30dayblogchallengeNL 22 | Haat en liefde voor social media

In de maand september verschijnt dagelijks een blog, omdat ik meedoe aan de #30dayblogchallengeNL. Deze veelzijdige lijst is bedacht door Maris van HareMaristeit.nl. Vandaag: mijn relatie met social media. 

Zo klaar met Facebook

Ik zocht een paar jaar terug naar het knopje om me permanent af te melden van Facebook, maar kon het nauwelijks vinden. Mijn vierhonderdnogwat vrienden zouden me namelijk enorm gaan missen, zo vertelde mijn beeldscherm me. Misschien wilde ik me nog bedenken? Maar nee, toen ik de knop eenmaal gevonden had, verwijderde ik zonder twijfel mijn profiel. Om elke dag geconfronteerd te worden met al die negativiteit, racisme, doodzieke kinderen, mishandelde dieren en doemberichten moet je een ijzeren gestel hebben. Ik heb dat niet en was het zat. De reacties in mijn omgeving waren overwegend positief, soms zelf bewonderend: ‘Eigenlijk wil ik ook wel, maar ik kan het gewoon niet.’

Lees ook Sociale media: detox in 5 simpele stappen

Met hangende pootjes terug

Langzaam merkte ik dat het hebben van een blog en negeren van social media niet samengaat. Wat nu? Schoorvoetend en met hangende pootjes klopte ik op Facebooks deur, die gastvrij openging. Ik maakte mijn profiel weer aan, zocht allerhande voormalige vrienden weer op en werd gelukkig met open armen ontvangen. En waarom niet gelijk all out gaan? Dus niet veel later bezat ik ook een Twitter account en Instagram voor ‘zakelijke’ doeleinden. Lekker van het ene naar het andere uiterste dus. Tel daar inmiddels Google+ en Pinterest bij op en mijn verzameling is nagenoeg compleet.

Haat-liefdeverhouding met social media

Inmiddels vervloekt Ro mijn telefoon, aangezien het af en toe een vergroeid lichaamsdeel lijkt. Ikzelf ook. Want heb ik hem niet in handen om te controleren hoe de site en Facebook ervoor staan, dan wel om foto’s te maken van de kinderen. En een tijdje terug ook omdat mijn zusje moest bevallen. Maar goed, het is vervelend voor mijn omgeving en natuurlijk geen best voorbeeld, daarom probeer ik hem tegenwoordig weer zoveel mogelijk weg te leggen (wat overigens niet altijd even goed lukt, maar ik doe mijn best). Want uiteindelijk heb je alleen maar iets te delen als je de echte wereld ook aandacht geeft.

Hoe gaan jullie om met social media?

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

8 thoughts on “30dayblogchallengeNL 22 | Haat en liefde voor social media

 1. Pfff ja ik zit momenteel weer in mijn anti-social media fase. Twitter is een vergaarbak van negatief gezeik, Instagram vind ik saai, Snapchat heb ik al verwijderd, Facebook vind ik over het algemeen nog wel leuk. Maar ja heb wel een blog, dus kan ook niet zonder.. Lastig!!

  1. Hier ook ups en downs. Snapchat heb ik niet genomen, heb al nauwelijks tijd voor wat ik nu doe. Weet ook niet of het iets toevoegt?
   Ja het is die balans inderdaad, je kunt niet met en niet zonder. Luxeprobleem, maar soms wel irritant.

 2. Grappig en oh zo herkenbaar! Ik probeer mijn profiel en pagina echt gescheiden te benaderen. Niet iedereen kan op mjn profiel alles zien, ik deel veel berichten ook met specifieke groepen en volg niet iedereen vanwege al die lukraak gedeelde ellende. Op mijn pagina blokkeer ik wel eens iemand van omdat ik het echt respectvol wil houden.
  Istagram moet…zoveel mensen gebruiken dat. Maar vind ik ook niks. Twitter heb ik gisteren verwijderd, dat had geen enkele toegevoegde waarde voor mij.
  LinkedIn gebruik ik nog wel, daar post ik ook regelmatig stukjes op.
  Als je blogt ben je in feite afhankelijk van social media. De blog, zo via WordPress valt er voor mij ook wel een beetje onder.
  Lange reactie om aan te geven dat ik er net zo over denk hahahahaha! ?

  1. Haha ik ben er echt pas sinds een week achter dat het mogelijk is om bepaalde dingen met specifieke groepen te delen. Ja dat heb ik ook.
   LinkedIn gebruik ik ook, maar dat is ook niet zo storend. Doe er verder weinig mee trouwens, maar het heeft in elk geval een functie.
   Je hebt gelijk, het hangt erg samen.

   😀 Daar ben je blogger voor!

 3. Zelfde haat liefde verhouding denk ik…. facebook heb ik voor de site, maar kijk zelden tot nooit mijn tijdlijn af en dat weet men. Heb het ook niet op mijn telefoon staan. Heb een tijd gehad dat die telefoon aan mijn hand vergroeid was en dat wil ik echt niet meer. Vond mijzelf geen leuk persoon meer. Blijft lastig om een evenwicht te zoeken, want is ook ‘werk’. En dat gaat dus altijd door in het geval met een blog… Leuk geschreven blog btw!!

  1. Verstandig, met die facebook app krijg je overal bericht van. En dat is het inderdaad, lastig omdat het tegelijkertijd ook werk is!
   Dankjewel 🙂

 4. Oooow Merel dit is zo herkenbaar. Stephan vervloekt dat ding ook. Hoewel ik mijn persoonlijke profiel al vele malen minder gebruik dan voorheen, is het door mijn blog er niet beter op geworden. Twitter heb ik nog niet, maar zit ik ook aan te denken. Net als Google + en Pinterest. Ik ben echt gewoon bang dat ik dan helemaal niet meer van dat ding af kan blijven. Als je tips hebt voor een goede balans? Ik hoor het graag!

  1. Ergens toch wel fijn dat het herkenbaar is 🙂
   Ik publiceer daar vanmiddag een blog over, ik vind het zo lastig! Eventjes kijken mondt vaak uit in extra tijd. Pinterest is leuk, zeker als je tijd over hebt. Google+ begrijp ik niet goed. En Twitter is gedeeltelijk ook negativiteit, t is een beetje uitzoeken wie je volgt en dan kan het wel heel gezellig zijn. Maar goed, ook gezelligheid kost tijd. Moeilijk!

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten