Of ik tattoos en piercings heb?

In de maand september verschijnt dagelijks een blog, omdat ik meedoe aan de #30dayblogchallengeNL. Deze veelzijdige lijst is bedacht door Maris van HareMaristeit.nl. Vandaag: mijn piercings en tattoo.

Inspiratie door mijn oom

Ik moet een jaartje of negen geweest zijn, toen mijn oom langs kwam. Hij had een tatoeage laten zetten: een zelf ontworpen armband van inkt. Ik vond hem ontzettend mooi – nog steeds trouwens. Gefascineerd vroeg ik hem honderduit: deed het pijn? Hoe werkt dat allemaal bij zo’n tattooshop? Geduldig legde hij alles uit en al snel wist ik het zeker: dit wil ik later ook, ondanks dat mijn moeder er faliekant op tegen was. Omdat ik nog te jong was, nam ik vast een tweede en derde oorgaatje. En op mijn vijftiende een neuspiercing.

Dit smaakte naar meer!

Daar stond ik dan als jonge puber, vol gezonde zenuwen bij Tattoo Bob (de broer van, voor kenners) in Rotterdam. De wat norse eigenaar stapte op me af, deed ongeïnteresseerd en ongeduldig zijn werk. Ik mocht gaan zitten en binnen een minuut schoot hij het knopje door mijn neusvleugel. Het viel me uiteindelijk reuze mee. Het deed vrijwel geen pijn en ik heb hem nog steeds, hij hoort bij mijn gezicht. Maar al snel merkte ik ook dat dit naar meer smaakte. Het liefst wilde ik ook een navelpiercing, al moest ik daarmee nog even wachten tot ik achttien was.

En toen waren alle plekjes op…

Kort na mijn achttiende verjaardag ging ik naar de andere Tattoo Bob (wel de echte dus). Hier werd ik gelukkig vriendelijk geholpen, gerustgesteld en voor ik het wist, was ik de trotse bezitter van een heuse navelpiercing. Zes jaar later kwam daar nog een tongpiercing bij, wat leidde tot een middag koorts en drie dagen rondlopen met een opgezette tong, maar wat was ik er blij mee. En mijn vierde piercing zette ik spontaan. Ik reed met de bus naar huis en kwam onderweg langs de lokale tattooshop. Ik wilde al tijdenlang een gaatje bovenin mijn oor en ben uitgestapt. Dit was meteen de allerlaatste die ik ooit gezet heb: pas een halfjaar later kon ik weer pijnloos op mijn linkerkant slapen en bovendien waren de plekjes op – althans, voor mij 😉

Tattoo

Mijn tattooverzameling is momenteel behoorlijk karig. Ik heb één exemplaar boven mijn linkerborst: de naam van onze oudste en daaronder het teken voor liefde in Kanji (Japans). Wil heel graag nog een paar laten zetten, maar daar moet ik nog even voor sparen. Het enige kleinigheidje waar ik de eerste keer niet aan dacht, was de plek. Nog steeds vind ik hem zelf erg mooi, maar tijdens het uitgaan gebeurde het regelmatig dat mannen vroegen tot hoever hij doorliep. Of nog erger: ze wilden eraan zitten. Voordeel aan deze plek is dan weer wel dat je hem meestal goed kunt bedekken met een shirtje. Uiteindelijk heb ik hem voor mezelf, niet voor de buitenwereld.

Waar moet je op letten bij een tattoo? 

 • Voor je een tattoo of piercing gaat laten zetten, is het belangrijk dat je een goede shop uitkiest. Neem je tijd om jezelf te laten informeren en kijk echt goed hoe het werk is dat iemand verricht. Je wil geen artist met bibberhandjes op je lichaam laten kleuren, lijkt me. 
 • Zet geen tatoeage in een opwelling (of omdat het in is). Beetje een open deur, maar je moet er over veertig jaar ook nog blij mee zijn. Ik vraag me af hoeveel vrouwen nog steeds dolgelukkig staren naar hun prikkeldraadje om de bovenarm. Waarschijnlijk toch echt alleen de dames die doelbewust voor deze stijl kozen en niet klakkeloos met Mel C meededen. 
 • Spaar liever wat langer door dan dat je die ene vriend van een vriend aan de slag laat gaan (in zijn eigen appartement en zonder enig keurmerk). Laat ook niet zomaar iets zetten op vakantie, hoe goedkoop en aantrekkelijk het allemaal lijkt. Het betaalt zich uit in een mooiere tattoo en voorkomt infecties.
 • Denk ook goed na over de plek waar je een tattoo laat zetten. Mocht je de ambitie hebben advocaat te worden, dan is het niet zo handig een kusmondje in je nek te laten zetten.  
 •  
 • Bereid je goed voor door je vooraf te laten inlichten. Zo kan je beter geen alcohol drinken vooraf, maar juist wel appelsap (heb ik me eens laten vertellen). Dus doe goed vooronderzoek, dat komt je tattoo alleen maar ten goede.

Waar moet je op letten bij piercings

 • Net als bij tattoos is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een fatsoenlijke zaak. Zorg dat ze gekeurd worden door de GGD en precies weten waar ze mee bezig zijn. Een goede zaak weigert bijvoorbeeld te piercen wanneer je nog niet de juiste leeftijd hebt en binnenstapt zonder ouders. Bovendien is het ook belangrijk vanwege infectiegevaar.
 • Denk na over het leven met piercing. Sta je voor de klas? Dan wordt het niet overal gewaardeerd als je een piercing in je gezicht hebt. Werk je veel met je handen? Dan is een Dermal Anchor Piercing in je armen geen slim idee
 • Laat de piercer liever veertig keer het stipje verzetten (waar je piercing straks zal zitten) dan dat je toekijkt hoe je toekomstige piercing een doorn in het oog zal worden.
 • Laat je vooraf door anderen informeren. Hoe ervaren zij de piercing en wat hadden zij anders gedaan? Hadden ze veel last? Mijn tongpiercing was bijvoorbeeld wel leuk, maar ik ben er een dag ziek van geweest. Ook voelde mijn tong heel dik en kon ik een dag lang niet eten. 
 • Voelt het niet goed? Ga dan gewoon naar een ander. Uiteindelijk blijft het toch je lichaam! 

HELP! Mijn zoon/dochter wil een piercing of tattoo!

Gelukkig zitten we hier nog niet in dat stadium, al geloof ik niet dat ik er heel veel moeite mee zou hebben. Ik vind het zelf mooi staan en bovendien hou je het toch niet tegen. Als jouw zoon of dochter écht een tatoeage of piercing wil en je krijgt het niet uit hun hoofd gepraat, dan heb je misschien wel iets aan de volgende tips:

 • Probeer te achterhalen waarom ze het willen. Is het een diepgewortelde wens of poging tot afzetten tegen jullie/de maatschappij?
 • Hou het gesprek gaande. Mocht je kind er niet vanaf gepraat willen worden, dan weet je ook bijna zeker dat ze geen spijt zullen hebben. In dat geval kan je maar beter zorgen voor goede begeleiding. Zoek samen naar een zaak die goede tattoos of piercings zet, help ze sparen en vertel waar ze op moeten letten.
 • Leg op een rustig moment uit waar jouw bezwaren vandaan komen. Vertel bijvoorbeeld dat zo’n kusmondje in je nek nu misschien leuk lijkt, maar je wel beperkt in je zoektocht naar een baan. En in het geval van piercings moet het staan. Oefen eerst met een oorbel of een plakpiercing om te zien hoe het staat.
 • Spreek eventueel een leeftijd af: als ze het over een jaar of op hun achttiende nog willen, mag het.
Heb jij piercings of tattoos?
Of zou je ze ooit willen?

Lees ook: 30dayblogchallenge 10: zelfbewuste doorzetter met gebrekkig timemanagement

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

12 thoughts on “Of ik tattoos en piercings heb?

 1. Ik had een navelpiercing, maar die heb ik eruit gehaald toen ik twintig weken zwanger was. Ik had wel een zwangerschapspiercing, maar ook die ging de hele tijd zweren. Die had ik al vanaf mijn 18e, dus wel echt met pijn in mijn hart eruit gehaald. Toen ik die net gezet had, wilde ik ook meteen een tongpiercing. Ik merkde ook wel de verslaving ervan. Maar ik ben toch blij dat ik het niet heb gedaan. Ik ben zo’n friemelaar en mijn tanden waren er echt aan kapot gegaan.

  1. Pijnlijk! Gek he, ik had ook moeite. Maar inmiddels doe ik niemand nog plezier met een navelpiercing haha, dus ben nu wel blij dat ik hem weggedaan heb.
   Nee wees maar blij, het is inderdaad slecht voor je gebit. En om de haverklap lag het steentje eruit of was ik weer een balletje kwijt… Ben blij dat ik hem niet meer heb, al vond ik het toen wel leuk.

 2. Ik heb wanneer ik mijn tattoos echt los tel 3 tatoeages. Nog steeds geen spijt van, naast 2 gewone oorgaatjes, 2 tunnels van 10 mm een neuspiercing en een tepelpiercing. Ik heb nog een heleboel op mijn verlanglijstje staan. Vooral tattoeages.

  De barbwire tattoo is trouwens van Pamela Anderson, Melanie C heeft een meer celtisch getinte stijl armband.

 3. Als het aan mij lag, zou ik helemaal onder zitten, maar ik hou me in. 😉 Heb 3 tattoos en 2 piercings (buiten de gaatjes in mijn oren, die vind ik niet meetellen).

 4. Ik wilde een piercing in mijn navel en een tribal op mijn rug. Wegens omstandigheden kwam het er toen niet van (vooral geldgebrek 😉) En nu ben ik op een leeftijd dat ik heb besloten dat het zo zonder wel mooi genoeg is ☺

  Maar ik geniet vooral bij anderen van de verhalen achter de versiering.

 5. Ik heb toen ik 17 was een tepelpiercing gezet. En op m 10e mocht ik een neuspiercing. Toen nog gewoon een gaatjes genoemd haha.
  Ik heb 3 gaatjes gehad aan beide kanten en linkse door m’n kraakbeen een gaatjes en rechts boven in m’n oor.

  Heb ondertussen niks meer alleen 2 gaatjes in m’n oren. Tepelpiercing eruit gehaald tijdens de zwangerschap.

  Tattoos heb ik er 9. En daar ga ik nog wel even mee door.

  1. Stoer hoor, deed het niet ontzettend veel pijn? En ik heb ook bijna alles eruit gehaald voor de zwangerschap, inmiddels vind ik het me ook niet meer staan dus het is goed zo.

   Ja die tattoos werken verslavend hè? Vind het vaak echt heel mooi!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten