Rondkomen van één salaris? Met deze 9 tips red je het wel!

rondkomen van één salaris

Laatst had ik een discussie met vriendinnen. Zij meenden dat rondkomen van één salaris anno 2016 praktisch onmogelijk is. Ik geloof daar niet in. Het is soms gewoon een kwestie van prioriteiten stellen. Bepaalde dingen moet je loslaten. Ik geef 9 tips, gebaseerd op onze situatie. Uiteraard weet ik dat het rondkomen van één salaris niet voor iedereen is weggelegd, maar wie weet blijkt bij jou meer mogelijk dan je dacht?

De discussie: rondkomen van één salaris?

‘Met een gezin rondkomen van één salaris is praktisch onmogelijk tegenwoordig. Tenzij één van de twee echt veel verdient natuurlijk.’ Met vriendinnen zit ik in een lunchroom te genieten van heerlijke broodjes. Ze zijn het onderling met elkaar eens: als je een beetje normale auto wil rijden of fatsoenlijk huis wenst, heb je geen keus. Maar ik geloof daar niet zo in. Ik werp tegen dat het tot op zekere hoogte ook de keuzes zijn die je maakt om goedkoper te kunnen leven. Wil je twee keer per jaar op vakantie? Huis kopen, duurdere auto rijden? Tja, dan zal je waarschijnlijk allebei aan de bak moeten. Maar het is zeker wel mogelijk om met een gezin rond te komen van één salaris, zonder aan de geeuwhonger te hoeven. Hoe?

(N.B. Laat echt voorop staan dat ik weet dat sommige ouders het net redden met twee salarissen en genoeg mensen die jaarlijkse vakantie niet zouden willen inleveren. Deze tips zijn echt bedoeld voor als je wil én kan inleveren op bepaalde zaken)

Lees ook: Biologisch vlees met één salaris? Het kan!

9 tips: hoe wij kunnen rondkomen van één salaris

Gooi je vakantie het raam uit

Persoonlijk hecht ik nu geen waarde meer aan dure zonvakantie, dat scheelt natuurlijk al enorm. Met onze drie meiden lijkt me het momenteel zelfs een regelrechte ramp: lange vlieg- en busreizen, volgepropte koffers en eenmaal aangekomen ontdekken dat je iets essentieels in je bagage mist, jengelende kinderen die opstandig worden van de hitte… Bovendien word ik zelf ook vaak chagrijnig van reizen. In combinatie met drie knorrige kinderen lijkt een vakantie me daarom niet per se zaligmakend. Maar ook als je wel graag reist, besef dan dat je veel dichterbij huis ook fantastische uitjes kunt maken die veel minder duur zijn.

Huren is oké

Kopen zit er met één salaris meestal niet in, maar huurhuizen hebben zo hun voordelen: kosten van onderhoud zijn grotendeels voor rekening van de woningbouwvereniging. Vergeet ook niet dat je met wat mazzel een leuk huis kunt krijgen inclusief tuin. En bovendien biedt de eigenaar soms na verloop van tijd de optie deze woningen te kopen, misschien wel tegen de tijd dat jij weer aan het werk gaat of je partner genoeg verdient.

Kleinere auto’s vervoeren je ook van A naar B

Het scheelt je niet alleen in benzine- en verzekeringskosten, ook onderhoud is soms stukken goedkoper. De auto zal je niet naar Zuid-Frankrijk brengen, maar vanwege punt 1 hoeft dat in ons geval voorlopig ook niet.

Hoera, kinderbijslag!

Kinderkleding en luiers/voeding kun je prima halen met deze gift. Het is net dat extraatje, waardoor je kind er fatsoenlijk kan bijlopen en je geen torenhoge kosten hebt die eerste jaren.

Dure boodschappen zijn niet altijd beter

Sommige supermarkten adverteren de goedkoopste A-merken te verkopen en lijken daardoor voordelig. Desalniettemin kun je alsnog veel geld kwijt zijn, omdat het huismerk helemaal niet zo goedkoop is. Je hoeft echt niet alle aanbiedingen af te fietsen, maar zoek eens uit welke supermarkt goedkoper is. Onze overstap van Dirk naar Lidl scheelde zelfs zo’n € 30,00 per week. En haal weekboodschappen in plaats van elke dag een beetje. Mocht je biologisch vlees willen, dan kun je daar altijd nog apart voor naar slager of Albert Heijn. Met de fiets natuurlijk, bespaart je weer benzine én de sportschool. 

Wees creatief

Je zult dus niet altijd geld hebben om jezelf vrijwel dagelijks te fêteren op trips naar pretparken, dierentuinen, musea en restaurants, maar dat hoeft toch ook niet om een leuke dag te beleven? Van minder geld word je in elk geval creatiever: fietstocht in de buurt met halverwege een picknick, naar het strand, zelf ijsjes maken, avonturen bedenken, speurtochten uitzetten… Je kunt het zo gek niet bedenken: alles is mogelijk! (behalve die dure uitstapjes dan)

Weeg de voor- en nadelen van thuis/werk af

Hoe je er ook in staat, maakt natuurlijk totaal niet uit. Voor de één zal het belangrijker zijn de opvoeding in eigen hand te hebben, een ander hecht evenveel waarde aan het maken van een carrière. Probeer te doen waar je gelukkig van wordt, anders hou je het sowieso niet vol.

Verdeel taken evenredig

Als je partner alle geld binnenbrengt, dan voelt dat misschien niet prettig (voor mij in elk geval niet). Door je thuisouderschap als baan te zien en daarnaar te handelen, trek je alles weer in balans. Verdiensten in de vorm van geld is namelijk niet de enige graadmeter van of je werk hebt of niet: ook opvoeding en huishouden zijn een vak apart. Je investeert allebei in het gezin op je eigen manier.

Ontwikkel jezelf, ook (vooral) als je geen salaris verdient

Waarschijnlijk wil je ooit nog terugkeren op de arbeidsmarkt. Door vier jaar lang ‘stil te zitten’ (tot aan de basisschool), creëer je een gat in je cv en dat is doorgaans niet bevorderend voor je zoektocht naar een nieuwe baan. Het is prima om in jezelf te investeren, op welke manier dan ook: doe vrijwilligerswerk, begin een blog, ga aan de slag als freelancer of start een eigen webshop. Het hoeft niet groots te zijn of een volwaardig inkomen op te leveren, maar zo kun je tijdens sollicitaties laten zien dat je al die tijd bleef werken.

Wat ik wil zeggen: in bepaalde gevallen kan je echt rondkomen van één salaris als je bepaalde luxe kan opgeven. Hoe zit dat bij jullie?

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding is afkomstig van Shutterstock

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

34 thoughts on “Rondkomen van één salaris? Met deze 9 tips red je het wel!

 1. Voor ons wordt het lastig en met lastig wil ik zeggen niet onmogelijk, maar ik werk dan ook voor meer dan alleen het financiële aspect. Schreef ik gisteren toevallig over!

 2. Ik zou het erg lastig vinden. Daarnaast werk ik ook gewoon graag. Natuurlijk kan het zomaar gebeuren dat je op straat komt te staan door ontslag. Dan ga ik het heel erg moeilijk hebben vrees ik. Ook dat ik dan geen “eigen” geld meer heb. Als ik nu iets wil, koop ik het gewoon. Grote uitgaven natuurlijk wel met overleg. Ondanks twee salarissen hebben we een koophuis op basis van 1 salaris. Dat geeft ook wel een mate van vrijheid. Maar als hij alleen zou verdienen zou het voor mij voelen alsof ik mijn hand moet ophouden en verantwoording over elk dubbeltje moet afleggen. Ik en mijn (misplaatste) trots willen dat niet.

  1. Nu doe je waar je gelukkig van wordt en dat werkt ook in voordeel van de kinderen. Dat is belangrijkst uiteindelijk.
   Wel slim om te kopen op 1 salaris, heb het vaker dan eens mis zien gaan. Zo vervelend hoeveel ellende daarvan kan komen!

 3. Leuk artikel! Sinds juli 2015 doen wij het ook op 1 salaris. Met keuzes en creatief denken kom je echt een heel eind! Tot nu werkt het prima, maar mocht het nodig zijn ga ik ook zo weer aan de slag. Ook geen probleem. Maar tot nu toe ervaren wij de vrije tijd als een enorme luxe.

  1. Fijn! Ja die vrije tijd is zeker een luxe en het zien opgroeien van de kinderen ook. Uiteindelijk is niks fijner dan een keus kunnen maken waar je echt gelukkig van wordt.

 4. Wij doen het ook met 1 inkomen. Husband verdient nu wel niet slecht, maar dat neemt niet weg dat er toch keuzes moesten gemaakt worden. Ipv zomervakantie èn wintervakantie op reis is het nu enkel in de zomer en occasioneel een weekendje ertussen. Ipv iedere week uiteten is het nu 1 à 2 keer/maand. Ipv zomaar wat in de winkelkar te gooien om op het eind van de week het toch maar in de vuilbak te keilen, is het nu adhv een boodschappenlijstje. Ipv met de laatste nieuwe wagen rond te rijden, rijden we beiden met een iets oudere wagen.
  Ik moet er nu ook wel bij zeggen dat we al wisten dat ik huisvrouw ging worden vóór we onze woning kochten, we hebben dus onze lening voor ons huis berekend op maar 1 inkomen. Dan gaat het al een pak makkelijker om van 2 naar 1 inkomen te gaan 😉
  Op het eind van de rit: hebben we ons moeten aanpassen? Ja, maar dat viel eigenlijk allemaal best mee. Nu pas beseffen we aan welke onnodige materiële brol we ons geld soms uitgaven. Zien we af van die aanpassingen? Helemaal niet! We komen niks tekort. Integendeel. Zijn we gelukkig met onze keuze? Wees maar zeker. Ik rijd nu mss niet met de laatste nieuwe Audi zeg maar en heb geen jeans van €200 aan m’n kont hangen, maar een H&M’ke, maar de tijd en de vrijheid die we ervoor in de plaats hebben gekregen is onbetaalbaar 🙂
  Vooral een kwestie van kiezen is het volgens mij. Al besef ik maar al te goed dat er ook velen zijn die jammer genoeg het geluk niet hebben om die keuze ook maar te kunnen overwegen. Heel jammer vind ik dat.

  1. Zeker weten jammer.
   Ja, je wordt toch bewuster van wat je doet en uitgeeft, ook naar de kinderen toe een goed voorbeeld denk ik. En gelukkig heb je nog genoeg ruimte om te genieten van luxe. Mooi!

 5. Actueel stukje, toevallig zitten ik en een vriendin al een poos te piekeren hierover… Leuk om ook alle meningen en gedachtes hierover te lezen.

  1. Zeker weten, iedereen heeft zijn eigen redenen om voor een bepaalde oplossing te kiezen natuurlijk.

   Het is een kwestie van goed rekenen en je behoeften in kaart brengen. Op die manier kom je best ver: wat wil je opgeven en waar hecht je wel veel belang aan? Succes (allebei)! Xx

 6. Wij hebben toevallig pas nog zitten rekenen. We hebben sowieso een koophuis en ik zou de vakantie toch wel missen denk ik… Maar ik werk nu 3 nog dagen in de week en vanaf volgende maand nog maar 2 en daar ben ik wel heel blij mee! Vanaf dat moment zullen we dus wel wat beter op de uitgaven moeten letten, dus ik ben heel benieuwd hoe dat allemaal in de praktijk zal gaan.

  1. Dappere stap, maar leuk! Meer tijd voor de kinderen dus? Inderdaad, dan wordt het een beetje rekenen maar meestal kom je er wel goed uit.

   Mijn ervaring was dat het vooral de eerste maand een beetje wennen was. Maar als je alle vaste lasten van een aparte rekening laat afschrijven en je voor jezelf een deel op een nieuw rekeningnummer zet, dan hoef je alleen op het deel voor luxe uitjes te letten. Scheelde mij enorm, misschien heb je er iets aan 🙂

 7. Ik denk dat het zeker kan! Ook een kwestie van een andere mind-set aannemen. Ben sinds kort begonnen met €5,00 recepten op mijn blog. Meest bekeken recept ooit! Dus het is zeker een hot topic om te besparen.

  1. Geloof ik wel. Vooral omdat boodschappen best duur kunnen zijn soms. Zal ook eens een kijkje nemen op je blog, leuk!

 8. Ik had vorig jaar bijna al mijn abonnementen uitgezocht en afgezegd, dat scheelt ook een hoop. Tijdschriftje hier, museumkaart daar, thuiszorgwinkel (uit kraamtijd) enz

  1. Dat kan ongemerkt zo op lopen! Wat goed, dat zijn van die rottige klusjes die bij mij altijd heel lang op een to do lijst staan haha. Maar eenmaal gedaan, ruimt het zo lekker op!

 9. Wat een leuk stuk! Ik heb het al eens uitgerekend. Wij zouden op een inkomen moeten kunnen rondkomen. We moeten dan wel heel anders gaan leven. Maar ik werk ook graag. Wel zou ik minder willen werken en dus neem ik nu de tweede er is ouderschapsverlof op. Volgende week start ik met een maand zonder (noodzakelijke ) uitgaven. Gewoon om te kijken hoe we onze uitgaven een beetje binnen de perken kunnen houden. Als je het leuk vind kan je vanaf zaterdag meelezen op mijn blog hierover.
  Om een lang verhaal kort te maken denk ik dat het bij veel mensen mogelijk is als je maar de juiste keuzes maakt.

  1. Leuk, ik ga kijken op je blog.
   Best spannend denk ik, maar ook leerzaam komende tijd.

   Het is inderdaad een kwestie van anders leven, maar met creativiteit kom je heel ver!

 10. Super goede blog!!! Goed dat je mensen laat zien dat je niet voor alles geld nodig hebt ?
  Sinds ik alleen ben moet ik ook zuinig leven, maar zoals ze zeggen geld maakt niet gelukkig en ik vind zeker dat dit waar is!!

  1. Inderdaad. Ik zeg ook altijd: geld tekort kan ongelukkig maken, maar geld op zichzelf maakt niet gelukkig.

   Mooi hoe je alles alleen aanpakt, mag je echt trots op zijn!

 11. Tgoh, mijn man is simpele arbeider… Koophuis en 2 (oudere) auto’s 😉 1 keer per 3 jaar een grote vakantie. Het is dus eigenlijk wel heel erg mogelijk allemaal maar je moet er inderdaad leren keuzes voor maken.
  Ik vind het knap dat je er over durft bloggen want wij krijgen continu te horen dat het niet kan enzo terwijl ik wel thuis ben en wij thuisonderwijs geven (extra grote kost) heel vaak als ik aanhaal dat het wel kan krijg ik vaak de volle lading.

  Het is vooral kwestie van prioriteiten stellen denk ik (waarmee ik niemand wil aanvallen) en voor de ene is die jaarlijkse dure vakantie prioriteit en voor de andere een broek van een duur merk en voor nog een andere biologisch eten (wat vaak duurder is) en …

  1. Dank je.

   Wat jammer dat ze zo reageren. Het is inderdaad tot op zekere hoogte kiezen wat je belangrijk vindt. Een luxe vakantie, splinternieuwe BMW, biologisch eten en fairtrade kleding zijn nu eenmaal erg prijzig. En dat gaat niet allemaal tegelijkertijd (zolang niemand 10000 euro per maand binnenharkt haha). Maar dat hoeft niet perse voor iedereen om een gelukkig leven te leiden.

   Jullie hebben het mooi aangepakt vind ik. Je werkt keihard als thuismoeder, harder dan voor een baas en dat allemaal onbetaald…

 12. Wij hebben toch wel minimaal anderhalf inkomen nodig om rond te komen, merk ik nu ik werkzoekende ben. Dat komt met name door de hoge vaste lasten die we hebben. Ik moet wel zeggen dat we zodra we die vaste lasten zouden bekijken/ aanpassen, we prima zouden kunnen leven. Als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd is het dat we al die luxe niet nodig hebben. Desalniettemin vliegt het geld hier de deur uit, dus respect voor jou en andere gezinnen die dit kunnen (en vaak ook moeten.)

  1. Ja snap ik. Als je eenmaal een bepaalde luxe gewend bent (of het koophuis eenmaal hebt), dan wordt het al lastiger te besparen. Zolang je niet hoeft, zou ik het niet perse opgeven in elk geval.

 13. Ik zou het wel kunnen, maar wij redden dar financieel niet. Koophuis enzo.. gelukkig door de lage rente kunnen wij hem oversluiten en gaan we minder per maand betalen, dus “hoef” ik geeneens te vinden met veel uren. Hoewel ik wel eerlijk beken dat ik de vakantie toch niet zou kunnen missen

  1. Wat fijn! Mooie meevaller.

   En de vakantie opgeven is ook best wel iets. Zeker als je van reizen houdt. Gelukkig hebben jullie ook een manier gevonden die voor jullie werkt nu.

    1. O sorry! Wat stom van me.

     Nee dan is het een noodgedwongen oplossing nu. Alsnog prettig dat je het redt samen, maar dit maakt het wel een ander verhaal. Sterkte!

     1. Nee maakt hier uit, kun je ook niet weten. Stiekem is het wel relaxed nu. Het eerste jaar ” betaald ” thuis voor je baby zorgen ? en straks na de zomer vakantie solliciteren?

     2. Gelukkig, voelde me lullig over mijn reactie.

      Is zo, je kunt nu haar ontwikkeling ook volledig meekrijgen. Is toch anders dan een foto krijgen van de oppas of kdv dat ze voor het eerst rolt/kruipt/staat denk ik. Dat is het voordeel aan dit nadeel.

      En voor Emily is het ook heerlijk dat ze je zovaak ziet! Lekker veel kroelen, genieten en spelen nu en na de zomer hopelijk snel een leuke baan vinden die bij je past.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten