snurken tijdens de zwangerschap

Snurken tijdens de zwangerschap: best een gênant (en luidruchtig) kwaaltje!

Snurken tijdens de zwangerschap

Op een ochtend in de zwangerschap werd ik rustig wakker, draaide me om en vroeg Ro of hij ook lekker had geslapen. Niet dus. ‘Het is echt niet normaal,’ verzuchtte hij, ‘ik vroeg me serieus af of je erin zou blijven!’ Totaal onbewust van waar hij op doelde, staarde ik hem vragend aan. ‘Je snurkte! Maar echt heel hard!’ klaagde hij. Ik geef toe, ik geloof er niets van. Ik snurk nooit! ‘Tja, ik verwachtte al dat je het niet meer zou weten, dus heb ik het opgenomen.’ In shock staarde ik hem aan. Ging dit niet een beetje ver om aan te tonen dat ik last had van snurken tijdens de zwangerschap? Ik kon er toch niets aan doen… Bovendien, alsof hij geruisloos slaapt tijdens een verkoudheid, dacht ik er nog rancuneus achteraan.

Lees ook: Klagen over zwangerschapskwaaltjes, soms moet het even

De geluidsopname

Oef! Was ik dat? Met open mond keek ik van Ro naar de telefoon en terug. Hij lachte niet, dit was serieus. En ik klonk als een walvis die naar het droge hapt. Schoorvoetend moest ik toegeven dat hij niet overdreven had. Sterker nog, dat ik hem volkomen begreep in het opnemen van mijn gesnurk. Tegelijkertijd voelde het behoorlijk gênant, ik heb geen idee hoeveel vrouwen hier last van hebben. En hoe kom je daar ook achter? Even vragen of de ander ook zo hard snurkt dat ze het vier huizen verderop horen, lijkt me niet.

Je bent de enige niet

Eigenlijk was ik het hele voorval al vergeten (of beter gezegd, ik had het verbannen naar een laatje in mijn hersenen dat nooit meer open hoeft), toen een vriendin me app’te. Ze vroeg of ik ook zo’n last had gehad van snurken tijdens de zwangerschap. Zo kom je er dus achter! Opgelucht dat ik niet de enige ben, stuurde ik haar direct een berichtje terug. Wat blijkt? Ook haar vriend had haar gesnurk opgenomen met zijn telefoon. Inmiddels heeft ze een weerwoord voor hem: meerdere vrouwen hebben er last van. Ben blij dat het postnataal in elk geval weer wegtrekt!

Had jij (of je vrouw) ook zo’n last van snurken tijdens de zwangerschap?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

14 Replies to “Snurken tijdens de zwangerschap: best een gênant (en luidruchtig) kwaaltje!

 1. Haha ik ook hoor! Al vrij snel eigenlijk, maar op het einde werd ik soms zelfs wakker van m’n eigen gesnurk. Heel awkward haha, gelukkig had mijn vriend er wel begrip voor 🙂

  1. Dat scheelt! Heb t ook weleens gehad, vooral tijdens het tv kijken. Haha in t begin keek ik zelfs of hij het ook door had gehad, maar het was zo hard dat hij het natuurlijk niet had kunnen missen 😄

 2. Zo hier niet alleen tijdens de zwangerschap hoor hahaha.
  Ik denk dat de buren zich bijna af gaan vragen of ze naast een houtzagerij wonen, want met onze allergieën zitten onze neuzen en holtes vaak behoorlijk verstopt. Dat heeft dan weer als resultaat dat het van beide kanten een oorverdovend geronk is.
  Ik weet niet of vrouwlief nu met de zwangerschap echt meer snurkte dan normaal; het is me niet echt opgevallen in ieder geval…

  1. T is dus weer genieten, dit pollenseizoen. Wel vervelend (los van het snurken), maar fijn dat jullie allebei last hebben. Lijkt me toch moeilijk als je nooit in slaap komt vanwege keihard gesnurk van je partner..

   1. Ja, als er maar eentje snurkt lijkt het me extra vervelend, nu heb je er allebei af en toe last van. Ook kun je je meer inleven in de ander

    1. Zeker weten! Anders denk ik toch dat je er (als niet snurkende partij) beter oordoppen of een andere slaapkamer kan nemen 😊

 3. Oef, bij alle drie de zwangerschappen begon het geronk al voordat ik een positieve test in handen had. Mijn lief leed er echt onder, hij heeft het ook opgenomen met zijn telefoon, ik geloofde gewoon niet dat ik het was. Man, ik zaagde een heel bos om. Het is nu een soort van inside joke geworden: snurken= testen! Staat niet op mijn bucjetlist overig een nummer 4. Maar het grapje is wel leuk :0
  Ps. mag je ook postpartum meedoen met je praatgroepje?

  1. Haha 😂 Ja hoor je mag er ook postpartum bij, net als ik. Misschien kunnen we de anderen als ervaringsdeskundigen bijstaan 😉
   Maar grappig dat het jullie grapje is geworden, ben trouwens ook blij dat we niet de enigen zijn!

 4. Ja heel erg , zielig voor mijn man ook wel. Hij is bakker dus halverwege de nacht werken. Had ie er niet zo veel last van 😉

  1. Haha dat scheelt idd wel, had hij er tenminste meestal niet veel (of iig niet lang) last van.

   Wel lekker trouwens, als je man bakker is!

  1. Haha dat scheelt (in elk geval voor je omgeving, uit ervaring kan ik zeggen dat je er niet minder door slaapt 😄)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge