Mijn zoon loopt nog niet, maar kletst als de beste!

rianne zoon loopt niet

Rianne krijgt steeds vaker de vraag of haar zoon Corné (achttien maanden) al losloopt. Haar antwoord daarop is nee, maar kletsen doet hij als de beste! Vandaag geeft ze ons weer een kijkje in haar leven en vertelt hoe het ervoor staat met afvallen. 

Loopt hij al?

Een van de meest gestelde vragen wanneer je vertelt dat je kindje zijn eerste verjaardag is gepasseerd: loopt hij al? Nou ehm… Nee. Corné is anderhalf jaar oud en loopt nog niet los. Omdat mensen die vraag zo regelmatig stellen (en, moet ik eerlijk bekennen, ik die vraag zelf ook vaak stelde in mijn kinderloze leven), ben ik eens gaan speuren hoe het ervoor staat. En wat blijkt? Corné is iets langzamer dan gemiddeld.

Volgens deze website kan je uitgaan van de volgende gemiddelden:

  • 9 maanden: voorzichtig optrekken
  • 12-15 maanden: staan, bewegen langs meubels
  • 18 maanden: zelfstandig rondlopen

Samen ‘pappen’

Corné is een paar weken voorbij die 18 maanden en zet soms voorzichtig zijn eerste losse pasjes, maar je ziet gewoon dat hij het spannend vindt. Bovendien, wanneer het kruipen best snel gaat, waarom zou je dan gaan lopen? Maar ik merk ook dat hij toch wel erg interessant vindt: zodra ik hem uit de auto til, is het ‘pappen’ (stappen) en dan loopt hij aan de hand verder naar het winkelwagentje. En ergens is het ook weleens makkelijk: als ik hem ergens even neerzet, is hij niet zomaar verdwenen. Hij steekt de straat nog niet over.  

Woordenschat

Waar het lopen rustig aan gaat, neemt zijn woordenschat een vlucht. Hij benoemt alles dat hij kent en ziet en wanneer hij denkt dat we hem niet hoorden, herhaalt hij het net zo vaak tot we wel reageren. Na het eten (wat gelukkig intussen weer goed gaat) en danken, roept hij ‘Amem!’ (amen) en daarna: ‘Uit? Boven? Douchen? Apen (slapen)?’ Heerlijk om te zien dat ze dan ineens dingen aan elkaar gaan linken. Je ontdekt de wereld opnieuw met een dreumes.

Controle van het CB

Over twee weken komt het consultatiebureau langs voor de achttienmaandencheck. Dat doen ze hier in de vorm van een huisbezoek. Ik ben erg benieuwd wat ze te zeggen hebben: stiekem vooral van zijn gewicht, al heb ik het idee dat hij de laatste tijd echt de lengte in schiet en de kilo’s ook wel komen – zij het minder snel.

Mijn eigen stand van zaken

Overigens, over gewicht gesproken: ik ben deze maand bezig met het afronden van mijn traject bij de obesitaskliniek en mag (moet) het verder zelf gaan doen. Over een aantal maanden volgt nog een weegcontrole (een fijne stok achter de deur). Maar inmiddels den ik dat ik voldoende handvatten heb en mijn/ons leven zodanig heb aangepast dat ik zelfstandig verder kan met het verliezen van de kilo’s.

Huidige tussenstand:  -10,5kg

We gaan niet snel maar gestaag en goed.

Hoe oud was jouw kindje toen hij voor het eerst los liep?

Volg Lotus Writings ook op Facebook, Instagram en Pinterest en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Afbeelding, Ivanko80 – Shutterstock

About Gastbloggers

Deze blog is geschreven door een (eenmalige) gastblogger. Hij of zij schrijft hier niet op vaste basis.

2 thoughts on “Mijn zoon loopt nog niet, maar kletst als de beste!

  1. Heerlijk nog zo’n mannetje, wat nog niet zo 123 wegloopt. Onze zoon was net 1 jaar en liep opeens los en ook nog eens hard ook! Opeens was het flink lastig, meneertje in de gaten te houden etc. vooral bij de trappen en de straat. Nu onze zoon 20 maanden is, rent en springt hij. Een flinke peuter in huis, zo gezellig! Maar…dag kleine jongen!

    1. Ja dat is inderdaad ook zo. Ik kan hem nu nog even langs de auto zetten blijft hij bij me…. maar hoe lang dat nog zo gaat zijn ? we zullen het zien.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten