Telefoneren eng? Met deze 5 tips geen telefoonangst meer!

telefoneren eng bel angst belangst

Nadat de huistelefoon werd vervangen door een mobiele versie, belde ik nagenoeg niet meer met mensen. Sms’en was veel makkelijker, net als mailen. Na verloop van tijd ontwikkelde ik een soort bel-angst. Althans, ik deed het liever niet en zocht vaak de makkelijke uitweg, wat ongetwijfeld te maken had met mijn verlegenheid. Toch confronteerde ik mezelf met een uitdaging: ik ging freelancen en telefoneren werd één van mijn hoofdwerkzaamheden. Hoe ik dat aanpakte? Ik geef 5 handige tips zodat ook jij straks kan zeggen: telefoneren eng? Welnee!

Geen makkelijke prater

Op mijn blog maak ik er geen geheim van dat ik niet altijd een gemakkelijke prater ben. Nooit geweest ook, zolang ik de ander niet goed ken of het niet extreem klikt vanaf het eerste moment. In het dagelijks leven leerde ik daar wel mee omgaan, maar aan de telefoon vind ik het nog steeds weleens moeilijk. Vroeger probeerde ik dan de ander zover te krijgen dat hij of zij me de informatie zou mailen. Hoewel dat regelmatig lukte, vond ik het op een gegeven moment toch tijd om mezelf iets volwassener te gaan gedragen.

Sterker nog, ik deed iets waarvoor ik mezelf de eerste paar keer vervloekte: ik ging freelancen voor een tijdschrift en stukken schrijven op basis van telefonische interviews. Hartstikke leuk en een fantastische kans, maar tegelijkertijd doodeng. Maar, hoewel ik het soms nog steeds spannend vind: je leert vanzelf hoe het werkt. Daarom bedacht ik een blog te schrijven vol tips voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ikzelf. Want ook verlegen mensen moeten weleens de telefoon pakken, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren of informatie nodig hebt. En dan kan je maar beter weten hoe je dat moet doen, toch?

Telefonische interviewtechnieken

Bereid je goed voor

Weet waar je over gaat praten en schrijf alle vragen op die je kan bedenken. Zoek grondig uit welke expertise het bedrijf of de persoon heeft, weet om welke functie het gaat of welk onderwerp je ook maar wil bespreken. Voor alle situaties waarin verlegenheid je parten speelt, geldt namelijk dat voorbereiding leidt tot zelfverzekerdheid. Dus ook als je telefoneren eng vindt. Je weet immers waarover je praat en zal daardoor niet snel voor het blok komen te staan.

Bedenk hoe het gesprek ongeveer gaat lopen

Waar zou de ander vragen over kunnen stellen? Zijn er zaken die hij of zij eventueel zal gaan benoemen, waar jij je antwoord op paraat moet hebben? Dus lees jezelf niet alleen in, maar bekijk het ook vanuit de ander. En ik weet best: in de praktijk gaan die dingen soms alsnog helemaal anders, maar als je zelfverzekerd de telefoon pakt en het idee hebt dat je voorbereid bent op alles, verloopt het vaak een stuk soepeler.

Schrijf een inleiding voor jezelf

Het is niet de bedoeling dat je dit voorleest, maar schrijf letterlijk op wat je gaat zeggen: ‘Goedemiddag, u spreekt met Merel van Lotus Writings. Ik las op uw website dat…/Naar aanleiding van de vacature had ik toch nog enkele vragen…’ Lees die woorden een aantal keer hardop voor, zodat je in elk geval een spontane binnenkomer lijkt te hebben én geen essentiële informatie vergeet in de zenuwen.

Neem het telefoongesprek op en voorkom broodje-aapeffect

Als freelancer is dit eigenlijk gewoon noodzaak. Wanneer ik mijn klanten bel, moet ik naderhand nog precies kunnen horen wat ze precies te vertellen hadden of willen weten van mij. Anders krijg je een soort broodje-aapeffect: je hoort wat de ander vertelt, maakt daar in je eigen woorden een nieuw verhaal van en slaat de plank daardoor misschien volkomen mis.

Een ander voordeel hieraan is dat je jezelf kan analyseren. Dat is trouwens echt verschrikkelijk, zeker de eerste keer. De meeste mensen vinden hun stem verschrikkelijk en je hoort bovendien precies waar het misgaat. En dat kan behoorlijk confronterend zijn. Zo heb ik de neiging om te praten alsof ik net nog met mijn neus in een berg speed heb gehangen: veel te snel dus. Zeker als ik zenuwachtig ben, dan wordt het nog erger. Ook zei ik tussendoor heel vaak: ‘Ja’ om te laten weten dat ik mijn gesprekspartner had gehoord. Terugluisterend besefte ik hoe agressief dat soms overkomt. Oeps! Dus neem het op en leer jezelf beter kennen voor een volgende keer!

Oefen zo vaak als je kan met bellen

Samson en Gert zongen het immers al:

Waarschijnlijk word je nooit zo gewiekst en spontaan als een professionele, doorgewinterde telefoonverkoper. Maar moet dat? Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en misschien ben jij juist heel goed met woorden op papier. Of creëer je de mooiste dingen met je handen. Je hoeft niet de beste telefoongesprekken te kunnen voeren, zolang je maar redelijk uit de hoek komt. Dat is prima.

Verlegen mensen hebben vaak de neiging heel streng voor zichzelf te zijn en uit onzekerheid zoveel mogelijk de confrontatie met die ‘zwakkere kant’ uit de weg te gaan. Dat is echt niet nodig. Soms moet je gewoon springen en ja, dan val je ook weleens. Maar jezelf bezeren is volgens mij altijd nog beter dan toeschouwer zijn van je eigen leven.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt.
Vind jij telefoneren eng of pak je zonder probleem de telefoon op?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Telefoneren eng? Met deze 5 tips geen telefoonangst meer!

 1. Uhm ik heb altijd belangst gehad. Nog steeds hou ik er niet van. Nog steeds vind ik het eng. Hoe vaak ik op mijn werk ook moet bellen. Thuis wil ik het nog altijd niet. Maar jouw tips zijn heel waar. Ik schrijf ook altijd dingen uit!

  1. Het helpt echt he? Dan sta je net wat zekerder in je schoenen, omdat je precies weet wat je moet zeggen. Maar goed, ik kan me ook voorstellen met belangst (moest het woord trouwens ff twee keer lezen haha) dat je het liever aan een ander overlaat zolang dat kan.

 2. Ik vond het ook altijd lastig. Maar voor mijn werk inmiddels zo vaak de telefoon gepakt dat ik er wel overheen ben. Ik merk wel nog steeds dat ik moeite heb om de naam van de gesprekspartner te verstaan. Het is fijner als mensen opnemen met goedemiddag, dan heb ik even tijd om aan de stem te wennen en het dus wel te verstaan.

 3. Wat een goede tips! Ik ben gelukkig niet bang om te bellen. Al zijn er wel dingen die ik zelf liever niet regel. Zoals afspraken maken bij de garage.
  Op mijn werk vond ik het wel moeilijk in het begin om te bellen, omdat ik vaak geen antwoord kon geven op de vragen die er gesteld werden en belde dan ook liever niet. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is het geen probleem meer.

  1. Herken dat wel ja, dat is dan meer omdat het zo’n geregel is voor je gevoel dan niet durven, volgens mij.
   En dat is ook lastig, dan ben je meer aan het doorverbinden dan dat je echt kan beantwoorden.

 4. Ik heb voor mijn werk zo verschrikkelijk veel getelefoneerd dat ik echt afgrijselijk professioneel kan klinken.
  Nu ik het rustiger aan moet doen, vind ik eigenlijk dat ik wel genoeg heb gebeld in mijn leven. Bovendien kan ik me niet goed concentreren en lange gesprekken volgen, al helemaal niet als ik de ander niet zie. Dus schrijf ik liever ? Kan ik het nog eens nalezen in mijn eigen tempo. Zo laat ik me ook minder snel verleiden om me over te laten halen tot iets wat ik helemaal niet wil ? Want nee zeggen kan ik op dit moment alleen schriftelijk, of het wordt afgrijselijk tactloos … ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten