Column | Ons kerstfeest was sober, maar rijker dan ooit

‘Pang’ klinkt het, voor ook maar iemand aan tafel zit. ‘Oeps,’ giechelt June. Ze was te nieuwsgierig en trekt voortijdig haar christmas cracker met brute kracht open. De rest van de familie wacht ook niet langer en zit niet veel later met een felgekleurd kroontje van flinterdun papier op zijn hoofd. Het oogt vreemd, maar we hebben zoveel lol! We lezen elkaar, zoals de traditie voorschrijft, de wijze spreuken voor. Ik schiet in de lach als ik die van mijn zusje hoor: ‘iets in je groeit…’

Haar zenuwachtige blik mis ik; ik ben te druk met het maken van een ongepaste, schunnige grap. Een paar weken later vertelt ze dat ze bang was dat ik door zou hebben hoe toepasselijk de tekst is: ze weet nog maar net dat ze zwanger is!

Tot vorig jaar vierden we deze dagen altijd groots met veel eten. Dit keer houden we het sober, al is het zeker niet minder speciaal. Mijn moeder maakte heerlijke lasagne, salade en gevulde eitjes. Ro zit in een hoekje, een beetje teruggetrokken te eten. Hij lijkt heel ergens anders te zitten met zijn hoofd. En dat klopt, zo blijkt wanneer mijn zwager ernaar informeert. Lachend kijkt hij op. ‘Zoveel rust is me normaal gesproken niet gegund. Ik geniet eindelijk weer eens van wat ik eet!’

Halverwege onze maaltijd maakt Rose even duidelijk waar hij het zojuist over had. Ze steelt de show vanuit haar kinderstoel met een briefje in haar mond en kroon op haar hoofd. Samen met June zitten ze lekker gek te doen. We lachen allemaal, maar zijzelf nog het meest. Met een steek denk ik aan mijn lieve oma, die we vorig jaar verloren. Zij heeft Rose en May nooit gezien, maar wat zou ze van hen genoten hebben! Rose’ streken waarmee ze ons soms gek maakt, de grapjes die ze uithaalt… Net als June, op wie ze ook zo dol was.

Jammer dat je sommige mensen niet voor eeuwig bij je kunt houden. Met dit soort feestdagen voel ik dat toch extra. Intussen heeft Rose er genoeg van en begint haar bord leeg te werken op de grond. Tijd om van tafel te gaan!

Met een heerlijke maaltijd achter de kiezen kijk ik rond. Ik heb het getroffen met mijn familie, besef ik eens temeer. De liefde, de humor en goede gesprekken zorgen ervoor dat deze kerst verder alles behalve sober is. Ik voel me een rijk mens en, hoewel we verder niet aan cadeaus deden, heb ik het mooiste daardoor toch gekregen.

Hoe hebben jullie Kerstmis dit jaar gevierd?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten