Social media detox | Ik ga op smartphone dieet!

Het is helemaal van deze tijd om overal vergroeid te zijn met je telefoon. Even in de wachtkamer door je Facebook timeline scrollen, nog even een selfie plaatsen op Instagram op dat geweldige feest en als een ware mamarazzi je kinderen op de hielen zitten voor foto’s. Leuk om te delen via WhatsApp! En hoewel daar geen woord aan gelogen is, het is inderdaad leuk om de wereld in te sturen, is al die social media helemaal niet zo goed voor je. Het kan daadwerkelijk storend zijn in je leven. Om jullie te helpen, schreef ik 5 handige tips voor een social media detox! 

Mag het effe wat minder op je smartphone?

Voel jij je ook vergroeid met je telefoon en ben je een ware social media addict? Of vind je omgeving het storend dat je altijd ‘nog even’ iets moet afmaken? Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om dat apparaat eens vaker naast je neer te leggen. En omdat ik zelf grootverbruiker ben (en mijn omgeving zich hier best weleens aan kan storen), is het de hoogste tijd eens een social media detox in te lassen. Doe je met me mee?

Wat is een social media detox? 

Een Social Media Detox houdt eigenlijk in dat je bewuster omgaat met je smartphone. Je kijkt niet meer elke seconde nerveus of je al iets gemist hebt op Facebook/Instagram/Twitter, maar laat hem regelmatig liggen. Het voordeel? Je geniet meer van het echte leven, communiceert weer in het echt in plaats van via een schermpje en staat bewuster bij bepaalde zaken stil.

Zeker geen overbodige luxe in ons tijdperk, waarbij je allerlei negatieve nieuwsberichten in je schoot geworpen krijgt. Of foto’s van uitgemergelde kindjes, ziektes en andere nare zaken. Niet dat die laatsten er niet toe doen trouwens, maar het is nogal veel als je dat de hele dag door moet verwerken. Deze Social Media Detox helpt je bewuster stilstaan bij de voordelen van je smartphone en zorgt ervoor dat je weer zeeën van tijd overhoudt. Win-win dus!

Social media detox in 5 stappen

Las telefoonvrije uren in

Op mijn huidige telefoon zit een functie om in te stellen dat je telefoongeluid uitstaat en hij alleen afspeelt indien iemand 2 keer binnen vijftien minuten terugbelt. Zo weet je zeker dat wanneer er écht iets is, ze je heus nog kunnen bereiken. En zo niet, dan kun je genieten van de rust.

Las specifieke telefoonuren in

Zeker wanneer je een eigen blog hebt, kun je feitelijk niet zonder je mobiel en alle social media. Door heel bewust tijd in te plannen voor je bezigheiden (promotie, andere blogs lezen etc.) ben je veel efficiënter bezig. Voor je omgeving is het helemaal prettig wanneer je dit doet tijdens hun afwezigheid. Zo lees ik de meeste blogs tussen 06.00-07.00 uur, voor iedereen wakker is. En ik probeer ook tijdens die uren bezig te zijn met de promotie voor mijn blog.

Verder zijn de middagdutjes van onze kleintjes een mooi moment, hoewel onzeker is hoelang die nog bestaan, en in de avonduren tussen 20.00-20.30 uur. Staat heel mooi, zo zwart op wit 😉 Maar goed, ik doe mijn best.

Wees niet bang iets te missen

Wat kan er nu belangrijk genoeg zijn om je hele schema voor om te gooien of anderen voor te laten wachten? Apps over iemands laatste veroveringen, een sappige roddel of andermans blog zijn leuk, maar je kunt best nog even zonder. Dat geldt ook voor je bezoekersaantallen op een dag dat het fantastisch gaat (ik heb dan toch de neiging regelmatig even te kijken) en e-mails. Mensen verwachten doorgaans heus niet dat je direct reageert, anders zouden ze wel bellen.

Geniet bewust van je tijd zonder telefoon

Laatst vergat ik hem. Die ochtend fietste ik met dreumes achterop door het dorp, gingen we een knijpfruitje en muffin eten bij Hema, haalden brood bij de bakker en liepen door de supermarkt. Geen enkel moment miste ik mijn telefoon en ik genoot echt enorm. Je hoeft niet alles te delen met de wereld; het is niet bepaald zo dat de rest van de wereld niet door kan met zijn leven omdat ik geen foto heb gepost van mezelf met een mond vol chocola… Ik nam me voor hem vaker niet mee te nemen. Het laat je niet alleen meer genieten, maar je bent gewoon gerichter in wat je doet.

Download Sidekick Mattie

Mocht je er met bovenstaande punten echt niet uitkomen, dan is deze optie er nog! Dit is trouwens geen samenwerking, maar ik zag laatst een bericht over deze app via Instagram (daar is social media dan wel weer heel leuk voor) en was gelijk enthousiast. In eerste instantie hebben de makers hem ontwikkeld voor studenten, maar ouders met kinderen en een blog hebben er eveneens baat bij vermoed ik zo. Hoe het werkt? Je telefoon staat tijdelijk uitgeschakeld voor apps; alleen binnenkomende telefoontjes en sms’jes kunnen binnenkomen. Groot voordeel is dat je hierdoor productiever en alerter bent, omdat je geen constante afleiding ervaart. Wil je meer weten? Lees dan meer op de website van Sidekick Mattie.

Is zo’n social media detox iets voor jou?

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Dit betreft geen samenwerking. 

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

6 thoughts on “Social media detox | Ik ga op smartphone dieet!

  1. Pingback: | Sidekick Mattie
  2. Ik kan heel actief zijn maar evengoed rustig mijn telefoon vergeten. Vliegtuigstand werkt bij mij ook prima. Belangrijke mensen hebben mijn privé nummer 😁

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten