Het spel Rolit is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2019 (categorie: 12-17 jaar). We probeerden het eens uit en dat eindigde in een fanatiek spelletje…
Rolit
Inhoud van de doos
- Vierkant kunststof spelbord met 64 gaatjes (8 x 8)
- 64 balletjes met vier kleuren: rood, geel, groen en blauw
Doel van het spel
Het spel Rolit is vooral erg strategisch. Je moet proberen om de ander af te troeven en zoveel mogelijk balletjes naar jouw kleur zien te draaien om de winnaar te kunnen worden.
Hoe je dat doet? Je moet je tegenspeler(s) insluiten op het bord. Dat betekent dus dat je aan beide kanten van de rij een balletje met jouw kleur naar boven moet neerleggen. Daarna kan je ze allemaal omdraaien. Dit kan in alle mogelijke richtingen, waardoor je soms met één balletje het hele spel op zijn kop kunt zetten.
Hoe werkt Rolit?
Beginpositie van het bord
Je moet de twee delen van het bord in elkaar klikken. Dat ging wat moeizaam, ook omdat je niks wil afbreken. Misschien ook een kwestie van vaker spelen?
Daarna plaats je vier balletjes in het midden op de volgende manier. Het is verder belangrijk dat alle spelers een kleur kiezen.
Sluit een tegenspeler in
In dit geval speelde ik met de blauwe kleur. Je plaats een nieuw balletje met de blauwe kant boven op een zodanige manier dat je een andere kleur insluit. Ik had hem dus ook recht boven rood of rechts van groen kunnen plaatsen. Vervolgens mag je alle tussenliggende balletjes naar jouw kleur draaien.
Tactisch spelen brengt je verder
Op de linkerfoto zie je de situatie zoals hij eerst was, de tweede nadat June een balletje had geplaatst. Hierdoor mag je de balletjes in alle richtingen naar jouw kleur draaien – in dit geval dus rood.
Probeer zoveel mogelijk balletjes naar jouw kleur te krijgen
Het grappige van Rolit is dat je tegenstander op moment A vrijwel het hele speelveld in zijn kleur heeft en je op moment B terug kan slaan en jouw kleur weer domineert. Het kan dus alle kanten op. Dat maakt het dynamisch en geen enkel spel is gelijk aan het vorige.
En de winnaar is…
Halverwege gaf June aan dat ze rood niet zo handig vond en dus ging ik vanaf dat moment spelen met geel. De winnaar is degene met de meeste balletjes in zijn kleur. In dit potje hadden we echter grappig genoeg gelijk gespeeld. Dat kan dus ook!
Wat vonden we van Rolit?
Ons testpanel
Ro en ik besloten er samen voor te gaan zitten. De spelregels waren niet heel moeilijk te begrijpen, al merk je vaak dat je pas in de praktijk écht goed snapt hoe het precies werkt en hoe je het spel naar je hand kunt zetten.
Hoe lang blijft Rolit leuk?
Wat ik persoonlijk het leuke vind, is dat je halverwege het spel het gevoel kunt hebben de duidelijke winnaar te zijn en dan alsnog verliest. Je moet maar net het geluk hebben dat je een balletje kan plaatsen op een strategische plek en op die manier een paar rijen ineens kan omdraaien.
Overige opmerkingen
Waar ik vooral erg blij van word, is het strategische element. Soms zal je ook een klein beetje geluk nodig hebben, maar tijdens het spel kan je echt met één balletje de hele eindstand veranderen. Zo waren Ro en ik al een tijdje bezig en lag het hele bord vol groene balletjes (mijn kleur). Het kostte hem slechts drie beurten om de uiteindelijke stand te veranderen naar 36-28 in zijn voordeel.
Het feit dat Rolit dus spannend blijft tot het eind, maakt dit voor mij een waardevolle toevoeging aan onze collectie gezelschapsspelletjes. En het leuke van een volwassen tegenstander is bovendien dat je je geen moment hoeft in te houden.
Enige dat we trouwens wel wat lastig vonden, was het bord goed in elkaar krijgen. De eerste keer verliep wat stroef en je bent dan toch bang dat je het spel kapot maakt. Of dit aan onze handigheid ligt of het spel weet ik trouwens niet, maar ik vond het toch de vermelding waard.
Aanrader voor de feestdagen?
Zeker. Ik vind het persoonlijk vaak een beetje lastig om geschikte spellen te vinden voor onze oudste dochter, terwijl we het hartstikke leuk vinden om een bordspel te doen. Je eindigt toch vaak met de standaardspelletjes, zoals Levensweg, Scrabble of Monopoly. Dus dit is een welkom alternatief.
Algemene informatie over het spel Rolit
Prijs
Rolit kost € 29,95. Je hebt echter ook een reiseditie voor € 17,99. Deze prijzen kunnen echter iets afwijken van andere webshops.
Doelgroep
Nominatie Speelgoed van het Jaar 2019 (categorie 12-17 jaar)
Rolit is een spel met hele eenvoudige regels, maar vraagt goed strategisch (en ruimtelijk) inzicht om te winnen.
Juryrapport Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2019 (categorie 12-17 jaar – spel: Rolit)
Je kunt hier je stem uitbrengen op jouw favoriete Speelgoed van het Jaar 2019 in de categorie 12-17 jaar (en uiteraard via de site ook op de andere categorieën)!
Behalve Rolit (van Goliath) zijn ook genomineerd in deze categorie:
- Leipe Lama’s van Selecta
- Exploding Kittens van Asmodee
- Pandemic Rapid Response van Asmodee
Als je stemt op jouw favoriet, maak je zelf ook kans op mooie prijzen!
Heb jij het spel Rolit weleens gespeeld? Wat vond je ervan? En heb jij al gestemd op de Speelgoed van het Jaar 2019 Verkiezing?
Volg je Lotus Writings al op Pinterest?
Met oog op de komende feestdagen zullen er vaker reviews op Lotus Writings verschijnen dan normaal, waaronder deze. Voor deze blog kregen we een product om uit te kunnen testen met ons gezin.