Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen: 1 op 9 wordt in armoede geboren *

Stichting Babyspullen

Dat we het in Nederland relatief goed hebben, mag duidelijk zijn wanneer je het nieuws aan zet. Toch is ook hier veel verborgen armoede: 1 op de 9 kinderen leeft onder de armoedegrens. Stichting Babyspullen zet zich in om deze gezinnen te steunen en voorzien van pakketten voor een goede start.

De cijfers

Gemiddeld 1 op de 9 kinderen in armoede is nogal wat. In de grote steden gaat het zelfs om 25% van alle baby’s die ter wereld komen. Als je dit berekent naar jaarbasis, dan kan je dus stellen dat maar liefst 20.000 kinderen in armoede worden geboren. Denk je even in: 20.000 kinderen is het aantal inwoners van een groot dorp. Die cijfers liegen niet.

Stichting Babyspullen

De Stichting Babyspullen is een initiatief van Marjolijn en Gyula Hermus. Marjolijn: ‘Na de geboorte van ons tweede kindje Milan hadden wij steeds meer spullen over. Al snel stond ons kleine schuurtje vol met vuilniszakken vol met babyspullen. Daar wilde wij heel graag iets goeds mee doen. Tijdens de zwangerschappen was ik mij er heel erg bewust van hoe lastig het is om een babyuitzet te verzamelen als je geen netwerk en/of middelen hebt om op terug te vallen. Zelf hadden wij destijds ook niet zoveel middelen, maar wel heel veel hulp van familie en vrienden. Onze babyuitzet was binnen no-time compleet.’

Daarop besloten ze iets te willen doen met de spulletjes die nog goed waren. Een initiatief om in te zamelen voor kinderen in Nederland, bestond nog niet en daarom besloten Marjolijn en Gyula dit zelf op te richten.

Uitgegroeid tot professionele organisatie

Hoewel ze kleinschalig begonnen in 2011, groeide de stichting in enkele jaren uit tot een professionele organisatie. Stichting Babyspullen is druk bezig met werven van sponsoren en vergroten van de naamsbekendheid. Hiervoor zijn ze echt afhankelijk van vrijwilligers, waarvan er inmiddels al zo’n 140 zijn. Mede dankzij de donateurs, partners en deze mensen zijn al bijna 7000 pakketten verstrekt.

Het is écht belangrijk dat we met zijn allen bewuster worden van de armoede in gezinnen, zodat ook deze kindjes een goede start krijgen.

Reina is donateur van Stichting Babyspullen

Reina kiest bewust om zowel geld als spullen te doneren: ‘Wanneer een kind een goede start maakt, hoop ik dat de kans op een goed leven groter is. Stichting Babyspullen geeft pakketten aan ouders die het (even) niet breed hebben en daar help ik graag aan mee. In de pakketten gaan voornamelijk tweedehandsspullen. Ik doneer ook af en toe wat nieuwe spullen, want ieder nieuw leven verdient ook iets nieuws.’ Daarnaast doneert ze financieel, omdat bepaalde goederen schaars zijn. Die kunnen met deze bijdrage alsnog worden gekocht.

‘Emotioneel’

De moeder van een gezin dat een babystartpakket mocht ontvangen, vertelt: ‘Ik ben er echt superblij mee. Ik werd, om eerlijk te zijn, zelfs emotioneel bij het uitpakken van de spulletjes.’ Ze heeft grote schulden opgebouwd, waardoor ze maandelijks weinig te besteden heeft. ‘Dankzij jullie kan ik mijn toekomstige kindje toch een mooie start geven.’ Uit dankbaarheid besluit ze dat ze haar eigen spullen ook weer zal doneren nadat haar kindje er straks uit gegroeid is.

Hoe kan je zelf bijdragen?

Je kan Stichting Babyspullen op drie manieren steunen:

  • Met babyspullen (klik hier, ook voor informatie over de inzamelpunten bij jou in de buurt) – zowel wat je nog hebt liggen als proefverpakkingen, nieuwe spullen of restpartijen (wanneer je handelt in babyspullen)
  • Financieel: eenmalig, met een maandelijkse/driemaandelijkse/jaarlijkse bijdrage of € 35,00 voor een compleet pakket
  • Vrijwillig: lees hier meer over de verschillende manieren waarop je kan bijdragen als vrijwilliger voor Stichting Babyspullen
Stichting Babyspullen

Contactgegevens

Stichting Babyspullen

Nijverheidsplein 2F
1704 RB Heerhugowaard
(072) 737 02 63

Website

Ken jij Stichting Babyspullen al?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *