Over bloggen 24 | Krijg je meer volgers dankzij Instagram voor Dummies?

Review Instagram voor Dummies

Ik ontving een reviewexemplaar van Instagram voor Dummies. Vandaag vertel ik in hoeverre dat van pas kwam voor mijn blog. Heb ik nu helderder voor ogen welke kant ik wil opgaan met mijn account? Of was ik al op de goede weg? 

Haat-liefde

Instagram en ik hebben een haat-liefdeverhouding. Vroeger, toen ik nog geen zakelijke account had, gooide ik het liefst allerlei foto’s van de meisjes online. Gewoon, omdat ik trots was en dat met de wereld wilde delen. Inmiddels ben ik voorzichtiger. We kozen bewust om onze kinderen buiten social media te houden en plaatsen alleen foto’s waarop ze niet herkenbaar zijn. Mijn huidige Instagramaccount is dus lang niet zo persoonlijk als dat van eerst.

Wat is mijn doel met Instagram?

Dat vraag ik mezelf ook heel vaak af. Ik ben nog heel erg zoekende, switch nog weleens van strategie en mis het persoonlijke aspect dus een beetje. En eigenlijk hoopte ik dat Instagram voor Dummies me daarbij zou kunnen helpen. Geschreven door social media expert Jaap de Bruijn moest dat vast goedkomen. Ik deelde eigenlijk tot aan het lezen van dit boekje vooral foto’s die te maken hadden met onze belevenissen – of ze er nu wel of niet gelikt uitzagen. Inmiddels is het boekje uit en ben ik heel wat wijzer.

Lees ook de discussie: Groep 8 | Mag jouw kind al op Instagram?

De 3 belangrijkste lessen die ik haalde uit Instagram voor Dummies

Volg alleen profielen die je aanspreken

In een tijd waarin bedrijven veel waarde hechten aan je bereik op social media, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk volgers hebt. Dat doet sommige bloggers ertoe besluiten om duizenden volgers te kopen. Anderen gaan voor de wat ‘echtere’ manier van like 4 like. Het gevolg daarvan is natuurlijk wel dat je zelf ook honderden, zo niet duizenden Instagrammers volgt waar je eigenlijk niet veel mee hebt. Pietje Puk uit Californië, die zijn dagen in de sportschool slijt, heeft weinig relatie met jouw mamablog. Het is niet relevant. Toch duikt hij steeds op in je timeline. Daar heb je weinig aan, toch? Om je betrokkenheid te vergroten, volg je alleen die mensen die jou aanspreken. Dat heb ik dus gedaan. Ik ontvolgde een heleboel mensen en dat leidde ook weer tot een berg aan ontvolgers. Dat geeft niet. Dit voelt in elk geval wel beter.

Post mooie foto’s

Zeker grote influencers hebben dit trucje heel goed onder de knie. Ze hebben een heel gelikt profiel waarin alle foto’s op elkaar lijken. Eerlijk gezegd vind ik dat dan weer niet bij mijn boodschap van ‘eerlijk ouderschap’ passen. Maar mooi is het wel. En het werkt. Volgers vinden dat ook fijn om te zien. Aan de andere kant zit eenduidigheid in meer dan alleen een kleur/filter. Zelf probeer ik daarom voor nu in elk geval te focussen op de betere foto’s. Deze maak ik trouwens sinds het lezen eigenlijk alleen nog maar met mijn digitale camera. Persoonlijkere foto’s zet ik in de Instagram Stories.

Los je sociale identiteitscrisis op!

Wie ben je online en wat wil je uitstralen naar je volgers? Daarin merk ik toch dat het lastiger is als je de kinderen bewust uit beeld houdt. En dat ik nu zoekend ben, zie ik terug in het aantal likes dat drastisch laag is. Welke kant wil ik op? Ik denk dat ik hier toch een middagje brainstormen aan ga wijden, al dan niet met andere bloggers.

Eervolle vermelding

Ik vond de tips over hoe je kinderen kunt laten omgaan met Instagram én wat je van hun internetgedrag kunt leren namelijk ook heel nuttig. Net als de profielen die zeker de moeite van het volgen waard zijn. En de boodschap dat als je écht meer volgers wil krijgen, je het volgen waard moet zijn. Hoe je daar invulling aan geeft, mag je zelf bepalen.  

Was het een nuttig boekje?

Instagram voor Dummies was zeker handig. Bepaalde dingen wist ik wel, maar naast bovenstaande lessen leerde ik veel meer. Dit is ook echt een boekje dat ik vaker zal terugpakken om nog eens te kijken wat ik verder nog kan toepassen. Bovendien liet het me stilstaan bij hoe ik omga met social media. Door de focus op de cijfers verloor ik mezelf. Nu ben ik sowieso op het moment nog een beetje aan het zoeken, dus ik kan het allemaal meenemen in mijn brainstormsessie.

Voor wie is Instagram voor Dummies geschikt?

Begin je net met Instagram als particulier? Dan is dit boekje ideaal. Maar ook mensen die gebruikers waren van het eerste uur (zoals ikzelf) kunnen ermee uit de voeten. Ik denk dat je er altijd wel nieuwe lessen uit kunt halen. Het geeft je een goede basis om weer mee verder te kunnen en zet je aan het denken over je eigen strategie/omgang met het medium.

Krijg je meer volgers dankzij Instagram voor Dummies?

Dit blijft natuurlijk de hamvraag. Maar ik ben ervan overtuigd dat als jij écht heel duidelijk voor jezelf kan vaststellen wie je bent en waar je heen wil op Instagram, je absoluut meer volgers krijgt. Daar helpt dit boekje je sowieso bij. Dat ik nog niet heel erg aan het groeien ben, heeft er vooral mee te maken dat ik momenteel te weinig tijd had om aan mijn Instagramaccount en bijbehorende identiteitscrisis te besteden.

Waar koop je Instagram voor Dummies?

Wil je ook graag meer uit je Instagram account halen en helder krijgen welke kant je op wil, klik dan even hier. Voor € 8,99 heb je een waardevol boekje in handen dat toegankelijk geschreven is én boordevol tips staat.

Hoe ga jij om met je Instagram account?
Heb je een duidelijke visie of weet je ook niet helemaal welke kant je op wil? En heb je tips voor mij, dan zijn die natuurlijk ook welkom!

Volg je Lotus Writings al op Facebook, Instagram en Pinterest? Like en blijf op de hoogte van handige tips en grappige columns!

Deze blog bevat een opgestuurd product en een affiliate link

Afbeelding – Shutterstock 

About Merel

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

20 thoughts on “Over bloggen 24 | Krijg je meer volgers dankzij Instagram voor Dummies?

 1. Ik neem mezelf telkens voor mooiere foto’s te plaatsen maar vergeet het dan. Misschien ook maar met de spiegelreflex een hoop maken en deze dan af en toe inzetten.. Ga er eens voor zitten!

 2. Handig boek! Ik ben best actief op IG, maar het ontbreekt ook mij aan een echte strategie. Al probeer ik wel wat kritischer te zijn op de kwaliteit van de foto’s die ik plaats. Zeker sinds stories er is en ik daar de wat minder mooie foto’s kwijt kan.

 3. Ik kende dit boekje helemaal niet, maar ben wel erg benieuwd nu. Wat ik tot nu in jouw stuk lees, is voor mij allemaal niet zo heel erg nieuw meer dus ik ben wel benieuwd in hoeverre het boekje ook echt van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Ik denk dat het in veel gevallen toch afhankelijk is van in hoeverre iemand in staat is de tips na te leven. Ik probeer zelf bijvoorbeeld wel alleen maar foto’s van kwaliteit te plaatsen, maar als het puntje bij paaltje komt heb ik ook gewoon werk en dus echt niet altijd tijd voor zo’n leuke foto.

  1. Daar heb je zeker een goed punt. Je moet echt de tijd ervoor hebben om daadwerkelijk alles te kunnen opvolgen. En dat gaat niet altijd, zeker niet als je nog veel meer te doen hebt. In mijn geval moet ik hier in elk geval echt nog eens voor gaan zitten, al vond ik de tips zelf soms wel waardevol. Met name over het bekijken van mijn profiel op afstand: wie ben ik en wat ik uitstralen.

 4. Ik loop hier ook nog steeds tegenaan. Sinds ik onze oudste niet meer herkenbaar in beeld breng vind ik erg moeilijk om dagelijks een leuke foto te plaatsen. En dus groeit mijn account ook nauwelijks. Jammer, want ik vind het eigenlijk een heel leuk stukje internet

  1. Ik vind dat idd jammer ja. Zou het liefst onze meiden ook gewoon duidelijk in beeld zetten. Zeker als je een mooie foto van ze hebt. Maar die keus maakten wij ook en dan beperk je jezelf toch in wat je erop kan zetten. De vrijblijvendheid die ik bij mijn persoonlijke account had is weg en dat maakt het toch lastiger. Wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hierin nog zoekende is.

 5. Misschien best leuk dit boekje eens te lezen, Ik vind Instagram echt leuk en gebruik het zelf meer als een persoonlijk (in zekere maten 😉 ) fotoalbum.

 6. Ik heb ook geen duidelijke lijn die ik volg op mijn Instagram account. Ik zie het meer als een kijkje achter de schermen van mijn blog. Ik ben ook geen fotograaf en post wat ik leuk vind om te delen. Heel eerlijk vind ik die gestylede accounts al snel heel saai worden. Ik word liever verrast met een leuke foto uit het dagelijkse leven

  1. Ja snap wel wat je bedoelt, dat maakt het persoonlijker. Aan de andere kant vind ik de foto’s van iemand die écht goed fotografeert ook weer heel mooi, zoals bij Charlotte. Die is wel persoonlijk, maar heeft hele toffe foto’s. Eigenlijk zou ik dat ook wel willen.

 7. Ik volg eigenlijk alles wat ik leuk vind, niet met het doel dat ze dan mij ook gericht leuk vinden. Toch juist door de diversiteit vind ik insta weer leuk.

 8. Handige blog, ik wist niet dat dit boekje bestond. Ik ga hem zeker bestellen. Wat je schrijft over instagram, herken ik. Ik heb het laatst aangemaakt om meer bekendheid te krijgen voor mijn website, maar wat ik er eigenlijk doe? Geen idee. Misschien kan dit boekje me op weg helpen.

Laat me weten wat jij hiervan vindt!

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten