Column | Oeps, ze is eruit gestuurd tijdens de gymles

straf op school

Laatst kwam June thuis met een opmerkelijke mededeling: ze had straf op school gekregen. Ze is zelfs de gymles uitgestuurd. Die had ik even niet zien aankomen. Ze is meestal zo lief en gehoorzaam – althans, dat idee heb ik; maar hoe objectief ben je uiteindelijk als moeder? Straf op school… Ik was even heel bang dat ze mij achterna zou gaan.

Mijn eigen voorgeschiedenis

Na jarenlang gebrek aan uitdaging op de basisschool, veranderde ik op de middelbare in rap tempo van verlegen meisje in giechelende, brutale tiener. Al snel kende de congiërge mijn voornaam omdat ik zo vaak moest corveeën. Gelukkig konden we het goed met elkaar vinden en had hij een zwak voor mijn beste vriendin en mij (terwijl anderen een uur lang in de kou vuilnis uit bosjes haalden, ruimden wij de vaatwasser uit en mochten naar huis), maar bevorderend voor mijn gedrag was zo’n gebrek aan straf niet.

Lees ook: Okselhaar scheren op de basisschool, moet je dat willen?

Omslag: de examens

Zo had ik het halverwege de brugklas al verbruid bij mijn leraar Frans, die in tegenstelling tot de conciërge, niet erg gecharmeerd was van mijn persoonlijkheid. Zodra hij al geroezemoes hoorde aan de andere kant van de klas, kreeg ik op mijn kop of stuurde hij mij eruit. Pas eind middelbare schoolcarrière sloeg dat gedrag om en werd ik ijveriger; die examens haalden zich natuurlijk niet vanzelf.

Focus ligt hier nog altijd op de basisschool

Zoiets vertel je alleen niet tegen een pre-puberende dochter die dat soort verhalen stiekem razend interessant vindt. In tegendeel. We gaan er hier thuis altijd prat op dat ik een lief meisje was dat keurig luisterde naar de juf en haar best deed. Ik kreeg geen straf op school. Want zo was ik echt, die eerste acht jaar op de basisschool. En dat kan haar directrice beamen, die me les gaf van groep 4 tot en met 6. Ik wil het goede voorbeeld zijn, zolang dat nog werkt. Ze zal vanzelf uit moeten vinden wat voor leerling ze straks zal zijn, daar hebben we misschien niet veel invloed meer op, maar het is in elk geval belangrijk dat haar startpositie goed is.

Straf op school: eruit gestuurd

Vooralsnog leek het te werken. Ze doet goed haar best en presteert naar haar kunnen, heeft regelmatig op maandag al haar huiswerk af voor de komende week en onze tien-minutengesprekken duren vaak maar kort. Er valt namelijk niet veel meer te zeggen dan dat ze haar best doet, lief is en behulpzaam. Tot laatst. Ik was aan het werk en kreeg een app van mijn vriend: ‘Ze is eruit gestuurd bij gym.’ Oeps. ‘Waarom?’ ‘Ze zaten te giechelen en zij kreeg de schuld.’ Hoofdschuddend las ik zijn antwoord. Nee hè, niet nu al! Ik hoop maar dat het een incident was en niets te maken heeft met die spreekwoordelijke appel en de boom, anders staat ons nog heel wat te wachten…

Heeft jouw kind weleens straf gekregen op school?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Straf – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

10 thoughts on “Column | Oeps, ze is eruit gestuurd tijdens de gymles

  1. Hahaha ach het hoort er bij :D! Als giechelen het ergste is.. Natuurlijk moet je het niet uitspreken richting haar maar stiekem zou ik dit gewoon grappig vinden en er hartelijk om lachen met mijn vriendinnen tijdens een lekker glaasje wijn. Als mijn zoon een beetje op mij lijkt krijgen wij ook nog heel wat met hem te stellen maar ach. Een beetje ondeugend, daar hou ik wel van ;p!

    1. Hebben er ook stiekem wel om gelachen hoor, maar zette me tegelijkertijd aan het denken. Aan de andere kant is het met mij ook goedgekomen, dus misschien inderdaad niet te druk om maken 🙂

    2. Hebben er ook stiekem wel om gelachen hoor, maar zette me tegelijkertijd aan het denken. Aan de andere kant is het met mij ook goedgekomen, dus misschien inderdaad niet te druk om maken ?

    1. Haha ja ik ben ook benieuwd. Gek dat die tijd in principe niet eens zolang geleden is, maar mijlenver van me af staat. Jongens zijn vaak wel wat later of rustiger, dat scheelt hopelijk voor jou!

  2. Gelukkig heeft ze zelf niks gedaan! Ik kreeg vroeger ook vaak de schuld van dingen, maarja vaak ook terecht hihi.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten