Over bloggen 12 | Shoplog: waarom zou je ze schrijven en wat vinden lezers interessant?

shoplog schrijven of niet

Veel bloggers zijn dol op het schrijven van een shoplog. Dat fascineerde me en dus besloot ik voor dit artikel te onderzoeken waarom dat zo is, voor wie deze soort blogs relevant zijn en hoe leuk lezers het eigenlijk vinden.

Wat is een shoplog?

Een vaste definitie van ‘de’ shoplog is er eigenlijk niet, maar het komt erop neer dat dit een blog is waarin je de lezer laat zien wat je hebt gekocht. Liefst inclusief prijzen, foto’s en natuurlijk de winkel.

Shoplog: zin en onzin

Je ziet vaak twee soorten voorbij komen: die waarin de blogger zijn nieuwste aankopen showt én shoplogs met foto’s van gebruiksvoorwerpen – vaak van de Action.

Waarom zou je je aankopen delen met je lezerspubliek?

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de gemiddelde shoplog echt super saai vind om door te worstelen. Hartstikke leuk voor de schrijfster dat ze van alles heeft aangeschaft natuurlijk, maar voor mij heeft het geen toegevoegde waarde. Dat wil zeggen… Van de meeste bloggers.

Als je een influencer bent

Normaal vind ik influencer een beetje een overtrokken woord, maar in dit geval denk ik dat het prima van toepassing is. Wanneer je namelijk een influencer bent – of trendsetter, dat dekt de lading wellicht beter – dan heeft het wel degelijk zin je aankopen te delen met je lezers. Dan willen ze namelijk ook weten wat je waar hebt gekocht en voor welke prijs. Omdat ze op je willen lijken. Simpel als wat!

Of als je dus hele handige dingen hebt gevonden bij de Action

Dan kan ik me ook voorstellen dat je het wil delen met je lezers. Zo hebben wij sinds een tijdje hele handige biologisch afbreekbare zakjes van Action voor in je groene bak. Ideaal! Dat zou ik prima kunnen delen met mijn lezers als ik ze wil inspireren tot groener gedrag.

Maar je schrijft toch zelf soms ook shoplogs? Zijn die dan niet saai?

Tja, als ik heel eerlijk ben? Ik vind het niet mijn grootste meesterwerken nee. Maar het kan soms heel handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een opdrachtgever hebt die graag wil dat je je aankopen deelt. Of als je hebt geshopt bij een hele leuke winkel. Zoals een tijdje terug, toen we mochten winkelen bij Schattigebabykleertjes.nl. Die kleding was echt heel tof en dat vond ik oprecht leuk om te delen met jullie.

Ben ik de enige die het saai vindt?

Nee dus. Sommige mensen delen gewoon te veel. Je hoeft niet van elke boodschap die je doet een foto op internet te zetten. Want, zoals je in dit artikel van ze.nl ook kan lezen: het is weinig boeiend om te zien dat je een voordeelverpakking wc-papier hebt ingeslagen of nieuwe tandenborstels.

Shoplog
Afbeelding – Shutterstock

Bloggers en hun mening

Ik was benieuwd hoe de andere bloggers hierin staan. Vinden zij shoplogs interessant of saai? En waarom schrijven ze ze eigenlijk?

Voorstanders van shoplogs

Zo nu en dan inspiratie

Dewi van Firma Mama vindt het leuk om zo nu en dan een shoplog te plaatsen. ‘Toch ook om te inspireren. Mijn shoplogs worden goed gelezen.’

Als ik leuke kleren gekocht heb

En Mathiske van Geluk in een Rompertje schrijft ook zo nu en dan een shoplog voor haar lezers. ‘Als ik leuke kleertjes heb geshopt voor Emily of mezelf en soms wanneer ik een beetje gebrek aan inspiratie heb haha!’

Budgetkleding

Tot noch toe heeft Melanie van B Mellow twee shoplogs geschreven. ‘Ik schrijf vooral graag over leuke budgetkleding. Het is dan net of je een schat hebt gevonden en die wil delen met de wereld.’

Andermans smaak

Wat Mirjam van MetMirjam leuk vindt, is dat je via dit soort blogs een beetje op de hoogte blijft van de trends. ‘En stiekem ook om te zien wat de smaak is van een ander.’ Het handige vindt ze dat je soms combinaties tegenkomt die je niet zelf had bedacht en een andere keer van leuke webshops of winkels hoort.

shoplog
Handig als inspiratie – Shutterstock

‘Tegenstanders’ van shoplogs

Klinkt wel heel erg haha, alsof een groep mensen bepakt en bezakt met spandoeken en borden staat te protesteren tegen de shoplog (of is dat mijn overdosis fantasie?) Maar goed, ze zijn er dus wel: bloggers die er niets tot weinig mee hebben:

Pretentieus?

Yours truly: als gezegd ben ik eerder niet begonnen aan shoplogs, omdat ik het een beetje pretentieus vond. Inmiddels zit ik in zo’n grijs gebied. Bij grote(re) bloggers is het weer anders: zij kunnen hun achterban daadwerkelijk inspireren – ze zijn dan niet voor niets influencer. Maar tussen mini en maxi weet ik niet goed of het nut heeft. Overmorgen neem ik dus de echte proef op de som met een overzicht van Tom Du kinderkleding die ik gekocht heb.

Vaak te veel

Sandra van Mamaplaneet.nl vindt shoplogs ook niet zo boeiend. Ze schrijft en leest ze ook niet graag. ‘Ik hoef niet te weten wat je wekelijks bij Action of Primark koopt. Kijk, een echt goede tip is leuk om te delen, maar lang niet alles.’

Geen interesse

Ook Miriam van MeervanMir leest eigenlijk nauwelijks shoplogs. ‘Het interesseert me gewoon niet heel veel wat een ander bij de action of Primark heeft gekocht. Het zou mij ook verder niet beïnvloeden. Ik ren echt niet ineens heel hard naar de action daardoor. Dat is dus ook de reden dat ik ze zelf niet schrijf. Heeeel soms plaats ik er eentje, omdat het dan om een samenwerking of winactie gaat. Verder eigenlijk niet.’

Geen fashionista

Omdat Fleur van Mama’s Liefste zichzelf niet als fashonista beschouwt, slaat ze dit soort blogs vaak liever over. ‘Het moet me aanspreken. Ik heb twee meiden dus als het over jongenskleding gaat, klik ik er sowieso niet op. Maar soms kan het handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je net op zoek bent naar nieuwe schoenen of iets voor in je interieur. Maar dan moeten prijs en winkel er wel bij staan.’

Smaakgerelateerd

Linda van Mamaliefde leest ze vrijwel niet, ‘omdat het vaak op smaak gebaseerd is, ik het toch vrij persoonlijk vind wat iemand koopt en iedereen een ander budget heeft. Van sommige winkels en thema’s ben ik wel nieuwsgierig naar het aanbod.’ Heel soms schrijft ze ze zelf wel, maar dan vooral als onderdeel van een samenwerking.

Lezers en hun mening

Uiteindelijk schrijf je niet volledig voor jezelf. Daarom vroeg ik een aantal lezers (die dus niet bloggen) hoe zij denken over deze blogs en of zij er wel op zitten te wachten!

Lezers

Nieuwe winkels

Lieke leest graag een shoplog. Zeker wanneer bloggers een review schrijven over het product, zodat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt. En verder vindt ze het vooral inspirerend: ‘Zo kom je misschien bij winkels of webshops uit waar je nog nooit van gehoord hebt. Bij woondecoratie kan je inspiratie opdoen voor je huis.’

Handig in geval van twijfel

Ook Linda vindt het fijn om shoplogs en reviews te lezen. ‘Ik vind het prettig om de mening van een ander te lezen en dan met name over producten waar ik zelf over twijfel. Zo las ik over de NumNum. Ik ben aan het overwegen om deze voor mijn dochter (vandaag 7 mnd) aan te schaffen.’ Verder vindt ze het prettig dat een shoplog (en review) je kan behoeden voor miskopen, maar ook kan stimuleren een fantastisch product te kopen. Zo leer je weer nieuwe producten kennen.

Inspiratie

De inspiratie is voor Anne-Marie ook een voordeel. ‘Soms krijg je een leuk idee van hoe je iets kan dragen bijvoorbeeld.’

Niet langdradig, dan kan het handig zijn

Corina vindt het best leuk, maar ook dat een shoplog beknopt moet zijn – niet zo langdradig als je in sommige vlogs ziet. En dat als je iets beschrijft, het handig is wanneer je de lezers vertelt of het product in de praktijk bevalt. Dus liefst de combinatie tussen een review en shoplog.

Do’s en don’ts voor een goede shoplog

Als je dan toch aan de shoplog wil als blogger, doe je voordeel dan met deze tips, die ik van alle lezers en bloggers kreeg:

 1. Hou het interessant. Leuke voordeeltjes, mooie kleding of opvallende hebbedingetjes zijn leuk om te zien. Maar de heersende mening was wel dat schoonmaakmiddelen niet boeien – mits je geen schoonmaakblog hebt natuurlijk. Datzelfde geldt voor ondergoed en sokken. Kijk dus vooral naar je doelgroep en speel op hun behoeften in.
 2. Maak mooie foto’s en schrijf de prijzen erbij.
 3. Vertel het erbij wanneer de kleding anders valt dan bijvoorbeeld de maat op het label zegt (ruimer, krapper, langer etc.)
 4. Kies voor items die passen bij een bepaald thema (seizoen of feestdagen) of een aanbieding die je niet mag missen. Zo hou je het relevant voor je lezers.

Don’t

 1. Verpak je samenwerking niet als shoplog, zeker wanneer het elke week is.
 2. Filmpjes zijn vaak saai, schrijf liever een blog.  Vaak zie je namelijk dat vloggers er een heel langdradig betoog van maken en te veel details tonen.
 3. Andermans foto’s gebruiken bij een shoplog is een echte no go! Net als onduidelijke foto’s.
 4. Een verslag met producten die je niet hebt gekocht. Noem het dan een wishlist.
 5. Een shoplog met maar drie items is te weinig.
 6. Geen prijzen vermelden of niet laten weten bij welke winkel je dit item gehaald hebt.

Schrijf jij weleens shoplogs? Lees je ze?
Laat je mening achter in de reacties!

Volg jij Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest

Afbeelding – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

22 thoughts on “Over bloggen 12 | Shoplog: waarom zou je ze schrijven en wat vinden lezers interessant?

 1. Ik schrijf ze alleen als ik heel blij ben geworden van mijn aankopen. Maar een action-shoplog boeit mij bijv. ook niet. De do’s en don’ts ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb wel eens interesse in het lezen over het reinigen van een houten vloer bij mamameteenblog.nl of weetjes over azijn bij twinkelbella.nl. Maar misschien ben ik ook gewoon een ouwe muts aan het worden. En drie items vind ik persoonlijk al voldoende om te showen haha. Ik ben niet zo heel fan van (lange) shoplogs.

 2. Ik zie wel graag shoplops, ook omdat je dan ziet wat er allemaal in de winkel (of sale) is en hoe het staat op een ander! Zijn mijn favoriete Youtube videos!

 3. Ik moet eerlijk zeggen dat shoplogs mij niet echt interesseren. Misschien omdat ik het vaak niet eens kan kopen, maar ik vind het ook gewoon niet leuk om dat soort dingen te lezen. Handiger tips etc zijn dan weer wel leuk..

 4. Hahahahaha, ik heb helemaal niets met shoppen, noch met shoplogs. Vooral de ‘Action shoplog’ is iets wat ik graag oversla. Maar dat wil niet zeggen dat ik ze nooit lees, want soms staan er wel heel handige tips in. Dus ik ben niet anti. Als je echt iets heel leuks hebt gekocht en je wilt het delen, waarom niet?

 5. Ik schrijf ze wel en ze worden goed gelezen. Moet er nu trouwens nog eentje maken, want ik las bij Meisje Eigenwijsje over leuke sokken in een shoplog en die heb ik nu ook gekocht voor mijn meiden! Jaha, toch sokken 🙂 en jurkjes

 6. Ik doe het eigenlijk niet. Maar dat komt omdat ik zoveel andere dingen te vertellen heb. En die hebben dan prioriteit. Maar als ik iets heb gekocht waar ik super enthousiast over ben (zoals laatst met mijn uggs) dan deel ik dat wel.

 7. Heb vandaag de prijzen niet vermeld, simpel omdat ik dus eerst weer niet van plan was er over te schrijven, en de bonnetjes al had weggegooid 😉

  Ben er geen super fan van, maar ook wel leuk om soms ook te laten zien als we toch iets heel leuks hebben gevonden.

 8. Zo heel af en toe schrijf ik een shoplog. Ik heb niet zo veel budget om elke week een shoplog te plaatsen. Overigens doe ik het alleen van kinderkleding, eigen kleding en schoenen. Ik vind het zelf altijd leuk om te lezen en bij mij wordt het ook goed bekeken.

 9. Ik vind ze wel leuk om te lezen maar heb er nog geen geschreven. Wel een aantal unboxings gedaan en reviews, maar die vind ik ook echt heel leuk om te doen 😊

 10. Ik schrijf wel regelmatig shoplogs. Interieur aankopen, nieuwe kleding voor Leia. Mijn volgers vinden ze erg leuk om te lezen en halen er vaak inspiratie uit. Ik probeer soms ook wel combinaties in setjes te laten zien bij kleding.

 11. Ik doe ze geregeld, vooral van low budget kinderkleding. Wordt altijd goed gelezen en goed op gereageerd. Zelf lees ik ook graag shoplogs met kinderkleding.

 12. Ik schrijf shoplogs niet heel vaak. Ik vind het zelf vaak ook niet boeiend om te lezen. Ik heb een paar keer een shoplog geschreven, maar daar stonden gelijk tips in. Dat was ook gelijk één van mijn best gelezen artikelen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten