seksuele voorlichting aan tieners

Seksuele voorlichting aan tieners? Maak het minder ‘awkward’ met deze 5 handige tips!

Willen ze het weten?

Nee, waarschijnlijk niet. Moeten ze het weten? Naar mijn bescheiden mening: absoluut. Met oog op die aanstormende puberteit kan je maar beter het complete verhaal over de bloemetjes en bijtjes nog eens met je kind doornemen. Seksuele voorlichting aan tieners is zo belangrijk, omdat ze, voor je het weet, niet meer naar je luisteren. Dus hoe eerder, hoe beter.

Maar hoe voorkom je dat het ongemakkelijk wordt? Nou ja, laat ik allereerst stellen dat het antwoord daarop simpelweg ‘bijna niet te doen’ is. Volgens mij vindt vrijwel elke tiener het namelijk (in hun woorden awkward) wanneer zijn of haar ouders over seks beginnen te praten. Al helemaal wanneer jij ze iets wil bijbrengen dat ze toch al menen te weten. Toch is het goed om door te zetten. Uiteindelijk wil je niet dat ze over een paar jaar ongewenst zwanger of met een soa tegenover je op de bank zitten. Om je een handje te helpen, zette ik wat tips op een rijtje!

Lees ook: Merel onderzoekt: seksuele voorlichting vanaf 2?

Seksuele voorlichting aan tieners
Verliefde tieners – Shutterstock

5 handige tips voor het geven van seksuele voorlichting aan tieners

Laat ze lezen

Een paar jaar geleden bezochten Ro en ik een voorlichtingsavond over dit onderwerp. De spreekster vertelde ons dat je bijvoorbeeld boeken kan laten rondslingeren in huis. Nou en hier in huis gaat dat slingeren prima! Als je huis echter altijd spic en span is, kan je het misschien maar beter gewoon op hun kamer leggen, anders valt het zo op 😉

Vraag gericht of ze weten wat een bepaalde term betekent

In groep 7 en 8 schijnen de seksuele woorden in het rond te vliegen, maar ik durf te wedden dat niemand echt durft toe te geven dat hij of zij werkelijk geen flauw idee heeft waar het precies over gaat. Gericht vragen kan verrassende antwoorden opleveren!

Leg uit wat een menstruatie is en hoe je zwanger kan raken (zeker bij meisjes)

Volgens mij is het heel belangrijk om je dochter te laten weten hoe haar lichaam werkt. Je kunt uitleg geven over maandverband of tampons, maar ook over de kans op zwangerschap (ik dacht bijvoorbeeld vroeger dat ik een complete maand vruchtbaar was plaats van een paar uur).

Vertel over SOA’s en laat weten waar de condooms liggen

Jongeren houden zich vaker bezig met het voorkomen van zwangerschappen dan van SOA’s. Ik denk dat het goed is om hier expliciet bij stil te staan en uitleg te geven over de meest voorkomende aandoeningen en risico’s. Chlamydia mag dan makkelijk op te lossen zijn, je kan wel onvruchtbaar raken als je niet op tijd bent.

Vertellen waar de condooms liggen, is natuurlijk niet om ze veel te vroeg te stimuleren op onderzoek uit te gaan. Maar besef gewoon dat er ooit een moment komt waarop je kind zich gaat bezighouden met volwassen zaken. Liever dat ze dat dan veilig doen, toch? En geloof mij, als ze eenmaal weten waar die dingen liggen, dan vergeten ze dat heus niet meer.

Leg uit dat nee ook echt nee is (ook bij jongens)

Volgens mij is dat namelijk ook een gedeelte dat door veel ouders wordt overgeslagen. Leer je zoon hoe belangrijk het is om respect te hebben voor de grenzen van een ander. Maar vertel je dochter ook dat nee echt nee hoort te zijn. En dat je jezelf nooit moet laten overrompelen of schuldig hoeft te voelen als je ineens niet meer wil.

Open houding

Uiteraard moet iedereen zijn eigen keus maken, maar mijn ervaring is toch dat een open houding voor kinderen prettig is. Seksuele voorlichting hoort bij de ontwikkeling die ze doormaken in deze fase en hoewel het ontzettend ongemakkelijk kan zijn, is het belangrijk voor ze dat ze weten hoe het werkt. Als ze thuis hun vragen kwijt kunnen, dan zal dat ze later misschien sneller over de drempel helpen om vragen te stellen.

Hoe denk jij over seksuele voorlichting aan tieners?

Meer handige tips vind je hier

Kussende jongen – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Seksuele voorlichting aan tieners? Maak het minder ‘awkward’ met deze 5 handige tips!

 1. Goed stukje. Ja ik denk zeker dat dit goed is om te doen. Wij leggen t er niet te dik bovenop, maar proberen casual wat dingen aan te halen. Kan zijn nav een film of serie of bijvoorbeeld een gebeurtenis. Wij zijn vrij open erover en ik merk dat onze puber wel komt als ze vragen heeft.

 2. Ik denk ook dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen, zodat het ook geen raar onderwerp is om over te praten en ze weten dat al ze vragen hebben, ze dit ook gewoon kunnen en durven vragen

 3. Heel goed om hier aandacht aan te besteden
  Het lijkt mij erg lastig om met een tiener over te hebben
  Gelukkig heb ik nog een aantal jaar om me hier op voor te gaan bereiden 😉

 4. Heel goed om het aan te kaarten bij je kinderen. Ik probeer het nu een beetje te benoemen als we dieren bezig zien, maar ze zijn bij mij ook nog lang niet in de tienerleeftijd. Wel denk ik dat het makkelijker is later als je er al jong over begint. Wat ik ze wel nu al duidelijk maak is dat NIEMAND aan hun lijfje mag zitten als ze dat niet willen.
  Marguerita onlangs geplaatst…En zo zit je bij de HAP…My Profile

  1. Dat is inderdaad een heel belangrijke les die je ze kan meegeven. En denk dat het ook per kind verschilt, dat je aanvoelt wanneer je kinderen toe zijn aan meer informatie. Eventueel heeft Hema een heel duidelijk boek voor kinderen van 7-9 jaar geloof ik. Met plaatjes, uitleg over hoe het allemaal werkt. Heel fijn!

 5. Ik vind dat je er zeker over moet praten als ze op de middelbare school zitten. Ik heb dit niet gehad van mijn ouders maar in mijn tijd kreeg je wel goede voorlichting op school. Hoe dit nu is weet ik niet.

 6. Ik vertel af en toe een beetje. Echt ervoor gaan zitten en een diepgaand gesprek erover, zit ze niet echt op te wachten.
  En soms als ik woorden voorbij hoor komen, waarbij ik denk ‘Pardon?!’ Dan vraag ik haar wat het volgens haar dan is en of dat echt zo grappig is.
  Ik merk bijvoorbeeld dat ze door verschillende vriendengroepen ook al wat ‘voorgelicht’ wordt. Maar sommigen zijn daarbij nogal grof in de mond en ik zou het toch wel fijn vinden als ze ook de normale bewoordingen kent. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Salamitechniek: zo werkt het dus (niet)!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge