Column | Rose is nog rommeliger dan ik, oeps!

Het komt ergens vandaan…

Zodra je iets ergerlijk vindt aan je kind, kan je er donder op zeggen dat het afkomstig is van één van beide biologische ouders. Kortom, dat ik nu een blog schrijf over slordige kinderen komt natuurlijk ook ergens vandaan. Vraag het mijn moeder en ze vergast je met liefde op allerlei verhalen waaruit blijkt dat Chaos mijn tweede naam had kunnen zijn en Orde niet in mijn woordenboek voorkwam. Nog steeds ben ik best een sloddervos. Waarom ik ‘best’ zeg? Sinds anderhalf jaar geleden blijkt mijn gedrag best mee te vallen: ik heb namelijk mijn eigen overtreffende trap gebaard.

Lees ook: Spiegel voorhouden: over dochters en confronterend gedrag

Zelfstandige Sloddervos

Na het ontbijt begint het. Voor een dreumes speelt ze heus lief en zelfstandig, maar ze heeft tegelijkertijd een… Tja, wat zal ik het noemen? Brede interesse? Binnen enkele seconden trekt ze namelijk alles uit de kast. Pop ligt in een hoek gekwakt, beer hangt ondersteboven in de speelgoed maxi cosi, ze keert de emmer vol duplosteentjes zomaar om, verderop liggen een halve sandwich, drie plastic bekers en wat speelpannenkoeken verspreid, verfrommelde blaadjes papier tussen de verwarming, de Nijntje laptop ligt opengeslagen en eenzaam op de bank, haar wheely bug staat middenin de kamer en om de boel wat op te leuken heeft ze decoratief staan strooien met uitgekauwde rozijntjes. Dan heb je een beeld.

Verandering, maar hoe?

Wanneer we proberen op te ruimen aan de linkerkant van de kamer, keert zij rechts alweer een andere la vol speelgoed om. En sta je die bende te corrigeren, dan pakt ze wel weer iets nieuws. Dat moet en kan vast anders. Voordoen vindt weinig navolging, dus besluiten we een liedje op te zetten. Dat werkte bij June (ook aan de rommelige kant) immers ook altijd prima! YouTube speelt een nummer af en ik trap af met de Duplosteentjes. Echt, aan mijn tomeloze enthousiasme ligt het niet: onze sloddervos wil gewoon niet opruimen. Terwijl ik aan het werk ben, danst zij vrolijk op het liedje achter me aan. Zodra ik verder ga met het volgende speelgoed, keert zij de bak met Duplo alweer om en kijkt me trots aan. Onwillekeurig glimlach ik, maar diep van binnen hoop ik echt dat consequent oefenen toch ooit kunst zal baren!

Gaat het er bij jullie beter aan toe?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: