Kinderen schminken voor dummies (en een blunder!)

kinderen schminken voor dummies

Schminken voor dummies: als je net start met schminken is het handig om in elk geval een aantal basisbegrippen te kennen. Ook de verschillende soorten schmink en wanneer je wat gebruikt. Dan kan je in elk geval de enorme blunder voorkomen die mij overkwam…

Schminken: hoe moeilijk kan het zijn?

Even eerlijk: hoe moeilijk kan schminken zijn, toch? Beetje verf kwasten op het gezicht van zo’n kindje. En gelukkig in een leeftijdscategorie waarin ze nog heel gelukkig zijn met alles.

Dacht ik.

Eén ding is zeker: tijdens de verjaardag van de Meesters en Juffen zetten ze mij niet meer neer met een sponsje en schmink. Om te voorkomen dat je dezelfde blunder begaat als ik, hier wat tips. En – zodat je ook nog iets te lachen hebt – onderaan mijn verhaal!

Kinderen schminken voor dummies: de basiskennis

Wat is het verschil tussen schminken en grimeren?

Grimeren is de vakterm voor mensen die zich bezighouden met het veranderen van bijvoorbeeld acteurs. Het gaat dan soms echt om complete gedaanteverwisselingen. Bijvoorbeeld de leeuwen in de Lion King, acteurs die vooruit in de tijd moeten en er dus jaren ouder uit moeten zien of in een detectiveverhaal ‘toegetakeld’ worden met nepbloed of blauwe plekken.

Schminken is eigenlijk ‘gewoon’ het aanbrengen van schmink (waarbij ik natuurlijk graag wil aantekenen dat het helemaal nog zo simpel niet is om dat een beetje goed te doen). Daarbij laat je materialen als latex of pruiken dus achterwege.

Welke soorten schmink bestaan er?

 • Schmink op waterbasis: hierbij maak je de kwast eerst nat voor je hem op de schmink zet, een beetje zoals waterverf werkt. Alleen kan je deze verf gebruiken voor het gezicht.
 • Cake Make-up: vaak gebruikt in het theater als een foundation/basis voor de rest van de schmink. Hiermee zorg je dat de persoon in kwestie er niet vaal of bleek uit ziet onder felle lichten. Je brengt dit aan met een spons.
 • Schmink op crèmebasis: deze wordt gemaakt van was en olie. Dit is minder handig om te gebruiken bij kinderen, omdat het niet droogt en daardoor gevoelig is voor vegen. Je kan het overigens wel fixeren.
 • Potloodjes (vaak te koop bij speelgoedwinkels). Dit is vooral leuk voor kinderen om op elkaars gezicht te tekenen, maar verder kan je er weinig mee.

Welke schmink gebruik je bij kinderen?

Een aantal dingen zijn heel belangrijk:

 • Er moet geen parfum in zitten.
 • Het moet gemakkelijk te verwijderen zijn (ik denk met pijn in mijn hart terug aan die boot; ik hoop écht dat hij er niet te veel last van heeft gehad).
 • Geef liever wat meer geld uit aan goede schmink dan goedkope rommel. Zeker kinderen met een gevoelige huid kunnen er anders behoorlijk wat last van krijgen.
 • Eraf halen, doe je met een sopje van water en milde zeep (denk bijvoorbeeld aan babyzeep). Wat daarna nog blijft zitten, kan je verwijderen met babyolie op een watje. Dat laatste kan je trouwens ook gebruiken om evt. foutjes te kunnen corrigeren. 

Een goed merk dat ook wordt gebruikt door professionele schminkers is PartyXplosion. Met dit basispallet heb je in elk geval een goede start in huis en alle kleuren die je nodig hebt.

Hoe breng je schmink aan?

Sommige mensen adviseren eerst een laagje vaseline te gebruiken. Niet alle kindjes kunnen daartegen. Informeer dus vooraf even hoe het er in jouw geval voor staat. Zorg ervoor dat (kleine) haartjes uit het gezicht zijn met een speldje of staart. En ga dan aan de slag. Je kan daarvoor verschillende attributen gebruiken:

 • Schmink uiteraard
 • Sponsje
 • Kwasten (in verschillend formaat)
 • Glitter (droog)
 • Flesjes waarmee je glitters over de schmink kan blazen

Verder kan je ook nog sjablonen aanschaffen, nepbloed of zelfs latex voor special effects (rimpels, wonden etc.)

Handige tips voor als je niet goed kan schminken

 • Oefen vooraf op je eigen kinderen of jezelf. Ze zeggen immers niet voor niets dat oefening kunst baart. Dus weet je nog niet zo goed of je er klaar voor bent, neem dan rustig de tijd om jezelf in elk geval te verbeteren.
 • Hou het simpel. ‘Nee’ is ook een antwoord. Liever een spinnenweb dat wel lukt dan je vingers breken op een soort gesmolten Spiderman.
 • Print voorbeelden uit en hou die bij de hand. Natekenen is écht altijd een stuk beter dan zomaar uit de losse pols iets proberen, zeker als je er helemaal niet zo bijster goed in bent.
 • Bekijk Pinterest voor inspiratie en probeer die voorbeelden eens uit. Soms kan je doorklikken naar een website en daar stap voor stap zien hoe het moet.
 • Zoek via YouTube naar tutorials, bijvoorbeeld van Ashley Henson. Het staat er trouwens vol mee (zoekwoord: face painting)! Nog rustgevend om te kijken ook. Je hoeft het niet precies na te doen, maar je kan er in elk geval genoeg inspiratie uit halen. En hebberig van worden trouwens! Bij nader inzien snap ik dat rolkoffertje wel… 

Waarop moet je letten bij het schminken van kleine kinderen?

De allerkleinsten vinden het soms spannend of zien halverwege je noeste arbeid alweer af van het schminken. Hou het dus simpel, tenzij je zeker weet dat het kindje alles best vind en lang blijft zitten. Wat doet het altijd goed?

 • Kleine bloemetjes
 • Hartje
 • Simpel clownsneusje en rode lippen
 • Vlinder
 • Kroontje
 • Piratenbaard
 • Regenboog
 • Klavertje vier
 • Sterretje en maan
 • Snorharen en zwart neusje

Blunder: gefaald als hulpmoeder bij het schminken

Tot slot mijn blunder, als beloofd…

Hulpouders gezocht voor het eindfeest!

Een paar jaar terug vierde de school van onze oudste het eindfeest, vlak voor de vakantie. De kinderen kregen briefjes mee naar huis waarop gevraagd werd om hulpouders. Je kon bijvoorbeeld bij het springkussen staan of schminken. En laat dat laatste me nou gelijk doen terugdenken aan vroeger! Als kind vond ik het zo leuk om te doen en eigenlijk stiekem nog steeds. Ik gaf me op. Ik bedoel, hoe moeilijk kan dat nu zijn? Een beetje kliederen op een kinderwang?

Rolkoffertje vol schmink

Die ochtend liep ik wat zenuwachtig de school binnen. Ik kwam van de dependance, dus kende bijna niemand. Hoe zouden de andere hulpmoeders zijn? Een andere ouder, die de organisatie onder haar hoede had, wees me de weg en al snel zag ik een professioneel rolkoffertje staan. Het bevatte glitters, metallic kleuren en een handige kwastenset. Kennelijk vond de school schmink zo’n grote investering waard… Nou ja, het zou mijn resultaat vast ten goede komen, stelde ik tevreden vast. Voor ik er ook maar twee keer naar kon kijken, spoedde een andere moeder zich mijn kant op. Vinnig merkte ze op dat het HAAR spullen waren. Ze wees daarna bazig mijn schminkattributen aan: een modderig ogende doos met wat basiskleuren, vies kwastje en een spons.

Amateuristische zeilboot

Precies wat ik verwacht had. Prima, hiermee zou ik mezelf ook wel redden, dacht ik nog monter. Ik besloot wel dat ik niet in de buurt van die kenau met haar koffer wilde zitten. Opdat ze maar mocht stikken in haar glitters en professionele kwasten! Vlakbij de ingang van school vond ik een rustige plek, waar zowaar binnen korte tijd een rij stond. Vooral meisjes die dolgraag bloemetjes en hartjes wilden of een vlinder op hun gezicht.

Het ging allemaal prima, tot dat ene jongetje. Verkleed als piraat klom hij op de kruk voor mijn neus. Zijn blonde haar stond eigenwijs alle kanten op en zijn blauwe ogen keken me vrolijk aan. ‘Ik wil graag een boot,’ zei hij. Ik slikte. Hoe in godsnaam? In het wilde weg tekende ik een flink zeilschip, van oor tot oor. Over zijn neus liep de mast. Voor de beeldvorming: bruin van kaak tot kaak! Zelf was hij tevreden, maar ik schaamde me rot. En waarschijnlijk hij later ook, als hij de foto’s terugziet.

Schminken is geloof ik niet zo mijn ding

Een beetje balend dat het eerst zo schattige jongetje door mij was getransformeerd tot wandelend piratenschip, staarde ik naar buiten. De aanloop van kinderen was even gestopt. Er huppelden wat meisjes voorbij met beeldschone vlindertjes en subtiele glitterspiralen op hun gezicht. Een jongetje had een professioneel ogend tijgergezicht en weer een ander zag eruit als koning met subtiele kroon. Allemaal afkomstig van die heks met haar koffertje natuurlijk.

Ik besloot mijn schminkhanddoek in de ring te gooien, bracht de spullen terug naar binnen en keek buiten of iemand mijn hulp kon gebruiken. De controle op het springkussen ging me een stuk beter af. Maar eerlijk is eerlijk, telkens wanneer de boot’ voorbij liep, kromp ik even ineen van schaamte…

Ben jij handig met schminken?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

26 thoughts on “Kinderen schminken voor dummies (en een blunder!)

 1. Haha, herkenbaar, ik heb ooit een prinsesje een veel te roze gezicht gegeven en kreeg het niet meer goed. Haar vriendinnetje daarentegen had wel een mooi gezicht gekregen en ik kreeg het dus niet gelijk. Die blik in haar ogen… Maargoed ik zal ook aan jou blog denken als ik het ooit weer eens meemaak!

  1. Haha! 😀 Wat erg is dat ook, dan probeer je het, maar maak je het soms alleen maar erger.
   Less is more, gaat hier ook op 😉 Een subtiel ankertje had in mijn geval volstaan waarschijnlijk…

 2. Haha, herkenbaar. Ja schminken is echt heel moeilijk. Je moet goed oefenen en als kinderen niet goed stil zitten is het al helemaal een ramp. Ik doe het graag en word er steeds een beetje beter in, maar het blijft een uitdaging als kinderen jonger dan 5 jaar oud zijn. Goed het kinnetje vasthouden en instructies geven over het stilzitten. De reactie van de heksenmoeder snap ik wel een beetje al had ze zich natuurlijk ook anders kunnen uitdrukken, goede schmink is belachelijk duur, €7,50 voor een potje.

  1. Knap hoor! Vind het echt schitterend als iemand het goed kan. Zo dat is inderdaad duur! Haha die arme vrouw dacht natuurlijk dat ik haar voorraad zou verpesten (dat had ze in elk geval goed gezien), al had ze het misschien iets leuker kunnen brengen 🙂

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten