27 recepten voor moeilijke eters

27 recepten voor moeilijke eters | Zo laat je ze weer smullen

RECEPTEN VOOR MOEILIJKE ETERS – Op het moment dat je jezelf rijk rekent, blijken kinderen meestal een verrassing voor je in petto te hebben. In ons geval juichte ik iets te blij dat onze dochters gelukkig goede eters waren. Ze lustten bijna alles en aten lekker door. Tot dat ene moment dat alles anders werd. Daarom verzamelde ik 27 lekkere recepten voor moeilijke eters! 

Ontbijt en lunch

Eigenlijk had ik er totaal geen rekening mee gehouden, maar ook ontbijt en lunch bezorgden ons ineens kopzorgen. Ze lustten geen brood meer en ook het beleg werd aan een kritische blik onderworpen. Jam? Nee moet ik niet. Pindakaas? Niet lekker. In eerste instantie wist ik niet wat ons overkwam, maar na verloop van tijd wende ik eraan. Wat hier helpt is om de kinderen een keus te geven: wil je jam of pindakaas? Dan lusten ze het wel. Of niet, maar als blijkt dat er geen alternatieven zijn, gaan ze toch overstag. Maar soms bieden we iets heel anders aan, ter afwisseling. Deze recepten zijn net even iets anders dan wat je normaal misschien eet.

Pannenkoekjes

We maken regelmatig pannenkoekjes van banaan, havermout en sojamelk. Niet alleen voedzaam, maar ook nog eens heel lekker. Als beleg krijgen ze een beetje ahornsiroop, appelstroop of honing. En soms eten ze hem op voor ik het kunnen vragen wat ze erop lusten, ook prima.

Pizza-eierkoek

Favoriet bij onze peuters Rose en May. Soms trakteer ik ze op een eierkoek. En niet zomaar eentje! Nee, ik snij hem in achten en dan hebben ze een pizza-eierkoek. Echt, soms zit het hem gewoon in de naam die je iets geeft. Als extra traktatie kan je ze in de zomermaanden beleggen met aardbeien.

Volkoren beschuitje met kaas

Lekker oer-Hollands: simpel, maar wel lekker.

Broodje gezond

Over het broodje gezond is veel gezegd. Maar ik denk echt dat je het zelf zo (on)gezond kan maken als je het zelf wil. Neem een volkoren broodje, laat ze zelf beleggen met kipfilet en komkommer en ze kunnen smullen.

Wraps

Hoewel een wrap relatief veel calorieën bevat, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de volkoren variant te nemen en te vullen met caloriearm beleg. Magere vleeswaren, toch maar weer komkommer, voor de liefhebber wat Hüttenkäse.

Pap

Eet jij het nog weleens? Ik eigenlijk bijna nooit, terwijl ik vroeger genoot van de griesmeelpap bij mijn oma. Toen met een klontje roomboter erin en wat suiker. Ik vond dat echt een klein feestje. Heel soms haal ik het weer in huis en dan geniet ik, ook zonder de suiker.

Avondeten

Het avondeten kan nog wel de grootste uitdaging vormen. Soms hoeven ze gewoon niks meer, omdat ze vol zitten met wat ze de rest van de dag aten. En een andere keer willen ze graag testen hoever ze kunnen gaan. Misschien zelfs of ze er nog een boterham uit kunnen halen. Zorg dus dat je consequent bent in je aanpak. Ik ga je niet vertellen of het verkeerd is om een broodje te geven wanneer ze hun diner niet opeten, maar weet wel dat kinderen graag willen weten waar ze aan toe zijn. Dus geef je één keer wat anders, dan kan je erop rekenen dat ze het volgende keer opnieuw verwachten. Hieronder een aantal recepten waarmee je de periode kan overbruggen waarin ze veel minder goed eten dan daarvoor. Succes!

Pasta

Pasta met spinazie

Ik herinner me nog zo goed dat mijn moeder vertelde een lekker recept te hebben gekregen van een vriend. Zij aten thuis pasta met spinazie. Ik keek haar vol afgrijzen aan. Dat ging ik dus echt niet eten. Maar ik moest een hapje proberen en dat deed ik, met veel gezucht en gesteun. Maar tot mijn grote verbazing vond ik het echt heel erg lekker. Sindsdien stond het ijzerrijke gerecht regelmatig op het menu. Ook onze eigen meiden zijn er dol op en het recept is zo ongelooflijk simpel.

Benodigdheden

  • Pasta
  • Spekjes (varkensspek of kalkoenspekreepjes)
  • Spinazie à la crème
  • Boursin
  • Als je durft: champignons

Bereidingswijze

Kook de pasta. Bak intussen de spekjes aan (met eventueel een snufje kurkuma en gesneden champignons), gooi spinazie in de pan en voeg daar de Boursin bij. Na afloop roer je alles door elkaar en klaar is kees.

Pasta met broccoli

Wat hier ook goed werkt is pasta met broccolisaus.

Benodigdheden

  • Pasta (liefst tagliatelle of schelpjes)
  • Spekreepjes (kalkoen of varken)
  • Rode of roze ui
  • Oesterzwammen
  • Champignons
  • Broccoli
  • Crème fraîche

Bereidingswijze

Kook de broccoli 5 minuten in zijn geheel (dus nog niet snijden). Intussen snij je de ui, oesterzwammen en champignons fijn en breng je de spekjes op smaak. Ik gebruik hiervoor veel kurkuma, maar je kan ook kerrie gebruiken. Als de broccoli klaar is, haal je hem in zijn geheel uit het water en legt hem op een snijplank. Doe de pasta in het kokende water (van de broccoli dus) en bak de spekjes, ui en paddenstoelen aan. Dan snij je de broccoli in kleine roosjes en voegt deze een paar minuten voor de pasta gaar is toe aan je spek-ui-paddenstoelmengsel, samen met de crème fraîche. Beetje peper naar smaak en tot slot alles door elkaar roeren.

Pasta met tomatensaus en kipfilet

De ideale manier om heel veel groenten te verstoppen. Je kan paprika’s en worteltjes bijvoorbeeld ook pureren (courgette trouwens liever niet, dat wordt een hele rare substantie). Kruid vooraf de kipfilet en snij in kleine stukjes. Als je het iets langer laat staan, wordt de filet lekkerder van smaak.

Wat je doet? Je kookt pasta en bakt intussen op hoog vuur je kip aan. Daar doe je dan van alles bij: ui (fijn gesnipperd), knoflook, gepureerde paprika, champignons en een hele lading snoeptomaatjes. Wij gebruiken makkelijk zo’n grote emmer van de Lidl voor één saus. Zet het vuur iets lager, maar hoog genoeg om de tomaatjes goed te verwarmen. Je kunt ze op een gegeven moment ‘plat drukken’ en na verloop van tijd gaat het binden tot een stevige saus. Vlak voor de pasta kookt meng je er nog wat geperste knoflook doorheen. Heerlijk!

Aubergine lasagne

De saus is ongeveer zoals hierboven. Enige toevoeging: aubergine. Je snijdt deze een halfuur van tevoren in plakken, bestrooit ze met zeezout en wacht dan. Na een halfuur veeg je het vocht en zout eraf, snijdt ze in stukken en roert ze door de saus. Voeg naast de tomaatjes ook een pakje Tomato Frito (Heinz) toe en je lasagnesaus is klaar. Gebruik een laagje bladen, saus, kaas, bladen, saus, kaas tot de schaal vol is.

Aardappelen

Probeer eens nieuwe gerechten uit met aardappel. Wat dacht je van:

Zoete aardappelfrietjes

Misschien niet zo heel gezond als je ze frituurt, maar wel erg lekker. Je moet hierbij wel iets meer tijd nemen dan normaal, omdat je ze ook moet voorbakken natuurlijk. Maar goede aardappelfrietjes smaken heerlijk! Serveer met worstjes of juist gegrilde kipfilet en groenten die ze wel lusten. Al dan niet in een bijzondere vorm gesneden.

Gebakken aardappeltjes met salade

Wij gebruiken hier vaak minikrieltjes voor. Kinderen zijn er dol op en via de salade krijgen ze alsnog wat groenten binnen. Opnieuw niet heel gezond, maar ideaal voor de zaterdagavond.

Stamppot

Varieer eens met stamppot op basis van aardappelpuree met:

  • Rode kool met appel
  • Zuurkool en stukjes kaas
  • Boerenkool met spekreepjes
  • Bloemkool en een papje van maïzenasaus
  • Spruitjes

Aardappel uit de oven

Naast gepofte aardappel is een aardappelschotel van aardappelschijfjes ook lekker. Zeker in combinatie met spitskool en gehakt. Voeg kruiden naar smaak toe en dek af met een laagje kaas dat straks heerlijk gaat smelten in de oven.

Soep

De ideale manier om je kind vol te proppen met groente zonder dat hij dat door heeft, is het maken van een lekkere soep. Denk bijvoorbeeld aan tomatensoep (extra lekker wanneer je hem een nachtje laat staan in de koude buitenlucht), kippensoep of goed gevulde groentesoep. Lekker broodje erbij met zelfgemaakte kruidenboter.

Brood

Er zijn natuurlijk ook genoeg gerechten die je kan eten met brood.

Pita Shoarma

Je kan de pita zo (on)gezond maken als je zelf wil. Als kinderen het gevoel krijgen dat ze iets te zeggen hebben over de inhoud van hun bord, eten ze soms meer. Zet vrolijk gekleurde kommetjes op tafel met schijfjes komkommer, sla, tomaat, evt. een (zelfgemaakt) sausje of frisse yoghurtdip en laat ze hun broodje zelf samenstellen.

Broodje hamburger

Ook lekker en kan je aanpakken op dezelfde manier als de pita shoarma. Door ze zelf te laten kiezen uit verse groenten, heb je nog kans dat ze ervan beginnen te snoepen voor ze aan hun broodje beginnen.

Wraps

Hoewel dit niet echt brood is, valt het wel binnen de categorie deegwaren. En dus zet ik hem hier maar even.

Benodigdheden

  • Varkensfilet (of kip)
  • Roze of rode ui
  • Paprika
  • Champignons
  • (Geraspte) wortel
  • Courgette
  • Emmer snoeptomaatjes van Lidl
  • Avocado
  • Zure room
  • Wraps

Bereidingswijze

De saus maak je ongeveer zoals de bovenstaande pastasaus: filet kruiden en aanbraden, ui, champignons, wortel en paprika erbij. Roeren tot het wat zachter wordt. Dan de courgette eraan toevoegen en snoeptomaatjes. Naar smaak geperste knoflook in de pan en de saus een beetje laten indikken.

De avocado snijden en schillen. In een bakje prakken, beetje zout erbij voor de smaak (als je wil). En de zure room breng je op smaak met wat zwarte peper. De wrap opwarmen, beleggen met zure room en wat avocado. Dan de saus eroverheen en (voor de echte lekkere trek) een klein handje geraspte kaas. Niet zo gezond, maar wel vol groenten.

Tip: je kan wraps ook bakken in de pan. Gewoon op laag vuur en wachten tot hij wat boller gaat staan. Persoonlijk vind ik de smaak dan lekkerder dan wanneer je ze opwarmt in de magnetron.

Rijst

Spitskool, prei en varkensfilet

De relatief zachte smaak van spitskool doet het hier thuis goed. We gebruiken deze combinatie ook weleens voor de bami/mihoen. Je kan het eventueel op smaak brengen met wat zoetzure saus, maar voor de gezonde versie kan je het natuurlijk beter houden op rijst met groenten en vlees.

Gevulde (punt)paprika

Kook de rijst en meng met wat tomaat, gehakt, verschillende lekkere groenten die erbij passen (denk aan wortel, prei) en vul de paprika. Zet die vervolgens in een ovenschaal en bak in 40 minuten op 180 graden.

Bruine bonen en rookworst

Hier echt een hit. Kook de bruine bonen en rookworst; de rijst in de rijstkoker. En als het klaar is voeg je het samen. Ook heel lekker met salade of komkommertjes.

Ons verhaal: hier geen slechte eter!

Wacht maar tot ze wat ouder is

Ergens is het jammer dat je blogs eeuwig online blijven staan. Zo kunnen jullie namelijk feilloos achterhalen dat ik tijden geleden nog schreef hoe fantastisch onze peuter Rose nog at. Hier geen kieskeurige snoepkont, al hield ik voor de vorm natuurlijk een slag om de arm! Stiekem dacht ik gewoon te kunnen ontsnappen aan een echt slechte eter. Als anderhalf-jarige verslond ze namelijk makkelijk twee tot drie boterhammen. Inmiddels staat ze weer een beetje stil qua groei, heb ik het idee. En eindelijk begrijp ik waarom andere ouders regelmatig riepen: ‘Wacht maar tot ze wat ouder is!’ Tja…

Keurig volgens de regels

Het begon allemaal een tijdje geleden. In eerste instantie viste ze stukjes vlees uit haar bord. ‘Hoeve niet hoor, vinnet niet lekker,’ becommentarieerde Rose haar eigen gedrag. Als echte modelouders zeiden we: ‘Prima, dan hoef je het niet. Leg maar op tafel neer’ (als alternatief voor de grond) Geen halszaak van maken, dan wordt eten ook geen machtsmiddel. Ja, wij kennen de voorschriften best! Na het vlees volgde de tomaat, zo nu en dan paprika en laatst zelfs hele scheppen rijst. Alleen pasta gaat er mondjesmaat in of rijst met stoofvlees. En dan denk je: gelukkig eet ze tussen de middag en ‘s ochtends wel goed. Think again. 

Speciaal voor de slechte eter: een pizza eierkoek

‘Mama ik hoeve niet te eten. Ik wil spelen,’ was het eerste dat ze zei, toen we laatst de huiskamer in liepen. Demonstratief ging ze met haar rug naar me toe zitten om een toren te bouwen van Duplo. Het gesprek dat volgde ging ongeveer zo:

‘Jammer,’ zei ik haar, ‘ik heb lekker eierkoek voor je.’
‘Ik hoef geen eierkoek.’
‘Dan eet ik deze pizza eierkoek wel helemaal zelf op.’
‘O, jaaaaa, pizza eierkoek!’ Met een noodgang rende ze naar de tafel, klom in haar stoel en wipte ongeduldig heen en weer, klaar voor deze speciale verrassing.

Ik sneed hem in acht stukken en om beurten mochten zij en May een stuk pakken. Genietend at ze haar deel op, tot de laatste kruimel zelfs. Met een beetje creativiteit kom je er wel, merken we. Dat onze dochter de hele moeilijk-eten-fase zou overslaan, blijkt echter een grotere desillusie dan toen ik dacht dat negeren haar kon laten stoppen met gillen… Het komt vanzelf wel weer, dat weet ik, maar het blijft soms lastig de neiging te onderdrukken haar niet bij te voeren.

Heb jij toevoegingen: wat zijn jouw favoriete recepten voor moeilijke eters?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “27 recepten voor moeilijke eters | Zo laat je ze weer smullen

  1. Oh wij hebben een hele erge fase met onze tweede zoon gehad. Hij is nu 5 en het gaat steeds beter sinds een jaar, dwz hij eet weer gevarieerd en zijn groente op. Ian begint nu de kaas van zijn brood af te plukken en de boontjes uit de rijst te vissen, haha! Ben benieuwd hoever deze fase bij hem zal komen. De andere twee hadden weinig last.
    Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…Picknicken op de Ginkelse heiMy Profile

    1. Ja dat doet onze jongste nu ook. Net als pindakaas, ze likt het er gewoon af haha. Waarschijnlijk van haar zus gezien… Grappig he, dat het per kind enorm kan verschillen? Meen me te herinneren dat de oudste er bijvoorbeeld ook weinig last van had.

  2. Ja! Wij hebben als regel dat eten nooit hoeft, maar aan tafel zitten wel. Mijn dochter zegt regelmatig dingen zoals: “bah, vind jij (dat betekent ik) dit vies”. Meestal geeft ze het dan weg. “Mamma vind het wel lekker”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge