Even op de rem trappen: hoe beviel de praktijk?

stapje terug

Een paar weken geleden besloot ik monter een stapje terug te willen doen. Ik merkte steeds vaker dat ik moe was en mijn leven écht volledig rond mijn blog draaide. De meivakantie leek me het uitgelezen moment om daadwerkelijk rust te nemen en alleen nog op gezette tijden te bloggen. Hoe dat stapje terug in de praktijk beviel?

Inspiratie vloeit alle kanten op

Zodra ik besloten had even iets minder te willen werken aan mijn blog, voelde ik de inspiratie bijna in me opborrelen. Volgens mij gaat dat trouwens altijd zo als je een stapje terug doet van iets. Voor mijn gevoel ontsproten allerlei geniale ideeën aan mijn brein en ik heb ze maar meteen opgeschreven. Je weet immers nooit wanneer ik weer glazig voor me uitstaar, omdat ik helemaal geen inspiratie meer voel. Tegelijkertijd kwam Tante Betje op bezoek en had ik eigenlijk bijna geen energie meer voor de grootse plannen die ik wilde uitvoeren (in het huishouden). Ik besloot bij te houden hoe mijn voornemen me van dag tot dag beviel.

Een stapje terug: de praktijk

Make-over Lotus Writings

Op Facebook stond de oproep om elkaars website te beoordelen met tips en tops. Hoewel ik het best spannend vond, besloot ik mijn website erbij te zetten. Vooraf keek ik met een zo open mogelijke blik op lotuswritings.nl en vond het eigenlijk nogal rommelig. De website waar ik bijna een jaar geleden nog trots op was (want: mijn lievelingskleur roze in overvloed én een grappige slider bovenaan), leek nu een nogal hysterische toverbal. Zeker in vergelijking met de anderen. Dat beaamden de andere bloggers en ook Ro, die ik vervolgens ook om zijn mening vroeg. Dat laatste gaf de doorslag: tijd voor iets nieuws.

Het begin van de week stond dus in het teken van het vinden van een nieuwe template. Uiteindelijk koos ik een veel rustiger, witte achtergrond en zo min mogelijk tierelantijntjes. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Vaste werkdagen

Dinsdag was de allereerste dag. Die ging voor de helft op aan die hele make-over, aangezien ik niet snel tevreden ben. Verder schreef ik blogs en hield ik me aan mijn eigen voornemens. Ik zette zelfs een paar keer de wekker, om te voorkomen dat ik mijn tijd zou besteden aan onzin. Telefoon stond op stil en daar keek ik eigenlijk nauwelijks op. Wel keek ik erg uit naar die werkdagen, misschien vooral omdat ik de inspiratie door mijn aderen voelde vloeien. Op vrijdag was ik extra productief nu ik wist dat het weekend volledig bestemd was voor het gezin.

Ook in week twee werkte ik een stuk beter door tijdens de werkdagen. Eindelijk schrapte ik de helft van de taken op mijn eeuwige to do list en dat geeft rust in mijn hoofd. Ik mailde veel, kreeg een paar leuke nieuwe opdrachten en schreef een heus bedrijfsplan. Waar zo’n stapje terug al niet goed voor is…

Vaste tijden voor telefoon

Eigenlijk viel dit me reuze mee tijdens week 1. Ik hield me min of meer aan de tijden die ik mezelf had voorgenomen. Daardoor was ik per saldo veel efficiënter bezig en dwaalde ik niet onnodig af. Zodra ik namelijk merkte dat dit toch gebeurde, herpakte ik mezelf. En al miste ik hem die eerste dagen toch af en toe (vooral voor het maken van foto’s), mijn focus lag vooral waar hij hoorde te liggen: in het echte leven.

Week 2 daarentegen ging het mis. Ik voel me nu net een verslaafde die terugviel, maar misschien is het daar ook wel mee te vergelijken. Van de vijf doordeweekse dagen lukte het me drie keer om mijn telefoon helemaal boven te laten liggen. Die dagen ervoer ik de meeste rust in mijn hoofd. De twee dagen dat ik wel veel meer bezig was met mijn telefoon voelde ik me meer gespannen, onrustig en gestrester. Reden te meer om hem dus weer vaker weg te leggen.

Wat doe je met de tijd die je overhoudt?

Ik hield nu natuurlijk zeeën van tijd over, die al snel werd opgeslokt door andere bezigheden:

 1. Het huishouden: schoonmaken, wassen, strijken, vegen en dweilen (en meteen ook maar een gezinsschema maken; als je dan toch bezig bent…)
 2. Administratie volledig bijwerken
 3. Lezen
 4. Series kijken
 5. Films
 6. Puzzelen (nerd-alert!)

Lezen

Ik ben dol op lezen, maar gun mezelf daar eigenlijk maar weinig tijd voor. Deze twee weken nam ik me voor in elk geval een paar boeken te lezen en dat is gelukt.

 1. Krijg nou tieten (Claudia de Breij) – weliswaar een boek vol inspiratie om over te schrijven, maar vooral ook erg grappig. Een echte aanrader als je nog moet bevallen. En hoewel dat stukje voor mij inmiddels gesneden koek is, vond ik het toch leuk om postnataal nog eens te lezen.
 2. Het slechte pad (Robert Galbraith) – lag al een halfjaar op mijn nachtkastje nadat ik het leende van mijn ouders, maar durfde er niet goed in te beginnen. Vooral omdat ik weet dat de boeken van Robert Galbraith (J.K. Rowling) zo verslavend zijn, dat ik ze niet kan loslaten. En dat klopte helemaal. In 2 dagen had ik dit 578 pagina’s tellende epistel verslonden alsof het niets was. Heerlijk!
 3. Men-struatie, ook een mannenzaak (Peter de Vroed) – E-book dat ik ontdekte via een andere blog. Interessant om te zien hoe je de menstruatie ook kan benaderen en de test waard. Binnenkort schrijf ik hier een aparte blog over.

Series

 1. Eeuwen geleden won ik de DVD-serie In the club via een winactie. Hoewel ik daar erg blij mee was, kreeg ik het in die tijd steeds drukker met freelance werkzaamheden en dat is daarna natuurlijk alleen maar meer geworden. Deze week zijn Ro en ik er echt voor gaan zitten. De eerste serie bestaat uit zes delen en is uitgezonden door de BBC. Zes zwangere vrouwen doen mee aan een Parenting Class (zwangerschapscursus) en stukje bij beetje kom je meer over hen te weten. Hun levens lopen behoorlijk uiteen. De één blijkt onverwachts zwanger van een tweeling als haar man een bankoverval pleegt, een ander weet niet precies van wie ze nu eigenlijk in verwachting is en een derde is slechts vijftien jaar. Vrij heftig soms, maar zo ontzettend goed! Ik wil dus eigenlijk ook gewoon de tweede serie hebben. Jammer dat hij vrij duur is!
 2. We hadden de smaak te pakken en schaften Netflix aan. Lekker luchtig begonnen aan New Girl. Seizoen 1 had ik al eens gezien, maar vier jaar later is hij niet minder grappig. Ik heb echt een paar keer zo hard gelachen dat de tranen over mijn wangen rolden. De serie is zelfs zo grappig, hij dwingt je bijna om een stapje terug te doen in álle andere bezigheden.

Films

 1. November Date – We kenden de film nog niet, maar de omschrijving leek leuk. Na een kwartier kijken, besloot ik de rit maar uit te zitten. Wilde niet gelijk weer kritisch zijn en de film af te kappen. Uiteindelijk was het best leuk, maar ik zou hem anderen niet aanraden. Beetje saai, kabbelt voort en het einde is zo cliché dat zelfs ik -als überromanticus- in lachen uitbarstte in plaats van tranen. Dus nee. Zonde van je tijd!
 2. Monsters University – Eigenlijk vooral opgezet voor de kinderen. June en Rose zaten zo in trance dat ik bijna 200 bladzijden kon lezen van mijn boek. Maar wat ik ervan zag, was erg leuk!
 3. Pitch Perfect 2 – Ik heb deel 1 op DVD. Eigenlijk vind ik het een nogal flauwe film, maar bleef toch nieuwsgierig naar deel 2. En omdat we nu toch Netflix hebben, zette ik hem op toen Ro ging voetballen. Ook deze film vond ik niet heel bijzonder. Sterker nog, ik viel na veertig minuten in slaap en werd 23.40 uur pas wakker.

Conclusie

Ik vond het waanzinnig moeilijk om echt rust te nemen. Mijn werk zit zo verweven in ons gezinsleven – voor- en nadelen van thuiswerken – dat ik alsnog best veel bezig ben geweest. Even helemaal loslaten, lukt gewoon niet zo. Maar dat vind ik niet heel erg. Ik miste het schrijven gewoon toen ik het liet gaan. En dat maakte voor mij wel duidelijk dat ik me moet richten op de toekomst en de professionele kant van bloggen. Aan de andere kant neem ik uit deze vakantie wel mee dat ik doordeweeks vaker mijn laptop en telefoon aan de kant moet leggen en even erop uit moet of gewoon een serie/film ga kijken.

Behoorlijk verhaal! Maar als je tot het einde bent gekomen: lukt het jou goed om een stapje terug te doen als dat nodig is? En hoe was jullie vakantie?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

21 thoughts on “Even op de rem trappen: hoe beviel de praktijk?

 1. Ik vind je site best overzichtelijk. Ik ga binnenkort wel van lay out veranderen. Heb een mooie lay out gezien die ik graag wil hebben voor moederdag. 😉 Haha.

 2. ik neem het mij steeds voor, en ik voel aan mijn lijf dat ik dat ook echt moet gaan doen. Maar workaholic als ik ben, lukt me dat nog niet. Ik wil een plan gaan maken met ‘vaste’ blogdagen, maar ik werk meestal ad hoc dus ben bang dat ik toch weer verval in het oude patroon. Vind het kanp van je dat het is gelukt. Houdt het nu ook nog stand?

 3. Ik vind je nieuwe lay out heel mooi. Boekentip: Bloggen als een pro van Elja Daae. Dan kun je misschien nog meer verfijnen. Ik vind het nu inderdaad prettiger ogen.
  Leuk he, dat geknutsel.
  Die telefoon kan rustig uren ergens anders liggen. Heerlijk, die rust!
  Liefs xxx

 4. Het is goed dat je een stapje terug hebt gedaan, alleen dan heb je wel het nadeel dat je veel inspiratie krijgt om het juist wel weer te gaan doen, maar schrijf dan alles lekker op en als je weer begint kan je alles uitwerken. Ps. Ik vind je layout mooi!

 5. Ik houd van blog make-overs en je blog ziet er goed uit. Alleen vond ik je vorige look volgens mij meer persoonlijkheid hebben. Deze is inderdaad meer zoals andere bloggers.

  Bij mij is het bloggen ook helemaal verweven met mijn leven. Ik stop er eigenlijk nooit mee. Vind ik ook niet nodig.

 6. Dit klinkt als een paar heerlijke weken! Kijk wat je allemaal hebt kunnen doen! Soms geeft meer rust juist meer productiviteit.. Ik ken het gevoel hoor met mijn blog. Er gaat onwijs veel tijd in zitten, en naast een fulltime baan is dat soms best heftig. Ik probeer ook nog steeds de balans te zoeken maar het lukt wel steeds meer 🙂

 7. Knap van je Merel! En goed ook dat het gelukt is. Ik snap heel goed dat het moeilijk is. Ik kan en mag momenteel niet zo veel ivm lichamelijke zwangerschapsklachten. Ik wil alles maar kan bijna niets. Rust nemen is zo makkelijk nog niet dus begrijp denk ik wel wat je bedoelt.

 8. Wat gaaf dat je voor iets nieuws hebt gekozen naar aanleiding van de tips en tops, soms is het ook gewoon tijd voor iets nieuws en ontdek je daardoor weer handigere manieren om dingen vorm te geven. En een stapje terug is ook altijd heel erg goed!

 9. Je nieuwe layout was me al opgevallen, in positieve zin! Vooral de beginfoto met de titel van je blog oogt super professioneel! Echt heel mooi! Inhoudsopgave vind ik daarentegen niet echt een toegevoegde waarde hebben, maar ook daar zul je vast over nagedacht hebben ?
  Erg mooi geworden!!

  1. Dank je wel 🙂 Fijn om te horen!

   Nee snap wat je bedoelt. Ik vind inhoudsopgaves esthetisch gezien ook niet mooi, maar het is handig wanneer iemand vanuit Google mijn blog bezoekt. Dan vindt hij of zij sneller de benodigde informatie. Dus vanuit dat oogpunt heb ik het toch gedaan.

 10. Ik kan mij helemaal voorstellen dat het lastig moet zijn geweest. Ik denk ook in bloggen. Alles wat ik meemaak is inspiratie en probeer ik gelijk in een verhaal te storten (in mijn hoofd dan). Maar gelukkig heb je toch rust kunnen nemen. Is ook niet geheel onbelangrijk.

 11. Gehaald tot het eind? en knap van je. Ik heb het me al zo vaak voorgenomen, maar nog niets van gehaald (beetje als jij in week twee maar dan erger). Uiteindelijk heb ik maar een blog geschreven over mijn telefoonverslaving…onder het mom van…je moet toch wat?
  Dat was wel een eye-opener…maar verder dan dat kwam het niet.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten