het 4G netwerk van KPN!
Vergelijk jezelf niet met anderen
Dat die goede vrienden momenteel het prachtige vuurwerk zelf beleven van naast de Erasmusbrug, betekent niet dat jouw avond minder leuk zijn. Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen; misschien dat die vrienden jouw Stories wel bekijken en je benijden omdat je lekker behaaglijk binnen zit 😉 Kortom, geniet mee met elkaars verhalen en keer dan weer terug naar jullie eigen viering van het nieuwe jaar!
Maken jullie afspraken rondom telefoongebruik tijdens de jaarwisseling? Of is dat niet echt nodig en gaat het vanzelf?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Afbeelding, Yulia Grigoryeva – Shutterstock