Snurken tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

snurken tijdens de zwangerschap

Snurken tijdens de zwangerschap: niet bepaald charmant en waarschijnlijk niet wat je vooraf voor ogen hebt. Maar wees niet gevreesd: je kunt er wel een aantal dingen aan doen (en na de bevalling verdwijnt het vanzelf).

Zwangerschapskwaaltje: snurken

Die negen maanden zwanger zijn doet iets met je. Aan de ene kant mag je het prachtige geschenk van een leven in je buik voelen, aan de andere kant verander je met een beetje pech in een opgezwollen, incontinente en obstipate aanstaande moeder met aambeien. Niet precies wat je voor ogen had waarschijnlijk. Een ander heerlijk kwaaltje waar niemand je over vertelde is het snurken tijdens de zwangerschap. Hoe zit dat eigenlijk? En zijn er manieren om er ook weer vanaf te komen? 

Snurken tijdens de zwangerschap

Oeps, Wally de walrus

Op een ochtend in de zwangerschap werd ik rustig wakker, draaide me om en vroeg Ro of hij ook lekker had geslapen. Niet dus. ‘Het is echt niet normaal,’ verzuchtte hij, ‘ik vroeg me serieus af of je erin zou blijven!’ Totaal onbewust van waar hij op doelde, staarde ik hem vragend aan. ‘Je snurkte! Maar echt heel hard!’ klaagde hij. Ik geef toe, ik geloofde er niets van. Ik snurk nooit! ‘Tja, ik verwachtte al dat je het niet meer zou weten, dus heb ik het opgenomen.’ In shock staarde ik hem aan. Ging dit niet een beetje ver om aan te tonen dat ik last had van snurken tijdens de zwangerschap? Ik kon er toch niets aan doen… Bovendien, alsof hij geruisloos slaapt tijdens een verkoudheid, dacht ik er nog rancuneus achteraan.

Lees ook: Klagen over zwangerschapskwaaltjes, soms moet het even

De geluidsopname

AI! Was ik dat? Met open mond keek ik van Ro naar de telefoon en terug. Hij lachte niet, dit was serieus. En ik klonk als Wally de walrus die naar lucht hapt. Schoorvoetend moest ik toegeven dat hij niet overdreven had. Sterker nog, dat ik hem volkomen begreep in het opnemen van mijn gesnurk. Tegelijkertijd voelde het behoorlijk gênant, ik heb geen idee hoeveel vrouwen snurken tijdens de zwangerschap. En hoe kom je daar ook achter? Even vragen of de ander ook zo hard snurkt dat ze het vier huizen verderop horen, lijkt me niet.

Ik bleek niet de enige, hoera!

Eigenlijk was ik het hele voorval al vergeten (of beter gezegd, ik had het verbannen naar een laatje in mijn hersenen dat nooit meer open hoeft), toen een vriendin me app’te. Ze vroeg of ik ook zo’n last had gehad van snurken tijdens de zwangerschap. Zo kom je er dus achter! Opgelucht dat ik niet de enige ben, stuurde ik haar direct een berichtje terug. Wat blijkt? Ook haar vriend had haar gesnurk opgenomen met zijn telefoon. Inmiddels heeft ze een weerwoord voor hem: meerdere vrouwen hebben er last van. Ben blij dat het postnataal in elk geval weer wegtrekt!

Waarom snurken we tijdens de zwangerschap?

Dat moment dat de rollen zijn omgedraaid: uit ervaring weet ik inmiddels dat het dus absoluut niet prettig is. Je snurkt en niet zo’n beetje ook. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Want ik snurkte nooit. Gelukkig voor mij: heel veel zwangere vrouwen hebben er last van. Zoals je misschien al hebt kunnen zien aan je enkels houden vrouwen tijdens hun zwangerschap meer vocht vast. Als gevolg daarvan zwellen ook je neusslijmvliezen op. In het begin merk je daar nog niets van, maar zodra je de 15 weken passeert is het feest. Een andere oorzaak ligt in de verslapping van je mondspieren. Uiteraard allemaal dankzij je hormonen. Door die verslapping gaan je weke delen meer hangen en blokkeren daarmee de luchtstroom. Helaas leidt dat ook tot harder snurken (bron).

Wat kan je tegen het snurken doen?

Eigenlijk is het vrij simpel, maar daardoor ook meteen moeilijk: voorkomen dat je vocht vasthoudt. Aangezien dat de boosdoener is van jouw oerwoudgeluiden, moet je daar paal en perk aan stellen. Leuk gezegd. Ik denk dat de meeste zwangere vrouwen ook wel weten dat voorkomen dat je vocht vasthoudt bijna hetzelfde is als proberen te voorkomen dat je buik groeit: praktisch onmogelijk. Al zijn er wel wat trucjes.

5 tips om snurken tijdens de zwangerschap te verminderen

Bewegen

Beweging is sowieso goed als je vocht vasthoudt. Misschien heb je heel veel last van je bekken, maar kan je nog wel fietsen? Of ga zwemmen. Je hebt hele leuke zwemlessen die speciaal aan zwangere vrouwen worden gegeven in verwarmd water. Ook een leuke manier om andere moeders te ontmoeten natuurlijk én je beweegt op een gezellige, redelijk ontspannen manier.

Gewicht binnen de perken houden

Ik weet het, lekker makkelijk gezegd tegen een zwangere vrouw: onder invloed van je hormonen heb je niet altijd meer de controle op wat je eet. En dus zal dit punt misschien heel lastig worden. Maar toch kan het helpen: gewicht is namelijk soms ook de oorzaak van snurken. Extra reden dus om toch iets meer te gaan bewegen.

Luchten

Frisse lucht is altijd goed voor je ‘s nachts, maar nog meer wanneer je zwanger bent. Je ventileert de slaapkamer meteen en je luchtwegen gaan meer openstaan.

Gebruik een neusspray met zoutoplossing

Zout water maakt de luchtwegen vrij. Daardoor zal je minder snel snurken. Neusspray met zoutoplossing is verkrijgbaar bij de apotheek – niet te verwarren met medicinale neussprays die je gewoon bij de drogist kan kopen, waarmee je juist moet uitkijken tijdens de zwangerschap.

Probeer niet op je rug te gaan liggen

Tja, dat weten we al wel van onze mannen toch? Niemand snurkt zo hard als een man die op zijn rug ligt. Maar dat voorkomen tijdens je slaap? Aan de manier waarop je draait kan je niet heel veel doen in principe. Het is dus hier aan je partner om je even dat zetje terug te geven. Dat je snurkt op je rug heeft te maken met lichaamsgewicht dat op je luchtwegen drukt. Daarnaast ligt het voor de meeste vrouwen ook lekkerder op je zij.

(Bron)

Wanneer wordt snurken tijdens de zwangerschap écht problematisch?

Er zijn een aantal situaties waarin het snurken tijdens de zwangerschap meer is dan een manier om je man (of vrouw) uit zijn slaap te houden. Ga in die gevallen dan ook naar de dokter.

Zwangerschapsdiabetes

Snurken kan een indicator zijn van zwangerschapsdiabetes. Om dit uit te sluiten kan je in het ziekenhuis een glucosetolerantietest laten doen.

(Bron)

Hoge bloeddruk

Wanneer je begint met snurken tijdens je zwangerschap verdubbelt de kans op een hoge bloeddruk. Het is dus altijd iets om extra goed in de gaten te houden. Een onbehandelde hoge bloeddruk kan namelijk op zijn beurt weer leiden tot pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) – met alle gevolgen van dien. Geef het dus altijd aan bij de verloskundige, zodat zijn extra kan letten op je bloeddruk.

Slaapapneu

Wist je dat 15% van de zwangere vrouwen last heeft van slaapapneu (dat houdt in dat je ademhaling voor korte tijd stopt)? En dat kan weer gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje: deze kinderen hebben na de geboorte vaker hulp nodig. Bovendien hebben baby’s van moeders met slaapapneu én overgewicht vaker gezondheidsproblemen. Zeker als je al een hoger BMI had voor je zwanger raakte. Hou het dus goed in de gaten en geef ook dit aan bij je verloskundige of gynaecoloog.

(Bron)

Blijf je nu voor altijd snurken?

Ik moet je toch bekennen dat ik heel even bang was dat het zo’n blijvend kwaaltje zou zijn. De ene vrouw heeft maanden na haar bevalling nog steeds aambeien en ik zou de rest van mijn leven blijven klinken als een walvis in ademnood. Maar gelukkig: ik kan je inmiddels vertellen dat zelfs drie zwangerschappen er niet voor zorgde dat het gebeurde. Ik slaap weer als een delicaat roosje – mits de kinderen dat toelaten.

Had jij (of je partner) ook zo’n last van snurken tijdens de zwangerschap?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

14 thoughts on “Snurken tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

 1. Haha ik ook hoor! Al vrij snel eigenlijk, maar op het einde werd ik soms zelfs wakker van m’n eigen gesnurk. Heel awkward haha, gelukkig had mijn vriend er wel begrip voor 🙂

  1. Dat scheelt! Heb t ook weleens gehad, vooral tijdens het tv kijken. Haha in t begin keek ik zelfs of hij het ook door had gehad, maar het was zo hard dat hij het natuurlijk niet had kunnen missen ?

 2. Zo hier niet alleen tijdens de zwangerschap hoor hahaha.
  Ik denk dat de buren zich bijna af gaan vragen of ze naast een houtzagerij wonen, want met onze allergieën zitten onze neuzen en holtes vaak behoorlijk verstopt. Dat heeft dan weer als resultaat dat het van beide kanten een oorverdovend geronk is.
  Ik weet niet of vrouwlief nu met de zwangerschap echt meer snurkte dan normaal; het is me niet echt opgevallen in ieder geval…

  1. T is dus weer genieten, dit pollenseizoen. Wel vervelend (los van het snurken), maar fijn dat jullie allebei last hebben. Lijkt me toch moeilijk als je nooit in slaap komt vanwege keihard gesnurk van je partner..

   1. Ja, als er maar eentje snurkt lijkt het me extra vervelend, nu heb je er allebei af en toe last van. Ook kun je je meer inleven in de ander

    1. Zeker weten! Anders denk ik toch dat je er (als niet snurkende partij) beter oordoppen of een andere slaapkamer kan nemen ?

 3. Oef, bij alle drie de zwangerschappen begon het geronk al voordat ik een positieve test in handen had. Mijn lief leed er echt onder, hij heeft het ook opgenomen met zijn telefoon, ik geloofde gewoon niet dat ik het was. Man, ik zaagde een heel bos om. Het is nu een soort van inside joke geworden: snurken= testen! Staat niet op mijn bucjetlist overig een nummer 4. Maar het grapje is wel leuk :0
  Ps. mag je ook postpartum meedoen met je praatgroepje?

  1. Haha ? Ja hoor je mag er ook postpartum bij, net als ik. Misschien kunnen we de anderen als ervaringsdeskundigen bijstaan ?
   Maar grappig dat het jullie grapje is geworden, ben trouwens ook blij dat we niet de enigen zijn!

 4. Ja heel erg , zielig voor mijn man ook wel. Hij is bakker dus halverwege de nacht werken. Had ie er niet zo veel last van ?

  1. Haha dat scheelt idd wel, had hij er tenminste meestal niet veel (of iig niet lang) last van.

   Wel lekker trouwens, als je man bakker is!

  1. Haha dat scheelt (in elk geval voor je omgeving, uit ervaring kan ik zeggen dat je er niet minder door slaapt ?)

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten