slechte huisvrouw

Huishouden | 7 redenen waarom ik een verschrikkelijk slechte huisvrouw ben

Wanneer je partner werkt en jij thuisblijft, neem je vaak het leeuwendeel van het huishouden op je. Logische verdeling, vind ik. Alleen ben ik helaas een verschrikkelijk slechte huisvrouw. Ik neem je mee in ons huishouden en benoem 7 momenten waarop ik zelf vind dat het beter had gekund. En ik vertel waarom Ro soms vast hopeloos wordt als hij naar me kijkt 😉

De definitie van een goede huisvrouw

Vroeger

Tijdens de vorige eeuw hadden vrouwen officieel maar één doel op aarde: zorgen voor de kinderen en een blinkend huis. Althans, als je de opvoedkundige boeken en handboeken uit die tijd voor ‘de goede vrouw’ mag geloven. Lees maar eens deze passage:

Tracht toch zoo veel nuttige kennis te verzamelen, als u maar immer mogelijk is, en oefent u vroegtijdig in alle die schoone deugden, welke voor eene goede echtgenoot, eene goede huisvrouw en eene goede moeder zoo volstrekt onmisbaar zijn, bijaldien het geluk des echtelijken levens van bestendigen duur zal zijn.

(Bron: G.A. Pietzsch, De verhevene bestemming van het vrouwelijk geslacht als maagd, echtgenoote, huisvrouw en moeder – een geschenk aan de schoone sekse ter bevordering van huiselijk geluk (Amsterdam 1823) 7.)

Vrouwen werden vooral gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen op gebied van de kennis over het huiselijke leven, het zijn van een goede echtgenote en moeder. Ik kan als historica nog steeds smullen van dit soort bronnen, maar ben blij dat die tijden voorbij zijn. Ik zou namelijk hopeloos falen als goede huisvrouw.

Nu

Alhoewel ik denk dat we tegenwoordig onder een goede huisvrouw niet heel veel anders staan dan destijds: een vrouw die de controle heeft over het huishouden, in plaats van andersom. De moeder die haar interieur onderhoudt als een professional, die georganiseerd is tot in de puntjes en nagenoeg stofvrij leeft. Enige verschil is dat de goede huisvrouw van tegenwoordig vaak nog een baan naast haar huishouden heeft.

Mijn karakter zit in de weg. Ik kan het gewoon niet. En als je me naast de maatstaven van zo’n tweehonderd jaar geleden legt, faal ik hopeloos. Ik ben een slechte huisvrouw. Waarom?

Slechte huisvrouw
Once upon a time… she did her laundry – Shutterstock

Lees ook: Bekentenis 2: ik snoep stiekem om toch het goede voorbeeld te kunnen zijn

7 redenen waarom ik een slechte huisvrouw ben

Strijken? Dat doet Ro

We vonden een paar maanden geleden een wasmand die volgepropt was met strijkgoed. Inmiddels natuurlijk zo verkreukeld dat een heel stoomsysteem er niet meer tegenop kon strijken: de complete stapel kon opnieuw de was in. Wat Ro vooral opviel was dat het hier voornamelijk zijn overhemden betrof. Wel een voordeel aan de situatie: hij was al bijna vergeten dat hij ze had, dus dan voelt het toch alsof je nieuwe kleding krijgt. Sindsdien strijkt hij dus echt alles zelf.

Ik doe aan hypocriet opruimen

Hier schreef ik ook een blog over. Spontaan komen aanwaaien is hartstikke lief, maar soms ook gênant. En weten dat iemand binnen een halfuur op de stoep staat, resulteert er dus weleens in dat ik bezweet en nahijgend de deur open. Aan de andere kant kan ik dus wel heel efficiënt opruimen en schoonmaken binnen heel korte tijd. Echt, als je wil, kan je overal het positieve van inzien!

Ik zie het niet

Deze eigenschap komt vooral naar boven in gesprekken met andere vrouwen. Dan klagen ze vanuit hun tenen over hun mannen: ‘Hij ziet die spullen niet eens! Dan leg ik het nota bene midden op de trap en dan stapt hij er gewoon overheen.’ Op die momenten houd ik wijselijk mijn mond. Hier is het namelijk Ro die eens in de zoveel tijd moppert dat hij de enige lijkt te zijn die ziet dat we spullen mee naar boven moeten nemen.

slechte huisvrouw
Hysterische huisvrouw – Shutterstock

Ik ben inconsequent

Soms heb ik een opleving: ik ben namelijk heus niet áltijd een slechte huisvrouw. Die periode poets ik ijverig tot alles blinkt en geniet daarvan. Dan kan je echt zomaar bij ons binnenstappen en ik voel me dan niet genoodzaakt als een razende door het huis te sjezen. Maar dan komt de klad er weer in. Soms omdat ik ineens heel moe ben, dan weer omdat de lol er vanaf is. Eigenlijk zou ik ergens in het midden moeten uitkomen, maar dat zit geloof ik niet helemaal in mijn karakter.

Ramen zemen? Liever niet!

Tot mijn moeder een automatische ruitenreiniger van Kärcher aanschafte, heb ik volgens mij de ramen maar één keer gezeemd. (Lees: sinds we hier kwamen wonen. In maart 2014) Waarom? Ik heb gewoon zo’n hekel aan die ramen. Het lukt bijna nooit streeploos, buiten zitten vaak spinnen verstopt in hoekjes en kiertjes en het is ook weinig bevredigend. Binnen vijf minuten zitten er alweer vettige peutermond- en handafdrukken tegen de ramen.

Slechte huisvrouw
Zo zal je me niet vaak zien – Shutterstock

Alles kwijt

Door mijn chaotische inborst laat ik regelmatig mijn portemonnee slingeren of leg ik mijn sleutelbos op een ‘heel handige plek’, die ik vervolgens vergeet. Daardoor heb ik Ro helaas meerdere keren moeten bellen met de vraag of hij weet waar ik het gelaten heb. Sommige vrouwen klagen dat ze zich meer een moeder voelen voor hun man. Ik ben bang dat Ro af en toe hetzelfde ervaart, maar dan andersom.

Altijd laat

Echt, het ging al mis met mijn geboorte. En sindsdien was ik regelmatig (te) laat. Dat komt door mijn gebrek aan timemanagement, zoals mijn vader het noemt. Inmiddels leerde ik door Ro hoe prettig op tijd komen is en gaat het me redelijk af. Maar diep van binnen kamp ik nog steeds met trage chromosomen die me neigen te verleiden met allerlei nutteloze karweitjes. Zoals nagels lakken vlak voor vertrek, de was ‘nog even’ sorteren, verdwijnen in de fantasiewereld van een boek of ‘snel iets bijwerken’. Het blijft een constante strijd.

Lees ook: Bekentenis 5: ik ben het liefst een stille bij de kapper

Kortom,…

…ik ben een ras-chaoot. Ik profiteer van de piekmomenten en tijdens de rommelige dalen probeer ik zoveel mogelijk te blijven minimaliseren. Zo kan je namelijk met dit karakter toch een (redelijk) opgeruimd huis hebben. Want uiteindelijk wonen hier nog steeds kinderen (twee van de drie met mijn genen op dit vlak) en die kan je niet tot hun oren in de troep laten zitten. Maar goed, we gaan vooruit: ik ben lang niet meer zo slordig als vroeger. En verder probeer ik het maar te accepteren. Ik heb weer andere kwaliteiten, denk ik dan maar.

Ben jij een huishoudwonder of val je net als ik onder de noemer slechte huisvrouw?

Jonge vrouw; kijkt zoals ik kijk naar een berg strijkgoed – Shutterstock

Author: Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

27 Replies to “Huishouden | 7 redenen waarom ik een verschrikkelijk slechte huisvrouw ben

 1. Haha dit is zo grappig, omdat ik mezelf zo herken! Ik hou van een schoon huis en dat is die altijd ook wel maar ik heb er gewoon nooit zin in en dan moet het echt gebeuren en dan ben ik ook gewoon een paar uur bezig en dan ben ik weer trots op mezelf om het de volgende dag in bijna de zelfde staat terug te vinden als voor het schoonmaken. Ik zie het nut er van soms gewoon niet denk ik haha.

 2. Ik val zeker in de categorie slechte huisvrouw. Had ik vroeger al veel vluchtgedrag, nu met mijn blog heb ik een goed excuus 😉 Als ik met het bloggen iets meer zou verdienen, zou ik er een hulp van betalen (dat is mijn blogdoel voor 2017 😉 )

 3. Ik probeer standaard op dezelfde dag te poetsen en het huishouden te doen, ook al is het niet rommelig. Zo wordt het een beetje een routine en blijft het netjes onderhouden!

 4. Herkenbaar, vooral dat van strijkgoed en de ramen. Daar blijf ik ook verre van. streeploos is bij mij een woord dat niet voorkomt in het schoonmaakwoordenboek

  1. Haha! Behalve met die Kärcher heb ik ook geen idee hoe je die ramen echt goed schoon krijgt. Wil het misschien ook niet weten 😉 Anders verwachten mensen dat je het ook doet haha.

 5. Haha, sommige dingen zijn zo herkenbaar! Gelukkig neemt de schoonmaker twee keer per maand een aantal dingen uit handen…

  Enneh, ik koop altijd kleren die je niet perse hoeft te strijken. Scheelt een hoop.

 6. Haha heel herkenbaar! Zelf ben ik geen huisvrouw, aangezien ik nog thuis woon maar mijn kamer is altijd de grootste zooi van het hele huis. Oeps!

 7. Ik ben een waardeloze huisvrouw. Ik vind het ook zo nutteloos met drie kinderen. Maar stoor mezelf wel aan de bende. Er zijn dus wel momenten van serieuze huishoudkunde. Niet te vaak alleen, niet te vaak….

 8. Ik ben echt een slechte! Strijken laat ik oplopen totdat iedereen vraagt; waar is mijn………ramen zemen, buiten een glazenwasser, binnen ik doe net alsof ik niks zie.. opruimen leg alles op de trap en sommeer kids én partner dat ze het moeten opruimen anders dreig ik met weggooien …en ga zo maar even door;))
  Dewi onlangs geplaatst…Fabulous mom: Andrea van TrendymommyMy Profile

 9. Hahaha heerlijke blog heb je geschreven! Ik ben precies zo persoon zoals jij jezelf beschrijft! Halloo spiegel die je even laat zien 🙂 haha

 10. Oehhh,, ik zit er middenin! Het ligt eraan hoe veel ik werk. Veel thuis is een huisnetjes, vaak van huis dan word het rommeliger. Duss jaa bij welke hoor ik?!

 11. Hahahahaha, dat van die spontane visite….Heeeel herkenbaar! Ik krijg al vlekken in mijn nek als de deurbel gaat en ik eigenlijk niemand verwacht…. Als ik het wel van tevoren weet, ga ik als een razende door de woonkamer, en gooi alle zooi in onze trapkast (in de hoop dat mijn kids die niet opentrekken als de visite er is…)

 12. Ik zou ook een slechte zijn! Haha. Mijn vriend doet ook het strijken. Ik kan het gewoon oprecht niet. De buitenkant van de ramen laat ik doen. De binnenkant doet ook mijn vriend meestal. Behalve de plekken waar de kleine tegenaan staat te hijgen. Die vlekjes haal ik ook nog wel weg. Dat lukt me dan nog net met een beetje glassex en een doekje. 😉
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Jouw foto op Canvas | ReviewMy Profile

 13. Ik ben ook een verschrikkelijke huisvrouw. Ik ruim wel op, ik draai wasjes en ik zet de stofzuiger ook wel aan, maar strijken of de badkamer poetsen heb ik echt een hekel aan. Afstoffen denk ik vaak überhaupt niet aan, dus ik ben ook van het minimaliseren. Oh een keer in de twee weken hebben we een heel lief schoonmaak vrouwtje 😇
  Marloes onlangs geplaatst…Kookvideo: Een heerlijke koude pastasaladeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge