smaakbeleving bij baby's

Merel onderzoekt | Over smaakbeleving en waarom baby’s zulke zure bekkies trekken

SMAAKBELEVING BIJ BABY’S – In de serie ‘Merel onderzoekt’ zoek ik elke donderdag uit hoe het nu eigenlijk zit met onderwerpen waar ik eigenlijk te weinig van weet. Onderaan kan je de vorige serie uit 2016 vinden. Dit jaar behandel ik onder meer de pre-puberteit, het voordeel van glazen flessen voor baby’s, hoe je ‘groen’ je kraamtijd doorkomt, wat nu precies sensopathisch spelen is en ga ik in op zindelijkheid. Dit keer onderzoek ik smaakbeleving bij baby’s.

Tommies Vitaminetuin

Tijdens de Negenmaandenbeurs namen we plaats in Tommies Vitaminetuin. Een klein feestje, want ik ben dol op de heerlijke snoeptomaatjes van Tommies! Maar die gingen we niet proeven. In plaats daarvan leerden we van alles over smaakbeleving bij baby’s. Koppert Cress was aanwezig en vertelde ons van alles over onze smaak en smaakpapillen. Want waarom trekken ze toch altijd van die zure gezichten wanneer ze hun eerste hapjes eten? Zelfs als het een zoete banaan is of een (in mijn ogen) smaakloos stronkje broccoli?

Lees ook Eerste hapje van je baby | Wat is gezonde babyvoeding? 

smaakbeleving

Anatomie en smaakbeleving

Om dit alles beter te begrijpen, kregen we eerst een kort lesje anatomie. Baby’s hebben namelijk duizenden smaakpapillen en daarmee een veel intensere smaakbeleving dan wij. Dit verklaart natuurlijk meteen hun voorkeur voor milde smaken, zoals die -voor mij flauwe- broccoli. Al in de baarmoeder proeven ze trouwens. Wanneer de  moeder iets eet, komen die smaken via het vruchtwater bij de baby. Weet ik meteen waarom die van mij zo dol zijn op aardbeien en macaroni (at dat namelijk het allerliefst en zo vaak mogelijk).

smaakbeleving

Zelf proeven

Om het gevoel dat een baby ervaart tastbaarder te maken, kregen we verschillende hapjes voorgeschoteld die van zichzelf extra smaakvol zijn. Koppert Cress heeft een groot assortiment aan unieke, smaakvolle plantjes en wist dus precies wat wij moesten proeven:

  • Zeekraal – Dit plantje groeit het best in brak en zout water. En dat proef je. Een klein stengeltje is voldoende voor een behoorlijk zoutige nasmaak.
  • Honingkruid – We kennen honingkruid inmiddels beter als Stevia, de natuurlijke vervanger van suiker. We namen een hapje van het blad en inderdaad, de smaak was zoet. Maar niet voor lang. Na een tijdje veranderde dit in intens bitter.
  • Klavertje drie – Hoewel ik vaak met vriendinnetjes tussen de klavertjes drie zat, op zoek naar dat ene klavertje met vier blaadjes, heb ik nooit de behoefte gevoeld een blaadje in mijn mond te steken. Voor alles is een eerste keer! We kregen een bakje voorgeschoteld en mochten proeven. Echt enorm zuur! Hoe dat er in de praktijk uit zag, zie je op dit filmpje van Angela.
  • Maggiplant – Misschien niet erg verrassend, dit plantje had een sterk umami-achtig effect. Lekker is anders, zullen we maar zeggen.
  • Crazy Pea – Een bijzonder plantje met de smaak van erwtjes of tuinbonen. Heeft een nootachtige nasmaak.

Door zo’n klein plantje toe te voegen, geef je een salade of ander gerecht natuurlijk een onverwachte twist. Interessant om te leren!

smaakbeleving

Conclusie

Na deze workshop begrijp ik veel beter hoe het voor een baby is om naast (moeder)melk ineens echt te gaan eten. Dat moet zo gek zijn. Het pure product heeft natuurlijk veel meer smaak dan wanneer je iets proeft via je moeder (melk of vruchtwater). Eigenlijk zou ik het alle ouders willen aanraden om eens te ontdekken hoe de smaakbeleving bij baby’s werkt en waarom je bepaalde voeding dus eerder geeft dan andere. Ook trouwens omdat het gewoon heel leuk is om zo met eten bezig te zijn.

Wist jij dit al over smaakbeleving bij baby’s?

Dit blog is geen samenwerking maar een samenvatting van de informatie die we kregen tijdens de Negenmaandenbeurs. Ik vond het zo leuk dat ik het met jullie wilde delen.

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

4 Replies to “Merel onderzoekt | Over smaakbeleving en waarom baby’s zulke zure bekkies trekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge