Waarom zou je starten als zelfstandig ondernemer?

starten als zelfstandig ondernemer

Zit je vast in een kantoorbaan waar je weinig geluk uit haalt? Of in between jobs en lijkt het je prettig om iets vanuit huis te kunnen doen? Dan is werken als zelfstandige zonder personeel misschien een goede optie. Maar waar moet je op letten? Wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel behandel ik het antwoord op deze en jullie vragen. 

Ondernemers verschillen van elkaar

De ene ondernemer is de ander niet. Zo zal de één een flinke investering moeten doen voor hij voor zichzelf kan beginnen, terwijl de ander eigenlijk al klaar is met een computer of laptop en zijn smartphone. De overweging om vanuit loondienst voor jezelf te beginnen is dan ook onvergelijkbaar met de persoon die in between jobs zit en kijkt of het iets gaat worden als tekstschrijver. 

Je hebt in dat laatste geval simpelweg veel minder te verliezen. Bovendien bestaat dan nog de kans dat het UWV je helpt bij het opzetten van een eigen bedrijf. De overweging verschilt dus nogal in de stap richting het zelfstandig ondernemen, maar desondanks nemen veel mensen hem wel. Waarom eigenlijk? 

Zelfstandig ondernemen heeft de toekomst

ZZP’ers hebben de toekomst, zo meent ook futuroloog Wim de Ridder (lees hier een interessant interview). Je ziet steeds vaker dat mensen de overstap maken vanuit het bedrijfsleven naar ondernemerschap. Maar wat maakt het freelancen zo aantrekkelijk? In dit artikel deel ik mijn visie op deze vraag en vertel vanuit mijn eigen ervaring hoe het nu is om zelfstandig te ondernemen. 

Waarom is zelfstandig ondernemen zo aantrekkelijk? 

De voordelen van werken als ZZP’er

Voor het eerst in mijn leven voel ik me écht op mijn plek. Mijn blog en de werkzaamheden die ik uitvoer als freelancer komen voort uit een diepliggende passie voor schrijven. Ik kan me eigenlijk ook niet meer indenken hoe het leven was voordat ik overal een onderwerp in zag om over te schrijven. Hoe het is om vrijblijvend naar de bioscoop te gaan, zonder in je achterhoofd te houden dat je aan je volgers laat weten hoe hij is en of het een aanrader is. 

Ik kan dus elke dag fluitend naar mijn werk toe, omdat ik echt hou van wat ik doe. Daarnaast kan het me zomaar gebeuren dat de kinderen ziek worden of er hulp nodig is op school: die vrijheid heb ik. Schijnt het zonnetje en ligt er niks dringends? Dan kan ik spontaan op maandagochtend naar het strand terwijl tout Nederland zit te zwoegen. En daar komt bovenop dat mijn inkomsten voor mij zijn. Ik hoef ze niet te delen met mijn baas. Niemand hoeft me te vertellen hoe ik mijn werk invul, behalve mijn directe opdrachtgevers. Dat stimuleert om nog meer uit jezelf te halen. 

Een voorbeeld uit de praktijk

Laatst stuurde mijn moeder een berichtje dat onze kleuter Rose liever thuis wilde eten tijdens mijn werkdag. Ik schoof de laptop opzij en we maakten er samen een feestje van. Ook in de middag kwam ze dit keer naar mij en besloot een keer niet naar oma te willen. Dat ze die behoefte had en ook aangaf naar mij toe, maakte dat ik zonder nadenken ruimte gaf. Werk is belangrijk, maar mijn gezin staat altijd bovenaan. Ik bracht een vrolijke kleuter naar school en ging zelf met een prettig gevoel weer aan de slag. Dat mijn werk daar de ruimte voor biedt, maakt me zo dankbaar.

Nadelen

Betekent dit rooskleurige verhaal dat het alleen maar een feestje is en er nauwelijks nadelen aan zitten? Nee, natuurlijk niet. Denk aan de soms eenzame, lange dagen die je maakt. Zeker wanneer je vanuit huis werkt. Daarnaast moet je de discipline kunnen opbrengen. Ben jij gedreven genoeg om hetzelfde werk dag in, dag uit te doen? Opstaan om half 7 en stoppen om 18.00 uur of misschien wel later, als de situatie daarom vraagt? Dat ene project afmaken terwijl de rest van Nederland vrij neemt en op een terrasje ploft? Nooit echt volledig vakantie kunnen nemen? Of ziek kunnen zijn?

En denk ook eens aan je pensioen of een ongevallenverzekering: die moet je nu toch echt zelf betalen. Doe je dat niet, dan heb je op je oude dag niets meer dan je AOW. Oké, en een berg spaargeld als je het goed hebt gedaan. Tot slot is er de onzekerheid aan van het zelfstandig ondernemen. Misschien betaalt die ene opdrachtgever niet uit of krijg je een periode lang geen nieuwe opdrachten. Wat dan? Heb je een alternatief om die tijd te kunnen overbruggen? 

Een voorbeeld uit de praktijk

De zomervakantie was in aantocht, samen met talloze plannen om vrij te nemen en lekker tijd te besteden aan het gezin. Maar toen sloeg het noodlot toe en overleden binnen een week tijd mijn beide opa’s. Hoewel ze al een tijdje kwakkelden met hun gezondheid, was het nog steeds redelijk onverwachts. Betaalde opdrachten stroopten op, bleven langer liggen dan normaal en ik moest heel diep gaan om weer enigszins motivatie bij elkaar te schrapen om door te gaan. Anders dan in loondienst heb ik de luxe niet om daadwerkelijk vrij te nemen. Niet met mijn ambitie. Soms moet je dus echt jezelf even opzij zetten om je doelen te behalen en dat kan meer van je vergen wanneer je geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan iemand boven je. 

Of zelfstandig ondernemen iets voor jou is? 

Wat denk je zelf? Het antwoord op die vraag is zo persoonlijk dat hij natuurlijk niet in een blog te beantwoorden is. Wil je de opoffering maken, maar ook: kan je de opoffering maken? Vind je het vooral spannend vanwege de onzekerheid of omdat je mogelijk in de financiële problemen komt wanneer de hele reis niet leidt naar het gewenste einddoel? Dat zijn nogal verschillende motivaties om het wel of niet te doen. 

Schrijf voor jezelf op welke voor- en nadelen het zelfstandig ondernemerschap voor jou heeft. Wees eerlijk naar jezelf en durf vooral ook kritisch te zijn: dat je iets dolgraag zou willen, betekent niet automatisch dat het de beste keus is. Neem je tijd om te overwegen wat het je oplevert en gaat kosten. Of je de balans in je eigen leven kan waarborgen op dit moment. 

Probeer ook mensen om je heen te verzamelen die dit werk al doen. Vraag advies. Is dat eerste niet echt mogelijk? Trek dan de stoute schoenen aan en informeer bij een gevestigde ondernemer in jouw vakgebied of hij misschien tijd voor je wil vrij maken en je kan helpen met enkele tips of zijn ervaringsverhaal. Je zal misschien nee te horen krijgen, maar als je echt wil dan kom je er wel. Durf. Beleef. Leer. En mijn laatste advies: blijf altijd integer, naar wie je ook helpt. Neem kennis mee tijdens je eigen reis, maar kopieer niet. 

Vragen van volgers over zelfstandig ondernemen

Waar liet/laat je je door tegenhouden? 

Ruim een jaar geleden speelde ik wel met het idee om van mijn blog mijn bedrijf te maken, maar tegelijkertijd vond ik het doodeng. Wat als ik geen opdrachten meer zou binnenkrijgen? Of juist wel – en ik de aanvragen niet zou kunnen bolwerken? Kon ik dit dus eigenlijk wel aan? Uiteindelijk gaven diverse gesprekken met Ro, mijn ouders en andere bloggers de doorslag. Sinds 1 januari 2018 startte ik als zelfstandig ondernemer en ik ben nog altijd blij dat ik die stap heb gezet. 

Waar ik me op dit moment nog door laat tegenhouden is mijn beperkte zichtbaarheid. De afweging tussen wat ik wil laten zien en wat misschien gunstig zou zijn voor mijn bedrijf. Zo vind ik het niks om Insta Stories te maken waarbij ik praat tegen de camera. Wie zit daar nu op te wachten, vraag ik me dan af. Terwijl ik het bij anderen dus wel leuk vind om te zien wie de persoon is achter de blog: je leert elkaar beter kennen, al is het dan online. In dat laatste valt voor mij dus nog veel te behalen. Zichtbaarder worden en mezelf over mijn eigen zelfkritiek heenzetten. 

Is het veel rompslomp qua papierwerk? 

Zeker als startende ondernemer vind ik het wel meevallen. Het is vooral slim om voor jezelf een goed systeem te bedenken: 

Mevrouw Altijd Netjes Opgeruimd

Ik geloof niet dat als je onder deze categorie valt, je ook maar twee keer hoeft na te denken over de administratie van je eigen bedrijf. Voor je bonnetje geprint is, heb jij hem al gearchiveerd in je map én gescand om in Moneybird te zetten. 

De Doorgewinterde Chaoot

Val je net als ik onder de laatste categorie, dan is het nog steeds prima te doen: 

  • Schaf een boekhoudprogramma aan, zodat je weet welke facturen openstaan en hoeveel BTW je moet afdragen dit kwartaal
  • Stel voor jezelf vaste dagen in waarop je de administratie bijwerkt. Elke zondagochtend een uurtje bijvoorbeeld, dan is het zo gedaan. Denk daarbij aan: gereden kilometers en berekenen van de bijbehorende vergoeding, gewerkte uren in een week en het nalopen van je facturen. 
  • Vul vier keer per jaar je aangifte omzetbelasting in, het liefst een paar weken voor de einddatum. Je hebt weliswaar tot de eerste van de daaropvolgende maand (januari, april, augustus, november) om te betalen, maar je kan dit soort dingen maar beter ruim op tijd doen zodat je er geen omkijken naar hebt. 

Dat is het als blogger. Belangrijke bonnen of facturen om te bewaren zijn eigenlijk vooral die van je investeringen. Zoals een fotocamera en toebehoren, nieuwe laptop, een kennisevenement of die ene (online) cursus. 

Wat was het moment dat je de knoop hebt doorgehakt?

Voor mij geldt dat ik mezelf een paar doelstellingen had gesteld: 

  • Meer dan 1000 volgers op Facebook en Instagram
  • Boven de 10.000 unieke bezoekers per maand komen
  • Voldoende verdienen bij meerdere opdrachtgevers

Daarnaast had ik verschillende gesprekken met Ro en andere belangrijke mensen in mijn leven. Dat laatste woog misschien nog het zwaarst. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik geen eendagsvlieg was maar een bedrijf en bovendien dat mijn omgeving achter me zou staan. Dat was gelukkig zo, al blijft het zetten van de officiële stap best een spannende – voor mij althans. 

Vind je het nooit vervelend om alleen te werken zonder collega’s? 

Ja, daar kan ik best kort over zijn. Soms mis ik de praatjes bij de koffieautomaat echt wel. En het gekke is: ik dacht altijd dat ik heel goed alleen kon zijn. Maar als je heel veel alleen zit en je laptop en telefoon de enige middelen zijn tot menselijk contact, dan blijkt het soms best eenzaam. Ik moet er soms ook gewoon even uit om onder de mensen te komen. 

Aan de andere kant heb ik gelukkig mijn blogcollega’s en -vriendinnen met wie ik kan sparren of gewoon kletsen en wil Ro nog weleens binnenlopen. Ook vliegt de deur een paar keer per dag open als de kinderen thuis zijn, omdat ze even willen komen kroelen. Daar ben ik blij om. Net als met blogevenementen, die er in deze periode van het jaar meer zijn. 

Waarom lijkt mijn drempel naar de KvK zoveel hoger te liggen dan bij anderen? 

Leuke vraag! Ik voelde me ook een tijdje zo, dus denk dat ik er wel antwoord op kan geven. 

Mijn eisen lagen best hoog. Zeker toen ik ze bedacht in februari (met ongeveer 300 volgers op Facebook en 3000 unieke bezoekers per maand). Groeien gaat helemaal niet zo snel en toen ik gaandeweg steeds meer mensen zag inschrijven bij de KvK, vroeg ik me af of ik dan zo streng was voor mezelf. 

Maar inmiddels denk ik dat het toch iets anders ligt. Iedereen heeft zijn eigen eisen en ambitie. Sommige bloggers zijn wellicht zelfverzekerder. Of ze hebben misschien niet de hoogste bezoekersaantallen, maar wel veel opdrachten. Of ze zijn naast het bloggen ook tekstschrijver/coach/fotograaf. Ook dan kan het lucratief zijn jezelf in te schrijven. 

Weeg voor jezelf nog eens af of je niet te streng bent voor jezelf en durf de stap te zetten. Zeker wanneer je niet in loondienst bent en de vrijheid hebt om écht voor je bedrijf te gaan. Succes! 

Heb jij nog vragen?
Stel ze gerust, ik doe mijn best ze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding, Sfio Cracho – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

2 thoughts on “Waarom zou je starten als zelfstandig ondernemer?

  1. Als ik het lees, herken ik mijzelf er zo in! Ondertussen met meer dan 25ooo unieke bezoekers was het wel tijd om in te schrijven. Dus sinds 1 juli dit jaar heb ik ook de sprong gewaagd. Voelt nog wel wat onwennig maar dat is meer een gevoel. Want wezelijk is er niks verandert, hoogstens wat drukker. Succes en bedankt voor de tips!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten