7 redenen waarom ik een slechte huisvrouw ben

slechte huisvrouw

Wanneer je partner werkt en jij thuisblijft, neem je vaak het leeuwendeel van het huishouden op je. Logische verdeling, vind ik. Alleen ben ik helaas een verschrikkelijk slechte huisvrouw. Ik neem je mee in ons huishouden en benoem 7 momenten waarop ik zelf vind dat het beter had gekund. En ik vertel waarom Ro soms vast hopeloos wordt als hij naar me kijkt 😉

Wat is een goede huisvrouw?

Vroeger

Tijdens de vorige eeuw hadden vrouwen officieel maar één doel op aarde: zorgen voor de kinderen en een blinkend huis. Althans, als je de opvoedkundige boeken en handboeken uit die tijd voor ‘de goede vrouw’ mag geloven. Lees maar eens deze passage:

Tracht toch zoo veel nuttige kennis te verzamelen, als u maar immer mogelijk is, en oefent u vroegtijdig in alle die schoone deugden, welke voor eene goede echtgenoot, eene goede huisvrouw en eene goede moeder zoo volstrekt onmisbaar zijn, bijaldien het geluk des echtelijken levens van bestendigen duur zal zijn.

(Bron: G.A. Pietzsch, De verhevene bestemming van het vrouwelijk geslacht als maagd, echtgenoote, huisvrouw en moeder – een geschenk aan de schoone sekse ter bevordering van huiselijk geluk (Amsterdam 1823) 7.)

Vrouwen werden vooral gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen op gebied van de kennis over het huiselijke leven, het zijn van een goede echtgenote en moeder. Ik kan als historica nog steeds smullen van dit soort bronnen, maar ben blij dat die tijden voorbij zijn. Ik zou namelijk hopeloos falen als goede huisvrouw.

Tegenwoordig

Alhoewel ik denk dat we tegenwoordig onder een goede huisvrouw niet heel veel anders staan dan destijds: een vrouw die de controle heeft over het huishouden, in plaats van andersom. De moeder die haar interieur onderhoudt als een professional, die georganiseerd is tot in de puntjes en nagenoeg stofvrij leeft. Enige verschil is dat de goede huisvrouw van tegenwoordig vaak nog een baan naast haar huishouden heeft.

Mijn karakter zit in de weg. Ik kan het gewoon niet. En als je me naast de maatstaven van zo’n tweehonderd jaar geleden legt, faal ik hopeloos. Ik ben een slechte huisvrouw. Waarom?

Slechte huisvrouw
Afbeelding – Shutterstock

7 redenen waarom ik een slechte huisvrouw ben

Strijken? Dat doet Ro

We vonden een paar maanden geleden een wasmand die volgepropt was met strijkgoed. Inmiddels natuurlijk zo verkreukeld dat een heel stoomsysteem er niet meer tegenop kon strijken: de complete stapel kon opnieuw de was in. Wat Ro vooral opviel was dat het hier voornamelijk zijn overhemden betrof. Wel een voordeel aan de situatie: hij was al bijna vergeten dat hij ze had, dus dan voelt het toch alsof je nieuwe kleding krijgt. Sindsdien strijkt hij dus echt alles zelf.

Ik doe aan hypocriet opruimen

Spontaan komen aanwaaien is hartstikke lief, maar soms ook gênant. En weten dat iemand binnen een halfuur op de stoep staat, resulteert er dus weleens in dat ik bezweet en na hijgend de deur open. Aan de andere kant kan ik dus wel heel efficiënt opruimen en schoonmaken binnen heel korte tijd. Echt, als je wil, kan je overal het positieve van inzien!

Ik zie het niet

Deze eigenschap komt vooral naar boven in gesprekken met andere vrouwen. Dan klagen ze vanuit hun tenen over hun mannen: ‘Hij ziet die spullen niet eens! Dan leg ik het nota bene midden op de trap en dan stapt hij er gewoon overheen.’ Op die momenten houd ik wijselijk mijn mond. Hier is het namelijk Ro die eens in de zoveel tijd moppert dat hij de enige lijkt te zijn die ziet dat we spullen mee naar boven moeten nemen.

slechte huisvrouw
Afbeelding– Shutterstock

Ik ben inconsequent

Soms heb ik een opleving: ik ben namelijk heus niet áltijd een slechte huisvrouw. Die periode poets ik ijverig tot alles blinkt en geniet daarvan. Dan kan je echt zomaar bij ons binnenstappen en ik voel me dan niet genoodzaakt als een razende door het huis te sjezen. Maar dan komt de klad er weer in. Soms omdat ik ineens heel moe ben, dan weer omdat de lol er vanaf is. Eigenlijk zou ik ergens in het midden moeten uitkomen, maar dat zit geloof ik niet helemaal in mijn karakter.

Ramen zemen? Liever niet!

Tot mijn moeder een automatische ruitenreiniger van Kärcher aanschafte, heb ik volgens mij de ramen maar één keer gezeemd. (Lees: sinds we hier kwamen wonen. In maart 2014) Waarom? Ik heb gewoon zo’n hekel aan die ramen. Het lukt bijna nooit streeploos, buiten zitten vaak spinnen verstopt in hoekjes en kiertjes en het is ook weinig bevredigend. Binnen vijf minuten zitten er alweer vettige peutermond- en handafdrukken tegen de ramen.

Slechte huisvrouw
Afbeelding – Shutterstock

Alles kwijt

Door mijn chaotische inborst laat ik regelmatig mijn portemonnee slingeren of leg ik mijn sleutelbos op een ‘heel handige plek’, die ik vervolgens vergeet. Daardoor heb ik Ro helaas meerdere keren moeten bellen met de vraag of hij weet waar ik het gelaten heb. Sommige vrouwen klagen dat ze zich meer een moeder voelen voor hun man. Ik ben bang dat Ro af en toe hetzelfde ervaart, maar dan andersom.

Altijd laat

Echt, het ging al mis met mijn geboorte. En sindsdien was ik regelmatig (te) laat. Dat komt door mijn gebrek aan timemanagement, zoals mijn vader het noemt. Inmiddels leerde ik door Ro hoe prettig op tijd komen is en gaat het me redelijk af. Maar diep van binnen kamp ik nog steeds met trage chromosomen die me neigen te verleiden met allerlei nutteloze karweitjes. Zoals nagels lakken vlak voor vertrek, de was ‘nog even’ sorteren, verdwijnen in de fantasiewereld van een boek of ‘snel iets bijwerken’. Het blijft een constante strijd.

Kortom,…

…ik ben een ras-chaoot. Ik profiteer van de piekmomenten en tijdens de rommelige dalen probeer ik zoveel mogelijk te blijven minimaliseren. Zo kan je namelijk met dit karakter toch een (redelijk) opgeruimd huis hebben. Want uiteindelijk wonen hier nog steeds kinderen (twee van de drie met mijn genen op dit vlak) en die kan je niet tot hun oren in de troep laten zitten. Maar goed, we gaan vooruit: ik ben lang niet meer zo slordig als vroeger. En verder probeer ik het maar te accepteren. Ik heb weer andere kwaliteiten, denk ik dan maar.

Ben jij een huishoudwonder of val je net als ik onder de noemer slechte huisvrouw?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

28 thoughts on “7 redenen waarom ik een slechte huisvrouw ben

 1. Ik herken wel een aantal zaken maar het kan nog altijd erger denk ik.
  Ik zorg dat de wasmand nooit al te vol zit (dus draai zeker 8 machines per week), ik heb laatst voor het eerst sinds jaren alle tegeltjes ook helemaal bovenaan op de badkamer en wc schoongemaakt. En omdat de glazenwasser maar niet komt, heb ik vorige maand nog de ramen zelf gewassen (met zo’n handige doekjes, 1 voor nat met water, 1 droogvegen, werkt perfect en weinig werk).
  Strijken? Volgens mij vorig jaar voor het laatst gedaan… misschien 1 of 2 delen dit jaar. Daar heb ik echt een gruwelijke hekel aan. Ik probeer veel netjes te laten drogen op een wasrek, dan komt het er heel netjes uit en ziet het er beter uit dan dat ik nog probeer dat te gaan strijken….

 2. Haha dit is zo grappig, omdat ik mezelf zo herken! Ik hou van een schoon huis en dat is die altijd ook wel maar ik heb er gewoon nooit zin in en dan moet het echt gebeuren en dan ben ik ook gewoon een paar uur bezig en dan ben ik weer trots op mezelf om het de volgende dag in bijna de zelfde staat terug te vinden als voor het schoonmaken. Ik zie het nut er van soms gewoon niet denk ik haha.

 3. Ik val zeker in de categorie slechte huisvrouw. Had ik vroeger al veel vluchtgedrag, nu met mijn blog heb ik een goed excuus 😉 Als ik met het bloggen iets meer zou verdienen, zou ik er een hulp van betalen (dat is mijn blogdoel voor 2017 😉 )

 4. Ik probeer standaard op dezelfde dag te poetsen en het huishouden te doen, ook al is het niet rommelig. Zo wordt het een beetje een routine en blijft het netjes onderhouden!

 5. Herkenbaar, vooral dat van strijkgoed en de ramen. Daar blijf ik ook verre van. streeploos is bij mij een woord dat niet voorkomt in het schoonmaakwoordenboek

  1. Haha! Behalve met die Kärcher heb ik ook geen idee hoe je die ramen echt goed schoon krijgt. Wil het misschien ook niet weten 😉 Anders verwachten mensen dat je het ook doet haha.

 6. Haha super herkenbaar! Ik wordt trouwens altijd raar aangekeken door familie als ik zeg, dat ik niet aan strijken doe en dat mijn vriend dat dus zelf mag doen x

 7. Haha, sommige dingen zijn zo herkenbaar! Gelukkig neemt de schoonmaker twee keer per maand een aantal dingen uit handen…

  Enneh, ik koop altijd kleren die je niet perse hoeft te strijken. Scheelt een hoop.

 8. Haha heel herkenbaar! Zelf ben ik geen huisvrouw, aangezien ik nog thuis woon maar mijn kamer is altijd de grootste zooi van het hele huis. Oeps!

 9. Ik ben een waardeloze huisvrouw. Ik vind het ook zo nutteloos met drie kinderen. Maar stoor mezelf wel aan de bende. Er zijn dus wel momenten van serieuze huishoudkunde. Niet te vaak alleen, niet te vaak….

 10. Ik ben echt een slechte! Strijken laat ik oplopen totdat iedereen vraagt; waar is mijn………ramen zemen, buiten een glazenwasser, binnen ik doe net alsof ik niks zie.. opruimen leg alles op de trap en sommeer kids én partner dat ze het moeten opruimen anders dreig ik met weggooien …en ga zo maar even door;))

 11. Hahaha heerlijke blog heb je geschreven! Ik ben precies zo persoon zoals jij jezelf beschrijft! Halloo spiegel die je even laat zien 🙂 haha

 12. Oehhh,, ik zit er middenin! Het ligt eraan hoe veel ik werk. Veel thuis is een huisnetjes, vaak van huis dan word het rommeliger. Duss jaa bij welke hoor ik?!

 13. Hahahahaha, dat van die spontane visite….Heeeel herkenbaar! Ik krijg al vlekken in mijn nek als de deurbel gaat en ik eigenlijk niemand verwacht…. Als ik het wel van tevoren weet, ga ik als een razende door de woonkamer, en gooi alle zooi in onze trapkast (in de hoop dat mijn kids die niet opentrekken als de visite er is…)

 14. Ik zou ook een slechte zijn! Haha. Mijn vriend doet ook het strijken. Ik kan het gewoon oprecht niet. De buitenkant van de ramen laat ik doen. De binnenkant doet ook mijn vriend meestal. Behalve de plekken waar de kleine tegenaan staat te hijgen. Die vlekjes haal ik ook nog wel weg. Dat lukt me dan nog net met een beetje glassex en een doekje. 😉

 15. Ik ben ook een verschrikkelijke huisvrouw. Ik ruim wel op, ik draai wasjes en ik zet de stofzuiger ook wel aan, maar strijken of de badkamer poetsen heb ik echt een hekel aan. Afstoffen denk ik vaak überhaupt niet aan, dus ik ben ook van het minimaliseren. Oh een keer in de twee weken hebben we een heel lief schoonmaak vrouwtje ?

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten