spiegel

Opgroeien | Dat je dochter ineens wel heel erg op jou lijkt

Weet je wat ik leuk vind aan kinderen? Dat ze bepaald gedrag van je overnemen. Of van je partner, vooral als het gaat om de eigenschappen die je zo aantrekkelijk vindt aan hem. Weet je wat ik soms iets minder vind? Die spiegel die je voorgeschoteld krijgt als je kinderen zich misdragen: temperamentvolle uitbarstingen, alles altijd beter weten en werkelijk niks van je aannemen. Vandaag een overzicht van onze dames die ons regelmatig die spreekwoordelijke spiegel voorhouden, geschreven met een knipoog.

June
 • Echt een doorzetter: wanneer ze iets van tegenslag ervaart, zoals een slecht cijfer op school, maakt ze direct een plan van aanpak. Ze neemt zich voor haar doel te bereiken en komt daar ook daadwerkelijk. Of wanneer ze een nieuw trucje wil leren met turnen of acrodans, blijft ze net zolang oefenen tot ze het onder de knie heeft. Daarnaast komt hier gelukkig de positieve invloed van Ro om de hoek kijken: die is erg goed in plannen en leert dit ook aan haar.
 • Korte aandachtsspanne. Ik probeerde eens een hartig woordje met haar te spreken, toen ze halverwege opmerkte: ‘Kijk, mama! Dat vliegtuig vliegt best hoog, hΓ¨?’ Uitgesproken was ik.
 • Treuzelt alsof ze per minuut betaald krijgt. Het liefst staat ze uren onder de douche, zonder ook maar enig moment bezig te zijn met douchen. Ze geniet gewoon van het hete water en droomt een beetje voor zich uit – zΓ³ herkenbaar!
 • Gek op dansen. Mijn lichaamsbouw verraadt niets, maar ik ben altijd dol geweest op dansen. Van mijn veertiende tot achtentwintigste zat ik op streetdance, ik ging vaak uit en naar verschillende liveshows van So You Think You Can Dance. En nog steeds kan ik ervan genieten. Net als June dus. Klein verschil: zij straalt op het podium, waar ik vooral verlegen was.
Rose
 • Hoe heerlijk ik het ook vind om veel te knuffelen, zij alleen wanneer ze daar zelf zin in heeft. En daarmee lijkt ze exact op Ro. Het is zo grappig, omdat ze dan precies hetzelfde gezicht trekt als hij.
 • De grootste sloddervos van Nederland. Net als ik gooit ze dingen neer en ruimt ze vervolgens niet meer op, met een grote chaos als gevolg. Confronterend!
 • Ze heeft enorm veel fantasie, verzint hele verhalen en betrekt anderen in haar spel. Of het nu gaat om kaboutertjes in het bos of doen alsof ze brandweervrouw is en van de verwarmingsbuis afglijdt, ze gaat er helemaal in op – inclusief gekke stemmetjes. En dat herken ik wel.
 • Ze heeft bravoure. Natuurlijk, niet altijd handig wanneer je kind ergens zomaar vanaf duikt, maar tegelijkertijd vind ik dat een heel mooie eigenschap: jezelf niet laten tegenhouden door ‘wat als’. Wederom iets dat ik mag toeschrijven aan haar vader en iets dat ik in hem ook heel erg waardeer.
May
 • De kleinste van het stel is opgeruimd. Eigenlijk vult ze Rose daarmee aan: wat die achter zich laat slingeren, ruimt May weer op. Hiermee lijken ze een heel precieze afspiegeling van Ro en mij, want zo gaat het tussen ons ook regelmatig.
 • Waar Rose overal ‘blind’ vanaf duikt, bekijkt May de situatie en handelt dan voorzichtig. Ik kijk ook liever de kat uit de boom.
 • Β Ze is dol op lezen. Als klein meisje moesten mijn ouders me soms naar buiten sturen, omdat ik het liefst hele dagen op bed lag met een goed boek. Ik herlas mijn lievelingsboeken soms wel vijf keer in een jaar en begon telkens opnieuw in de series die ik bijna uit mijn hoofd kende. Natuurlijk even afwachten hoe zich dit ontwikkelt, maar ze lijkt hierin haar moeder achterna te gaan.
 • May houdt van doorpakken. Als ik tegen haar zeg dat we weggaan, wil ze ook nu. Niet wachten tot ik al mijn andere zaken heb afgerond dus. Soms botst dat, omdat ik van nature een treuzelaar ben en kamp met gebrekkig timemanagement. Gelukkig kan ze daar, wanneer ze ouder is, over klagen tegen Ro πŸ˜‰

Lijken jullie kinderen op jou? Of meer op je man? En vind jij die spiegel soms ook confronterend?


De foto van het meisje met make-up is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

14 Replies to “Opgroeien | Dat je dochter ineens wel heel erg op jou lijkt

 1. Wat leuk om zo de verschillen per kind te zien. Ja ik vind het soms best confronterend. Mijn oudste is net een spiegel, regelmatig met haar in de clinch. Ze lijkt gewoon op mij, dus ik weet al hoe ze op bepaalde dingen reageerd. Zal ook wel de leeftijd zijn (9) Mijn jongste is weer heel anders.

  1. Grappig dat je dat zo kan zien he? En kan zeker best confronterend zijn πŸ™‚
   Herken dat wel, ik bots inderdaad ook het meest wanneer ze op me lijken.

 2. Mijn dochter lijkt erg op mij.
  Soms best lastig inderdaad maar ook wel grappig. Ze zegt soms ook dingen dat ik denk..Ow dat had ik ook kunnen zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge