Home » Huis en tuin » Huishouden » Schermtijd bij iOS12 kan verslaving tegen gaan *

Schermtijd bij iOS12 kan verslaving tegen gaan *

schermtijd ios12 smartphoneverslaving

Grote complimenten aan Apple! Want hoewel ze er zelf baat bij hebben als zoveel mogelijk mensen heel vaak op hun iPhones zitten, kijken ze ook naar de gebruikers zelf. Steeds meer mensen willen namelijk af van hun overmatige telefoongebruik, maar hoe? De nieuwste update van iOS helpt je een handje: met schermtijdbeperking. In deze blog vertel ik je daar meer over. 

Update van iOS

Vorige week kwam June naar me toe. ‘Misschien ga ik hier wel enorm veel spijt van krijgen,’ bekende ze me vooraf, ‘maar je kan vanaf nu de schermtijd beperken. Mijn iPhone heeft een update gekregen [besturingsprogramma iOS12, red.] en nu kan je precies bijhouden hoelang ik online ben, welke apps ik gebruik en daar een grens aan stellen.’ Blijer kon ze me geloof ik niet maken. 

Waarom schermtijdbeperking belangrijk is?

Persoonlijk vind ik namelijk echt dat de jonge generatie veel te veel online zit. Ze vertelde me zelfs dat tijdens de pauze iedereen op zijn telefoon zit en er nauwelijks nog met elkaar gesproken wordt. Ja, via WhatsApp. Maar verder?

Ik vind dat soort ontwikkelingen vreemd en kan me er niets bij voorstellen. Zorgelijk ook, omdat je van sociale interactie zoveel leert en het je energie geeft. Een smartphoneverslaving ligt om de hoek en dat is echt geen grapje. Denk eens aan jezelf: hoe vaak ben jij online? Even iets lezen via Facebook, uit verveling door je Instagram timeline scrollen of via Google zoeken hoe die ene zanger ook alweer heette die in de jaren ’80 hits scoorde als Relax! en The Power of Love?*

*Frankie Goes To Hollywood

Voorbeeld doet volgen

Kortom, kinderen krijgen het gedrag vaak voorgeschoteld vanuit de ouders en bovendien hebben die vaak geen zicht op het telefoongebruik van hun kinderen. Je hoort immers nog weleens wat in de wandelgangen:

  • Kinderen die hun app-gesprekken wissen voor ze thuiskomen, omdat ze weten dat hun ouders die regelmatig controleren.
  • Stiekem ergens buitenshuis opladen wanneer daar thuis paal en perk aan wordt gesteld. 
  • Een tweede account aanmaken via Instagram onder een andere naam waar je als ouders geen weet van hebt. Want mijn kind doet dat niet, toch?  
  • Meisjes die sexy dansjes doen op Musical.ly. Hun ouders volgen dat account niet (of controleren de telefoon niet, uit goed vertrouwen) en zo leeft hun dochter in een wereld waar zij geen weet van hebben. 
  • Stiekem app’en tot diep in de nacht. En dan vervolgens op school niet uit je ogen kunnen kijken. Maar opnieuw: geen controle en dus alle vrijheid. 

Controle op het telefoongebruik 

En daarom vind ik het dus heel belangrijk om wél controle te houden op het telefoongebruik van onze kinderen. Een verslaving ligt om de hoek én ik hoop gewoon dat we ze kunnen meegeven hoe je verstandig omgaat met dat apparaat. 

Dit betekent trouwens allemaal niet dat wij het wiel hebben uitgevonden en dat wij geen fouten maken. Als blogger ben je veel bezig met social media, maar als je niet uitkijkt veel te veel. Ik ben dus eigenlijk het schoolvoorbeeld van hoe het niet zou moeten. Zo’n schermtijdbeperking zou voor mij ook wel wat zijn. 

Hoe werkt Schermtijd van iOS12? 

Alle apparaten staan gesynchroniseerd met elkaar. Dat wil zeggen dat je dus niet eerst urenlang op je iPhone kan en dan op de iPad. Tegelijkertijd mag je bepaalde apps altijd gebruiken, ook als je over de limiet heen gaat. Het geeft je als ouder veel meer mogelijkheden om je kind te begeleiden in de online wereld. Wil je meer weten over de schermtijdbeperking? Lees dan dit handige artikel, waarin alles staat uitgelegd.

Hoe gaan we dit oplossen? 

Op Junes telefoon heb ik inmiddels ingesteld dat ze dagelijks een beperkt aantal uur op WhatsApp, Instagram en Snapchat mag zitten en onbeperkt kan kijken naar haar Magister account 😉 Al geloof ik dat ze voor die laatste app eigenlijk geen limiet nodig had gehad. 

Misschien is het voor mezelf ook niet onverstandig om over te stappen op iPhone. Want hoewel ik er eigenlijk slecht mee overweg kan, vind ik de mogelijkheden die hij biedt op het gebied van ouderlijk toezicht wél heel prettig. Koop je een iPhone bij Telfort? Je kan nu al de allernieuwste modellen bestellen! En daar word ik dan wel weer een beetje hebberig van… 

Verder ga ik vanaf nu alvast weer op mijn eigen gebruik letten. Want stiekem denk ik dat goed voorbeeld de beste oplossing is in onze strijd tegen het overmatige telefoongebruik. Hoe vervelend ik het ook vind om toe te geven. 

Let jij bewust op het gebruik van je smartphone? 
Of is schermtijd ook wel iets voor jou?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Afbeelding, Akhenaton Images – Shutterstock

Merel

Merel (38) is zeven jaar samen met Ro, haar grote liefde, en eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Een gedachte over “Schermtijd bij iOS12 kan verslaving tegen gaan *”"

  1. Ik heb alleen een Iphone voor mijn werk, die gebruik ik (heel ouderwets) vooral om te bellen. Op mijn Samsung zou ik die schermtijdbeperking wel kunnen gebruiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten