smaakbeleving

Merel onderzoekt | Over smaakbeleving en waarom baby’s zulke zure bekkies trekken

In de serie ‘Merel onderzoekt’ zoek ik elke donderdag uit hoe het nu eigenlijk zit met onderwerpen waar ik eigenlijk te weinig van weet. Onderaan kan je de vorige serie uit 2016 vinden. Dit jaar behandel ik onder meer de pre-puberteit, het voordeel van glazen flessen voor baby’s, hoe je ‘groen’ je kraamtijd doorkomt, wat nu precies sensopathisch spelen is en ga ik in op zindelijkheid. Dit keer onderzoek ik smaakbeleving bij baby’s.

Tommies Vitaminetuin

Tijdens de Negenmaandenbeurs namen we plaats in Tommies Vitaminetuin. Een klein feestje, want ik ben dol op de heerlijke snoeptomaatjes van Tommies! Maar die gingen we niet proeven. In plaats daarvan leerden we van alles over baby’s en hun smaakbeleving. Koppert Cress was aanwezig en vertelde ons van alles over onze smaak en smaakpapillen. Want waarom trekken ze toch altijd van die zure gezichten wanneer ze hun eerste hapjes eten? Zelfs als het een zoete banaan is of een (in mijn ogen) smaakloos stronkje broccoli?

smaakbeleving

Anatomie en smaakbeleving

Om dit alles beter te begrijpen, kregen we eerst een kort lesje anatomie. Baby’s hebben namelijk duizenden smaakpapillen en daarmee een veel intensere smaakbeleving dan wij. Dit verklaart natuurlijk meteen hun voorkeur voor milde smaken, zoals die -voor mij flauwe- broccoli. Al in de baarmoeder proeven ze trouwens. Wanneer de  moeder iets eet, komen die smaken via het vruchtwater bij de baby. Weet ik meteen waarom die van mij zo dol zijn op aardbeien en macaroni (at dat namelijk het allerliefst en zo vaak mogelijk).

smaakbeleving
Zelf proeven

Om het gevoel dat een baby ervaart tastbaarder te maken, kregen we verschillende hapjes voorgeschoteld die van zichzelf extra smaakvol zijn. Koppert Cress heeft een groot assortiment aan unieke, smaakvolle plantjes en wist dus precies wat wij moesten proeven:

  • Zeekraal – Dit plantje groeit het best in brak en zout water. En dat proef je. Een klein stengeltje is voldoende voor een behoorlijk zoutige nasmaak.
  • Honingkruid – We kennen honingkruid inmiddels beter als Stevia, de natuurlijke vervanger van suiker. We namen een hapje van het blad en inderdaad, de smaak was zoet. Maar niet voor lang. Na een tijdje veranderde dit in intens bitter.
  • Klavertje drie – Hoewel ik vaak met vriendinnetjes tussen de klavertjes drie zat, op zoek naar dat ene klavertje met vier blaadjes, heb ik nooit de behoefte gevoeld een blaadje in mijn mond te steken. Voor alles is een eerste keer! We kregen een bakje voorgeschoteld en mochten proeven. Echt enorm zuur! Hoe dat er in de praktijk uit zag, zie je op dit filmpje van Angela.
  • Maggiplant – Misschien niet erg verrassend, dit plantje had een sterk umami-achtig effect. Lekker is anders, zullen we maar zeggen.
  • Crazy Pea – Een bijzonder plantje met de smaak van erwtjes of tuinbonen. Heeft een nootachtige nasmaak.

Door zo’n klein plantje toe te voegen, geef je een salade of ander gerecht natuurlijk een onverwachte twist. Interessant om te leren!

smaakbeleving

Conclusie

Na deze workshop begrijp ik veel beter hoe het voor een baby is om naast (moeder)melk ineens echt te gaan eten. Dat moet zo gek zijn. Het pure product heeft natuurlijk veel meer smaak dan wanneer je iets proeft via je moeder (melk of vruchtwater). Eigenlijk zou ik het alle ouders willen aanraden. Al is het maar omdat het ook gewoon heel leuk is om zo met eten bezig te zijn.

Wist jij dit al over de smaakbeleving van je baby?

Dit blog is geen samenwerking maar een samenvatting van de informatie die we kregen tijdens de Negenmaandenbeurs. Ik vond het zo leuk dat ik het met jullie wilde delen.

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Merel onderzoekt: alles dat je moet weten over de teek!

Merel onderzoekt: alles dat je wil weten over tweetalig opvoeden

Merel onderzoekt: waarom kies je bewust om niet te vaccineren?

Merel onderzoekt: leren eten à la Rapley

Merel onderzoekt: toetsen in het basisonderwijs

Merel onderzoekt: seksuele voorlichting vanaf 2?

Merel onderzoekt: pasgeboren baby’s wakkermaken in de nacht?

Merel onderzoekt: naar welk onderwijs gaat jouw kind?

Merel onderzoekt: waarom wasbare luiers?

Merel onderzoekt: is vaderdag het ondergeschoven kindje?

Merel onderzoekt: wie is aanwezig tijdens de bevalling?

Merel onderzoekt: pre-puberen, wat houdt het nu eigenlijk in?

 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Merel onderzoekt | Over smaakbeleving en waarom baby’s zulke zure bekkies trekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge