Taart mislukt? Dé last-minute oplossing voor panieksituaties!

mislukte taart oplossing regenboogtaart

Ik wilde spectaculair uitpakken met een regenboogtaart, maar dat mislukte volledig! Wat nu? Ik had nog een krappe ochtend om de situatie op te lossen, een huis dat nog verjaardag-proof moest worden gemaakt en nog wat andere klusjes te doen. In deze blog vind je de oplossing voor een mislukte taart! 

Regenboogtaart

Voor May en Rose’ verjaardag, die we eind juni vierden, wilde ik graag groots uitpakken met een biscuittaart. Ze vroegen me of ik zo’n mooie regenboogtaart wilde maken met botercrème tussen de lagen. Appeltje-eitje, dacht ik, keukenprinses die ik ben. Hoe moeilijk kon het nu helemaal zijn: je bakt de laagjes gewoon af en dan stapel je ze op elkaar.

Kink in de kabel

Hoewel ik vooraf gevoelsmatig duidelijk was geweest dat er genoeg eieren moesten zijn, bleken het er net genoeg om 500 gram biscuitdeeg te maken. Maar goed, dat zou in principe genoeg moeten zijn – al is het voor een laagje of vier, en ik was snel klaar: beetje water en eieren erbij, goed mixen en wat kleurstof toevoegen. Toen moest ik de juiste verhouding inschatten per laagje. Een vierde per keer. Moet te doen zijn, toch?

Mislukte taart

Nog snoepend van het biscuitdeeg dat ‘per ongeluk’ aan mijn hand terecht kwam, wachtte ik wat ongeduldig af tot de eerste laag klaar zou zijn. Ik moest immers vier lagen afbakken en het was al na 22.00 uur inmiddels. Licht gespannen pakte ik na de benodigde tijd mijn eerste laagje uit de oven, keek ernaar en schrok me rot. Ik tikte op de bovenkant en die kruimelde meteen uit elkaar. Totaal niet sponzig en zacht, zoals ik voor ogen had. Dit leek meer een grote koek.

Optie 2: het restant van het biscuitdeeg

Er restte op dat moment niets anders dan de overige drie kleuren bij elkaar te gooien en in de oven te zetten. Hij oogde wel wat laag, maar ik hoopte van harte dat hij voldoende zou rijzen om toch nog ergens op te lijken. De kleuren liepen nu door elkaar, maar ach… Wie weet zou dat juist een feestelijk effect geven als we de taart aansneden. Misschien kon ik het opleuken met fondant en/of botercrème…

Tweede mislukte taart

Nou ja, kenners weten waarschijnlijk al dat de taart niet meer werd dan een drie centimeter hoog baksel. Wel goed gelukt trouwens, want hij was verder goed zacht en sponzig zoals je van biscuit zou verwachten, maar niet iets dat je met goed fatsoen aan je gasten kunt serveren. Ik zette hem met een theedoek apart zodat hij kon afkoelen, ruimde de keuken op en voelde lichte paniek. Mijn taart was écht mislukt en met wat we wel konden uitserveren, zouden we het niet redden – vreesde ik.

Je redding bij een mislukte taart!

De volgende ochtend stond ik iets goedgemutster op. Ik zou gewoon een nieuwe bakken, nam ik me voor. Jammer dan dat hij waarschijnlijk nog zou nagloeien wanneer de eerste gasten op de stoep stonden, dat kan juist ook lekker zijn. Ik besloot Pinterest erop na te slaan: je beste vriend in geval van nood!

Soesjestoren

En toen viel mijn oog op de foto van een soesjestoren. Ik bedacht dat ik in de kast nog zilveren glazuur (Dip ‘n drip, zilver van FunCakes) had staan, kleurstoffen en verschillende strooisels van FunCakes:

En tussen mijn spullen vond ik ook nog eens deze gouden kaarsjes.

Benodigdheden voor soesjestoren

 • Twee pakken ingevroren soesjes van de supermarkt (is natuurlijk veel lekkerder wanneer je ze zelf bakt, maar daar had ik geen ervaring mee en het was veel te kort dag)
 • Glazuur (wanneer je die niet in een potje of pakje hebt staan, meng dan poedersuiker met een paar druppels water)
 • Kleurstoffen
 • Strooisels om het af te maken
 • Kaarsjes
 • Schaal of bord om op te presenteren

Zo maak je de toren

 1. Zorg dat de soesjes (redelijk) ontdooid zijn als je begint: dan zakken ze minder uit.
 2. Meng glazuur met de verschillende kleurstoffen en zet dit in diverse bakjes voor je neer.
 3. Dip soesjes in een kleur naar keuze en zet die neer op de schaal, allemaal stevig bij elkaar.
 4. Zet daar een volgende laag soesjes bovenop (in een andere kleur).
 5. Maak de toren af met de laatste laag.
 6. Ze mogen een beetje scheef staan en als ze iets uitzakken is dat geen ramp, dan zet je er gewoon net zoveel soesjes bovenop als nodig om er nog iets van te maken.
 7. Besprenkel je toren met verschillende kleuren strooisels. Ik koos bijvoorbeeld voor zilveren confetti op de onderste, paarse laag, daar bovenop gouden hartjes en de bovenste laag vol kleurige confetti.
 8. Zet de kaarsjes erin met de vrolijke Happy Birthday in het midden en je bent klaar!
  mislukte taart oplossing regenboogtaart

Geen tijd om alles te dippen in kleurstof?

Maak het jezelf dan lekker makkelijk en gebruik gesmolten chocolade. Het enige dat je dan hoeft te halen, zijn twee bakken bevroren soesjes en één of twee repen Tony’s Chocolonely, de soesjes stapelen en de gesmolten chocola er overheen gooien. Eet smakelijk!

Is dit niet genoeg?

Dan kan je altijd nog een extra cake bakken:

 • 250 gram boter
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 250 gram basterdsuiker
 • 5 eieren
 • 250 gram bloem
 • scheutje halfvolle melk (als je het hebt)

Voeg alle ingrediënten om de beurt toe. Klop de boter goed luchtig voor je de vanillesuiker toevoegt. Daarna stukje bij beetje de basterdsuiker, één voor één de eieren (liefst even breken in een glas zodat je niet per ongeluk stukjes van de schaal meekrijgt) en daarna de bloem gezeefd. De cake moet ongeveer 50-60 minuten in de oven op 170 graden. En heb je een oven met 160? Dan zou ik hem er minimaal zestig minuten inzetten en wanneer de oven stopt nog even laten nagaren voor je erin prikt.

Ik smeerde op de bovenkant een laagje praline hazelnootvulling om het af te maken en hij was opgegeten binnen twee keer knipperen. Goede gok dus!

Wat we deden met de mislukte regenboogtaart?

Ik vond het zonde om hem weg te gooien, maar wist ook niet goed wat er nu mee moesten. Per slot van rekening konden we moeilijk met zijn vijven een complete taart gaan zitten wegwerken na die verjaardag. Tijdens mijn winkelsessie die morgen (om soesjes in te slaan en nog wat spullen voor de cake) had ik in een opwelling ook een flinke bak vanille-ijs meegenomen. Net na het avondeten voelde ik toch nog wat zoete trek en besloot hem gewoon in stukjes te snijden en te serveren met slagroom, gekleurde confetti en ijs. Bleek een schot in de roos!

mislukte taart oplossing regenboogtaart

Heb jij weleens een mislukte taart gehad?
En hoe loste je dat toen op?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten