Supermama’s bestaan niet: nooit meer straf uitdelen?

review supermamas bestaan niet annelies bobeldijk

Afgelopen januari 2020 verscheen het boek Supermama’s bestaan niet van opvoedexpert Annelies Bobeldijk. Een naslagwerk vol kennis, praktische voorbeelden en herkenning waarmee je je opvoeding een boost kan geven. Van boosheid en dreigen met straf naar duidelijkheid – dat is wat het boek belooft. Terecht? In deze review kun je lezen wat je van het boek kunt verwachten en welke veranderingen het hier teweeg bracht in de praktijk.

Supermama? Nee, dat voelde ik me allesbehalve…

Ik zou nooit boos worden op de kinderen

Ik weet nog zo goed hoe het was om de kinderen na de bevalling voor het eerst te zien. Mijn voornemens waren groots. Als moeder zou ik nooit… schreeuwen, boos worden (hoe kan je in vredesnaam kwaad worden op dit engeltje – dacht ik toen nog) of mijn geduld verliezen. Tja.

We zijn inmiddels drie dochters en bijna veertien jaar aan ervaring verder. Van mijn goede voornemens kwam eigenlijk bedroevend weinig terecht. Ik verlies mijn geduld met enige regelmaat, schreeuw soms en kan heel kwaad worden. En het fijne is dat de kinderen die eigenschap allemaal van me hebben overgenomen. Het gaat hier soms dus hard tegen hard. Ik wil dolgraag anders doen, maar hoe?

Supermama’s bestaan niet

Nou ja, toen kwam dus het boek Supermama’s bestaan niet. Precies op het juiste moment! Want hoewel ik met de jaren steeds relaxter omga met de kinderen en rustiger reageer, blijft de opvoeding soms frustreren. Zeker als ze elkaar voor de zoveelste keer in de haren vliegen en ik hen tot rust moet manen. Doe dat maar eens zonder te schreeuwen in dit kippenhok…

Wat kan je verwachten van Supermama’s bestaan niet?

Auteur Annelies Bobeldijk is opvoedexpert en geeft in haar boek niet alleen handige tips voor de momenten waarop je je geduld dreigt te verliezen, maar ook (en dat is misschien nog wel veel belangrijker) uitleg over waar het gedrag van je kinderen vandaan komt. Hoe het bijvoorbeeld allemaal werkt in de hersenen. Kortom, een aaneenschakeling van inzichten.

Over het boek Supermama’s bestaan niet

Waarom wil je Supermama’s bestaan niet hebben?

‘Nog één keer en ik zet je op de gang!’

Zeker richting het einde van de middag, als ik eigenlijk al behoorlijk moe ben en de kinderen chagrijnig beginnen te raken, botst het hier thuis nogal eens. Het moeilijke vind ik dat ik best weet waardoor het komt, maar op de één of andere manier de kracht mis er iets aan te veranderen.

Supermama’s bestaan niet laat je echter zien hoe het precies zit met de wisselwerking tussen jou en je kinderen. Het biedt inzicht en daardoor een kans om het anders te gaan doen. Op naar een leven waarin je kinderen beter luisteren, zonder te hoeven dreigen met straf. Willen we dat niet allemaal?

Ben je benieuwd of het bij jou visie op opvoeding past? Het eerste hoofdstuk kan je hier downloaden.

Review: hoe leest het weg?

Toen ik het boek Supermama’s bestaan niet thuis ontving, ben ik meteen gaan lezen. Eigenlijk had ik het al binnen een dag uit. Het leest ontzettend lekker weg. Bovendien wilde ik na afloop meteen aan de slag met alle tips. Je voelt je begrepen.

Verder vind ik het heel fijn dat het boek verre van zweverig is. Helemaal niet zelfs. Dat beeld krijg je toch vaak bij een (positieve) opvoeding zonder straf, maar dat is in dit geval in elk geval onterecht. Annelies Bobeldijk is namelijk heel straight to the point. Ze toont echter ook aan dat schreeuwen uit boosheid niks uithaalt. Duidelijkheid wel (en daarvoor hoef je, zoals ze zelf ook zegt, niet te schreeuwen). Een prettiger manier dus, waar je op de lange termijn (lees: puberteit) ook iets aan hebt.

Herkenbaarheid

De kracht van opvoedexpert Annelies ligt echt in de herkenbare voorbeelden in haar boek Supermama’s bestaan niet, waarbij je nergens het gevoel krijgt veroordeeld te worden. Het is immers niet erg dat je je als ouder soms ontzettend machteloos kan voelen. Je hoeft je er ook absoluut niet schuldig om te voelen. En vaak is het zelfs logisch verklaarbaar. Dat neemt echter niet weg dat er altijd ruimte is voor verbetering.

Annelies geeft je tussen de regels door het gevoel dat ze weet waar je vandaan komt en hoe je je voelt. Herkenbaarheid is prettig. Althans, ik vind het zelf altijd makkelijker om advies aan te nemen van iemand waarvan ik denk dat hij of zij me echt snapt en ik denk dat dit voor veel mensen geldt.

Praktische tips waar je direct iets aan hebt

De heldere uitleg over de werking van de hersenen in combinatie met de (zeer) herkenbare situaties en praktische oplossingen, zoals je ook leest in haar gastblog over kinderen die niet tegen hun verlies kunnen, maakt dat je het gevoel hebt de volgende keer anders te kunnen reageren.

Het zet je bovendien aan het denken over je ouderschap op een constructieve manier. Niet in de zin van: ‘ik heb van alles verkeerd gedaan’, maar ‘vanaf nu kan ik een andere manier proberen’. Ik was zo enthousiast dat ik het boek al meteen tijdens het lezen aanraadde bij mijn ouders en zusje.

Is het boek alleen voor moeders?

Hoewel de titel zich natuurlijk richt op moeders en de voorbeelden zich voornamelijk richten op vrouwen, denk ik zeker dat het voor vaders ook nuttig is het te lezen. Juist zij reageren vaker autoritair waar dat niet altijd zou hoeven. Dus mijn advies aan vaders? Prik een beetje door de titel heen en lees ‘Supervaders bestaan niet’, dan weet ik zeker dat ook jij er iets aan hebt!

Ben ik nu een andere moeder?

Verandering kost tijd. Ik zou niet willen claimen dat het nu allemaal pais en vree is bij ons thuis, dat ik nooit meer roep dat als ze nog één keer iets doen, ze naar de gang kunnen. Maar wat ik wel durf te zeggen, is dat ik regelmatiger nadenk over mijn eigen handelen. Ik zie beter waar het misgaat en kan daar makkelijker op inspelen. Het is bovendien goed om het boek er na een tijdje nog eens bij te pakken. De tweede (of derde) keer lees je immers weer andere dingen, omdat je alweer een stukje verder bent. Dus dat zal ik zeker blijven doen.

Iets waar ik wel blijvend anders in ben, is de reactie op onze jongste dochter May. Wanneer ze ‘s ochtends liep te zeuren over de kleding die ik voor haar uit de kast pakte, reageerde ik voorheen nogal eens geërgerd dat ze dan zelf maar iets moest pakken – deels uit gemakzucht, omdat ik helemaal geen zin had in strijd voor 7 uur ‘s ochtends. Inmiddels geef ik haar de simpele keus: trui of shirt met vest. En vervolgens bepaal ik welke twee keuzes ze daarin krijgt. In het begin sputterde ze wat tegen, maar al snel ging ze erin mee. Echt een opluchting! Scheelt gedoe en voor haar is het allemaal duidelijk.

Wil je Supermama’s bestaan niet kopen? Belangrijke informatie

Titel Supermama’s bestaan niet
Auteur Annelies Bobeldijk
Uitgever Pumbo.nl B.V.
Aantal bladzijden 148
ISBN 9789090323794

Verkrijgbaar bij WOW Opvoedcoaching en div. boekhandels

Vind jij het ook soms lastig vooral duidelijk te zijn en niet te schreeuwen (of dreigen) in jullie opvoeding?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Ik kreeg het boek Supermama’s bestaan niet opgestuurd. Deze review bevat mijn eerlijke mening.

Uitgelichte afbeelding, Yuganov Konstantin – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten