schuur opruimen doe je zo tips

Structuur in je schuur: ruim op met deze 5 handige tips! *

schuur opruimen doe je zo tips

Fungeert jullie schuur of berging ook meer als rommelhok en kan je wel wat structuur gebruiken? In dit artikel vind je 5 handige tips om lekker aan de slag te gaan en weer orde te krijgen in de (eventuele) chaos.

Rommel in de schuur: daar moeten we mee aan de slag

Wanneer je momenteel in onze schuur kijkt, weet je niet goed waar je moet kijken. Alles ligt door elkaar en zoek je iets in het bijzonder? Dan wens ik je vooral veel succes en geduld! Kortom, we moeten de tuin in orde maken en onze spullen gestructureerd gaan opbergen. In deze blog vertel ik hoe je dat het best kunt aanpakken.

gaan opbergen. In deze blog vertel ik hoe je dat het best kunt aanpakken.

Structuur in je schuur: ruim je berging op in 5 simpele stappen

Inventariseer wat je hebt

Voor je überhaupt aan de slag kan, is het belangrijk om te weten wat je hebt liggen. Haal dan ook alles uit de schuur (of berging) en sorteer op soort. Dus tuingereedschap bij tuingereedschap, speelgoed bij elkaar en zaken als tuinaarde of zandzakken voor in de zandbak ook.

Bedenk wat logisch is

Wij hebben een vliering in de schuur. Dat is in principe ontzettend makkelijk, maar fungeert momenteel vooral als opslagplaats. Alles wat we niet in de schuur zelf kwijt kunnen (trampoline, glijbaan, kerstspullen, fotoboeken, grof vuil dat we nog moeten wegbrengen) staat daar. Niet helemaal handig en bovendien eigenlijk onveilig.

Wat dus logisch is? De tuinspullen bij elkaar leggen en hangen, kasten monteren voor de kerst- en feestspullen en grof vuil wegbrengen. Alles dat we niet direct nodig hebben in huis of in de tuin: uitzoeken en naar zolder brengen. Door het op te bergen op de meest logische plek, voelt het ook veel minder alsof je omkomt in de rommel.

Extra kasten, planken en vakken

Zeker in de schuur is het prettig om zo min mogelijk te hoeven stapelen. Je kan aan de muur lekker veel planken ophangen of er stevige kasten tegenaan zetten. En hang een bord op met vakjes voor je gereedschap of zo’n handig kastje voor je spijkers en schroeven. Alles om de ruimte lekker open te houden. Per slot van rekening moeten je fietsen er ook nog in.

Zorg voor extra opbergruimte in de tuin

Wat ook heel handig is? Extra opbergruimte creëren in je tuin zelf. Dat kun je doen met stellingkasten, maar ook bijvoorbeeld door een tuinhuisje of blokhut in de achtertuin te plaatsen. Ze zijn er in verschillende maten, dus in principe passen ze in vrijwel elke tuin. Want of je nu gaat voor een smallere blokhut met lessenaarsdak van 150×250 of zo’n robuust tuinhuisje, je krijgt er sowieso behoorlijk wat ruimte voor terug. Mooie plek om zakken tuinaarde neer te leggen, gereedschap in op te hangen en een bak met tuinkussens of speelgoed voor de kinderen.

Zorg voor structuur die je kan bijhouden

Niks zo vervelend als opruimen en na een paar weken constateren dat je weer van voor af aan kan beginnen. Vaak heeft dat te maken met een onlogische plek voor spullen (en dan zou je stap 2 nog eens moeten doornemen). Het is echt belangrijk dat je voor een logische structuur zorgt die je kan bijhouden. Dat betekent in de praktijk vooral dat je geen extra handelingen zou moeten verrichten om iets op te bergen en dat je overal bij kan.

Aan de slag dus!

Er is best wat werk aan de winkel hier thuis. Maar ik kijk ernaar uit! Dat je gewoon naar binnenloopt, een schroefje pakt en de juiste schroevendraaier zonder eerst de hele gereedschapskist om te hoeven keren 😉 Met bovenstaande tips voor meer structuur in de schuur moet het zeker goed komen.

Hoe is het bij jullie thuis? Lekker opgeruimd of kan je bovenstaande tips wel gebruiken?

Volg je Lotus Writings al op Facebook en Pinterest?
Lees je liever over ouderschap en lifestyle? Kijk dan eens op De Mamagids!

Afbeelding, thieury – Shutterstock

Author: Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

One Reply to “Structuur in je schuur: ruim op met deze 5 handige tips! *”

  1. Wij hebben niet eens een tuin, dus ook geen tuinspullen, maar wel een enorme zooi in de berging. Vooral veel gereedschap en andere klusspullen. Wordt ook eens tijd om op te ruimen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *