Smartphone oorzaak 1 op 5 fietsongevallen jongeren

smartphone op de fiets

Smartphone op de fiets?

Laatst publiceerde ik nog een artikel waarin ik schreef dat we June een mobieltje gaan geven, tegen ons eerdere voornemen in. En een paar dagen later kwam ik het volgende nieuwsbericht tegen: Smartphone oorzaak van 1 op de 5 fietsongevallen met jongeren. Lekker is dat! Maar ik begrijp het wel. Kinderen lezen even een app’je of bellen hun ouders dat ze naar huis komen en zien het gevaar niet. Terwijl het gebruik van je smartphone op de fiets behoorlijke gevolgen kan hebben. Je zal dat ene paaltje maar missen, een andere fietser of -nog erger- die tegemoetkomende auto.

Lees ook: Smartphones in groep 7: June was de een-na-laatste zonder

Groep 7 en 8

Om kinderen te waarschuwen, komt Veilig Verkeer Nederland met een nieuw lespakket voor groep 7 en 8 dat volledig draait om veiligheid op de fiets. Dat het belangrijk is, bewijst het aantal ongevallen wel dat onder jongeren dus het dubbele is dan onder oudere generaties – iets dat ik best shockerend vind. (Dat sommige twintigplussers dus kennelijk nog steeds als kippen zonder kop zitten te telefoneren tijdens het fietsen, begrijp ik trouwens ook niet helemaal)

Hoe gaan we dat hier thuis aanpakken?

Ik las een tijdje terug ergens de uitspraak: ‘Liever later thuis dan te vroeg in het ziekenhuis’. We proberen dat June ook mee te geven. Als ze eens te laat is, dan hebben we toch echt liever dat ze rustig naar ons toe fietst, dan halsoverkop zonder uit te kijken. En eigenlijk geldt dat voor die smartphone ook. Ze moet leren dat het belangrijk is om je aandacht bij het verkeer te houden en dat het beantwoorden van dat ene berichtje best kan wachten. Uiteindelijk gebeurt het praktisch nooit dat iemand je probeert te bereiken omdat er een noodgeval is gebeurt, toch? Dus waarom dan wel zo handelen?

Geef je zelf altijd het goede voorbeeld?

Volgens mij wel, natuurlijk omdat ik dankzij mijn smartphone dieet sowieso nauwelijks nog mijn telefoon bij me heb overdag. Maar los daarvan vind ik een smartphone op de fiets ook niet verantwoord. Zeker niet na het lezen van dit artikel en al helemaal niet met die kleintjes bij me. Ik wacht dan liever tot ik ergens stil sta, als ik bijvoorbeeld een foto wil sturen aan Ro of wil laten weten wat we zijn gaan doen. En in de auto leg ik ook altijd de telefoon weg. Want even eerlijk: je moet er toch niet aan denken dat het misgaat?

Was jij op de hoogte van deze cijfers? En hoe ga jij om met je smartphone op de fiets?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

2 thoughts on “Smartphone oorzaak 1 op 5 fietsongevallen jongeren

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten