slecht ontspannen

Oma weet raad: waarom kunnen moeders zich zo slecht ontspannen?

In de korte serie: ‘Oma weet raad’ stel ik mijn moeder verschillende vragen over het ouderschap. Bijvoorbeeld waar die hele gezondheidshype vandaan komt, maar ook (zoals vandaag) waarom moeders zich zo slecht ontspannen. Alles moet maar doorgaan en we goochelen met werk, opvoeding, huishouden, sociaal leven en allerlei randzaken. Hoe komt dat en hoe ging dat ‘in grootmoeders tijd’?

Lieve mama,

Om maar met de deur in huis te vallen: ik kan (sinds de kinderen er zijn) nog maar slecht ontspannen. Klinkt gek hè, uit mijn mond? Vroeger beter bekend als de grootste luiaard ooit… Maar het is echt zo. Toen ik fulltime werkte, vond ik het zoals je weet heerlijk om een dag vrij te hebben. Met gemak en zonder schuldgevoel verslond ik het ene boek na het andere of lag een hele dag films te kijken. Je zou zeggen dat een moment van rust en tijd voor jezelf in de hedendaagse hectiek dan ook een mooi cadeautje is.

Niet dus

Als onze meisjes er niet zijn, roept een stemmetje van binnen hele nare dingen over ongestreken stapels wasgoed of de puinhoop op mijn bureau. Weg ontspanning! Dan kan ik niet meer ongebreideld luieren zonder schuldgevoel. Ook niet als vriendlief thuis is en hij zijn aandacht verdeelt over de meisjes, zodat ik een momentje voor mezelf heb; dan voelt het toch alsof ik wat huishoudelijke taken moet doen.

We kunnen ons maar slecht ontspannen

Ik hoor het van andere moeders ook: ze kunnen zich maar slecht ontspannen. Ze zijn constant bezig met hun gezin en het beetje tijd dat ze dan voor zichzelf hebben (wanneer de kinderen slapen of buitenshuis zijn) gebruiken ze vooral om het huishouden of administratie enigszins op orde te krijgen. Had jij dat ook toen wij klein waren? Of heb je een gouden tip? Want ik heb nog een stapel van vijf ongelezen romans in de kast, waar ik tijdens mijn zwangerschapsverlof niet aan toekwam…

Liefs,
Merel

Lieve Merel,

Grappig dat je dat aan mij vraagt. Als je hier bent en goed om je heen kijkt, zie je nog steeds stapels die erom vragen gestreken te worden en achterstallig opruimwerk. Ik kon (en kan) me ook niet echt ontspannen als ik zie wat er allemaal nog gedaan moet worden met als gevolg dat ik alleen in de vakantie lees. Toen jullie klein waren, vond ik het belangrijk met jullie bezig te zijn dus ging ik veel wandelen en -toen jullie groter waren- spelletjes doen, voorlezen, koekjes bakken, kleien, op visite enzovoort. In ieder geval dingen die ik ook leuk vond. De belangrijkste zaken hield ik bij.

Het huishouden is gewoon geen hobby van me

Tegenwoordig maak ik daarom Things-to-do-lijstjes. Dat helpt; ik werk het lijstje meestal bijna helemaal af en als ik klaar ben, besteed ik tijd aan m’n opleiding Engels of doe een stom spelletje op de iPad. Maar daarover voel ik me niet schuldig, omdat ik weet dat hetgeen ik van plan was toe doen ook is gebeurd.

Liefs,
Mama

Lees ook: Slechte huisvrouw alert! 7 keer hopeloze chaos en vruchteloze pogingen

Kun jij je ook zo slecht ontspannen?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “Oma weet raad: waarom kunnen moeders zich zo slecht ontspannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge