Van White Goblin Games mochten we het spel Take it Easy testen. Een gezelschapsspel dat we eigenlijk nog niet kenden. Tijd dus om wat vrienden uit te nodigen en onze tactieken te testen! Of het spel een echte winnaar is? In deze review vertellen we je er alles over!
Take it Easy: nieuw spelletje?
Waar ik eigenlijk dacht dat we een splinternieuw gezelschapsspel zouden uittesten, bleek niks minder waar. Het is namelijk al ouder dan ik zelf ben. White Goblin Games besloot het echter gewoon opnieuw uit te geven. Dat zal dan niet voor niks zijn toch? Tijd voor een echte test! Samen met het gezin (en later ook met vrienden en familie) speelden we Take it Easy met een kritische blik. Op al die ervaringen is onze recensie gebaseerd.
Leuk weetje: verschillende awards gewonnen
Waar Take it easy in Nederland een relatief onbekend spel is, heeft het in het buitenland meerdere awards gewonnen. Dat kun je teruglezen op de website van de bedenker van het spel – Peter Burley. Oorspronkelijk werd het spel uitgegeven door Ravensburger (1983).
Review Take it Easy
Inhoud van de doos
- 6 speelborden, tweezijdig bedrukt (basisspel en de variant voor gevorderden)
- 6 sets met 31 tegels (incl. 4 bonustegels)
- Instructieboekje
Take it Easy is bedoeld voor kinderen van 8 jaar en ouder
Positief: handleiding van Take it Easy is gemakkelijk te begrijpen
Ik vind handleidingen bij spelletjes vaak lastig te begrijpen. Of dat nu aan mij ligt en mijn gebrek aan concentratievermogen of aan de tekst zelf laat ik daarbij even in het midden. In het geval van Take it Easy ben je echter snel klaar. De regels zijn helder, de voorbeelden verduidelijken een en ander en je bent snel klaar om te gaan spelen.
Het doel van Take it easy?
De basisvariant
Iedereen pakt een spelbord met bijbehorende speltegels in dezelfde kleur. De vier bonustegels mag je in de doos laten liggen.
- Eén speler is de ‘omroeper’. Deze legt de tegels gedekt voor zich op tafel.
- De andere spelers houden hun tegels open. Bovenaan staat bij elke tegel het getal 1, 5 of 9. Tip: leg ze op volgorde leggen, zodat je sneller kunt spelen.
- De omroeper pakt een willekeurige tegel en vertelt hardop welke drie getallen hierop staan.
- Alle spelers leggen deze specifieke tegel op het spelbord van Take it Easy.
- Zo ga je door tot alle vakjes vol zijn. Je houdt daarbij nog acht tegels over naast je bord, waardoor geen spel hetzelfde is.
Hoe bepaal je de winnaar van Take it Easy?
Het is de bedoeling dat je punten scoort door volledige lijnen neer te leggen (verticaal of diagonaal). Probeer daarbij vooral te scoren met hoge getallen: 9, 8, 7 en 6. Wie de meeste punten haalt, wint het spel.
Vaardigheden die bij dit spelletje gebruikt
- Rekenen
- Inzicht
- Vooruit denken
Het kan dus een goed idee zijn om met je zoon of dochter te spelen en hem spelenderwijs beter te leren rekenen. Ze ontdekken met Take it Easy dat het slim is om vast vooruit te denken: als je die tegel met een 9 op de kortste rij legt, haal je aanzienlijk minder punten dan via een volle rij van vijf (in het midden). Stapsgewijs kun je je kind helpen zijn rekenkundig inzicht te verbeteren.
Alternatieve versies van het spel
Als je de gewone versie wel hebt gezien, dan zijn er nog talloze alternatieve manieren om het spel te spelen. Zo heb je dus met redelijk weinig materiaal toch nog jarenlang speelplezier. Ik licht er vier voor je uit:
Variant 1: nieuwe tegels aangrenzend leggen
Je mag je eerste tegel willekeurig leggen en elke daarop volgende tegel moet aangrenzend komen. De kans dat je hierdoor je puntenlijn doorbreekt is natuurlijk groter, maar het maakt het spel wel meteen spannender.
Variant 2: gebruik de bonustegels
Bij het spel Take it Easy zitten nog vier bonustegels, een soort jokers, die je in de basisvariant weglaat. Deze kan je inzetten in een willekeurige lijn waar hij je het best uitkomt. Bijvoorbeeld als alternatief voor geel, wanneer je geen passende tegel meer hebt. Zo kun je onverwachts toch nog meer punten scoren, maar je tegenstander ook. Wie zet ze het gunstigst in?
Variant 3: zonnestraal en maneschijn
Op de tegels staat ook een zon of maan afgebeeld (rechtsonder). Je kunt extra punten scoren als je een volledige lijn met zonnetjes of maantjes legt bovenop de normale punten.
Variant 4: extra velden in de uitgebreide variant
Zoals je op de afbeelding hieronder ziet, staan op het uitgebreide bord (op de achterkant van het spelbord) drie tegels die afwijken van de rest.
In deze vierde variant van Take it Easy kan je de regel aanhouden dat iedereen op zo’n speciaal veld begint. Ook vind je op de achterkant andere mogelijkheden ten opzichte van het basisspel: er zijn hier ook lijnen van twee of zes tegels.
Wat we van Take it Easy vonden?
Enthousiast: leuk voor een (spelletjes)avond met vrienden
We waren meteen enthousiast over het spel. Ook onze vrienden, die stiekem wat spelborden en tegels achterover probeerden te drukken om thuis te kunnen oefenen. Daarom een opsomming van onze positieve punten:
- De handleiding is makkelijk te lezen
- Het spel is duidelijk en niet moeilijk, maar biedt toch genoeg uitdaging
- Tijdens het spelen leer je tactisch en vooruit denken én oefen je met rekenen, dus het is educatief verantwoord zonder dat je het doorhebt
- Het houdt het competitieve gevoel er wel in, doordat je moet roeien met de riemen (tegels) die je hebt en dan kan het best tegenvallen als je een verkeerde tegel neerlegde
- Je kan jezelf blijven verbeteren waardoor het niet saai wordt
Heel veel alternatieve manieren van spelen
Je kunt ervoor kiezen om het spel tegen anderen te spelen, maar ook alleen. Het blijft uitdagend en een kwestie van je tegenspelers aftroeven met een gunstigere zet. De combinatie van geluk en inzicht maakt Take it Easy een spel dat we nog regelmatig tevoorschijn trekken – zowel met familie als vrienden.
Wil je Take it Easy kopen?
Via deze link kan je het spel Take it Easy zelf ook kopen! Verder heeft WGG nog meer leuke spellen, zoals Nox en speed.
Spelen jullie weleens educatieve spelletjes, zoals Take it Easy?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Deze review bevat een opgestuurd product
Dit klinkt zo als een spelletje voor mij haha! Helaas is mijn vriend niet zo van de spelletjes en Emma is hier nog wel echt te jong voor helaas 🙁