Stoppen Met Snacken Challenge | Een maand lang niet snoepen…

Stoppen Met Snacken Challenge

Eenendertig dagen niet snoepen, zou dat lukken? Als verschrikkelijke zoetekauw klinkt 31 dagen zonder chocola als een enorme uitdaging. Dat is het waarschijnlijk ook. En toch ga ik hem aan, samen met Ro. Doe je met ons mee? 

Inspiratie leidt tot goed voornemen

Helaas is de blog zelf onvindbaar, maar Patricia van Hello Geeky World schreef over haar voornemen om een maand lang niet te snoepen. Zoals wel vaker dwong ik Ro enthousiast mee te doen aan mijn goede bedoelingen: zo’n maandje stoppen met snacken was namelijk ook wel iets voor ons. Al hoefde ik hem niet te overtuigen, hij vond het eigenlijk meteen een goed plan. Zeker in het kader van de goede voornemens. En dus gingen we de uitdaging aan sinds 1 januari om 00.00 uur. Wat onze challenge inhoudt?

Stoppen Met Snacken Challenge

Tussendoortjes vervangen voor iets gezonds

Dat betekent dus echt consequent naar dat mandarijntje of de appels grijpen op zwakke momenten. Niet bepaald mijn favoriet, terwijl ik het wel onwijs lekker vind. Ik hoop eigenlijk dat ik na een maand mijn eetpatroon zodanig heb kunnen aanpassen, dat ik automatisch al niet meer ga zitten snaaien maar gewoon iets gezonds pak.

Geen chocoladeproducten meer op brood

Dit is echt mijn grootste beproeving vrees ik: zolang er niets in huis is, maal ik er niet om. Maar staat er een pot chocopasta in de kast (erger nog: Nutella), dan moet ik mezelf echt bedwingen. Eén boterham of broodje smaakt namelijk altijd naar meer. Verschrikkelijk! En op zich zou deze uitdaging dus prima vol te houden moeten zijn, ware het niet dat June 2 (!) potten Nutella kreeg in december. Help!

Weg met Thuisbezorgd.nl

Echt heel slecht, maar de afgelopen weken bestelden we bijna (twee)wekelijks iets. Pure gemakzucht. Vanaf nu staat Thuisbezorgd.nl op de zwarte lijst. We mogen niks meer bestellen. Punt. Trouwens iets wat ik hierna ook nog graag wil volhouden, aangezien het eigenlijk zonde van het geld is en zelf maken vaak nog veel lekkerder smaakt. 

Meer groenten eten

Toen ik vorig jaar probeerde af te vallen met Tastea at ik ook meer groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van een hartige muffin, als extraatje (snoeptomaatjes) of gewoon door meer groente te gebruiken tijdens het koken. Zo bedacht ik een pastasausrecept waar geen zakje of pakje aan te pas komt.

Geen alcohol drinken

Nu zal dit niet echt een uitdaging zijn, want ik drink sowieso al nauwelijks een glaasje. Uiteraard was er één uitzondering: nieuwjaarsnacht. Die hebben we goed ingeluid met champagne.

Zijn er helemaal geen uitzonderingen?

Persoonlijk denk ik dat het voor mij het best werkt als ik mezelf volledig toegewijd hou aan bovenstaande stappen. Maar er zijn twee uitzonderingen: de verjaardag van mijn zwager (mijn zusje bakt namelijk de allerlekkerste appeltaarten en die moet je niet willen weigeren) en ons maandelijkse etentje. Misschien heb ik de behoefte totaal niet, maar anders zou ik wel graag een toetje nemen. Ook omdat het waarschijnlijk niet slim is je alles te ontzeggen.

Onze snoepvoorraad

Als stok achter de deur wil ik graag met jullie delen hoe onze snoepvoorraad er momenteel bij ligt. Op het moment dat we startten met onze uitdaging lag in de kast:

 • 8 chocoladeletters
 • 2 repen Tony’s Chocolonely
 • Een koker vol kruidnoten met pompoensmaak (niet mijn favoriet, dus die blijven wel gegarandeerd veilig wat mij betreft)
 • Glazen pot vol chocolademunten en lolly’s

Over een maand ligt die er hopelijk nog steeds…

Doe je ook mee?

Had je al het voornemen om gezonder te gaan leven in 2018, dan is dit een mooie manier om samen vooruit te komen. Met de #stoppenmetsnacken kunnen we elkaar op de hoogte houden van wat we maken, hoe moeilijk het soms is en elkaar steunen. Doe je mee? Laat het vooral weten in de reacties!

Tips om de Stoppen Met Snacken Challenge vol te houden

Uiteindelijk weet ik nu al dat het een grote beproeving gaat worden. Om mezelf (en iedereen die de uitdaging met ons aangaat) scherp te houden, bedacht ik de volgende tips:

Relativeer: het is maar een maandje

Op de moeilijke momenten is het goed om te beseffen dat het hier maar gaat om 31 dagen. De finalisten van Expeditie Robinson zitten langer op hun eiland én moeten het doen met een verdwaald visje en kilo’s cassave. Vergeleken daarbij is dit de luxe variant van afzien: het valt dus allemaal wel mee.

Hou je gezonde doel voor ogen

Deze Challenge gaat er niet om jezelf zoveel mogelijk te ontzeggen, maar om je lichaam gezonder te maken. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk een stralender huid krijgt, een slankere taille en een algeheel fitter gevoel. Daar draait het om. Dat is geen afzien, maar een beloning!

Elke dag is er eentje

Voor mij helpt het altijd om te beseffen welk traject je al achter je hebt liggen. En tja, dat gaat natuurlijk makkelijker wanneer je op dag 14 zit. Maar ook op je allereerste dag kan je bij het ontwaken al uitspreken dat je die dag acht uur zonder snacks hebt geleefd. Je moet ergens beginnen 😉

Het goede voorbeeld

Daar hebben we hem weer: het goede voorbeeld. Wel een belangrijk punt, want als jij niet gaat zitten snoepen, dan ontbreekt bij de kinderen ook vaak het besef dat er nog drie chocoladeletters in de kast liggen. Neem een rijstwafel en geef hen ook, of geniet samen van een bakje fruit. Allemaal beter dan stiekem moeten snoepen terwijl je je gezicht in de koelkast probeert te verstoppen…

Bewuster eten

Tot slot vind ik dit ook een belangrijk punt: je gaat vanzelf bewuster eten. Niks is zo slecht eigenlijk als het gedachteloos wegkanen van een half pak chocolate chip cookies of een zak chips. Zonde, want eten kan juist zo lekker zijn. Intens genieten wordt het devies vanaf nu!

Doe jij ook mee met de Stoppen Met Snacken Challenge?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

Hoe het ons verder verging?

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

17 thoughts on “Stoppen Met Snacken Challenge | Een maand lang niet snoepen…

 1. Mooi streven maar ook wel streng! Lijkt me wel moeilijk hoor! Ik ben zelf ook gezonder beginnen leven, maar dit gaat me net iets te ver, ik wil het graag op langere termijn volhouden! 🙂 Heel veel succes, je kan het echt als je het maar wil!

  1. Dank je wel!
   Ja het is soms best even pittig hoor haha (zeker na het avondeten als je samen tv kijkt), maar had mezelf in december zo misselijk gegeten dat ik dolblij was te kunnen overschakelen op gezonde voeding. Nog maar 27 dagen 😉

 2. Wat tof dat jullie deels naar aanleiding van mijn artikel deze uitdaging aangaan 🙂 Ik heb de afgelopen weken wat problemen gehad achter de schermen met mijn site en ben daardoor een aantal artikelen kwijtgeraakt, vandaag dat ook deze niet meer op de site staat 🙁 Super veel succes met deze uitdaging!! Ik heb zelf inmiddels al wel weer gesnackt, maar geen eetbuien meer gehad en dat was voor mij in eerste instantie de voornaamste reden om deze challenge aan te gaan!

 3. Wat een goed voornemen, dapper hoor. Helemaal met zo’n secret stash in de kast… lastig! Ik ga je voorbeeld deels volgen. Die glaasjes wijn laat ik wel ff staan voorlopig. Snoepen deed ik al niet zo veel, maar ben wel geminderd met koffie drinken en eet meer fruit.

 4. Wat een geweldig idee. Ik doe heel graag met je mee. Dan ben jij mijn Linda de Mol. Net zo prachtig,succesvol en gevoelsmens. Waarin zij, te ver van mij af staat,voel jij motiverender! Dus,ik wens ons veel succes en het gaat ons lukken.????????

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten