Snel opruimen voor de visite komt? Met deze 6 tips lukt dat iedereen!

SNEL OPRUIMEN – Sinds we samenwonen ergert Ro zich weleens aan mijn slordigheid. Ik kan er op zich niet veel aan doen, het is een soort karaktertrekje, maar vervelend is het wel. Zeker als de visite plots voor de deur staat. Om te voorkomen dat je dan in de paniekstand schiet, hierbij 6 tips voor iedereen die net als ik dan zo snel mogelijk alles wil doen. Snel opruimen kan een levenskunst worden, als je maar weet hoe!

Rommelig geboren

Kijk, als je iemand bent die het huis zonder uitzondering spic en span houdt, heeft deze blog voor jou waarschijnlijk weinig toegevoegde waarde. Maar ik ben helaas slordig geboren. Mijn kamer was vroeger al een ontplofte bende en als je me mijn gang zou laten gaan nog steeds. De kinderen zijn al niet veel beter helaas. Daarom heb ik de illusie van een strak huis anderhalve dochter geleden al losgelaten.

Bijkomend nadeel: we ontkomen daardoor soms niet aan hypocriet opruimen als er onverwachts visite voor de deur staat. Als doorgewinterde hypocriet (op dit gebied) deel ik vandaag mijn kennis en tips met jullie, zodat je nooit meer voor verrassingen komt te staan. Mits de visite vooraf even belt dat ze eraan komen natuurlijk. 

SPOEDCURSUS HYPOCRIET/SNEL OPRUIMEN

De gang moet netjes

Wat je ook in de huiskamer laat slingeren, zorg ervoor dat de gang netjes is. Dus laarzen en schoenen in de schoenenkast of op een rekje om te beginnen. De (winter)jassen die niemand draagt, kunnen naar boven. Haal tot slot overbodige rommel weg en je gang ziet er al een stuk strakker uit. Ik ga er even voor het gemak van uit dat je het wel redelijk schoonhoudt, maar als je daarmee achterloopt of geen idee hebt hoe:

 • Haal een stofdoek over kastjes en spiegels
 • Neem af met een natte doek
 • Stofzuig de gang

Dat geldt ook voor de wc

Bijhouden is de sleutel, ook voor doorgewinterde rommelkonten. Als je van die schoonmaakdoekjes bij het toilet neerlegt en zorgt dat je hem daarmee dagelijks even afneemt, dan is er niet zoveel werk aan wanneer je bezoek krijgt.

 • Vul een emmer met heet (!) sop (anders heeft het allemaal weinig nut) en trek handschoenen aan om je handen te beschermen of zorg dat je vuurvaste vingers ontwikkelt
 • Neem deurklink en kraan als eerst af, dan de spoelknop en werk snel ‘van buiten naar binnen’
 • Stofzuig en dweil ook hier meteen even, als je toch bezig bent

Bekijk je huiskamer kritisch

Stel dat jij je eigen visite was en je kwam binnen, wat zou dan storend zijn? Die wasmand in de hoek die al een paar dagen wacht op jouw vaardige vouwhanden – die al tijden laten afweten? Of de stapel kranten naast de bank? De losse Duplo-steentjes die overal verspreid liggen? Ik kan niet bij jullie binnen kijken natuurlijk, maar haal de grootste stoorzenders weg. En nog beter: stop de rest van de losse frutsels en rommeltjes allemaal in een bak en schuif die weg in de salontafel. Neem nog snel even alles af met een doekje. Ruik je de frituurlucht van gisteravond nog steeds? Gooi een wierookje aan of geurkaars en niemand die nog weet dat jullie tijdens The Voice een pak bitterballen hebben opengetrokken.

 • Eerst stoffen, dan nat afnemen (levert je een fijner resultaat weg)
 • Stofzuigen
 • Vuilniszak vervangen, tenzij dat net gedaan is
 • Evt. luchten en alle gordijnen lekker openzetten voor een lichte, open uitstraling

Keuken

Eigenlijk vind ik maar twee dingen belangrijk in een keuken: oogt hij schoon (uiteindelijk worden hier wel je hapjes en drankjes bereid) en staat er niet te veel rommel in? Dat geldt denk ik voor de meeste mensen, zeker als je een open keuken hebt. Dus ga er snel doorheen en boen hem schoon, zodat je visite in elk geval een gerust gevoel hebt wanneer je de koffie inschenkt.

Schakel je gezin of al je huisgenoten in

Alleen lukt dit je natuurlijk niet. Dus schakel vooral alle hulptroepen in die er zijn (desnoods bij gemopper op last van een week geen smartphone, werkt altijd). Je tiener kan de gang onder handen nemen, man het zware geschut als de vuilniszak en stofzuiger, jongere kinderen kunnen in elk geval hun eigen speelgoed wegwerken en jijzelf stort je vol overgave op de wc. Of is dit te traditioneel verdeeld? Ach, who cares, als de klus maar gedaan is. 

Zorg dat je ook nog even kan ontspannen

Schiet natuurlijk niet op als je met knalrood hoofd en zwetend de deur opentrekt met de poetsdoek nog in je handen. Of erger nog: dat ze je buiten kunnen horen roepen naar de kinderen dat ze NU moeten opruimen of anders… Dus hou altijd nog even tijd over om jezelf op te frissen en neer te ploffen alsof dit je dagelijkse habitat is. Uiteindelijk ben je een hypocriete opruimer of niet!

Wees realistisch

Misschien de allerbelangrijkste van allemaal. Uiteindelijk ben je wie je bent, daar heb je het maar mee te doen. Jij kan wellicht niet zo goed opruimen, maar bent ontzettend goed in knutselen of heel sportief. Ieder zijn kwaliteiten toch? Bekenden weten bovendien heus wel dat je geen poetser bent, dus verwacht van jezelf ook geen perfectie.

Is jullie huis altijd visite-proof of moet je ook regelmatig last minute nog snel opruimen?

Rommel – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

11 thoughts on “Snel opruimen voor de visite komt? Met deze 6 tips lukt dat iedereen!

 1. Hier een ‘medium’ sloddervos. Alles is schoon maar er slingert toch ook vanalles. Ik ben vooral heel slecht in het opruimen van de was en er zijn vaak stapeltjes te vinden op de eettafel (post enzo). Maar ik ben ook een kei geworden in het opruimen als een speer dus maak me er niet erg druk om. Soms zou ik wel een beetje willen zijn als mijn beste vriendin, die op en top netjes is. Maar Hee, je kan niet alles hebben! 😉

 2. Haha zo deed ik dat vroeger ook! leuke lijst 😉 Het kan mij nu allang niets meer schelen of m’n huis er netjes uitziet, het is schoon onder de rondslingerende spullen haha. De visite komt voor mij (ons) en ze kennen me onderhand wel! er wordt geleefd 😉

 3. Handige tips! Hier word er elke zondag alles grondig schoon gemaakt en om de week de bed verschoond. En elke di en donderdag doe ik de toilet extra erbij.

  Dit gaat altijd prima. Maar soms als we ziek zijn verslonst het wel snel 😜

 4. Heel handige blog dit! Ik ben ook een chaotische rommelkont van nature. Vroeger gaf mijn moeder al niet het beste voorbeeld, daar ging het al fout 🙂 (sorry mam) En hoewel ik echt degelijk merk als het huis is opgeruimd dat ik me dan prettiger voel, en veel minder ruis in mijn hoofd heb, lukt het niet altijd.. Ik ga maar eens weer proberen het nieuwe jaar wat beter mijn best te doen 🙂

 5. Ik en mijn man zijn krakken als er iemand belt: ik ben er binnen half uur! Om dan in actie te komen. Gewoon zorgen dat je alles in de kast propt, een lekkere geurkaars aan en snel even stofzuigen doet meestal de truck!

 6. Ik ben eigenlijk altijd we aardig opgeruimd, dus als er onverwachts visite komt, moet er vaak even wat speelgoed aan de kant, maar kan het er wel mee door.

 7. Ik ben het veel meer los gaan laten. Waar ik ooit 100% steriel was heb ik dat inmiddels opgegeven. Natuurlijk is het wel schoon. Maar niet meer steriel (ik denk dat dat nog veel enger voor visite was). Het liefst wilde ik altijd dat iedereen zijn schoenen uitdeed. Ook daar doe ik niet moeilijk meer over. Opruimen doe ik natuurlijk wel wanneer het irriteert, maar eerlijk gezegd laat ik best veel gewoon liggen de laatste tijd…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten