Tandenpoetsen drama? Zo maak je het leuk(er)!

tandenpoetsen drama dreumes peuter drama

Heeft jouw kindje ook zo’n ontzettende hekel aan het poetsen van de tanden, handjes wassen en douchen? Wees gerust, je bent zeker niet de enige. Wie ik ook spreek, bij vrijwel iedereen is tandenpoetsen één groot drama. Maar er zijn oplossingen! Met deze tips & tricks maak je het een stuk leuker! 

Tandenpoetsen bij dreumesen en peuters

Hoe vaak moet je de tandjes poetsen?

Vanaf het moment dat je kindje tanden krijgt, kan hij ook gaatjes ontwikkelen. Dus dat is het moment om te gaan beginnen met een goede mondhygiëne. Je hebt speciale babytandenborstels die veel zachter zijn. Gebruik natuurlijk ook babytandpasta. Hierin zit minder fluoride en dat is beter voor je kindje. Hierbij is het minder erg als ze het doorslikken en de smaak is zachter. Makkelijk om te onthouden is dat je 2 keer moet poetsen vanaf 2 jaar. Vanaf dat moment kan je ze ook mee gaan nemen naar de tandarts.

Tip: BBB

Als je poetst, doe dat dan op een vaste volgorde:

 • Binnenkant
 • Buitenkant
 • Bovenkant

(Bron)

Wanneer vervang je de tandenborstel?

Zowel voor volwassenen als kinderen geldt dat een tandenborstel na drie maanden aan vervanging toe is. Dat kan soms ook eerder zijn: let er vooral ook goed op dat de haartjes nog recht staan. Buigen ze opzij, dan kunnen ze niet goed meer poetsen.

Tandenpoetsen een drama? 7 handige tips!

We hebben met Rose behoorlijk wat strijd moeten leveren. Soms konden we niet anders dan haar in een soort vreemde houdgreep nemen, omdat ze weigerde mee te werken en wij weigerden om lijdzaam te moeten toekijken hoe haar melkgebitje zou veranderen in een groot gatenpaleis. Hoe je tandenpoetsen leuk maakt?

Zet een filmpje op waarin een kinderheld ook tandenpoetst

Een ontzettend fijn filmpje was deze van Elmo, die zingt over het tandenpoetsen. Als vanzelf opende ze haar mond zolang het liedje duurde. Voordeel was ook dat ze er om moest lachen, iets dat daarvoor ondenkbaar was zodra ze een tandenborstel in onze hand ontdekte.

Maak er een spelletje van

Op sommige dagen trek ik alles uit de kast. Dan zijn we stoere piraten die hun tanden gaan poetsen. Of deftige prinsesjes die alleen mogen gaan slapen met schone tanden. Ze laten zich helemaal meevoeren in het spel en zijn veel welwillender dan wanneer ik ze overdwars in de houdgreep op schoot trek en pogingen doe om hun gebit schoon te krijgen. Ook tandartsje spelen is favoriet, zeker als ze bij mama mogen poetsen – al is dat vanwege hun hardhandigheid bepaald geen aanrader. Maar goed, aan de andere kant: door er een feestje van te maken is het tandenpoetsen geen drama meer.

Neem de tijd

Misschien een open deur, want met dreumesen en peuters moet je eigenlijk nooit haast hebben. Maar als je schone tanden wil, moet je zeker niet de strijd aangaan terwijl je eigenlijk haast hebt. Als jij rustig bent (en als het enigszins kan een beetje uitgerust), verloopt het gewoon veel soepeler. Zelfs wanneer ze geen zin hebben. Je kan dan namelijk de tijd nemen om zo’n spelletje te spelen als hierboven beschreven staat of het filmpje af te draaien.

Hou een vaste volgorde aan

Kinderen varen wel bij voorspelbaarheid. En, als we eerlijk zijn, de meeste volwassenen ook. Zo gek is dat dus niet. Creëer een vast moment om de tanden te poetsen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan: aan de kraan wassen, tanden poetsen, pyjama aan en verhaaltje voorlezen. Ze wennen vanzelf!

Geef ze een beetje controle

Zelluf doen is niet voor niks het credo van een 2-jarige. Ze krijgen meer controle over hun motoriek en ontwikkelen zich razendsnel. Ook het tandenpoetsen kan een kleine machtsstrijd worden. Dat voorkom je door de taken te verdelen. Jij poetst als eerst en zij mogen vervolgens napoetsen. Vinden kinderen vaak fantastisch en in die tijd kan jij misschien de pyjama’s pakken of iets anders doen. Win-win!

Koop samen een tandenborstel en tandpasta

Hoort ook een beetje bij het houden van controle. Als ze zelf een (elektrische) tandenborstel en -pasta kopen, kunnen ze daar vervolgens zelf mee aan de slag. Geen garantie op succes natuurlijk, maar het kan allicht een beetje helpen!

Lees samen een boek over tandenpoetsen

En dan niet voordat je eraan begint, maar gewoon overdag. Wist je dat Difrax tegenwoordig ook hele handige boeken heeft die je een handje kunnen helpen bij de opvoeding? Eén daarvan is Het Schone Smoelenboek. Aan de hand van de teksten én een leuke kalender achterin met stickers leer je kinderen om te poetsen. Als er stickers te verdienen zijn, lopen ze toch vaak een tandje harder. En daar heb je in de strijd tegen het tandenpoetsen natuurlijk alleen maar weer profijt van!

En hoe zit het met al die andere drama-momenten?

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis gaat, maar hier veroorzaken ook shampoo en nagelschaartjes regelmatig veel drama. De shampoo zou heel erg prikken of ze vinden het water onprettig als dat op hun gezichtje komt. En wat te denken van nagels knippen? Alles lijkt reden om een nieuwe strijd op te voeren en jij kan je als moeder soms wanhopig afvragen wanneer dit stopt. En of het nog goedkomt natuurlijk. Wat dat laatste betreft kan ik je geruststellen: komt écht vanzelf weer goed. Je moet ze er alleen een handje bij helpen. Hoe?

Zo maak je douchen leuker

 • Douche zelf mee: je geeft het goede voorbeeld en kinderen vinden het vaak gezellig. Als ze bang zijn voor het water uit de douchekop, kan je ze optillen en langzaam laten wennen aan het water. Geduld hebben!
 • Bij verschillende winkels kan je zeep kopen met een vrolijk kleurtje, zoals bij Hema. Zij verkopen zelfs afwasbare ‘vingerverf’.
 • Zet speelgoed in de douche. Het hoeft niet heel spannend te zijn: een puzzel die aan de muur plakt, bekertje of gieter is altijd een succes.
 • Vrolijk de douchebeurt op met een speciale washand, borstel of spons. Maak er een klein feestje van: douchen is leuk!

Drama met haren wassen?

Een heel ander verhaal is shampoo. Geen enkel kind lijkt haren wassen leuk te vinden en als de shampoo niet prikt, vinden de kinderen de hoeveelheid water in hun gezicht wel verschrikkelijk. Toch kan je bepaalde dingen doen om het leuker te maken:

 • Gebruik een kindvriendelijke shampoo die niet prikt. Dan kan dat in elk geval geen probleem worden.
 • Geef je kindje een washandje om zijn ogen te beschermen.
 • Neem ze op schoot zodat ze zich veilig voelen. Pak het haren wassen daarna heel voorzichtig aan en neem de tijd. Laat ze bijvoorbeeld liggen, zodat het water gegarandeerd niet in hun gezichtje komt.
 • Door vooraf te borstelen, heeft je kindje minder klitten en ook minder pijn tijdens het wassen.
 • Maak er een spelletje van. Ik liet de kinderen mijn haar bijvoorbeeld wassen, waarna zij aan de beurt waren. Vaak vonden ze het dan al een stuk minder vervelend als ik ‘de kapper’ was.
 • Zing een grappig liedje of bedenk een verhaal waarin zij de helden zijn.
 • Geef ze het gevoel van controle door ze de shampoo te laten uitkiezen. En hoewel ik er niet direct fan van ben, komen die shampoos met televisiehelden als Dora en Paw Patrol dan natuurlijk wel heel goed van pas! Laat ze zelf de shampoo inmasseren als ze willen of het uitspoelen.

Hoe dan ook: zet door op een liefdevolle manier. Uiteindelijk moet het toch gebeuren, de weerzin verdwijnt vanzelf (min of meer) als ze wat ouder zijn.

Nagels knippen

Ik moet heel eerlijk bekennen dat Ro van de afdeling nagels is. Hij is daar veel punctueler in dan ik en houdt het bij. Mij ontgaat zoiets volledig, tot mijn gezicht wordt open gekrast en ik kermend van de pijn mopper dat die nagels veel te snel groeien.

Zijn gouden tip: bied ze afleiding. Laat ze televisie kijken of iets anders dat hun aandacht tijdelijk vasthoudt. En hele kleine kindjes kun je het beste knippen wanneer ze slapen. Moet je alleen niet hun velletje meenemen…

Herkenbaar? Of vinden jullie kinderen tandenpoetsen één groot feest?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

13 thoughts on “Tandenpoetsen drama? Zo maak je het leuk(er)!

 1. Ik kreeg laatst de tip om teennagels gewoon te doen als het kind ligt te slapen…
  Gelukkig hier niet nodig. Haren wassen is wel een beetje een dingetje, maar als we “speciale shampoo” hebben lukt het beter (als in: paarse shampoo, tovershampoo, gouden shampoo, je verzint ‘s wat…)

  1. Hoop echt voor je dat het helpt. Anders misschien een keer tandarts spelen of een verhaaltje bedenken waarbij zelf de tanden van beer moet poetsen en jij die van hem?

 2. Zo herkenbaar!
  Haren wassen is hier gelukkig niet zo’n ding ik probeer er altijd maar een leuk spelletje van te maken..
  Maaaaaar
  die nagelschaar owww een groot drama! en vooral als de teennagels aan de beurt zijn. Verschrikkelijk !!

  1. Spelletjes helpen inderdaad wel ja, fijn dat het weinig problemen oplevert bij jullie! Geen gouden tips? 🙂

   Haha ja daar hebben meerdere ouders inderdaad last van zo te lezen. Lastige! Ben eerlijk gezegd wel blij dat Ro die taak hier voor zijn rekening heeft genomen.

 3. Deon is nu 4 en nu is het gelukkig een stuk makkelijker. Daarvoor was het echt een drama! Tandenpoetsen bij Sten gaat heel moeizaam net zoals zijn haren wassen… nagels knippen gaat bij beiden erg goed.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten