Stamceldonor worden | Waarom zou je daaraan willen beginnen?

stamceldonor worden
Schrijf jij je in als stamceldonor? – Shutterstock

Stamceldonor worden? Een tijdje geleden konden jullie al zien op Instagram dat ik me had ingeschreven en vandaag vertel ik jullie er meer over. Waarom werd ik stamceldonor, wat gaf de doorslag en hoever zijn ze eigenlijk met onderzoeken?

Nationale Donorweek

De nationale donorweek liep van 9-16 oktober. Zeven dagen waarop we bewust kunnen (of zelfs zouden moeten, als je het mij vraagt) stilstaan bij donorschap. Vorig jaar publiceerde ik op Lotus Writings vijf verhalen van verschillende vrouwen die donor zijn en hun redenen:

Dit jaar ga ik in op mijn eigen stamceldonorschap. Waarom koos ik ervoor me op te geven, wat moet je precies doen en wat is het doel hiervan

Waarom werd ik stamceldonor?

Eigenlijk stond stamceldonorschap al langer op mijn to do list. Maar zoals vaker met zaken waar ik dan zelf moeite voor moet doen, kwam het op de welbekende lange baan. Ben er niet trots op, maar ik had het te druk voor mijn gevoel. En toen sprak ik met Kim. Zij vertelde uitgebreid over haar lichamelijke ongemakken, voortkomend uit een flink pakket aan dermatologische aandoeningen. Ook ging ze even in op stamcelonderzoek en de enorme resultaten die hiermee geboekt kunnen worden. Ter afsluiting van haar verhaal deed ze dan ook de oproep aan lezers om in elk geval te overwegen om stamceldonor te worden.

Eenmaal thuis twijfelde ik geen moment meer. Ik schreef me in via internet en regelde meteen ook de bevestiging. Zou zo jammer zijn als je dan goed bezig bent en uiteindelijk komt er weer niks van door zoiets kleins. Waarom ik besloot donor te worden? Omdat ik vind dat het mijn plicht is als mens om anderen te helpen. Of het nu is door na mijn dood organen te doneren of nu iemand redden via stamceldonatie. Voor mij een kleine moeite, voor een ander misschien een kwestie van leven of dood. Daarom stel ik liever de vraag: waarom zou ik twijfelen?

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zitten op verschillende plekken in ons lichaam. Het bekendste voorbeeld zijn de bloedstamcellen: cellen in het beenmerg die continu rode/witte bloedcellen en bloedplaatjes produceren. Maar ze zitten ook in onze huid waar ze nieuwe huidcellen aanmaken.

Wat kunnen wetenschappers met stamcellen?

Stamcellen zijn kort gezegd cellen in je lichaam die andere cellen kunnen produceren. Er bestaat een verschil tussen embryonale en adulte stamcellen. Die laatste groep is voltooid (dus ontstaat wanneer de embryo ‘af’ is), de eerste cellen. Klik hier voor een heel uitgebreide (en interessante) uitleg. Voor nu vat ik het kort samen. Met die eerste cellen kunnen nieuwe cellen worden gekweekt in laboratoria, zoals je in het filmpje hieronder kan zien.

Beter leven voor diabetespatiënten

Ze zijn momenteel bijvoorbeeld bezig met onderzoeken om te kijken hoe ze stamcellen uit de alvleesklier zodanig kunnen aanpassen dat deze automatisch de juiste hoeveelheid insuline afgeven zodra een diabetespatiënt glucose binnenkrijgt. Als dit lukt, zouden deze patiënten dus niet langer afhankelijk hoeven te zijn van injecties.

Bron

Hoe gaat het precies in zijn werk als je wil gaan doneren?

Eigenlijk is stamceldonor worden heel simpel. Ga naar Matchis en klik op ‘word stamceldonor’.

 • Je schrijft je online in en bevestigt die aanmelding via een link die je per e-mail ontvangt.
 • Daarna krijg je een pakketje thuisgestuurd. Hierin zitten twee grote wattenstaafjes die je langs de binnenkant van je wang moet schrapen. Daarna klik je ze vast in de houder en stuurt het weer terug.

Nu sta je in het wereldwijde systeem. Eigenlijk krijg je alleen iets te horen als er een match is gevonden.

Er is een match gevonden, wat nu?

Zodra er een match is krijg je bericht. Je mag dan natuurlijk beslissen of je nog steeds wil doneren. Dit kan voor 70% van de gevallen via het bloed, voor de overige 30% is een beenmergdonatie nodig waarbij je onder narcose gaat. Wil je meer lezen? Klik dan hier!

Zou jij stamceldonor willen worden. Waarom wel of niet?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “Stamceldonor worden | Waarom zou je daaraan willen beginnen?

 1. Ik ben al jaren stamceldonor

  ik weet nog steeds dat die dokter me vroeg waarom ik het wilde worden
  “mijn nicht leeft er nog door”, zei ik
  “meest gemotiveerde reden”, zei hij
  en ze mochten bloed afnemen voor de gegevens in de donorbank

  zo is het maar net: het redt levens

 2. Ik vind het heel mooi dat je dit doet! Zelf ben ik vreselijk bang voor naalden en bloed en alles wat daarmee te maken heeft, dus nee, ik kies hier niet gauw zelf voor. Daarom ben ik blij dat er wel mensen zijn die dit kunnen, en het ook DOEN! Zoals jij!

 3. Heel knap dat je dit doet. Mij veelste heftig. Ik kan mijn lijf dit niet aandoen, snel last van bloedarmoede en lage bloeddruk.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten