shoplog

Over bloggen #12 | Shoplog: waarom zou je ze schrijven en wat vinden lezers interessant?

Een shoplog is kort gezegd een blog met daarin een opsomming van de spullen die je hebt gekocht. Toen ik net begon met bloggen, vroeg ik me oprecht af wie nu zat te wachten op foto’s van mijn rollen afvalzakjes voor de GFT-bak. Of eentje van kinderondergoed, sokken en een vaas. Toch schijnt het lucratief te zijn, want bijna elke blogger publiceert wel shoplogs. Ook ik dus. Maar alsnog vind ik het fascinerend. Welke gedachte zit erachter? En hoe leuk vinden lezers het eigenlijk?

Shoplog: zin en onzin

Je online opsomming van aankopen heeft natuurlijk voor- en nadelen. Ik zie soms aanbiedingen of handige producten voorbij komen, die ik na het lezen zelf ook wil aanschaffen. Bovendien denk ik dat het ook leuk is wanneer je als blogger groot genoeg bent en daadwerkelijk je lezers ‘influenct’ – al vermoed ik dat zoiets vooral speelt bij bloggers met jonge volgers die graag een stijl willen kopiëren. Of als je er een review aan hangt, zodat je lezers niet alleen zien wat je gekocht hebt, maar ook of het doet wat het belooft.

Tegelijkertijd is het soms gewoon te veel. Je hoeft volgens mij niet van elke boodschap die je doet een foto op internet te zetten. Want, zoals je in dit artikel van ze.nl ook kan lezen: het is weinig boeiend om te zien dat je een voordeelverpakking wc-papier hebt ingeslagen of nieuwe tandenborstels.

Shoplog
Meisje is aan het shoppen – Shutterstock

Bloggers en hun mening

Voorstanders van shoplogs

zo nu en dan inspiratie

Dewi van Firma Mama vindt het leuk om zo nu en dan een shoplog te plaatsen. ‘Toch ook om te inspireren. Mijn shoplogs worden goed gelezen.’

als ik leuke kleren gekocht heb

En Mathiske van Geluk in een Rompertje schrijft ook zo nu en dan een shoplog voor haar lezers. ‘Als ik leuke kleertjes heb geshopt voor Emily of mezelf en soms wanneer ik een beetje gebrek aan inspiratie heb haha!’

budgetkleding

Tot noch toe heeft Melanie van B Mellow twee shoplogs geschreven. ‘Ik schrijf vooral graag over leuke budgetkleding. Het is dan net of je een schat hebt gevonden en die wil delen met de wereld.’

andermans smaak

Wat Mirjam van MetMirjam leuk vindt, is dat je via dit soort blogs een beetje op de hoogte blijft van de trends. ‘En stiekem ook om te zien wat de smaak is van een ander.’ Het handige vindt ze dat je soms combinaties tegenkomt die je niet zelf had bedacht en een andere keer van leuke webshops of winkels hoort.

shoplog
Handig als inspiratie – Shutterstock

‘Tegenstanders’ van shoplogs

Klinkt wel heel erg haha, alsof een groep mensen bepakt en bezakt met spandoeken en borden staat te protesteren tegen de shoplog (of is dat mijn overdosis fantasie?) Maar goed, ze zijn er dus wel: bloggers die er niets tot weinig mee hebben:

pretentieus?

Yours truly: als gezegd ben ik nooit begonnen met het schrijven van shoplogs, omdat ik het een beetje pretentieus vond. Inmiddels zit ik in zo’n grijs gebied. Bij grote(re) bloggers is het weer anders: zij kunnen hun achterban daadwerkelijk inspireren – ze zijn dan niet voor niets influencer. Maar tussen mini en maxi weet ik niet goed of het nut heeft. Overmorgen neem ik dus de echte proef op de som met een overzicht van Tom Du kinderkleding die ik gekocht heb.

vaak te veel

Sandra van Mamaplaneet.nl vindt shoplogs ook niet zo boeiend. Ze schrijft en leest ze ook niet graag. ‘Ik hoef niet te weten wat je wekelijks bij Action of Primark koopt. Kijk, een echt goede tip is leuk om te delen, maar lang niet alles.’

geen interesse

Ook Miriam van MeervanMir leest eigenlijk nauwelijks shoplogs. ‘Het interesseert me gewoon niet heel veel wat een ander bij de action of Primark heeft gekocht. Het zou mij ook verder niet beïnvloeden. Ik ren echt niet ineens heel hard naar de action daardoor. Dat is dus ook de reden dat ik ze zelf niet schrijf. Heeeel soms plaats ik er eentje, omdat het dan om een samenwerking of winactie gaat. Verder eigenlijk niet.’

Geen fashionista

Omdat Fleur van Mama’s Liefste zichzelf niet als fashonista beschouwt, slaat ze dit soort blogs vaak liever over. ‘Het moet me aanspreken. Ik heb twee meiden dus als het over jongenskleding gaat, klik ik er sowieso niet op. Maar soms kan het handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je net op zoek bent naar nieuwe schoenen of iets voor in je interieur. Maar dan moeten prijs en winkel er wel bij staan.’

smaakgerelateerd

Linda van Mamaliefde leest ze vrijwel niet, ‘omdat het vaak op smaak gebaseerd is, ik het toch vrij persoonlijk vind wat iemand koopt en iedereen een ander budget heeft. Van sommige winkels en thema’s ben ik wel nieuwsgierig naar het aanbod.’ Heel soms schrijft ze ze zelf wel, maar dan vooral als onderdeel van een samenwerking.

Shoplog
Zorg voor duidelijke foto’s – Shutterstock

Lezers en hun mening

Uiteindelijk schrijf je niet volledig voor jezelf. Daarom vroeg ik een aantal lezers (die dus niet bloggen) hoe zij denken over deze blogs en of zij er wel op zitten te wachten!

Lezers

nieuwe winkels

Lieke leest graag een shoplog. Zeker wanneer bloggers een review schrijven over het product, zodat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt. En verder vindt ze het vooral inspirerend: ‘Zo kom je misschien bij winkels of webshops uit waar je nog nooit van gehoord hebt. Bij woondecoratie kan je inspiratie opdoen voor je huis.’

handig in geval van twijfel

Ook Linda vindt het fijn om shoplogs en reviews te lezen. ‘Ik vind het prettig om de mening van een ander te lezen en dan met name over producten waar ik zelf over twijfel. Zo las ik over de NumNum. Ik ben aan het overwegen om deze voor mijn dochter (vandaag 7 mnd) aan te schaffen.’ Verder vindt ze het prettig dat een shoplog (en review) je kan behoeden voor miskopen, maar ook kan stimuleren een fantastisch product te kopen. Zo leer je weer nieuwe producten kennen.

inspiratie

De inspiratie is voor Anne-Marie ook een voordeel. ‘Soms krijg je een leuk idee van hoe je iets kan dragen bijvoorbeeld.’

niet langdradig, dan kan het handig zijn

Corina vindt het best leuk, maar ook dat een shoplog beknopt moet zijn – niet zo langdradig als je in sommige vlogs ziet. En dat als je iets beschrijft, het handig is wanneer je de lezers vertelt of het product in de praktijk bevalt. Dus liefst de combinatie tussen een review en shoplog.

Do’s en don’ts voor een goede shoplog

Als je dan toch aan de shoplog wil als blogger, doe je voordeel dan met deze tips, die ik van alle lezers en bloggers kreeg:

 1. Hou het interessant. Leuke voordeeltjes, mooie kleding of opvallende hebbedingetjes zijn leuk om te zien. Maar de heersende mening was wel dat schoonmaakmiddelen niet boeien – mits je geen schoonmaakblog hebt natuurlijk. Datzelfde geldt voor ondergoed en sokken. Kijk dus vooral naar je doelgroep en speel op hun behoeften in.
 2. Maak mooie foto’s en schrijf de prijzen erbij.
 3. Vertel het erbij wanneer de kleding anders valt dan bijvoorbeeld de maat op het label zegt (ruimer, krapper, langer etc.)
 4. Kies voor items die passen bij een bepaald thema (seizoen of feestdagen) of een aanbieding die je niet mag missen. Zo hou je het relevant voor je lezers.

Don’t

 1. Verpak je samenwerking niet als shoplog, zeker wanneer het elke week is.
 2. Filmpjes zijn vaak saai, schrijf liever een blog.  Vaak zie je namelijk dat vloggers er een heel langdradig betoog van maken en te veel details tonen.
 3. Andermans foto’s gebruiken bij een shoplog is een echte no go! Net als onduidelijke foto’s.
 4. Een verslag met producten die je niet hebt gekocht. Noem het dan een wishlist.
 5. Een shoplog met maar drie items is te weinig.
 6. Geen prijzen vermelden of niet laten weten bij welke winkel je dit item gehaald hebt.
  Schrijf jij weleens shoplogs?

Vrouw met tassen – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

22 Replies to “Over bloggen #12 | Shoplog: waarom zou je ze schrijven en wat vinden lezers interessant?

 1. Ik schrijf ze alleen als ik heel blij ben geworden van mijn aankopen. Maar een action-shoplog boeit mij bijv. ook niet. De do’s en don’ts ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb wel eens interesse in het lezen over het reinigen van een houten vloer bij mamameteenblog.nl of weetjes over azijn bij twinkelbella.nl. Maar misschien ben ik ook gewoon een ouwe muts aan het worden. En drie items vind ik persoonlijk al voldoende om te showen haha. Ik ben niet zo heel fan van (lange) shoplogs.
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…Duurzame en eerlijke kinderkleding van PyantaMy Profile

 2. Ik zie wel graag shoplops, ook omdat je dan ziet wat er allemaal in de winkel (of sale) is en hoe het staat op een ander! Zijn mijn favoriete Youtube videos!

 3. Ik moet eerlijk zeggen dat shoplogs mij niet echt interesseren. Misschien omdat ik het vaak niet eens kan kopen, maar ik vind het ook gewoon niet leuk om dat soort dingen te lezen. Handiger tips etc zijn dan weer wel leuk..
  Jill onlangs geplaatst…Weekoverzicht #7My Profile

 4. Heb vandaag de prijzen niet vermeld, simpel omdat ik dus eerst weer niet van plan was er over te schrijven, en de bonnetjes al had weggegooid 😉

  Ben er geen super fan van, maar ook wel leuk om soms ook te laten zien als we toch iets heel leuks hebben gevonden.
  Marijke onlangs geplaatst…Shoplog ZeemanMy Profile

 5. Zo heel af en toe schrijf ik een shoplog. Ik heb niet zo veel budget om elke week een shoplog te plaatsen. Overigens doe ik het alleen van kinderkleding, eigen kleding en schoenen. Ik vind het zelf altijd leuk om te lezen en bij mij wordt het ook goed bekeken.

 6. Ik schrijf shoplogs niet heel vaak. Ik vind het zelf vaak ook niet boeiend om te lezen. Ik heb een paar keer een shoplog geschreven, maar daar stonden gelijk tips in. Dat was ook gelijk één van mijn best gelezen artikelen.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…DIY-wenskaarsenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge