Schoonmaken met peuters: de 7 leukste klusjes

schoonmaken met peuters

In de peuterleeftijd zijn kinderen vaak nog enthousiast. Daarom kan je prima je huis schoonmaken met je peuter. Maar welke huishoudelijke klusjes zijn precies geschikt voor kleine kinderen? In dit artikel 7 leuke dingen om lekker samen te doen.

Schoonmaken met je kinderen

Assepoester in de dop

‘Mama, ik ben nu net Assepoester! En jij de gemene stiefmoeder, want ik moest allemaal klusjes voor je doen.’ De fantasie van onze oudste dochter June kende geen grenzen die winterdag. Het had gesneeuwd en ons balkon lag vol. Ze vroeg of ze mocht ‘bezemen’ en dat vond ik natuurlijk prima; mij te koud. In haar enthousiasme bestempelde ze mij hardop als gemeen kreng dat haar opzadelde met allerlei klusjes.

Inmiddels vind ze het huishouden niet leuk meer

Inmiddels halen we de herinnering met enige regelmaat lachend op, ik trouwens ook met weemoed: toen vond ze het huishouden nog leuk… Verder dan een rondje met de Kaercher Floor Cleaner komt ze niet. Maar gelukkig: het eerdere enthousiasme voor het huishouden zien we ook terug bij peuter Rose, die al staat te trappelen zodra ze de kraan hoort lopen. Maar welke huishoudelijke klusjes zijn geschikt om met je peuter te doen?

7 schoonmaakklusjes om samen met je peuter te doen

Auto wassen

Kaplaarzen aan, oude spijkerbroek en laat ze maar lekker poetsen met die spons. Ze mogen vies worden, achteraf schoonspuiten met de tuinslang en als ze nog energie over hebben, schoonwrijven met een oude theedoek. Ook leuk voor oudere kinderen die een heitje voor een karweitje willen verdienen.

Vensterbank schoonmaken

Precies op de juiste hoogte voor je peuter en valt weinig verkeerd te doen (mits je alle breekbare accessoires vooraf zelf verwijderd).

Stofzuigen

Onze peuter was een tijdlang bang voor de stofzuiger. Vooral de warme lucht die eruit kwam, vond ze maar niets. Om haar zo snel mogelijk over die angst (en het bijbehorende gegil) heen te helpen, besloten we haar de stofzuiger zelf in handen te geven. Wat bleek? Binnen no time verdween de angst en inmiddels staat ze zelfs te springen zodra we de stofzuiger pakken. Ze wil het namelijk ‘zelluf doen’!

DSC_0240

Afwassen

Lekker kliederen met een borstel en sop (het liefst buiten, voor je laminaatvloer krom trekt van alle rondvliegende druppels en plenzen water). Laat ze vooral hun eigen plastic bekers en bordjes lekker afwassen, daarna afdrogen met een theedoek – die je het best kunt aanreiken ná het afwassen.

Deuren van de keukenkastjes

Gewapend met natte doek kun je ze de keukenkastjes laten schoonmaken. Laat in geen geval de emmer in het zicht staan; die fout maakte ik een keer, waarna ik een kletsnatte vloer kon dweilen. Scheelt je bovendien ruzie als ze vinden dat ze die doek best zelf in de emmer kunnen laten vallen. Dat is immers vele malen interessanter dan wachten tot mama dat heeft gedaan.

Was ophangen

Waarschijnlijk vind je kindje het veel leuker om te spelen met de knijpers, maar anders kun je ze washanden, sokken en andere kleine kledingstukken laten ophangen. Zo helpen ze en kun jij vlot door.

Wassen en drogen

Regelmatig geef ik onze peuter kledingstukken die ze in de machine mag doen. Vervolgens vullen we samen het wasbolletje, dat zij zorgvuldig in de machine mag zetten. Daarna stel ik hem in, drukt zij op de knop en kijken we nog even gefascineerd naar de ronddraaiende was. Let wel op: vanaf dit moment meent ze ook zelfstandig de knop te mogen indrukken, waardoor we genoodzaakt zijn extra goed op te letten zodra ze in de badkamer komt.

De meeste klusjes hebben we deze vakantie al samen gedaan, zoals je op de foto’s kunt zien. Auto wassen staat op mijn eigen verlanglijstje, omdat ik denk dat ze daar zoveel plezier mee zal hebben! Nu nog even wachten op wat passerende ganzen of een reiger…

Wat vind jij het leukste schoonmaakklusje om samen met je peuter te doen?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Meer lezen?

 • Priscilla ging aan de slag met haar zoon en hun nieuwe wasmachine
 • Duplo schoonmaken was zo gedaan, toen Janske hulp kreeg van haar dochter
 • De zoon van Saskia hielp met wat kleine huishoudelijke klusjes
 • Lodi herontdekte de mooie momenten die een gezamenlijke afwas kunnen opleveren

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

12 thoughts on “Schoonmaken met peuters: de 7 leukste klusjes

 1. Handige tips! Mijn jongens (5 en 7) vinden het helpen al minder leuk, maar Kate (22 maanden) is erg behulpzaam. Vooral vegen en dingen in de droger doen helpt ze meestal bij. Dat is inderdaad erg op de knopjes letten. Bij de wasmachine kunnen we een kinderslot aanzetten, maar bij de droger helaas niet.

  1. Fijn he, zo’n kleine hulp? Ze voelen zich dan helemaal trots, vind dat zo leuk om te zien. Inderdaad, naarmate ze ouder worden verdwijnt de lol ook helaas een beetje.

   Handig zo’n wasmachine! Zouden wij eigenlijk ook moeten hebben.

 2. Jaa, Fiene wil ook altijd een doekje als ik aan het poetsen ben en oh wee als ik de was ophang zonder haar ook een kledingstuk te geven die ze over een rekje kan hangen!

 3. Die van mij helpt ook heel graag mee…. Wij doen bv ook het bed opmaken samen. Mag zij de kussens er proberen in te krijgen terwijl ik de rest doe 🙂

 4. Haha, Ik heb een peuter van 2, die graag met mee wil helpen. Echter de stijl heeft van een-olifant -in -een -porseleinkastje. Gelukkig helpen zijn 2 oudere zussen ook graag mee, maar het resultaat is vaak hetzelfde als waar we mee gestart zijn. Maar trots dat ze zijn, en dan bijt ik nog maar even op mijn tanden en denk nog maar een paar jaar en dan…oh wie houd ik voor de gek, ze hebben het net van een vreemde ;).
  Misschien toch maar je tips toepassen!

  1. Haha hier ook zo. Daarom probeer ik altijd de echte risico’s te vermijden, al staat er nauwelijks nog iets kost- of breekbaars op pakhoogte 😀
   Vrees dat het enthousiasme voor schoonmaken hier niet genetisch bepaald is, hoop dat het een beetje blijft hangen en dat ze niet worden zoals ik 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit: