siliconen ketting

Siliconen bijtketting voor je kind: hierom zijn ze nuttig!

Bij een siliconen bijtketting denk je misschien eerder aan een baby met doorkomende tandjes dan aan je dreumes. Maar wist je dat die laatste het ook heerlijk kan vinden om lekker te kunnen kauwen en sabbelen? In deze blog vertel ik je er meer over.

Kauwsieraden van siliconen

Je ziet steeds vaker dat er ook kauwsieraden op de markt komen voor oudere kinderen. Niet vanwege hun doorkomende tandjes, maar omdat ze nog steeds de behoefte kunnen hebben om te sabbelen. Met de siliconen kralen die tegenwoordig worden gebruikt voor zo’n sabbel- of bijtketting ziet het er ook nog eens fantastisch uit.

In dit artikel vertel ik over de bijtketting die we kregen van Mimibeads, waarom onze jongste dochter er zo dol op was (en is) en wat nu eigenlijk het voordeel is van zo’n knabbelketting – zoals ze het hier noemen.

Siliconen bijtketting

Natuurlijk opvoeden

Het gebruik van een siliconen bijtketting zie je vaak bij ouders die kiezen voor een vorm van natuurlijk opvoeden – is mijn persoonlijke ervaring. Ze kiezen gemiddeld vaker voor borstvoeding (mits het lukt), dragen hun kindje en gaan sneller voor een liefdevolle, positieve opvoeding. Het kopen van een siliconen bijtketting is dan ook een bewuste keus.

Waarom zou je een siliconen bijtketting kopen voor je dreumes of peuter?

Een jonge baby wil graag sabbelen en te knauwen. Soms gebruiken ze daar je vinger voor, een andere keer een bijtring. Dat helpt hen ook bij de pijn van doorkomende tandjes. Maar ook na deze leeftijd verliezen we als men de neiging niet om ergens op te bijten.

Wat dacht je bijvoorbeeld op de achterkant van je potlood of pen (we kennen allemaal wel iemand die in groep 7 nog een blauwe mond had, omdat de balpen was geknapt – toch?) en het houten stokje van een ijsje? En daarnaast is kauwgum niet voor niets zo populair.

Kauwen verbetert je concentratie

Kauwen op een voorwerp of kauwgum heeft bewezen nut. Wanneer je namelijk aan het kauwen bent, krijgen je hersenen meer bloed en dat verbetert je concentratie. Ook je stressniveau dalen. Voor kinderen die in de dreumes- en peuterleeftijd zitten geen overbodige luxe. Hun hersenen nemen op die leeftijd ontzettend veel nieuwe informatie op en leren in een razend tempo. Bovendien krijgen ze talloze prikkels binnen. Je kunt ze dus op twee manieren helpen door hen een bijtsieraad te geven.

Mooie siliconen kauwsieraden

Verlanglijstje

Mede om bovenstaande stond een mooie ketting met siliconen kralen al langer op mijn verlanglijstje. Het leek me een mooie aanvulling op onze manier van opvoeden. Het kwam er echter steeds niet van. Dat wil zeggen, totdat Jacqueline Looijenga van Mimibeads naar aanleiding van mijn blog over accessoires voor jongens contact met me op nam.

Bijtketting van Mimibeads

Zij stelde voor een ketting te maken voor May en er één beschikbaar te stellen voor een winactie. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. De reden dat ik deze samenwerking graag aanging, is dat Jacqueline prachtige kettingen maakt. De kleuren zijn mooi, de materialen veilig.

Een bijtketting voor onze dreumes

Roze en wit: past bij haar karakter

May is echt een poppetje om te zien. En anders dan haar wat wildere zus Rose kan ze echt heel meisjesachtig doen. Ze vindt make-up fascinerend en speelt graag met de kwasten, ze is heel petit en wanneer ze begint te knipperen met haar grote ogen, smelten zelfs de stoerste mannen. Kortom, dat Jacqueline ons verraste met een wit-roze ketting was echt een schot in de roos! Trots paradeerde ze door de huiskamer met haar nieuwe ketting en wilde hem niet afdoen.

Vrij van schadelijke stoffen

Waar je bij het kopen van een bijtketting op moet letten, is dat ze vrij zijn van stoffen die de gezondheid van je kindje kunnen schaden:

 • BPA
 • Ftalaten
 • Schadelijke chemische stoffen

Dit staat ook altijd in de webshop waar je het product koopt. Let erop dat je gaat voor siliconen. Bijkomend voordeel is dat dit materiaal duurzaam is, makkelijk schoon te houden is en lang meegaat. Ook beschadigt het niet snel en zijn de kralen erg stevig. Tot slot zou ik je aanraden om alleen een siliconen bijtketting te kopen bij een webshop die je vertrouwt. Daarom kan ik je Mimibeads zeker aanraden.

Al moet je natuurlijk, zoals bij iedere kralenketting, altijd toezicht blijven houden! 

Over Mimibeads

Jacqueline Looijen maakt al langer siliconen speenkettingen en bijtringen voor baby’s, maar ze wilde ook wel eens iets leuks maken voor haar driejarige dochter. ‘En wat is er nou leuker dan een vrolijke ketting? Siliconen zijn veilig, supersterk en gemakkelijk schoon te maken onder de kraan. Allemaal eigenschappen die ik bij kleine kinderen vind passen. Zo ontstond dus het idee van een kinderketting, die natuurlijk zowel voor jongens als meisjes geschikt is.’ Daarbij vind ik het ook fijn dat de ketting een handige, veilige sluiting heeft.

Wat kan je met een bijtketting?

 • Kauwen op de kralen
 • De kralen door je handen laten rollen
 • Sabbelen
 • Gebruiken als accessoire bij het verkleden

Ons oordeel over de siliconen kauwsieraden van Mimibeads

Gebruikt May hem nog steeds?

Ze heeft hem een tijdje veelvuldig gedragen, maar daarna raakte hij eigenlijk een beetje in de vergetelheid. Tot een tijdje terug (2019). Inmiddels is ze net vier jaar geworden en ze vond hem terug in de kast. Meteen deed ze hem om en wist meteen waarvoor hij bedoeld is. Ze kauwt erop, maar vindt hem ook mooi om gewoon te dragen.

Ons oordeel over de bijtketting

Hierboven noemde ik al even dat hij precies aansluit bij de manier waarop wij opvoeden. Ik vind het een fijn idee dat de ketting helemaal veilig is. Ook nu, ruim twee jaar later, is hij nog altijd erg stevig en de sluiting is onverminderd veilig. De kralen zien er als nieuw uit. Kortom, het is een fantastisch product waar we nog veel plezier van hebben. Ook trouwens ideaal om weg te geven als kraamcadeau voor broertjes of zusjes.

In welke kleur zou jij wel zo’n siliconen ketting willen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Dit artikel bevat een gekregen product.

Author: Redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

13 Replies to “Siliconen bijtketting voor je kind: hierom zijn ze nuttig!

  1. Die van ons is van Mimibeads, maar haar website is inmiddels helaas uit de lucht.
   Online zijn er wel aanbieders van siliconen bijtkettingen. Ik denk dat je daar het best zelf naar kunt kijken, zodat je iemand kunt vinden die kettingen maakt naar jouw persoonlijke smaak. Wat ik zelf mooi vind kan je o.a. vinden op Bol.com en Oermensjes. Hoop dat je iets moois vindt!

 1. Gaaaf voor mijn nichtje Merel! De ketting zou haar heel gaaf staan en dan kan ze ook lekker kauwen! Een ketting met paarse kraaltjes staat het mooiste bij haar rode haren

 2. Ik heb wel interesse! Aangezien die op alles kauwt wat hij ziet, is dit een goede verantwoorde oplossing!!

 3. Dit lijkt me ideaal voor mijn dochtertje. De kleur (licht) roze is haar favoriet. Ik denk dat een sterketting met de twee lichtere kleuren roze en de kleuren wit en lila haar erg zullen bekoren 😉

 4. Wat een ontzettend leuke kettingen. Ik zag ze van de week volgens mij ook al op je instagram voorbijkomen. Ja ik doe heel graag mee! Min dochtertje is gek op sieraden. Ze heeft er alleen nog niet zoveel dus pikt ze altijd mijn dure armbanden en kettingen dit zou echt een uitkomst zijn haha. De ketting met ster is haar favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *