Je bent niet gek, maar schijnzwanger

schijnzwangerschap

Heb je het gevoel dat je hele lichaam schreeuwt dat je zwanger bent, maar toont de zwangerschapstest nog steeds geen plusje? Dan ben je misschien wel schijnzwanger. Wat een schijnzwangerschap inhoudt en hoe je ermee kan omgaan, lees je in dit artikel 

Van kinderwens naar schijnzwangerschap

Dat wij hier allemaal rondlopen, neemt niet weg dat onze komst soms misschien heel wat voeten in aarde heeft gehad. Waar het ene ouderpaar onverwacht zwanger raakt door de pil heen, is het andere jaren bezig. En vooral die laatste groep heeft het niet makkelijk. De aanloop naar een kindje kan namelijk lang zijn. Heel lang.

Verdrietig, frustrerend, mogelijk zelfs angstig: wat als het helemaal niet lukt? En iets dat veel vrouwen ervaren als ze graag zwanger willen raken, is onzekerheid. Het gevoel dat je gek bent, zodra je toch opnieuw ongesteld wordt. Terwijl je toch echt voelde dat je lichaam anders reageerde. Ik schrijf deze tekst om juist die vrouwen een hart onder de riem te steken.

Onzekerheid: ben je nu zwanger? Of toch (weer) niet?

In afwachting van je NOD (voor leken: een afkorting die online vaak wordt gebruikt om de dag aan te duiden dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, maar dus hopelijk niet bent) kan je van alles aan jezelf merken. Waarom? Omdat je lichaam onder een vergrootglas ligt, dankzij die enorme kinderwens. Je borsten lijken groter en is je buik niet iets gegroeid? In de ochtend moet je plots niet meer aan koffie denken en je snuffelt vaker dan gemiddeld aan de fles allesreiniger. Wat ruikt dat toch heerlijk! Waarom heb je dat nooit gemerkt?

Als je een paar dagen of weken later dan toch weer genadeloos ongesteld wordt, voel je je bedrogen door je eigen lichaam. Een aansteller ook, omdat je geloofde in iets dat er dus helemaal niet was. De hoop bleek vader van de gedachte. En van je lijf dus.

Schijnzwangerschap

Wat is een schijnzwangerschap?

Het denken dat je zwanger bent kan uiteindelijk uitmonden in een ‘schijnzwangerschap’ – of de medische term: pseudocyesis. Hierbij hoopt (of vreest) een vrouw zo sterk dat ze zwanger is, dat haar lichaam zich als zodanig gaat gedragen. Alle symptomen zijn aanwezig; het enige dat ontbreekt is een kindje in je buik.

Symptomen van een schijnzwangerschap

De symptomen verschillen per vrouw. 

 • Een dikkere buik
 • Grotere borsten
 • Ochtendmisselijkheid en/of overgeven
 • Hogere temperatuur
 • Uitblijven menstruatie
 • Specifieke trek (of meer eten)
 • Vaker moeten plassen
 • Beter reukvermogen
 • Verhoogde hartslag
 • Emotioneel

Wanneer houdt een schijnzwangerschap op?

Vaak op het moment dat je voor jezelf accepteert dat je niet echt zwanger bent of toegeef aan je angstgevoelens. Dit eindigt met het begin van je menstruatie of een negatieve zwangerschapstest. Dat maakt het verdriet natuurlijk niet minder. Althans, als je heel graag zwanger wilde worden. Je dacht dat er een kindje in je buik groeide en nu moet je opnieuw onder ogen zien dat het niet zo is. Dat is hard. Zeker als je wens heel groot is. Overigens kan het tevens andersom werken: dat je bang bent zwanger te zijn en daardoor alle mogelijke symptomen voor jezelf uitvergroot. Dan kan je juist erg opgelucht zijn.

Moet je hulp zoeken als je schijnzwanger bent?

Dat ligt eraan. Als de zwangerschapswens echt je hele leven beheerst en je nergens anders meer aan kan denken, dan is het – hoe moeilijk ook – niet onverstandig om er met iemand over te praten en te proberen een beetje afstand te nemen. Maar goed, dat is natuurlijk makkelijk getikt vanachter mijn computer. Ik kan me ook goed voorstellen dat het loslaten voelt als een vorm van opgeven misschien en daardoor verlies van de controle – iets waar je niet aan moet denken als je graag zwanger wil raken. Toch is het beter voor je. Een diep gesprek over je echte gevoelens, angsten, verdriet en alles eromheen kan opluchten.

Nog een tip: internetfora zijn een no go!

Ik kan je verder niet heel veel adviseren, omdat dit gevoel in jezelf zit. Maar één ding zou je absoluut niet moeten doen en dat is op internet kijken. Met name fora staan vol berichten waarin vrouwen zich afvragen of ze zwanger zijn. De lijstjes met symptomen op diverse websites helpen je geen steek verder, omdat veel van die kenmerken pas later in het eerste trimester zullen voorkomen. En soms werkt het averechts als je leest dat Marjon91 zwanger is geraakt door de pil én het condoom heen. Net als jij voelde ze zich moe, was haar buik opgezet en kreeg ze in de week voor haar NOD ineens last van hoofdpijn. Vrij algemeen, maar het kan je net de hoop geven die je straks weer dat rotgevoel bezorgt. Niet doen dus!

Kende jij het fenomeen ‘schijnzwangerschap’? En heb jij dit gevoel weleens ervaren?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

11 thoughts on “Je bent niet gek, maar schijnzwanger

 1. Zelf ben ik helaas ervaringsdeskundige. Sindskort ben ik van de pil af omdat mijn vriend en ik een kinderwens hebben (en ik blijkbaar dus heel vurig!). Mijn cyclus en ook ovulatie houd ik bij in een app. Nadat we volgens de app op (onder andere) het juiste moment de liefde hadden bedreven, zat het in mijn hoofd dat het wel eens raak kon zijn. Ik was aan het wachten op symptomen, waarmee ik nog vóór het uitblijven van mijn menstruatie kon weten dat ik zwanger was (ik ben wel eens kort zwanger geweest dus weet wel hoe het voelt).
  Een gevoel in mij zei dat het zo was en ik droomde er zelfs over. En ja, zoetjes aan kwamen daar ineens de kwaaltjes. Zie je wel!! Ik was moe en had heel erge honger. Ik kon eten wat ik wilde en na grote maaltijden had ik nog steeds heel veel honger. Uit eten geweest, daarna met honger weer naar huis. En ook mijn borsten deden pijn. Ik voelde me vrolijk, lichter in het leven staan. Mijn vriend vond dat het dan wel heel snel raak zou zijn geweest en had zijn bedenkingen maar ja, ik had toch echt die kwaaltjes en zoiets kan je toch niet verzinnen zou je zeggen!? Als je veel eet zit je daarna gewoon vol, toch? Omdat dit tijdens een weekendje weg speelde en we toch wel wat meer zekerheid wilden, hebben we ter plekke een vroege zwangerschapstest gehaald. Ik was al helemaal zenuwachtig om hem te doen en dacht: wat als ik níet zwanger ben, verzin ik al die kwaaltjes dan echt zelf? Bestaat zoiets? Toen las ik dus over het fenomeen schijnzwangerschap.
  “Niet zwanger”, zei de test. Hoe confronterend is dat. Het is echt bizar dat je lichaam in staat is om een zwangerschap te “faken” en je alle kwaaltjes van dien hebt. Waar je geest al niet toe in staat is. Hoe heftig is dus blijkbaar ook mijn kinderwens (ik was ook zwaar teleurgesteld over de testuitslag). Ik vind het best wel eng dat het zo kan werken en ben nu bang dat ik dat straks elke maand ga beleven en psychisch niet in orde ben ofzo. Terwijl ik het nu wat meer los moet proberen te laten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan nu ik er zo bewust mee bezig ben (gestopt met pil, cyclus bijhouden in de app) (…misschien moet ik stoppen met die app).
  Sinds ik de uitslag weet is mijn overdreven hongergevoel verdwenen. Dus een extra bevestiging voor de “diagnose”. Wel heb ik nog pijnlijke borsten (dat duurt blijkbaar langer). Ik schaam me er best wel voor tegenover mijn vriend. Op internet ook niet veel over te vinden waardoor je inderdaad denkt: ik ben echt een van de weinigen! Of je leest op een forum over het onderwerp en worden er grappen over gemaakt. Het is niet grappig! Daarom wilde ik hier ook even mijn verhaal doen, voor de vrouwen out there die hetzelfde hebben meegemaakt.

  1. Ach lieverd 🙁 Ik wil je heel graag bedanken voor je uitgebreide, open reactie. Je lichaam kan je verschrikkelijk voor de gek houden. Het stomme is ook dat zwangerschapskwaaltjes en die van je menstruatie deels overlappen. Mij heeft het ook regelmatig voor de gek gehouden, je bent zeker niet de enige. Misschien kan het wel helpen om met de app te stoppen, maar aan de andere kant kan het ook wel handig zijn om alle symtomen in op te schrijven. Zo hielp het mij bijvoorbeeld om te ontdekken dat bepaalde kwaaltjes niet bij een zwangerschap horen, maar bij een naderende menstruatie. Een negatieve test kan heel confronterend en verdrietig zijn. Maar schaam je niet! Je kan er niks aan doen dat je het zo ervaart, je hebt gewoon een hele liefdevolle kinderwens en het is praktisch onmogelijk om daar niet mee bezig te zijn. Psychisch zit het echt wel goed en je bent zeker niet de enige (al praten mensen er niet makkelijk over)! En het komt ook goed, dat weet ik zeker! Heel veel succes in elk geval en hoop dat je snel een positieve test in handen hebt.

   Liefs

 2. Ik heb hier ook ervaring mee gehad. Het is echt heel apart. Inderdaad, aan je hele lichaam voel je dat je zwanger bent. Alleen de test geeft aan van niet. Mijn menstruatie was echt twee of drie weken later. Ik weet het niet precies meer. Ondanks de negatieve test bleef ik hopen dat de test niet klopte. Maar helaas, het gebeurde toch. Na deze ervaring ben ik wel nuchterder in mijn kinderwens gaan staan. Ik wilde dit niet nog een keer. Dus ben ik minder op symptomen gaan letten om mijzelf maar niet voor de gek te hoeven houden. Daarna was is ook heel snel zwanger. Ik was wel heel erg teleurgesteld, maar ik kan mijn niet herinneren of ik heel verdrietig ben geweest. Beetje verdrongen denk ik 😉

  1. Ik heb het ook weleens gehad, dat je inderdaad echt overtijd bent en allerlei symptomen ervaart doordat je er zo mee bezig bent. Gelukkig mocht je kort daarna wel positief testen!

 3. Ik heb wel eens Amerikaanse documentaires hierover gezien. Fascinerend eigen hoe deze vrouwen de zwangerschap kunnen ervaren. Tot misselijkheid en overgeven aan toe. Fascinerend maar ook ongezond. Erover praten inderdaad en het is echt belangrijk dat je omstanders je niet in de waan laten. Hoe hard ook, ze zouden moeten ingrijpen.

  1. Dat inderdaad vooral, dat je omgeving eerlijk blijft. Zal vast moeilijk zijn om te horen, maar altijd nog beter dan het vertrouwen in jezelf verliezen. Denk echt dat schijnzwangerschappen in verschillende gradaties voorkomen, maar wanneer je jezelf zo sterk in het verhaal verliest is het goed om echt met iemand te gaan praten.

 4. Fora zijn sowieso niet zo’n aanrader vind ik persoonlijk; want eigenlijk bespreek je daar alleen vermoeden uit als het mis is. Als het goed is, denk je er niet over na en typ je niets.

  Toen ik nog heel sterk twijfelde over mijn kinderwens dacht ik ook wel eens kort ‘het zal toch niet…’. Een keer zelfs test gedaan.

  1. Dat is waar, zeker als het gaat om medische zaken. Dan kan je beter naar de huisarts gaan.
   En denk dat meerdere vrouwen inderdaad die twijfel wel hebben gevoeld, waarschijnlijk inclusief symptomen (omdat zwangerschap en menstruatieklachten dichtbij elkaar liggen). Zolang het maar niet de overhand neemt.

 5. Ken het van verhalen. Maar zelf geen ervaring mee. Wel van dat fenomeen dat je niet zwanger wilt zijn en dus bang bent dat dit wel zo is (had ik nadat een vriendje t had uitgemaakt en m’n ongesteldheid uit bleef..)

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten