Als begeleider mee op schoolreis? 10 tips voor beginners!

schoolreis begeleiden tips voor beginners

Voor het eerst in mijn moederlijke carrière mag ik de schoolreis begeleiden. Fantastisch! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? Voor de ultieme voorbereiding schreef ik een aantal tips op, zodat ook jij de beste schoolreisbegeleiding kan worden die je maar kan bedenken. Veel plezier!

Mijn allereerste schoolreis als begeleider

Tussen de stoelen voor ons piept een blond koppie tevoorschijn: ‘Ben jij de moeder van June?’ informeert ze bij me. Als ik bevestig: ‘Zo, dan ben je ook jong voor een moeder!’ Ik zeg eerlijk, zo’n ego-strelend begin van mijn eerste schoolreis als begeleider had ik zelf niet kunnen bedenken. En ik had er al zoveel zin in! De hele dag verkeerde ik in goed gezelschap van hele leuke kinderen én een gezellige, lieve medemoeder. Droomschoolreisje, kan niet anders zeggen.

Schoolreis begeleiden? 10 handige tips!

Wel liep ik tegen wat persoonlijke knelpuntjes aan. Doe hier (indien van toepassing) je voordeel mee!

Zorg voor een volledige voorbereiding

Schrijf twee dagen van tevoren op wat je wilt meenemen en of je eventueel nog boodschappen moet doen. Dat scheelt een gehaast tripje om 8 uur ‘s ochtends voor een familieverpakking uitdeelzakjes snoep en blikje Red Bull (uit angst halverwege geveld te worden door achterstallige vermoeidheid die al maanden door je lichaam giert)

Wees voorbereid op gillende kinderen in de bus

Ondanks mijn misofonie vond ik het allemaal prima – ik ben immers onze peuter gewend – maar ik kan me voorstellen dat je er anders knetterende trommelvliezen aan kunt overhouden. Hou ook eventueel rekening met buschauffeurs die minder kindvriendelijke muziek opzet en de shock die je voelt als een bus vol kinderen schreeuwt: ‘Ik heb 1,2,3,4 pillen gebruikt en er zitten 1,2,3,4 bitches in huis’. (Mijn favoriete liedje op die leeftijd was 7 seconds van Neneh Cherry, just saying)

Toilettasje voor noodgevallen

Ondanks mijn goede voorbereidingen vergat ik mijn flesje ‘zeep-zonder-water’ thuis en dus kwam ik aan in Duinrell met slechts een tas vol snoepgoed. Hartstikke leuk natuurlijk, maar als een kind met haar jas in de vogelpoep belandt, pleister nodig heeft of iets anders van die strekking, dan heb je aan mij dus helemaal niks.

Gelukkig was ik samen met een moeder die wél volledig was voorbereid – en iets doorgewinterder in schoolreis begeleiden. Ze had zelfs een tip: stop altijd een klein toilettasje met daarin de belangrijkste spullen in je tas. En schrijf de noodnummers op van het park waar je heen gaat. June en ik hebben afgelopen week weliswaar op de website gekeken, maar alleen om inspiratie op te doen voor de achtbanen.

Kinderen zijn thrillseekers

Nou ja, niet allemaal, maar de meesten proberen elkaar af te troeven met hun durf. Kortom hoe enger, hoe beter. En zo kwam het dat we nog geen twee attracties hadden bezocht of ik zat al in de Falcon. Toen we de afgrond instortten vroeg ik mezelf herhaaldelijk af wat ik daar deed. Met trillende handen wandelden we terug naar de rest. Voordeel is wel dat hierna werkelijk álles meevalt.

Kijk uit voor agressieve diersoorten

IMG_20160524_215402

Ieder pretpark lijkt namelijk wel zo’n stel engerds te herbergen. Mocht je Duinrell bezoeken, dan kun je maar beter niet bang zijn van vogels. Tijdens het eten schrok ik gigantisch van een enorme meeuw die ik in eerste instantie registreerde als stenen beeld – tot hij begon te bewegen. En later hoorden we van een andere moeder dat ze twee seconden haar plek verliet en bij terugkomst nog net zag hoe haar laatste poffertje werd verscheurd door een bende hongerige kauwtjes.

Overleg duidelijk met de kinderen wie waar in wil

Misschien kun je de groep wel in tweeën splitsen en na afloop op een vast punt afspreken als die attracties dicht bij elkaar liggen. Zo niet, dan weet iedereen in elk geval dat hun favoriete achtbaan of het reuzenrad ook bezocht worden en dan vinden ze het gelijk veel minder erg om nog even te wachten op de anderen.

Doe geen dingen die je doodeng vindt (zie foto)

IMG_20160524_203647
Gewoon pertinent niet.

Houd in gedachten op hoeveel kinderen je moet letten

Regelmatig even ‘koppen tellen’ zodat je weet dat iedereen er is voor je naar een volgende attractie loopt; er zijn altijd kinderen die dromerig ronddwalen of onverwachts weer in een rij gaan staan. Je kunt nu eenmaal niet alles overzien.

Zorg voor goede wandelschoenen

Je loopt al gauw vijf tot tien kilometer op zo’n dag, sjouwt met tassen en jassen en rent af en toe achter verloren kinderen aan. Natuurlijk weet iedereen dat je hiervoor niet je torenhoge pumps uit de kast moet trekken, maar ook van gympen kun je blaren krijgen.

Plan niks in die avond

Niet alleen je zoon of dochter, maar ook jij bent afgeserveerd. De enige spannende attractie die je nu nog wil zien, is je bed!

Lijkt het jou leuk om op schoolreis mee te gaan als begeleider?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

6 thoughts on “Als begeleider mee op schoolreis? 10 tips voor beginners!

  1. Goede tips! Het scheelt inderdaad als je je goed hebt voorbereid waar dat kan. Ik weet nog dat ik in de dierentuin als juf in opleiding 3 kleuters uit een groot klimtouw heb moeten redden, omdat ze zelf niet meer naar beneden durfden. De rest durfde wel. Helaas kun je je daar wat minder goed op voorbereiden. Dat heb ik dan weer hihihi.

    1. Ja dat scheelt echt een hoop! Was ook blij dat de moeder waarmee ik liep die voorbereidingen had getroffen. Volgende keer zorg ik ook dat ik alles bij me heb 😀

      Lijkt me behoorlijk schrikken! Gelukkig goed afgelopen, maar idd daar kun je jezelf minder goed op voorbereiden 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten