Home » Shoppen » Spelen » Captains of the Golden Age | Win met de beste tactiek!

Captains of the Golden Age | Win met de beste tactiek!

Waan je een echte kapitein of piraat in de Gouden Eeuw met het spel Captains of the Golden Age. Wij testten voor deze review het spel met zijn drieën (twee volwassenen en een kind). Geluk speelde geen enkele rol, tactiek des te meer. En ik kan vast verklappen dat we heel positief zijn!

Captains of the Golden Age

Het spel Captains of the Golden Age is bedacht door Niek Jansma en Aron Groot en speelt zich, zoals de naam al zegt, af in de Gouden Eeuw. Perfect spel dus voor deze historica!

In een tijd dat peper meer waard was dan goud lagen overal kapers op de kust. Het was dus zaak om je handelswaar goed te beschermen met voldoende bemanning en artillerie, maar ook om te investeren in een solide schip met genoeg zeilen en een groot laadruim. Dit is ook de basis van het spel: je moet proberen je schip te versterken en je mannetje te staan tegen aanvallen van tegenspelers, die als echte piraten je schip kunnen enteren of beschadigen met een kanonschot. Hoe dat zit? Ik vertel je er alles over in deze review!

Inhoud van Captains of the Golden Age

  • 1 rond spelbord
  • 4 schepen en 4 bijbehorende schipborden (rood, geel, groen, blauw)
  • 4 kapiteinskaarten (rood, geel, groen, blauw)
  • 80 ronde segmentfiches (20 per kleur)
  • 15 rode stukjes (koper), 15 gele stukjes (textiel), 15 groene stukjes (hout) en 15 blauwe stukjes (vaten rum)
  • 15 platte zwarte stukjes (peper)
  • 17 aandelen
  • 1 Piraat: de ronde schijf met verrekijker
  • Gebruiksaanwijzing

Moeilijke gebruiksaanwijzing bij het spel Captains of the Golden Age

Kleine tip voor wie het spel gaat spelen: ik begreep de gebruiksaanwijzing niet goed. Of het nu aan onze (te) actieve zondag lag of toch het boekje, ik kwam er gewoon niet zo lekker doorheen. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat ik het prettig vind om aan de hand van plaatjes te zien hoe het werkt. Het is dus een wat lastiger spel om direct te begrijpen, neem je tijd hiervoor.

Gelukkig staan op YouTube trouwens meerdere filmpjes met speluitleg. Hieronder eentje van de makers zelf (in het Engels, wel een aanrader!) Na het zien van de beelden las ik de tekst opnieuw en toen begreep ik het wel.

En heb je überhaupt geen zin om het boekje door te worstelen? Dan is er nog dit filmpje, waarin je in 12 minuten door het hele spel wordt geleid.

De bedoeling van Captains of the Golden Age

Hoofddoel: aandelen kopen

Je vaart als kapitein op de woeste oceanen tussen de Oriënt en de Republiek. De bedoeling is dat je met peper aandelen koopt. Bij vier aandelen heb je gewonnen.

Dit is in het kort de samenvatting van het speldoel, maar om daar te komen zal je tactisch moeten spelen. Je kan zo een uur of langer zoet zijn. Voor de duidelijkheid leg ik hieronder precies uit wat je moet doen en hoe je het spel speelt.

Hoe speel je Captains of the Golden Age?

Spelopzet Captains of the Golden Age

Je legt het ronde bord op tafel. Naast het spelbord komen bij de Republiek (oranje) de 17 aandelen te liggen, de piraat leg je op een voor iedereen toegankelijke plek en elke speler pakt vervolgens:

  • 1 schip
  • Het bijbehorende schipbord
  • 1 kapiteinskaart
  • 20 fiches
  • 20 versterkingskaarten

Op je schipbord leg je de kapiteinskaart met de afbeelding naar boven en vier fiches in de tweede kolom, de afbeelding naar boven. Daarnaast pak je vier versterkingskaarten (van elke soort één).

Spelduur aanpassen

Mocht je Captains of the Golden Age liever wat langer willen spelen, leg dan geen fiches in de tweede kolom. Op die manier duurt het langer voor je grondstoffen kunt kopen. Maar heb je zin in een korter spel, leg dan nog een extra kolom.

Schipbord

Voor je begint met spelen ziet je schipbord er zo uit:

Dit betekent voor je spel dat je dus begint met twee zeilen (twee vakken varen per beurt), twee bemanningsleden, twee kanonnen en twee laadruimten met elk plek voor één grondstof.

Spelrondes van Captains of the Golden Age

De jongste speler begint, daarna volg je de wijzers van de klok. Je doorloopt elke beurt de fasen op deze volgorde:

  1. Zeilfase
  2. Gevechtsfase
  3. Havenfase
  4. Kaartfase

Iedereen start met zeilen, omdat je niet twee beurten op dezelfde plek mag blijven staan, daarna ga je eventueel in gevecht, je meert aan in een haven en speelt/pakt eventueel een kaart.

Zeilfase

Belangrijke zaken om te weten:

  • Je móet tijdens iedere beurt varen. Hoeveel vakken je mag verplaatsen, ligt aan het aantal zeilen op je schipbord (elk zeil is één vak vooruit)
  • Mocht je echt haast hebben, dan kan je ook je gele versterkingskaart gebruiken om een extra zeil bij te zetten
  • Er mogen maximaal twee schepen in één vak staan, behalve in de Republiek, Oriënt en Smokkelaarsbaai
  • Land is een eindpunt, geen doorvoer

Gevechtsfase

Kom je met twee schepen op één vak, dan mag je de aanval kiezen. Dat kan heel lucratief zijn, zeker wanneer de ander peper aan boord heeft. Wat je moet doen als je gaat aanvallen?

  1. Leg je kapiteinskaart dicht (na deze zet kun je pas weer opnieuw aanvallen als je kapitein heeft kunnen uitrusten in de Oriënt of Republiek)
  2. Val aan met bemanning (grondstoffen stelen) of kanonnen (schade aan het schip toebrengen)

Eigenlijk is het heel simpel: de persoon met de meeste bemanningsfiches, eventueel aangevuld met bijbehorende versterkingskaarten, wint. Datzelfde geldt voor de kanonnen. Bij gelijkspel gebeurt er niks. Maar er zit een addertje onder het gras: nadat je hebt aangevallen, kunnen andere spelers besluiten jou ook weer aan te vallen.

Wat win je bij een aanval? 

Bemanning: voor ieder verschil in bemanningsleden mag je één grondstof of één peper uit het laadruim van de ander pakken. Mocht je het niet kwijt kunnen op je schip, dan kan je het ook overboord gooien en op die manier je tegenspeler dwarsbomen.

Kanonnen: per verschil in kanonnen mag je één scheepssegment naar keuze beschadigen (dus zeil, bemanning, kanon of laadruim). Het fiche wordt omgedraaid en functioneert niet meer tot je hem laat repareren. Alleen de scheepssegmenten die voorgedrukt staan op je schipbord kunnen niet worden beschadigd. Schiet je op een laadruim, dan mag je de vracht stelen en als je er geen plek voor hebt, gooi je het overboord.

Havenfase

Op elk eiland mag je het maximum aantal grondstoffen laden dat onder je meest rechter laadruimsegment staat (de handjes). Past het niet in je ruim? Dan mag je ook vracht terugleggen om plek te maken.

Smokkelaarsbaai is de plek waar je de Piraat kan inhuren en grondstof of peper omruilen tegen een grondstof naar keuze. Met de Piraat kan je grondstoffen stelen die je tegenspeler nog moet laden.

Republiek kan je allereerst de beschadigde delen van je schip repareren (kosteloos) of nieuwe segmenten bouwen. Hiervoor betaal je de prijs achterop je fiche. Voor een nieuw zeil heb je bijvoorbeeld twee textiel en één hout nodig. Ook kan je aandelen kopen met peper (1, 2 of 3) en aan de bar rust je kapitein uit en kan je Kapiteinskaart weer open.

De Oriënt is heel belangrijk: naast het uitrusten van de kapitein en het repareren en bouwen van je schip, kan je hier grondstoffen ruilen tegen peper.

Kaartfase

Je kan versterkingskaarten verdienen als je op een zeevak eindigt, wanneer je kapitein rust in de Republiek of Oriënt en wanneer je een aandeel koopt met het versterkingskaartsymbool erop. Daarna (of wanneer dit allemaal niet van toepassing is) gaat je beurt naar de volgende speler. Je mag maximaal 7 kaarten in handen hebben.

Over de aandelen

Bij aankoop van een aandeel krijg je wat erop staat afgebeeld: een extra grondstof, piraten verrekijker of versterkingskaart. In sommige gevallen (de dubbele bonus aandelen) krijg je een bonus én een versterkingskaart. Kies dus slim! Tot slot zijn er vier segmentaandelen die je wint zodra je een rij op je schipbord hebt vol gelegd. Dit aandeel mag je op de meest linker plek leggen.

Wat vonden wij van Captains of the Golden Age?

Het duurde weliswaar even voor we het spel een beetje onder de knie hadden, maar we zijn alle drie heel positief. Vooral het tactische element en de mogelijkheid elkaar te dwarsbomen, zijn heel goed bedacht. Het was ook leuk om te zien dat Ro en ik allebei een andere manier gebruikten om op de winst af te varen.

Ik probeerde zo snel mogelijk mijn schip te versterken en haalde zo een eerste aandeel binnen. Hij ging echter meteen voor de peper en speelde daarna een beetje afwachtend, omdat hij dacht dat ik hem wilde gaan aanvallen. Zo bracht ik onder zijn neus een grote vracht peper naar de Republiek en won uiteindelijk nog een segmentaandeel toen ik zes zeilen op mijn bord had liggen. De winst smaakte naar meer, maar ik ben bang dat me zoiets geen tweede keer lukt.

De uitbreiding: nog even wachten voor we die kunnen testen.

Voor herhaling vatbaar?

Absoluut! Vooral dat geluk geen invloed heeft op de speluitkomst, spreekt me erg aan. Die spelletjes win ik namelijk meestal niet haha. Maar ook de opzet, het mooie bord en de details die kloppen: dit is zeker een spel dat vaker op tafel komt. Zeker nu de dagen korter worden.

Speel jij liever spelletjes op basis van geluk of juist niet?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Redactie

Onze commerciële redactie zoekt voor je uit wat je moet weten op het gebied van tof speelgoed, de leukste kledingtrends van het moment en bijvoorbeeld welke bioscoopfilms zeker de moeite waard zijn!

10 gedachten over “Captains of the Golden Age | Win met de beste tactiek!

  1. Ik heb deze blog gemist denk ik, want ik lees net dat deze winactie een week langer open staat, Erg fijn, want nu kan ik nog een kansje maken! Lijkt me een leuk spel om met vrienden te spelen. En uiteraard ook met mijn zoontje als deze ouder is.

  2. ik doe heel graag mee. gek op dit soort bordspelletjes. en nu mijn ouders weer om de hoek wonen komen er vast weer zondag middag spelletjes dagen aan

  3. Het lijkt me een uitdagend spel. En dat is nu juist wat ik zoek! ik zou dit spel graag spelen met mijn zussen. We hebben vooral nog veel spellen in de kast staan van toen we zelf kind waren en zijn nu toe aan iets vernieuwends ;).
    Ik volg je op Bloglovin’ (meermyr) en daar heb ik dit artikel ook geloved en gesaved. Ik heb geen facebook.

  4. Wat een prachtig spel.
    Lijkt mij eerst wel erg ingewikkeld, maar dat zal iedere keer wel gemakkelijker gaan.
    Heb er wel zin aan.
    Graag doe ik mee. maar heb geen Facebook, volg wel op bloglovin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten