Speurtocht voor kleuters: de leukste ideeën

Laatst organiseerde ik samen met een andere moeder een kinderfeestje met thema insecten. Onderdeel van het feestje was natuurlijk een leuke speurtocht voor de kleuters. In deze blog vertel ik op welke manier je een leuke speurtocht verzint, inclusief opdrachten voor kleuters.

Kinderfeestje: speurtocht voor kleuters

Als onderdeel van je kinderfeestje is een speurtocht superleuk om te doen. En je hoeft daar helemaal geen kant-en-klaar pakket voor te halen: zelf maken is toch veel leuker? Het enige dat je nodig hebt is een beetje fantasie, enthousiasme en onderstaande tips!

Waar moet je rekening mee houden?

Maak het vooral niet te lang. Kleuters hebben een beperkte aandachtsspanne en vinden het vaak maar niks om kilometers te moeten wandelen. Zorg voor een overzichtelijke route en ruimte om daarna te spelen.

Aanpak speurtocht voor kleuters

Piraten schatkaart

Voor kinderen in de kleuterleeftijd spreekt een ‘echte’ schatkaart natuurlijk enorm tot de verbeelding. Het is helemaal niet zo moeilijk om te maken en bovendien ziet het eindresultaat er spectaculair uit.

DIY schatkaart speurtocht met kleuters

Hoe maak je een piratenschatkaart?

Nodig

 • Een vel papier of karton (zelf gebruikte ik iets vergeeld karton uit een bundel vellen van Lidl, maar je kan het op zich ook prima met wit, stevig papier doen volgens mij)
 • Sterke thee

Zo maak je het

 • Leg je papier of karton te weken in een bak met sterk theewater. Een dienblad is ook prima trouwens. Je giet het water over je karton heen en zorgt dat het overal bedekt is. Wacht een nachtje.
 • De volgende dag haal je het papier uit je bak of van het dienblad en legt het te drogen. Kan prima op het aanrecht.
 • Zodra het droog is, kan je de zijkanten branden – als een echte oude kaart. Tip van flip: laat het niet te hard fikken – mijn halve kaart vloog namelijk in de hens. Ik ben er uiteindelijk maar met mijn slipper op gaan staan om het te doven.

Opdrachten

Je kunt ook een route uitschrijven aan de hand van opdrachten. Denk dan aan:

 • Loop naar het eind van de straat
 • Ga naar links en stop bij het groene hekje
 • Daar hangt jullie eerste opdracht

Bij kleuters moet je er alleen wel een beetje op letten dat je het allemaal niet te moeilijk maakt. Probeer het desnoods eerst even uit, zodat je weet of het goed te doen is.

Spoorzoekertje

Was vroeger al een succes, maar spoorzoekertje is natuurlijk nog steeds leuk. Je kunt de route makkelijk uitzetten met sporen:

 • Stoepkrijt pijlen
 • Ballonnen
 • Veertjes
 • Zelfgemaakte borden
 • Linten
 • Foto’s (makkelijk te maken met een Instax – gaatje erdoor, lint eraan en ophangen in een struik of aan een paaltje) met daarop de richting of het volgende punt
 • Vlaggetjes
 • Takken
 • Steentjes
 • Getekende cadeautjes
 • Opdrachtkaartjes

Wat neem je mee tijdens je speurtocht?

 • Pleisters
 • Telefoon
 • Zonnebrandcrème
 • Handdoeken (mocht je een waterspelletje doen en een paar doorweekte kinderen hebben)

Welke route ga je nemen?

Om de reden die ik hierboven al noemde, besloot ik er geen gek lange speurtocht van te maken. In totaal was het slechts 400 meter. Maar doordat we onderweg de tijd namen voor van alles, deden we er uiteindelijk toch 30-45 minuten over. En de kinderen deden de hele tijd leuk mee, ze werden niet dwars of hangerig. Eventueel kan je natuurlijk prima nog iets verder lopen, maar zou het sowieso onder de kilometer houden en lekker in de buurt.

Kinderen vinden het vaak ook leuk als er onderweg iets te beleven valt. Zorg voor spelletjes, obstakels in je route (zoals een trap of bruggetje; ook leuk voor op de schatkaart) en een speeltuin waar je eindigt. In ons geval lag de speeltuin precies in het midden tussen onze huizen dus het was een mooie overstap richting de laatste activiteit die middag.

opdrachtenkaartjes speurtocht met kleuters
Maak vrolijk gekleurde opdrachtkaartjes en hang die op de route – op de plekken die je bijvoorbeeld aangeeft op de schatkaart, zoals het voorbeeld hierboven

20 spelletjes en activiteiten voor tijdens de speurtocht

Wat voor spelletjes kan je allemaal spelen onderweg?

Schipper mag ik overvaren

We speelden met de kleuters ‘Schipper mag ik overvaren’ op het bruggetje. Om beurten zongen ze het liedje, waarop het kindje in het midden zei hoe ze naar de overkant moesten lopen: fladderend als een vlinder, wandelen, berenpassen, mierenstapjes. Je kan alle kanten op! Tenzij je geld moet betalen natuurlijk.

Annemaria Koekoek

Een kindje (de tikker) staat tegen een muur, de rest staat erachter. Het kind bij de muur zegt: ‘Annemaria Koekoek’ en draait zich om. Wie op dat moment nog beweegt is af. Als een kleuter in het veld de muur aanraakt, is hij de volgende. Maar de tikker kan ook besluiten om iemand af te tikken in het veld.

Ringwerpen

Je kunt hiervoor zelf ook spellen kopen. Het is ideaal als je op een veld kunt staan en daar ringen kan gooien, maar sommige spelletjes zijn ook prima voor op straat. Je kan de kleuters tegen elkaar laten spelen of strijden in teams. Wie de meeste punten heeft wint het spel.

Stoepkrijten

Een van de opdrachten in onze speurtocht was om de trap te versieren met stoepkrijt vlinders. Of eigenlijk met wat ze maar wilden. Het resultaat? Een bontgekleurde trap vol kindertekeningen!

Beestjesbingo

Bij de speeltuin pakten we de bingokaart erbij. Hoewel het motregende (en de meeste beestjes goed verstopt zaten), gingen ze er toch voor. Als ze alle beestjes konden afstrepen, mochten ze namelijk ‘de schat’ openen (een koeltas met ijsjes).

Doe een dansje

Je kunt onderweg een opdracht verwerken in je speurtocht waarop staat dat de kinderen een dansje moeten doen. Kies muziek die bij hun belevingswereld aansluit (of het lievelingsliedje van je kind) en zet hem aan, wat heel makkelijk kan met je telefoon natuurlijk. Plezier gegarandeerd!

Groepsfoto maken

Laat de kinderen bij elkaar gaan staan en maak een foto! Heb je meteen een mooie groepsfoto als aandenken aan het feestje zonder dat je ze ervoor hoeft te vragen.

Zoek de wekker

Verstop ergens in de bosjes een wekker en laat de kinderen hem zoeken voor hij afgaat. Je kan dit eventueel ook laten doen door iemand anders terwijl jullie nog thuis zijn.

Bedenk om beurten een bijzondere manier om te lopen

Op een gegeven moment merkten we dat ze het liefst keihard vooruit renden. Maar met een sloot in de buurt en redelijk wat fietspaden kregen we daar toch een beetje de zenuwen van. We besloten om vanaf de speeltuin op een bijzondere manier te wandelen richting het volgende huis. Je kunt de kinderen om de beurt iets laten verzinnen: springen, hinkelen, ministappen of juist reuzepassen, zijwaarts lopen of met je handen op je tenen… Leef je uit!

Puzzelen

Een kleine speurtocht binnen de speurtocht. Verstop bij een volgende opdracht verschillende puzzelstukjes in de bosjes. Niet te lastig, maar wel zo dat ze even moeten zoeken. Als alle stukken gevonden zijn, mogen ze proberen de puzzel te maken.

Mini-quiz

Afhankelijk van de groep kleuters die je voor je hebt, kan het ook leuk zijn een korte quiz te doen met vragen over het thema van jullie feestje. Denk makkelijk: hoe weet de piraat waar de schat ligt? Wat dragen prinsessen op hun hoofd?

tekening spin speurtocht kleuters

Spinnetjes zoeken (of een ander dier)

We hingen papieren spinnetjes in de bosjes en aan de brug. De kinderen moesten allemaal om beurten één spinnetje vinden.

Blik werpen

Blik werpen is misschien een oud spelletje, maar blijft leuk. Je hoeft de blikken niet per se neer te zetten, maar kan ze ook gewoon meenemen van huis. Je zet ze ergens halverwege de route op een klein bankje of op de grond, waarna de kinderen ze met pittenzakjes mogen proberen om te gooien.

Estafette met ballonnen

Verdeel de kleuters in twee groepjes. Ze mogen nu proberen om zo snel mogelijk de ballon aan elkaar door te geven richting de andere kant. Wie het eerst aankomt, wint!

Watergevecht

Zeker als het een behoorlijk warme dag is, kan het heerlijk zijn om de kinderen halverwege wat afkoeling te geven. Je zet twee emmer met waterballonnen neer, verdeelt ze in teams en laat ze elkaar proberen nat te gooien. Wie het droogst blijft, wint.

Bellenblazen

Het hoeft niet altijd een spelletje te zijn natuurlijk. Gewoon mooie bellen blazen is ook al heel leuk, zeker voor kleuters.

Waterspelletjes

Je kan verschillende soorten speelgoed kopen, de leukste verzamelden we hieronder! Erg lekker als het zonnig is en jullie zin hebben in afkoeling.

Tikkertje

Tikkertje is altijd goed. Hebben jullie een mooi (sport)veldje in de buurt – waar geen hondenpoep ligt? En behalve tikkertje kan je de volgende varianten ook eens proberen.

WC tikkertje

Wanneer je wordt getikt, ga je door je hurken en wacht je tot iemand je komt ‘doorspoelen’. Daarna mag je weer meedoen. Je kunt bij kleuters om de minuut wisselen van tikker. Helemaal leuk als ze in de poep- en plasfase zitten.

Hoe laat is het?

Een leuk spelletje van vroeger: Heks, hoe laat is het? Het kindje dat de heks is, zegt een tijdstip – bijvoorbeeld ‘vijf uur’. Daarop zetten alle kinderen vijf stappen naar voren. Net zolang tot ze roept: ‘Etenstijd!’ Daarop mag ze zich omdraaien en de kinderen gaan tikken. Voor kleuters kan dit wat spannend zijn; je kan er ook ‘Vlinder, hoe laat is het?’ van maken.

Zaklopen

Je hebt alleen twee of meer juten zakken nodig en je kan gaan! Liefst wel zonder Sinterklaaslogo, anders moet je weer een uitleg verzinnen waarom je nu al een zak hebt liggen thuis…

Eier- of aardappelrace

Zet een parcours uit, eventueel met stoepkrijt, en verdeel de kinderen in twee teams. Ze moeten met een ei of aardappel op hun lepel zo snel mogelijk naar de overkant rennen. Je kan er eventueel een teamactiviteit van maken (moet je alleen wel kiezen voor aardappels). Aan de overkant moet je dan de aardappel in een bakje gooien en snel terugrennen met de lepel voor de volgende speler. Wie het eerst alle aardappels aan de overkant heeft, wint.

Verstoppertje (aan het eind van de route)

Wanneer je eindigt bij een speeltuin, is dat natuurlijk ook meteen de ideale plek voor verstoppertje. Spreek met de kinderen af tot waar ze mogen komen en doe zelf lekker mee. Plezier gegarandeerd!

Welke spelletjes spelen jullie onderweg? En heb jij weleens een speurtocht gemaakt voor een (kleuter)kinderfeestje?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten