Sensopathisch spelen: succes of beetje jammer?

sensopathisch spelen

Lekker spelen met je handen, je fantasie de vrije loop laten gaan… Sensopathisch spelen is goed voor de motoriek en past perfect bij de peuterleeftijd, maar wat is het nu precies? Welke vormen bestaan er? In deze blog vertel ik over sensopathisch spelen – hoewel ik in eerste instantie meende dat het senseopathisch spelen was, maar dat is dus alleen voor volwassenen 😉

Sensopathisch spelen

De eerste keer dat ik erover las, was toen ik eigenlijk zocht naar iets anders. Sensopathisch spelen… Alleen de naam vond ik al zweverig. Lekker met je gevoel in contact komen en spelen met materialen ‘zonder vaste vorm’. Nee, daar beschouwde ik mezelf als veel te nuchter voor. Maar goed, het bloed kruipt regelmatig waar het niet gaan kan. Ik ben inmiddels toch geïnteresseerd en ga vandaag op onderzoek uit.

sensopathisch spelen zand

Sensopathisch spelen is vooral beleven met materialen zonder vaste vorm, zoals zand

Wat is sensopathisch spel?

Eigenlijk is dit de verzamelnaam voor alle manieren van spelen waarbij je gebruik maakt van materiaal zonder vaste vorm. Je mag ermee kneden, scheppen, voelen en roeren en dat hoeft niet per se ergens toe te leiden. Heel vrij dus. En eigenlijk ook een manier van spelen die we allemaal wel herkennen, denk ik. Ik vind het zelf bijvoorbeeld eigenlijk best rustgevend om deeg te kneden, door de pasta te gaan met mijn handen of door het water te glijden. Alleen het bewust aanbieden (op de klei na) deden we hier nog niet.

sensopathisch spelen
Waarom is het goed voor je kindje?

Er zitten daadwerkelijk voordelen aan. Zo is het bijvoorbeeld goed voor de motoriek, om tot rust te komen en je zintuigen te prikkelen.

Wat kun je gebruiken tijdens het sensopathisch spelen?

sensopathisch spelen

Je kan gebruik maken van verschillende materialen:

 • Zelfgemaakt slijm
 • Rijst
 • Droge macaroni/pasta
 • Water
 • Scheerschuim
 • Meel
 • Bloemen (voor in het water bijvoorbeeld)
 • Haargel in een zakje
 • Zand
 • Kralen
 • Klei
 • Veren
 • Lapjes stof
 • Bubbeltjesplastic (ook leuk voor volwassenen)
 • Koffiebonen
 • Droge peulvruchten (kapucijners, linzen)
 • Verf
 • Schelpen
 • Maiszetmeel
sensopathisch spelen

Bronnen:

En nu zelf aan de slag!

Tja, al lezende werd ik meteen enthousiast. Ik besloot de proef op de som te nemen en Rose en May eens lekker aan de slag te laten gaan met water en zand. Maar ook eens met rijst. Of het ons allemaal bevallen is?

sensopathisch spelen

Spelen met water

Dit is een variant van sensopathisch spelen die waarschijnlijk iedereen wel kent. Water scheppen van het ene in het andere kopje, met je handen door het water glijden of spetteren.

Hoe pak je dat aan?

 1. Zet een emmertje of teil met water in de tuin/douche
 2. Pak een paar bakjes en laat ze lekker scheppen
 3. Zoals je ook op andere sites kan lezen, is het ook leuk bloemen toe te voegen aan dit bakje. Helaas zijn onze plantjes en bloemetjes even niet meer, dus hebben we dat element overgeslagen.
sensopathisch spelen

Was het een succes?

Ik begon met May (Rose was lekker op de kinderboerderij en in de speeltuin met Ro) en dat was heel fijn. Lekker quality time met zijn tweetjes, dat hebben we eigenlijk niet zo vaak. Ze speelde rustig met haar beker en kommetje, liet het water van de één in de ander overlopen en genoot. Tot ze nat werd althans: ‘Water, is nat. Hellepie!’ May is namelijk niet zo dol op viezigheid. Behalve als ze in een zandbak zit of chocopasta eet…

sensopathisch spelen water
Eenmaal thuis wilde Rose natuurlijk ook meteen meedoen.

Spelen met zand

Ro heeft onderweg van de kinderboerderij en speeltuin naar huis een paar zakken speelzand gehaald bij Gamma. Konden ze meteen weer verder graven (en had ik meteen een goede observatiemogelijkheid voor sensopathisch spelen met zand).

Hoe pak je dat aan?

 1. Men neme een zandbak, schepjes, emmertjes en wat je ook maar kan vinden. Of beter nog: niets, want met je handen kan je ook hele mooie dingen maken.
 2. Laat ze lekker spelen of doe mee.

Was het een succes?

Verrassend genoeg ging dit nog redelijk lang goed. Normaal gesproken begint Rose binnen de kortste keren het zand uit de bak te scheppen, maar dit keer viel dat reuze mee. We hadden eigenlijk maar één incidentje: toen ze dacht dat het een leuk plan was om ‘sneeuwballen’ van zand naar ons te gooien. Verder hebben ze heel lief samen gespeeld, hebben we gedaan alsof we pitjes plantten en een reuze kasteel gebouwd.

sensopathisch spelen zand

Spelen met rijst

Dit doet Rose weleens op de peuterspeelzaal met macaroni. Vaak zie ik na zo’n dag alles door het lokaal verspreid en eigenlijk niets meer in de oorspronkelijke bak. Had op zich een goede waarschuwing kunnen zijn.

Sensopathisch spelen rijst voelen zintuigen

Dit dus: meer naast dan in het bakje…[/caption]

Hoe pak je dat aan?

 1. Het leukst is volgens mij zo’n picknicktafel waar in het midden een bak zit voor zand, water of dus pasta/rijst, maar bij gebrek aan beter vulde ik een teiltje
 2. Geef je kinderen wat bakjes of laat ze hun handen gebruiken
Sensopathisch spelen rijst hoe

Was het een succes?

Het begon leuk. Ze lieten de korrels door hun handen glijden, voelden en bekeken de rijst. Niet veel later schepten ze vrolijk alles uit de bak en probeerden vanuit een kommetje in een bekertje te schenken. Weer wat minuten verder lag het grootste deel al op de grond.

Om een lang verhaal kort te houden: onze dochters zijn gewoon niet zo sensopathisch aangelegd volgens mij. Het begon lekker, maar binnen no time ruziën ze om het laatste rijstkorreltje, slaan elkaar met de bakjes en gooien als kleine maniakken alle rijst door de kamer. En vervolgens waren ze boos op ons omdat het allemaal op is. Al met al speelden ze ongeveer een minuut of tien gezellig en heb ik gevoelsmatig drie kwartier staan vegen. Deze variant doen we niet meer! Ook geen aanrader trouwens als samenleeft met iemand die allergisch is voor dit soort rotzooi ? en ik begreep het wel toen ik drie dagen later nog steeds rijstkorrels terugvond.

sensopathisch spelen
Zo zag het er binnen een paar minuten uit: meer rijst naast de bak dan erin.

Kortom, sensopathisch spel: succes of liever niet?

In ons geval ligt het echt aan het materiaal wat je gebruikt. Ik vond het spelen met water en zand wel leuk – al doen ze dat dus vaker. Maar met rijst? Nee, nooit meer. Ergens plaatste iemand (terecht) de opmerking dat ze haar kinderen bijbrengt niet te spelen met eten. Is ook eigenlijk wel waar. Bovendien moet je zelf ook bijkomen van de bende die het oplevert en het speelplezier bleek nihil. Slijm daarentegen is wel populair bij ons thuis. Bij de kinderen althans. Dit is ook een vorm van sensopathisch spel en ze kunnen er gerust uren mee bezig zijn.

Ik vond het zelf ook wel rustgevend trouwens, dus kan me voorstellen dat het best populair is. Tegelijkertijd levert het dus over het algemeen veel troep op en kan je dan beter buiten gaan zitten.

Was jij al bekend met sensopathisch spelen?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Wil je meer lezen over sensopathisch spel?

Op PinkPress lees je 5 dingen die je nog niet wist over sensopathisch spelen. Mijn favoriete tip? Alternatieve manieren van spelen zoeken via Pinterest. Alles, behalve rijst!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

18 thoughts on “Sensopathisch spelen: succes of beetje jammer?

 1. Wat leuk dat je het sensopathisch spel zo open hebt geprobeerd! (sommige mensen beginnen er niet eens aan) Wat er met de rijst gebeurde is heel herkenbaar, als je een grotere bak met meer rijst had gehad waren je meisjes hoogstwaarschijnlijk wel lekker gaan spelen. (maar ik snap dat je voor een keertje proberen geen kilo’s rijst aanschaft). Als je dochter dingen snel vies vind, kun je kiezen voor ‘schoon’ sensopathisch spel (ook leuker voor mama) bijvoorbeeld een stuk boeklon met de plakkende kant naar boven en allerlei knopen, pailletten, stukjes draad, wiebeloogjes enz. Als ze vaak schoon sensopathisch spel speelt, gaat ze vanzelf het ‘vieze’ sensopathische spel ook leuker vinden.

 2. Ik kende de benaming niet. Maar mijn kinderen spelen ook graag met zand, klei etc. In de zandbak is toch wel favoriet in dit lijstje. Die van mij vroeger trouwens ook

 3. Ik kende het al van toen ik in de gehandicaptenzorg werkte en nu komt het in mijn lessen weleens voorbij als we het hebben over ontwikkelingsgerichte activiteiten. Soms pak ik ook zomaar de bak met van dat magische/kinetic zand erbij. Hebben die studenten eens wat anders in hun handen dan hun mobiel en het gaat goed samen met het luisteren naar een uitleg. ?

 4. Vroeger heette dit gewoon buitenspelen. 🙂
  En ik zou mijn kind nooit met voedsel laten spelen. Dat respect kan wat mij betreft niet vroeg genoeg aangeleerd worden.

 5. Ik kende de term niet, maar merk dat het wel werkt om tot rust te komen wanneer mijn peuter overprikkeld is. Ze gaat dan voelen in zand of aan haar houten gekleurde popjes van grimms. Op pinterest zoek ik ook op sensory play, erg leuk!

 6. Scheerschuim was bij ons op de speelzaal favoriet!
  Ik gebruik deze manier van spelen ook wel eens met mijn leerlingen die bij mij thuis in mijn praktijk komen ( niet de rijst hoor) om feeling te krijgen met bijvoorbeeld letters

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten