sober

Ons kerstfeest was sober, maar rijker dan ooit

Traditionele Christmas crackers

‘Pang’ klinkt het, voor ook maar iemand aan tafel zit. ‘Oeps,’ giechelt June. Ze was te nieuwsgierig en trekt voortijdig haar christmas cracker met brute kracht open. De rest van de familie wacht ook niet langer en zit niet veel later met een felgekleurd kroontje van flinterdun papier op zijn hoofd. Het oogt vreemd, maar we hebben zoveel lol! We lezen elkaar, zoals de traditie voorschrijft, de wijze spreuken voor. Ik schiet in de lach als ik die van mijn zusje hoor: ‘iets in je groeit…’ Haar zenuwachtige blik mis ik; ik ben te druk met het maken van een ongepaste, schunnige grap. Een paar weken later vertelt ze dat ze bang was dat ik door zou hebben hoe toepasselijk de tekst is: ze weet nog maar net dat ze zwanger is!

Lees ook: Omdat je een dierbare tijdens de feestdagen extra mist

Sober en rust

Tot vorig jaar vierden we deze dagen altijd groots met veel eten. Dit keer houden we het sober, al is het zeker niet minder speciaal. Mijn moeder maakte heerlijke lasagne, salade en gevulde eitjes. Ro zit in een hoekje, een beetje teruggetrokken te eten. Hij lijkt heel ergens anders te zitten met zijn hoofd. En dat klopt, zo blijkt wanneer mijn zwager ernaar informeert. Lachend kijkt hij op. ‘Zoveel rust is me normaalgesproken niet gegund. Ik geniet eindelijk weer eens van wat ik eet!’

Showtime

Halverwege onze maaltijd maakt Rose even duidelijk waar hij het zojuist over had. Ze steelt de show vanuit haar kinderstoel met een briefje in haar mond en kroon op haar hoofd. Samen met June zitten ze lekker gek te doen. We lachen allemaal, maar zijzelf nog het meest. Met een steek denk ik aan mijn lieve oma, die we vorig jaar verloren. Zij heeft Rose en May nooit gezien, maar wat zou ze van hen genoten hebben! Rose’ streken waarmee ze ons soms gek maakt, de grapjes die ze uithaalt… Net als June, op wie ze ook zo dol was. Jammer dat je sommige mensen niet voor eeuwig bij je kunt houden. Met dit soort feestdagen voel ik dat toch extra. Intussen heeft Rose er genoeg van en begint haar bord leeg te werken op de grond. Tijd om van tafel te gaan!

Sober, maar ook rijk!

Met een heerlijke maaltijd achter de kiezen kijk ik rond. Ik heb het getroffen met mijn familie, besef ik eens temeer. De liefde, de humor en goede gesprekken zorgen ervoor dat deze kerst verder alles behalve sober is. Ik voel me een rijk mens en, hoewel we verder niet aan cadeaus deden, heb ik het mooiste daardoor toch gekregen.

Was jullie Kerst dit jaar ook sober of juist groots?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge