Smartphone in groep 6: andere ouders doen het ook

smartphone in groep 6

Onze oudste dochter zit in groep 6. Alle kinderen hebben een smartphone, als we haar mogen geloven. En dat stelt ons dus voor een dilemma. Gaan we daarin mee of laten we haar principieel wachten tot de overgang naar de middelbare?

De meeste klasgenoten hebben al een smartphone in groep 6

June wil graag een telefoon, want vrijwel alle kinderen in haar klas hebben al een smartphone. En dat is best lastig! Ro en ik komen uit een generatie die (bijna) de helft van zijn leven buitenshuis telefonisch onbereikbaar was; dat geven we onze kinderen ook deels mee door grotendeels offline op te voeden.

Maar we leven nu eenmaal in een digitale wereld. Bovendien zijn andere ouders een stuk makkelijker omtrent schermgebruik en het geven van een mobiele telefoon. Ons standpunt is inmiddels vrij uniek geworden, geloof ik. Ook met betrekking tot de smartphone op de basisschool staan we vrij alleen. Wij willen het liefst wachten tot de brugklas, maar nu het grootste deel van de leerlingen in haar klas een telefoon heeft, twijfelen we.

De gevolgen van groepsdruk

Volgens mij is een aantal ouders overstag gegaan, omdat andere kinderen ook een mobieltje kregen en zij niet achter wilden blijven. Onder groepsdruk dus. Moeten we daar zelf ook in meegaan en onze principes overboord zetten? Of is het beter om gewoon trouw te blijven aan ons gevoel? Uiteindelijk moeten we als ouders allemaal doen wat ons het beste lijkt, toch?

Waarom heb je een telefoon nodig als je in groep 6 zit?

Risico van smartphone op jonge leeftijd: verslavende werking, pornografie, jezelf vergelijken met een onechte wereld

Ik begrijp het niet goed waarom al die ouders overstag gaan. Smartphones hebben een bewezen verslavende werking. Met je telefoon en Wi-Fi kan je heel gemakkelijk allerlei filmpjes bekijken waar je volgens mij op je tiende nog niet aan toe bent (denk aan geweld en seks). Kunnen ze wel het onderscheid maken tussen de echte wereld en de perfecte, onechte wereld op Instagram? En wat te denken van pedofielen of jongens die druk uitoefenen op je dochter?

Aan de andere kant begrijp ik haar ook heel goed: foto’s en ‘vlogs’ maken, apps downloaden en spelletjes spelen, appen met je vrienden en leuke filmpjes bekijken via YouTube… Als ik haar leeftijd had, zou ik het ook wel weten!

Two girls… Je zal het maar zien in groep 6!

Misschien ken je het filmpje wel? Ik zal verder niet uitweiden, want het is één van de smerigste video’s die het internet rijk is, maar in elk geval wil je niet dat je kind dit ziet. Zeker niet op zijn of haar tiende. Laatst vertelde een bevriende leerkracht over de kinderen op zijn school, die het met een groepje hadden gezien. Achteraf was één van hen misselijk geworden en kon het beeld niet goed loslaten.

Dat is toch op zijn minst een heel vervelende keerzijde aan de multimediale medaille? Een kind van die leeftijd is er nog lang niet aan toe. En omdat de jeugd veel verder is, hobbel je als ouder sowieso vaak achter de feiten aan. Je bent er niet continu bij om ze te beschermen tegen beelden waar ze nog niet tegen kunnen. En dat is ook een stukje loslaten en opgroeien, maar aan de andere kant: moet dit al in groep 6? Je geeft ze toch ook nog geen alcohol?

Ouders zijn vaak het slechte voorbeeld

Hand in eigen boezem: ik zit te vaak op mijn mobiele telefoon

Iets anders dat in elk geval mij bezig houdt, is mijn eigen gedrag. Ik zit (te) regelmatig met mijn smartphone in handen: dat is niet bepaald het goede voorbeeld dus. Nu draait mijn telefoongebruik vooral om mijn werk, maar dat mag geen excuus zijn om altijd maar op je mobiel te zitten. Hoe kan ik het haar dan verbieden? Daar worstel ik weleens mee. En ik ben niet de enige: veel ouders geven toe dat ze zelf te vaak op hun mobiel zitten.

Voor Ro is dat een stuk makkelijker; die gebruikt zijn smartphone alleen wanneer dat noodzakelijk is.

Genoeg redenen om te wachten met een smartphone, maar is het genoeg?

Voor ons dus genoeg redenen om haar nog niet zo’n ding te geven. Maar nog steeds twijfel ik regelmatig of we wel het juiste doen. Zeker omdat andere ouders wel gewoon dat mobieltje geven.

De invloed van smartphones op ons dagelijkse leven

Dat wil zeggen, tot laatst. We keken naar Kruispunt (KRO), aflevering van zondag 7 februari over het gebruik van technologie en de invloed die het heeft op ons dagelijks leven: http://www.npo.nl/kruispunt/07-02-2016/KN_1676816

Zonder het hele programma na te bespreken, maakten een aantal zaken indruk:

 • We zitten dagelijks gemiddeld 3-4 uur op onze smartphone
 • Het programma laat een man aan het woord die maar het dubieuze aantal van 237.000 tweets verstuurde (maar serieus, hoe krijg je het voor elkaar naast je betaalde baan?)
 • De jongere generatie leert bepaalde vaardigheden niet meer, doordat mensen elkaar veel minder snel direct aanspreken.
 • Die eeuwige bereikbaarheid en controle op waar je bent, kan behoorlijk verstikkend zijn. Je aandachtsspanne is veel korter, omdat je steeds bezig bent met je telefoon: waar is hij, zijn er nog nieuwe berichten, mis ik niks?
 • Je kunt bakjes aanschaffen waar iedereen zijn technologische devices inlegt, zodat het avondeten weer echt eten wordt. Ik zag het wel zitten, schermvrije avonden en meer oprechte aandacht voor elkaar.

Doorslaggevend argument: offline spelen is zo belangrijk

Heel tekenend vond ik in elk geval het beeld waar een meisje met haar tablet speelt in een strak opgeruimde kamer, vol mooi speelgoed. Ze heeft er totaal geen oog meer voor. Dit maakte op mij zo’n indruk. Is dit dan waar we naartoe gaan? Voor ons versterkte de informatie onze mening om de kinderen voorlopig zoveel mogelijk zonder scherm laten opgroeien. En natuurlijk, alle kinderen hebben een smartphone in haar klas, maar zij nog even niet. Bewust, in de hoop dat ze leert genieten van de echt mooie dingen in het leven. En voor mij persoonlijk was het ook een eye-opener om die telefoon eens wat vaker links te laten liggen. Als het echt belangrijk is dan bellen ze wel.

Hoe denken jullie over het hebben van een smartphone in groep 6?
En alle kinderen hebben een mobieltje in haar klas, bij jullie ook?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij deze blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

9 thoughts on “Smartphone in groep 6: andere ouders doen het ook

 1. Ik ben het ook met je eens. Gelukkig zijn ze er beide nog lang niet aan toe, aan een telefoon. Maar ik trek de lijn eigelijk door naar bijvoorbeeld de Nintendo DS. Dat soort dingen wil ik ook zoveel mogelijk buiten de deur houden, maar of dat gaat lukken? Ik was laatst zelf bijna gezwicht. Was iets in de aanbieding, kostte bijna niks. En helaas geef ik zelf ook niet het goede voorbeeld wat betreft telefoon gebruik. Ik zit er veels te veel op, al let ik er wel vaker op dat ik dat niet doe.

  1. Wij ook hoor, tablet hebben we niet eigenlijk. Nou ja, eentje maar die ligt al jaren te verstoffen. Vind het maar een lastig vraagstuk, waar ik gewoon niet uit kom. Maar aan de andere kant, nu speelt ze lekker buiten en gaat elke dag naar vriendinnetjes toe. Het lijkt me vervelend als ze alleen nog maar aan haar telefoon geplakt zit om met ze te kunnen communiceren. Daar heeft ze nog de hele puberteit voor 😉

 2. Het blijft inderdaad een lastig dilemma. Ik ben het helemaal met je eens dat een smartphone vóór de middelbare school niet nodig is; kinderen in die leeftijd horen gewoon naar school te gaan en (buiten) te spelen.
  Aan de andere kant is een wereld zonder schermen niet meer weg te denken. We krijgen onze informatie op die manier binnen en het heeft natuurlijk ook een hele hoop mooie dingen gebracht.
  Ik hoop J ook minimaal tot de middelbare school zonder mobieltje te kunnen houden, maar tussen nu en 10 jaar vrees ik dat er nog veel meer op dat gebied gaat veranderen waardoor het (bijna) onmogelijk wordt…

  1. Ja precies. Het is echt heel dubbel. Laatst vroeg ze erom of ze niet evt een oude telefoon van ons kon krijgen voor spelletjes bijvoorbeeld. Dat vind ik op zich geen ramp, maar maakt de stap naar een echte smartphone met abonnement (en tja, wie betaalt dat?) weer kleiner..

   Ben blij dat ze er even over gestopt is, maar een volgende discussie kan nooit ver weg zijn…

   1. Dat idee heb ik ook ja; mijn eerste telefoons waren allemaal prepaid en ik moest zelf sparen voor beltegoed. Het enigste spelletje dat je toen op telefoons had was Snake ?.
    Maar van een prepaid naar abonnement is een kleine stap en daar zit je ook niet op te wachten.
    Hopelijk is ze voor nu even tevreden en duurt de volgende discussie nog wel even. Als andere kids op school wel een smartphone hebben gaat dat toch niet lang duren vrees ik ?

    1. Haha ja idd, en snake was fantastisch. Kunnen kinderen zich nu al niks meer bij voorstellen waarschijnlijk..

     Maar idd een abonnement lijkt me niks nee, voor je ineens verrast wordt met een flinke rekening. En hoop het zo! Ik wil niet onder druk van de rest meegaan in elk geval..

     1. Nee ik snap je helemaal! Volgens mij zijn er ook abonnementen tegenwoordig waar je een max limiet aan kunt koppelen qua kosten en als ze daar boven komen ze alleen nog een paar “noodnummers” (jouw mobiele nummer bijv) kunnen bellen. Dan blijven de kosten nog enigszins beperkt als het goed is ?

     2. Goede tip! Mocht t zover komen dan houden we dat in elk geval in gedachten 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten