Lijken onze dochters meer op Ro of op mij?

waarin onze dochters op me lijken

Kinderen houden je een spiegel voor. Soms hartstikke leuk of grappig, een andere keer iets pijnlijker. Voor dit artikel leek het me leuk eens op een rijtje te zetten of onze dochters meer lijken op Ro of mij. En ik ben benieuwd: hoe is dat bij jullie thuis?

Drie dochters, drie karakters

Weet je wat ik leuk vind aan kinderen? Dat ze bepaald gedrag van je overnemen. Of van je partner, vooral als het gaat om de eigenschappen die je zo aantrekkelijk vindt aan hem. Weet je wat ik soms iets minder vind? Die spiegel die je voorgeschoteld krijgt als je kinderen zich misdragen: temperamentvolle uitbarstingen, alles altijd beter weten en werkelijk niks van je aannemen.

Dat ze qua uiterlijk vooral op hun vader lijken, mag duidelijk zijn. Maar qua innerlijk? In dit artikel vertel ik wie nu precies op wie lijkt: meer op Ro of toch mij?

Op wie lijken onze dames?

June

 • Ze is echt een doorzetter: wanneer ze iets van tegenslag ervaart, zoals een slecht cijfer op school, maakt ze direct een plan van aanpak. Ze neemt zich voor haar doel te bereiken en komt daar ook daadwerkelijk. Of wanneer ze een nieuw trucje wil leren met turnen of acrodans, blijft ze net zolang oefenen tot ze het onder de knie heeft. Daarnaast komt hier gelukkig de positieve invloed van Ro om de hoek kijken: die is erg goed in plannen (hij wel!) en leert dit ook aan haar.
 • Korte aandachtsspanne. Ik probeerde eens een hartig woordje met haar te spreken, toen ze halverwege opmerkte: ‘Kijk, mama! Dat vliegtuig vliegt best hoog, hè?’ Uitgesproken was ik.
 • Treuzelt alsof ze per minuut betaald krijgt. Het liefst staat ze uren onder de douche, zonder ook maar enig moment bezig te zijn met douchen. Ze geniet gewoon van het hete water en droomt een beetje voor zich uit – zó herkenbaar!
 • Gek op dansen. Mijn lichaamsbouw verraadt niets, maar ik ben altijd dol geweest op dansen. Van mijn veertiende tot achtentwintigste zat ik op streetdance, ik ging vaak uit en naar verschillende liveshows van So You Think You Can Dance. En nog steeds kan ik ervan genieten. Net als June dus. Klein verschil: zij straalt op het podium, waar ik vooral verlegen was.

Rose

 • Hoe heerlijk ik het ook vind om veel te knuffelen, zij alleen wanneer ze daar zelf zin in heeft. En daarmee lijkt ze exact op Ro. Het is zo grappig, omdat ze dan precies hetzelfde gezicht trekt als hij.
 • De grootste sloddervos van Nederland. Net als ik gooit ze dingen neer en ruimt ze vervolgens niet meer op, met een grote chaos als gevolg. Confronterend!
 • Ze heeft enorm veel fantasie, verzint hele verhalen en betrekt anderen in haar spel. Of het nu gaat om kaboutertjes in het bos of doen alsof ze brandweervrouw is en van de verwarmingsbuis afglijdt, ze gaat er helemaal in op – inclusief gekke stemmetjes. En dat herken ik wel.
 • Ze heeft bravoure. Natuurlijk, niet altijd handig wanneer je kind ergens zomaar vanaf duikt, maar tegelijkertijd vind ik dat een heel mooie eigenschap: jezelf niet laten tegenhouden door ‘wat als’. Wederom iets dat ik mag toeschrijven aan haar vader en iets dat ik in hem ook heel erg waardeer.

May

 • De kleinste van het stel is opgeruimd. Eigenlijk vult ze Rose daarmee aan: wat die achter zich laat slingeren, ruimt May weer op. Hiermee lijken ze een heel precieze afspiegeling van Ro en mij, want zo gaat het tussen ons ook regelmatig.
 • Waar Rose overal ‘blind’ vanaf duikt, bekijkt May de situatie en handelt dan voorzichtig. Ik kijk ook liever de kat uit de boom.
 •  Ze is dol op lezen. Als klein meisje moesten mijn ouders me soms naar buiten sturen, omdat ik het liefst hele dagen op bed lag met een goed boek. Ik herlas mijn lievelingsboeken soms wel vijf keer in een jaar en begon telkens opnieuw in de series die ik bijna uit mijn hoofd kende. Natuurlijk even afwachten hoe zich dit ontwikkelt, maar ze lijkt hierin haar moeder achterna te gaan.
 • May houdt van doorpakken. Als ik tegen haar zeg dat we weggaan, wil ze ook nu. Niet wachten tot ik al mijn andere zaken heb afgerond dus. Soms botst dat, omdat ik van nature een treuzelaar ben en kamp met gebrekkig timemanagement. Gelukkig kan ze daar, wanneer ze ouder is, over klagen tegen Ro 😉

Lijken jullie kinderen op jou? Of meer op je man? En vind jij die spiegel soms ook confronterend?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Lijken onze dochters meer op Ro of op mij?

 1. Wat leuk om zo de verschillen per kind te zien. Ja ik vind het soms best confronterend. Mijn oudste is net een spiegel, regelmatig met haar in de clinch. Ze lijkt gewoon op mij, dus ik weet al hoe ze op bepaalde dingen reageerd. Zal ook wel de leeftijd zijn (9) Mijn jongste is weer heel anders.

  1. Grappig dat je dat zo kan zien he? En kan zeker best confronterend zijn 🙂
   Herken dat wel, ik bots inderdaad ook het meest wanneer ze op me lijken.

 2. Mijn dochter lijkt erg op mij.
  Soms best lastig inderdaad maar ook wel grappig. Ze zegt soms ook dingen dat ik denk..Ow dat had ik ook kunnen zeggen!

 3. Ons zoontje lijkt maar deels op mij. Hij kan zichzelf uren vermaken en goed alleen spelen, dat heeft hij duidelijk van mij. Maar de drift heeft hij van mijn man 😉

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten