Ruzie met haar BFF: hoe los je dat op?

Nu June wat ouder wordt, krijgen vriendschappen een nieuwe dimensie. Vriendinnen worden belangrijker en daardoor is het des te vervelend als je ruzie met je BFF hebt. Dat lijkt op je negende het einde van de wereld. Als dertiger weet ik uit ervaring dat het zeker niet zo is (de meeste ruzies komen echt wel weer goed), maar breng dat je dochter maar eens bij…

Spelen met anderen

“Mama,” zucht ze, “ik weet het even niet meer met vriendin X. Eerst speelt ze heel de tijd met mij en nu gaat ze ineens constant met Y. om, dan ben je toch geen BFF’s?” Oei, drama in de tent. Ik voel aan mijn water dat dit weleens zou kunnen leiden tot een nog groter drama, met mij in de hoofdrol als de gedoodverfde bitchy moeder die ‘werkelijk niks begrijpt’ van haar probleem. Het geval wil namelijk nog weleens dat ik allerhande praktische oplossingen aandraag (wat dat betreft ben ik echt net een man) of adviezen geef, waarmee volgens haar onomstotelijk bewezen is dat ik echt uit de oertijd kom..

Lees ook: Logeerpartijtje bij haar BFF: superleuk, maar ook een beetje spannend

Jaloers?

Ik begin gelijk lekker. Voorzichtig vraag ik of ze misschien een beetje jaloers is. Hoe kom ik erbij? Ze weet heus wel wat jaloers zijn is, maar daar heeft zij zéker geen last van. Ok, misschien was deze vraag iets te direct. Omslachtig betoog ik vervolgens dat vriendinnen nu eenmaal weleens strubbelingen hebben, maar dat hoort erbij. En uiteindelijk kun je juist knallende ruzie met je BFF krijgen, om vervolgens halverwege keihard in de lach te schieten. Of niet. Maar uiteindelijk komt dat ook wel weer goed. Ogenschijnlijk ontdooit ze iets, maar ze geeft zich nog niet helemaal gewonnen.

Buitengesloten

“X en Y stonden te praten en ik mocht niet weten waar het over ging, dus ik ben bang dat ze over mij roddelden. Hoe zou jij daarmee omgaan eigenlijk? Als je dus negen was, bedoel ik.” Ik vertel over mezelf, dat mensen weleens over me praten en gepraat hebben. En soms is dat positief, maar regelmatig ook negatief. “Maar is dat erg? Maakt dat jou een minder mens? Nee,” beantwoord ik mijn eigen vragen, “je zult leren dat het erom gaat hoe jij je voelt en gedraagt. Zorg dat je trots kunt zijn op je eigen daden, zodat je geen bevestiging meer nodig hebt van anderen.” Ik voeg eraan toe dat je heus niet al je aandacht exclusief op één vriendin hoeft te richten, zoals Ro gisteravond al uitlegde. Dat maakt de vriendschap echt niet minder sterk.

Andere vriendinnetjes

Ze ontdooit gelukkig weer. “Ja, ik zou dus eigenlijk ook kunnen vragen of ze allebei met me willen spelen. En misschien kan ik ook weereens een ander vriendinnetje meevragen.” Uitbundig bedankt ze me. Als ik door het keukenraam naar haar wil zwaaien, zie ik echter nog net de achterkant donkerblauwe jas. Ik ben trots op haar, maar ook een beetje op mezelf: adviseren zonder direct een knallende ruzie te veroorzaken, gebeurt me immers ook niet dagelijks…

Ruzie met je BFF lijkt een drama als je nog maar negen bent. Wat zou jij adviseren?

Meer over groep 6: 

Foto van twee beste vriendinnen – Shutterstock

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

3 thoughts on “Ruzie met haar BFF: hoe los je dat op?

  1. Allereerst; wat schrijf je geweldig. Nu terugkomen op je verhaal, ik kijk er naar uit dat dochterlief negen is en ik met haar deze discussies kan voeren maar tegelijkertijd zie ik er ook wel tegenop. Je hebt het prachtig opgelost.

    1. Lief, dankjewel!
      Het is inderdaad wel dubbel. Aan de ene kant verfrissend omdat je echt op ‘niveau’ met ze kunt praten en bovendien vaak best grappig. Maar aan de andere kant is het een tijd van begeleiden en vooral ook loslaten, dat is best wennen..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten