zelf slijm maken recept superslijm verhouding

Slijm maken: DIY recept met lijm, scheerschuim en lenzenvloeistof

zelf slijm maken recept superslijm verhouding

Slijm maken is al een paar jaar hot! Kinderen vinden het fantastisch om zelf aan de slag te gaan. Maar hoe maak je nu het perfecte DIY slijm? In deze blog vind je o.a. het beste recept en waarom het zo goed is voor de fijne motoriek.

Zelf slijm maken blijft razend populair

Waar ik vroeger nog dacht dat ik vast niet zo’n moeder zou worden die geen idee had wat er in de wondere wereld van kinderen omging, blijk ik toch constant de aansluiting te missen. Onze kinderen zijn helemaal lyrisch van slijm. Niet dat spul dat je in een bakje koopt bij de speelgoedwinkel, maar zelfgemaakt slijm. Ondanks dat ik het zelf niks vind. Waarom onze kinderen er wél gek op zijn en hoe we het maken? In deze blog lees je er alles over!

Zelf slijm maken: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren. Sommige zijn iets veiliger dan andere; gooi er kleurstof en/of glitters bij en je hebt een blij kind. Als onderstaande niet bij jullie past, zoek dan vooral even online verder want er zijn genoeg opties. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil: slijm van scheerschuim, lijm en lenzenvloeistof, maar ook eetbare varianten en met glitters en eenhoornslijm!

Hét recept voor DIY slijm

Wil je wel graag slijm maken met lenzenvloeistof? Dan heb je voor dit recept de volgende ingrediënten nodig:

Ingrediënten voor je eigen slijm

 • lenzenvloeistof
 • 2 flesjes lijm (bijvoorbeeld hobbylijm van Hema)
 • scheerschuim

Verder nodig? 

 • Mengkom 
 • Spatel of vork

DIY slijm: de juiste verhoudingen

recept slijm verhouding lijm scheerschuim lenzenvloeistof
Afbeelding, Arina P Habich – Shutterstock

Benodigde tijd: 15 minuten.

Zelf slijm maken is zo gebeurd! In dit recept gebruik je lenzenvloeistof (vanwege het ingrediënt borax dat in deze combinatie voorkomt dat het slijm gaat plakken)

 1. Doe de lijm uit de flesjes in een ruime kom

  Je mag de complete flesjes toevoegen zodat je stevig slijm krijgt

 2. Pak je vork 

  De vork is bedoeld om zo meteen alle verschillende ingrediënten voor het superslijm te kunnen roeren in de kom.

 3. Wil je gekleurd slijm? Dan voeg je nu kleurstof toe

  Voeg een drupje verf of eetbare kleurstof toe voor gekleurd slijm. Met verf wordt het slijm ondoorzichtig en de kleurstof houdt het transparant – maar net waar je voorkeur is. Het is in elk geval belangrijk om dit te doen voordat je scheerschuim en lenzenvloeistof toevoegt. Zo blijft je slijm mooi egaal gekleurd. 

 4. Voeg het scheerschuim toe en roer net zolang tot het één geheel wordt

  Stevig roeren dus!

 5. Doe de lenzenvloeistof erbij: telkens wat druppeltjes

  Je kan het best roeren terwijl je de druppels toevoegt. Doe zuinig aan, liever ruimte om nog extra lenzenvloeistof te kunnen toevoegen dan dat je te veel toevoegt. Dan wordt het namelijk te stug en gaat het ‘breken’. Het doel van de vloeistof is juist om je slijm soepel te houden.

 6. Controleer of het lekker voelt

  Is het te slijmerig? Dan moet er nog wat lijm bij. Wanneer het te hard is dan mag je er nog scheerschuim aan toevoegen. Maar als je de juiste hoeveelheden hebt voelt het lekker soepel aan en kan je ermee gaan spelen. 

 7. Zo maak je glitterslijm

  Nou ja, je kan gaan spelen, maar je kan er natuurlijk ook glitterslijm van maken! Om je slijm nog mooier te maken voeg je op het eind glitter toe. Deze kan je er doorheen kneden. 

DIY slijm in verschillende varianten

Hieronder onze top 3 slijmvideo’s op YouTube: van unicorn tot eetbaar slijm – het komt allemaal voorbij. Dus wil je een keer iets anders maken dan het bovenstaande recept? Dan kan je hiermee aan de slag!

Zelf unicorn slijm maken

DIY Eetbaar galaxy slijm

Mega Fluffy Glitter Slijm

Waarschuwing van de Consumentenbond over DIY slijm (en spelen met gekocht slijm)

Consumentenbond raadt slijm maken met gevaarlijke ingrediënten af

Dat heeft alles te maken met de ingrediënten in slijm die (in te hoge concentraties) niet goed zijn voor de huid. Borax is daar een voorbeeld van, maar ook het regelmatig gebruikte scheerschuim of wasmiddel. Deze ingrediënten worden dan ook afgeraden om te gebruiken in je superslijm.

Voor de volledigheid: de Consumentenbond waarschuwt ook voor spelen met slijm, zoals het recept hierboven. Blijf daarom alert: dit is niet geschikt voor kleine kinderen, zorg ervoor dat je huisdier er niet mee in contact kan komen en zorg dat je kind er niet te lang mee speelt. Na afloop bovendien altijd goed de handen wassen. En vertrouw je het niet? Dan is eetbaar slijm natuurlijk sowieso een optie!

Hoe maak je veilig slijm volgens de Consumentenbond?

Wat voor ingrediënten heb je nodig voor veilig slijm?

Kies voor de ingrediënten van veilig slijm altijd voor voedingsstoffen die eetbaar zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kindje het zelfgemaakte slijm gaat eten, maar op die manier weet je wel dat het veilig is. Dat kan bijvoorbeeld met psyllium vezels, zoals in het filmpje, maar ook met Nutella of marshmallows.

Op internet vind je genoeg recepten voor fijne variaties. Soms kan je het slijm echt eten, een andere keer is het puur bedoeld om mee te spelen. Het belangrijkste is vooral dat je er plezier aan beleeft en dat je kindje lekker bezig is. Een voorbeeld van eetbaar slijm zie je in onderstaande video.

Nog een kleine waarschuwing!

Als je bezig bent met het maken van het (gekleurde) slijm en/of de kinderen spelen ermee, let dan op dat het niet op je kleding komt. Dat gaat er namelijk nogal lastig uit. En pas op met kleine kinderen/honden; dit slijm is natuurlijk allesbehalve eetbaar. Ook kan je overwegen om latex/rubberen handschoentjes te dragen tijdens het spelen, om je huid te beschermen.

Heb je slijm in je haar?

Het kan natuurlijk per ongeluk misgaan waardoor je kindje (of jijzelf) slijm in zijn haar krijgt. Je hoeft dan niet gelijk naar de kapper voor een korte coupe: met pindakaas krijg je het er ook uit. Net als kauwgom dus. En anders zijn er nog andere mogelijkheden:

Welke potjes kan je beter niet kopen volgens de Consumentenbond?

Recent verscheen een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat drie kant-en-klaar producten te veel boor (borium) bevatten: 

 • Putty XXL (artikelnr. 620651 – o.a. te koop bij Intertoys)
 • Whoopee Putty (artikelnr. 35685Z – te koop bij Blokker)
 • Glow in the dark Putty (artikelnr. 8525 – o.a. te koop bij Bol.com)

Waarom kunnen deze potjes schadelijk zijn?

Slijm dat te veel boor bevat, is met name schadelijk wanneer je het via de mond binnenkrijgt. Hoge concentraties kunnen op korte termijn leiden tot diarree, braken, krampen en irritatie aan huid en de ogen. Het is dan ook belangrijk om kinderen hun handen goed te laten wassen wanneer ze toch met dit slijm hebben gespeeld. Kijk bovendien uit met jonge kinderen (die stoppen vaak nog van alles in hun mond) en open wondjes. 

Lees hier wat het verschil is tussen boor en borax

Wil je toch liever slijm kopen dan zelf maken?

Dan zijn er tegenwoordig talloze opties. Wat dacht je bijvoorbeeld van Poopsie Slime Surprise? Of de Poopsie Slime Surprise Unicorn, die ondanks mijn fail toch leuk speelgoed bleek? 

Is het leuker om slijm te maken of te kopen?

Persoonlijk vind ik het iets minder prettig, omdat gekocht slijm maar kort meegaat. Je betaalt vaak een behoorlijk bedrag, maar wanneer je slijm op is, dan is het spelen op zich ook klaar. Aan de andere kant zitten er vaak mooie glitters bij deze producten en leuke kleurtjes. June vond het dus wel heel leuk om mee te spelen.

Het voordeel is daarnaast dat je zeker weet dat de ingrediënten veilig bevonden zijn. Wel een advies: kies liever voor kant-en-klaar slijm dat afkomstig is van bekende merken dan de onbekende, goedkope variant via internet. In dat laatste geval kan het namelijk zo zijn dat de inhoud niet veilig is.

Waarom we als ouders wel blij zijn dat onze kinderen met slijm spelen?

Behalve dat kinderen er helemaal weg van zijn, is dat slijm ook nog eens heel goed te zijn voor de fijne motoriek. Kijk, en daar word ik als moeder dus wel weer blij van. Het valt namelijk onder de noemer sensopathisch spelen – iets waar we al een… bijzondere ervaring mee hebben.

Sensopathisch bezig zijn zorgt er echter wel voor dat je kind leert voelen, ervaren en bewegen. En dat komt hem of haar op latere leeftijd van pas. Bovendien, ik denk dat we als volwassenen nog steeds heel ontspannen kunnen raken van zintuigelijke ervaringen met onze handen (boven de lakens!)

Maken ze nog steeds slijm, ondanks de waarschuwingen van de Consumentenbond?

Niet echt. Dat heeft momenteel (2019) niet zozeer te maken met die waarschuwingen, maar meer met het feit dat onze dochters niet echt in de leeftijd zitten. Ik vind het geen ramp. Maar als ze zouden willen, vind ik het niet erg om een keer zelf slijm te maken.

Heeft misschien een hoog loedermoeder-gehalte, maar ik schuif het een beetje onder de noemer ’tegenwoordig lijkt alles gevaarlijk’. Zolang kinderen er niet van eten en onder toezicht én beperkt spelen met hun slijm, zal het allemaal wel loslopen met de gezondheidsrisico’s. Maar goed, dat is natuurlijk een keuze die iedere ouder voor zichzelf moet maken. Dit is dan ook de reden waarom dit recept voor DIY slijm nog steeds op mijn website staat.

Zijn jouw kinderen ook zo dol op het maken van slijm?
En wat vind jij ervan?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding Michelle Patrick – Shutterstock

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zelfgemaakt slijm
Author Rating
51star1star1star1star1star

Author: Merel

Merel (37) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters: June, Rose, May en Nova* (2020). Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

7 Replies to “Slijm maken: DIY recept met lijm, scheerschuim en lenzenvloeistof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *