Home » Persoonlijke ontwikkeling » Meer balans in mijn leven? Het lukte afgelopen zomer! *

Meer balans in mijn leven? Het lukte afgelopen zomer! *

review brain balance charlotte labee

In deze review van het boek Brain Balance, geschreven door Charlotte Labee, vertel ik wat het Golden Growth model voor mij persoonlijk deed. Waarom kwam het boek op het juiste moment? En heb ik nu de balans waarnaar ik op zoek was?

Gebrek aan balans

Begin dit jaar en opnieuw voor de zomervakantie merkte ik dat ik enorm vastliep in mijn werk. De balans leek weg. Als ik aan schrijven dacht, voelde ik niet langer de passie door mijn lijf stromen, maar stress en het twijfels. Was dit het nu? Moest ik dit de rest van mijn leven blijven doen? En op welke manier kon ik het in vredesnaam zodanig inrichten dat ik me weer gelukkig zou worden?

Het zal dus weinig verrassend zijn dat balans en meer tijd doorbrengen met het gezin heel hoog aan mijn lijstje stond. Maar hoe kon ik dat rijmen met mijn ambitie? Ik wil heel veel en ver komen met schrijven, maar het had eigenlijk nog een extra zetje nodig. Iets of iemand met inzichten in waar mijn knelpunten liggen.

Toch geloof ik er ook heilig in dat als je iets echt wil, de juiste dingen vanzelf op je pad komen. Of – iets minder zweverig – dat je er vanaf dat moment voor open staat om de juiste dingen te kunnen zien. Voor mij was dat een persbericht over het boek Brain Balance van ‘duizendpoot’ Charlotte Labee. Ze belooft balans in 6 stappen en 60 dagen met haar Golden Growth model. Klonk precies als wat ik nodig had.

Brain Balance

Meer balans in zes stappen

Zonder te veel inhoudelijk te willen uitleggen wat het Golden Growth model precies doet, komt het (wellicht wat kort door de bocht) op het volgende neer: je gaat de diepte in, op zoek naar je wensen, je belemmeringen en een manier om je probleem om te zetten in een kans. Voor mij betekende dat dus echt ‘graven’ in mijn verleden. En ik kan je zeggen dat het soms behoorlijk confronterend was.

Charlotte neemt je mee aan de hand van haar eigen verhaal. Ze schrijft openhartig over haar burn outs, maar vertelt daarnaast ook inhoudelijk over je brein. Want je hersenen zijn de basis van alles – en dus alle verandering die je graag zou willen zien in je leven. Heel interessant! Het maakte voor mij begrijpelijker en inzichtelijker waarom ik soms reageer zoals ik doe. Waardevolle kennis: door begrip kan je veranderen.

Wie ben je nu en waar komt dat vandaan? Confronterend, maar verhelderend

In stap 2 ga je kijken naar je angsten: wat houdt je tegen op dit moment? En, de diepere laag daaronder, waar komt het eigenlijk vandaan? Ik had voor het eerst in mijn leven het gevoel dat puzzelstukjes écht op hun plek vielen en kon verklaren waarom ik soms zo voorzichtig ben en vaak (te) bescheiden blijf. Het legde voor mij, op een af en toe best pijnlijke manier, bloot waar het een beetje aan schort.

Maar dit geeft ook ruimte aan verbetering. Omdat je begrijpt hoe je hersenen werken én waarin je jezelf tegenwerkt, kan je iets veranderen. Daarnaast laat stap 3 zien waarom je op dit moment in disbalans bent. Ik moest op een gegeven moment de vraag beantwoorden waar ik mijn tijd aan besteed. Het grootste deel ging uit naar werk. Hoe zeer ik ook een sociaal wenselijk antwoord wilde geven, ik kon er niet meer omheen. Mijn werk had een te groot aandeel in mijn persoonlijke leven en dat ging ten koste van ontspanning.

Op weg naar een duidelijk einddoel

Wat wil je bereiken? Hoe? Welke immateriële en materiële opbrengsten levert het je op? Vragen die je allemaal helpen om je uiteindelijke doel te bereiken. Vragen ook die me duidelijker maakten wat ik precies wil. En het fijne is dat je hiermee je hersenen als het ware opruimt. Je geeft ruimte aan de kant die je met je leven op wil en al het andere lijkt ineens minder relevant. Je geeft jezelf weer richting.

Wat levert het boek Brain Balance me concreet op?

Kennis van de werking van onze hersenen

Een waardevol onderdeel aan het boek vind ik dat je leert hoe het allemaal werkt in je hoofd. Waarom je bepaalde zaken doet, denkt en waarom het zo’n lastig proces lijkt daar iets aan te kunnen veranderen. Ik zei het hierboven al, maar dat is de basis als je een omslag zoekt in je leven.

Gezondere voeding

Zo minderde ik een tijdje geleden met (niet-biologische) zuivelproducten, probeer ik nog steeds zuinig te doen met vlees en de snelle suikers te laten staan. Daarbij slik ik wel dagelijks vitaminesupplementen, omdat ik nog te vaak merk dat ik niet volledig aan mijn gewenste hoeveelheid groenten en fruit kom. Hopelijk kan ik die straks ook laten staan.

Aan mijn lichaam merk ik duidelijk verschil. Ik zeg niet dat ik nooit de fout meer in zal gaan, maar ik voel me fitter en heb meer zin om erop uit te gaan. Ook zit ik mentaal lekkerder in mijn vel.

Meer tijd voor ontspanning

Inspanning door ontspanning in plaats van andersom. Eén van de opdrachten in het boek was om dagelijks een uur aan jezelf te besteden. Toen ik het las, kreeg ik het een beetje benauwd. Waar moest ik dat uur vandaan toveren?

Ik besefte echter al snel dat hier de basis zit van mijn probleem. Als je niets verandert en geen moeite wil steken, dan zal alles blijven zoals het was. En dat wilde ik dus juist hoe dan ook voorkomen. Ik voegde de daad bij het woord, bestelde een paar fijne boeken voor mezelf en laste dagelijks een pauze in waarin ik iets deed waar ík gelukkig van word. Gaandeweg ging het steeds beter. Inmiddels is het vast onderdeel van mijn dag.

Ik zit beter in mijn vel

Een tijdje geleden ging ik in een kort jurkje (met blote benen dus) naar het zwembadje verderop. Een jaar daarvoor zou dat ondenkbaar zijn. Ik was me altijd extreem bewust van mijn benen na de zwangerschap en vergeleek ze veel te veel met anderen. En nu wil ik niet alles bij het boek neerleggen (het komt ook voort uit een proces dat al langer gaande is), maar het hielp me er wel bij. Voor het eerst besloot ik daarom ook gewoon de knop om te zetten en na de zomervakantie meer te gaan sporten: zwemmen en dansen.

Een naslagwerk voor komende jaar/jaren

Het boek Brain Balance is veel meer dan kennis. Het is een naslagwerk waar ik ook na afloop nog iets aan heb. Elke dag leer je bij. Misschien heb ik over een halfjaar wel andere doelen, omdat ik veel verder ben dan nu. Ik weet zeker dat ik het boek nog wel even bij me houd in elk geval, om af en toe terug te kijken en soms juist vooruit.

De balans is inderdaad veel meer terug

De belangrijkste vraag van allemaal is natuurlijk of het boek geholpen heeft. Daar kan ik alleen maar JA op antwoorden. En voor wie het wil weten: dat zou ik ook zeggen wanneer ik het boek zelf had gekocht.

Eindoordeel over het boek Brain Balance

Ik ben oprecht heel blij met Brain Balance (maar goed dat had je waarschijnlijk al door haha). Het gaf me inzichten, het zetje in de rug dat ik heel hard nodig had en liet me eens anders naar zaken kijken. Vooral dat moment dat bepaalde puzzelstukjes op hun plek vielen en ik besefte dat mijn leven grotendeels wordt bepaald (en soms belemmerd) door gebeurtenissen uit het verleden.

En ik weet dat je niet alles actief kunt veranderen, soms moet je ergens gewoon ‘mee leren leven’. Maar je hebt toch meer invloed op alles dan je misschien zelf doorhad.

En nu?

Nu mijn doelen concreter zijn, kan ik ermee aan de slag:

Dat laatste is nogal vaag natuurlijk. Inhoudelijk kan ik er ook nog niet te veel over zeggen (bepaalde zaken moeten zich nog vormen), maar komt erop neer dat ik gewoon voldoende wil verdienen en blijf doorgroeien in mijn werk.

Zit jij lekker in je vel? Is je leven in balans? Of zou jij ook wel baat kunnen hebben bij een boek als Brain Balance?

Volg je Lotus Writings al op Pinterest?

Deze blog bevat een gekregen item. Dat neemt niet weg dat ik er écht veel aan heb gehad de afgelopen weken. Van een zomervakantie vol bewuste momenten met de kinderen (en zonder telefoon) tot concrete doelstellingen voor mijn bedrijf.

Afbeelding, Rawpixel.com – Shutterstock

Summary
Review Date
Reviewed Item
Brain Balance (Charlotte Labee)

Merel

Merel (39) is eindeloos trots op haar vier dochters en zoon: June, Rose, May, Nova* (2020) en zoon Sean. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2015 startte ze een goedlopende lifestyleblog: Lotus Writings voor dertigplussers: boordevol handige tips en nuchtere ervaringsverhalen met humor.

Een gedachte over “Meer balans in mijn leven? Het lukte afgelopen zomer! *”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten