Verlegen? Reken er vandaag nog mee af in 5 simpele stappen

TIPS BIJ VERLEGENHEID – Verlegen zijn kan je best beperken in je dagelijks leven. Zomaar even op iemand afstappen of een heel gesprek voeren zonder haperen of ongemakkelijke stiltes… Misschien heb je jezelf er al bij neergelegd. Dat hoeft niet. Ooit was ik ook heel verlegen, maar ik leerde ermee omgaan. En dat kan jij ook! Met deze 5 tips bij verlegenheid kruip ook jij hopelijk uit je schulp! 

Al jaren last van verlegenheid

Aan mijn manier van schrijven lees je het waarschijnlijk niet af, maar in werkelijkheid kan ik vrij timide zijn bij onbekenden. Misschien een kwaaltje waar meer schrijfsters mee kampen: op papier komen de mooiste verhalen los, maar in werkelijkheid hou je jezelf liever op de achtergrond. Op jonge leeftijd had ik zelfs last van erge verlegenheid. Ik was op jonge leeftijd al heel bewust van mezelf, wist niet goed hoe je zo’n algemeen praatje hield met onbekenden en meed feestjes of gelegenheden waar ik niemand kende. Het kwam zelfs eens zover dat ik op mijn negende na het volleyballen uitstapte bij een vriendin om anderen te laten uitstappen, waarna ik niet meer durfde te vragen of ik daarna nog mee naar huis mocht rijden. Gevolg: een wandeling van anderhalve kilometer. Erg praktisch was het dus niet.

Studie hielp bij verlegenheid

Op mijn drieëntwintigste ging ik studeren. Mooi moment, vond ik, om die verlegenheid voorgoed vaarwel te zeggen. Tegenwoordig zeggen mensen zelfs: ‘Verlegen, jij?’ als ik hen vertel over vroeger. Ik vergeet namelijk zelf weleens dat ik veranderd ben. In een grotere groep voel ik me nog steeds het prettigst op de achtergrond, maar ik ben in elk geval niet meer bang iets hardop te zeggen. Weten hoe jij ook van je verlegenheid kunt afkomen? Ik deel graag mijn eigen tips bij verlegenheid om je een handje te helpen.

Tips bij verlegenheid

 1. Besef dat anderen nieuwe situaties vaak ook spannend vinden

  Als je verlegen bent, vergelijk je jezelf vaak met anderen. Zij lijken nergens last van te hebben en stappen zelfverzekerd op onbekenden af. Of ze vragen in de opnieuw gereorganiseerde supermarkt met heldere stem waar de knakworsten staan. Misschien staan ze zelfs voor een groep mensen te presenteren zonder enige tekenen van zenuwen. En toch betekent dat niet automatisch dat ze zich ook zo voelen. Door te beseffen dat je echt niet de enige bent die het spannend vindt aan die nieuwe cursus Spaans te beginnen, loop je waarschijnlijk net iets makkelijker naar binnen.

 2. Kijk het kunstje af

  Als je anderen toch bekijkt, kun je net zo goed eens bestuderen hoe zij het aanpakken. Waar praten twee mensen over die elkaar nog niet kennen? En je hoeft geen diepgaande discussie aan te gaan over Tolstoj of Nietzsche, maar vraag eens door. Stel dat je in gesprek komt en iemand laat vallen kortgeleden naar Suriname te zijn geweest, informeer eens hoe het daar was. Stel open vragen en het gesprek komt op gang. Of geef een (welgemeend!) compliment over iemands sieraden of kleding bijvoorbeeld en praat daarover (niet te lang trouwens; dat brengt me bij punt drie).

 3. Stiltes zijn ook prima

  Besef dat een gesprek soms helemaal niet heel lang hoeft te duren. Je hoeft ook niet nerveus alle stiltes op te gaan vullen en te ratelen als een kip zonder kop; die neiging heb ik nog weleens en dan praat je over onzinnige dingen, waarna je denkt: ‘Had ik niet beter mijn mond kunnen houden?’

  De eerste kennismakingsdag van de Eureka-week zat ik naast een meisje. Ik vertelde haar onder andere hier niet te zijn om vrienden te maken. Dit was pure sociale onhandigheid. Wat ik haar eigenlijk wilde zeggen was dat zo’n kennismakingsweek prima geschikt is om nieuwe mensen te leren kennen. Als daar geen vriendschappen uit voortvloeien is dat niet erg, als je maar met elkaar door één deur kunt. Eigenlijk een nutteloze opmerking dus, maar hij was eruit voor ik het wist. En via via hoorde ik dat zij inderdaad alleen die zin had onthouden: ‘Die Merel is ook arrogant! Wat doe je hier als je geen vrienden zoekt?’ Mooi leermoment 😉 Stiltes zijn oké!

 4. Schaam je niet voor jezelf of je verlegenheid

  Wat voelde ik me rot na die opmerking van hierboven. Had ik nu mijn eigen glazen ingegooid? Welnee! Het duurde even voor ik dat besefte, maar iedereen zegt weleens iets stoms. Je kunt er beter van leren voor een volgende keer. En lach erom of spreek het gewoon op dat moment uit: ‘Wat zeg ik dat toch onhandig, ik bedoel meer dat …’!

 5. Zoek gezamenlijke interesses

  Ik rook weliswaar allang niet meer, maar sigaretten zorgden altijd voor een goed gesprek. Je zat met elkaar in de vrieskou te bikkelen en dat schepte een band. Of zet een groepje vrouwen met hoge hakken bij elkaar op een feestje, kunnen ze lekker klagen over de pijn in hun voeten. Ook andere ouders zijn fijne gesprekspartners. Je loopt vaak tegen dezelfde dingen aan in de opvoeding en kunt bijna ongelimiteerd doorgaan over je kinderen. Werkt als een trein!

Ben jij erg verlegen (geweest)?
Of stap je met gemak op een onbekende af?

About Merel

Merel is eigenaresse en hoofdredactrice van het veelgelezen mama- en lifestylemagazine Lotus Writings. Dol op (iets te veel) snoepen, muziek uit 'haar' tijd en haar passie schrijven, maar het allermeest op Ro en hun drie temperamentvolle dochters June (12), Rose (4) en May (3).

15 thoughts on “Verlegen? Reken er vandaag nog mee af in 5 simpele stappen

 1. Ik ben nog steeds verlegen. Niemand merkt het, maar ik ben het echt heel erg. Pas schrijvend kan ik zeggen wat ik vind en wat ik op mijn hart heb. Mooi stuk 😊 x

  1. Knap! Kan best een weg zijn om je te ontdoen van die verlegenheid.
   Inmiddels vind ik het ook niet meer eng, hoewel ik ook heel blij ben dat ik niet zomaar meer in die situatie kom haha!

 2. Ik was vroeger ook heel verlegen. Durfde zelfs geen koffie te halen omdat ik bang was om tegen mensen te praten. Heb daar ook eens een blogje over geschreven wat bij mij hielp. Behalve dingen die jij al noemt hielp het bij mij ook heel erg om meer initiatief te nemen. Ik was altijd heel afwachtend en kon eigenlijk niet goed omgaan met onverwachte dingen, dus dat maakte me heel erg onzeker. Nu probeer ik sneller zelf iets voor te stellen of inderdaad vragen te stellen. Dit ontdekte ik overigens omdat ik jaren als journalist heb gewerkt (waarbij de dus aan de lopende band onbekende mensen moet aanspreken) en dan helemaal niet verlegen was, omdat ik het initiatief had. Dat werkt bij mij dus goed.

  1. Herkenbaar! Staat hij op je eigen site?
   Bijzonder dat je dan toch de journalistiek in bent gerold. Het scheelt zeker als je zelf initiatief neemt (dan hoef je ook niet per se zelf te praten, maar kun je wel een gesprek op gang houden en dat geeft toch zelfvertrouwen).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:

Welkom op Lotus Writings! Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruiken van cookies. In de footer van deze website vind je mijn privacyverklaring. Hierin leg ik uit welke persoonsgegevens ik verzamel op Lotuswritings.nl en wat ik hiermee doe. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten