37 makkelijke recepten voor moeilijke eters (incl. tips)

Waar je baby zo goed als alles eet, verandert je kind vanaf de dreumes- of peutertijd vaak in een een moeilijke eter. Het is lastig, want je wil wel dat je kind genoeg groenten en fruit binnenkrijgt. Gelukkig zijn er ook genoeg oplossingen. Deze recepten voor lastige eters, om maar iets te noemen en wat aanvullende tips om ze ongemerkt net wat meer vitamines te laten eten. En voor je het weet heb je geen lastige eter meer. Mocht je aanvullende tips hebben? Deel ze dan zeker met de andere lezers van dit artikel!

Inhoud Verberg

Moeilijke eter? Dan zijn dit handige tips

Voor we verder gaan met lekkere recepten voor lastige eters hier vast wat extra tips:

  • Probeer groenten zoveel mogelijk te verwerken in je voeding. Bijvoorbeeld spinazie door een smoothie of pannenkoek, pompoen kan je goed verwerken in pannenkoeken of wraps, van courgette kan je een soort spaghetti maken (de zogenaamde courgetti) en bloemkoolrijst kan je mooi verstoppen in de nasi.
  • Is je kind moeilijk als het gaat om groenten? Pureer ze dan tot soep of saus. Hij heeft zo geen last meer van de structuur van de voeding, maar krijgt wel enigszins de pure smaken binnen.
  • Begin een moestuin! Niet alleen ecologisch verantwoord en voordelig, ook leert je kind waar groenten en fruit vandaan komen. Bovendien zijn die zelf geteelde aardbeien of worteltjes natuurlijk veel lekkerder dan die bij de groenteboer.
  • Samen koken helpt vaak ook als je kind niet zo makkelijk eet. Kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen met het schoonmaken van de champignons of wassen van de sla. Oudere kinderen laat je iets meer zelf doen.
  • Vraag hen wat ze graag willen eten. De inspraak in het avondeten maakt dat kinderen het eten niet als een machtsmiddel gaan gebruiken.

Lees meer in dit artikel: Handige tips voor lastige eters, geen gezeur meer aan tafel

Alternatief ontbijt of lunch voor je lastige(re) eter

Wie dacht dat de dreumes of peuter met een culinaire voorkeur zich alleen ’s avonds laat zien, heeft het mis. Vanaf een bepaalde leeftijd willen ze simpelweg niet alles meer proeven. Soms vanwege de structuur, een andere keer om te kijken hoever ze bij jou kunnen gaan en dan weer omdat ze overdag eigenlijk al genoeg op hebben. Wat de reden ook is, als je kind lastiger eet, is het goed om een aantal handige recepten achter de hand te hebben. We besloten daarbij ook ontbijt- en lunchrecepten te delen, omdat ze ongetwijfeld altijd van pas komen!

Vind je kind een gewone boterham dus niks? Dan zijn onderstaande opties misschien wel wat. Soms is het een kwestie van puzzelen en eventueel afwisselen tot je de winnende oplossing hebt en je kind weer lekker begint te eten.

Pannenkoekjes met banaan en havermout

Hier vind je een recept voor pannenkoekjes van banaan, havermout en sojamelk. Niet alleen voedzaam, maar ook nog eens heel lekker. Als beleg krijgen ze een beetje ahornsiroop, appelstroop of honing. Of gewoon zonder beleg, want ze zijn smaakvol genoeg. En wat dacht je van pannenkoeken waar je wat spinazie in verwerkt?

Lekker alternatief: deze pompoenpannenkoeken uit de Antilliaanse keuken, zitten meteen weer wat extra groenten in

Yoghurt of kwark met fruit

Zet een bakje kwark of yoghurt op tafel en verschillende soorten fruit die ze er zelf in kunnen doen. Denk aan:

  • Verschillende soorten bessen
  • Aardbeien
  • Banaan
  • Mandarijn
  • Meloen
  • Mango
  • Granaatappelpitjes
  • Appel (met een snufje kaneel)
  • Peer
  • Framboos

Je kan de yoghurt/kwark met het fruit natuurlijk ook door de blender halen en aanbieden als smoothie.

Pizza eierkoek

Heeft je zoon of dochter vandaag even helemaal geen trek in een boterham? Dan is de pizza eierkoek vaak al een goed alternatief. Het kan soms in de manier van presenteren zitten. En je hoeft heus niet altijd mee te gaan met de nukken van je dreumes of peuter, maar het kan wel een oplossing zijn. In de zomermaanden kan je ze prima beleggen met fruit, zoals aardbeien, framboos en (blauwe) bessen.

Volkoren beschuitje met kaas

Oer-hollans, simpel en lekker. Het feit dat je hun brood een keer vervangt, kan al genoeg zijn om je moeilijke eter weer enthousiast te krijgen.

Broodje gezond

Zorg voor lekkere broodjes (vers van de bakker of uit de oven), leg verschillende belegsoorten, gekookt ei in plakjes, tomaat en komkommer op tafel en laat hen zelf aan de gang gaan. Wie weet word je nog verrast: als kinderen zelf mogen beleggen pakken ze sneller groenten en eten dus ongemerkt gezonder. Per slot van rekening is er niks zo lekker als je eigen gemaakte broodje!

Wraps

Hoewel een wrap relatief veel calorieën bevat, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de volkoren variant te nemen en te vullen met caloriearm beleg. Magere vleeswaren, toch maar weer komkommer, voor de liefhebber wat Hüttenkäse.

Bordje pap

Als alternatief voor de dagelijkse boterham kan je ook een keer samen havermout- of griesmeelpap maken. Wil je je kind trakteren op iets extra lekkers? Dan is een klontje roomboter en wat basterdsuiker of zoet fruit (zoals een banaan of appel) een klein feestje op zich!

Vegan variant: rijstmelk of amandelmelk met griesmeel, een klontje plantaardige boter.
Vegetarisch: als je wil kan je er ook nog een scheutje biologische honing doorheen roeren.

Avondeten: hoe ga je om met moeilijke eters?

De kern van ons verhaal? Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Dus als je de ene dag wel een broodje of boterham met pindakaas geeft in plaats van pasta en de keer erop eist dat ze hun bord leeg eten, zaait dat verwarring. Dat ze lastiger zijn met eten en niet alles meer nemen, hoort er ook een beetje bij. Uiteindelijk komt het wel goed, zolang je maar een consequente aanpak kiest. Met onderstaande recepten kan je deze periode een beetje overbruggen zonder te veel gezeur.

En vind je dat een leugentje om bestwil soms best moet kunnen? Vertel ze dan dat je harder groeit door champignons of dat hun held ook dol is op deze pastasoort. Soms werkt het – heb je toch weer een avond minder strijd.

Nou ja, en tot slot: houd hoop! Ze komen vanzelf weer op de leeftijd dat bepaalde voeding er gewoon in gaat en dat ze buiten hun comfort zone gaan eten. Als ze twintig zijn ofzo… 😉

Italiaanse keuken/pastagerechten voor moeilijke eters

Pasta met spinazie en spekjes

Dit recept is echt een succesnummer, bij zo’n beetje ieder kind. Ondanks het feit dat er groene groente in zit als basis.

Nodig?

  • Pasta
  • Biologische spekreepjes
  • Spinazie à la Boursin (van Iglo) of spinazieblokjes en een paar goede theelepels kruidenkaas
  • Geraspte kaas

De saus is ontzettend simpel en na afloop roer je de pasta er doorheen. Beetje kaas erover en klaar! Bijkomend voordeel van dit recept is dat het ook nog eens heel erg snel klaar is. Ideaal dus als je een keer weinig zin hebt om te koken of je dreumes dreint en je gewoon zo vlug mogelijk iets op tafel wil hebben staan. Voor de liefhebber doe je er gebakken tomaatjes of champignons doorheen.

Lees hier de uitgebreide versie van dit recept: farfalle met spinazie roomsaus

Merel: ‘Mijn moeder kreeg dit recept ooit als tip van een goede vriend. Zijn kinderen waren niet dol op groenten maar op deze manier aten ze het zonder problemen. Inmiddels is het ook bij ons al jaren een succes én hoor ik van mensen die ooit bij ons gegeten hebben dat ze het nog steeds eten. Grappig toch? Kan dus bijna niet misgaan!’

Tagliatelle met broccolisaus

Ondanks het feit dat hier best wat paddenstoelen in verwerkt zitten, vinden de meeste kinderen het recept wel lekker. Bovendien is broccoli vaak wel favoriet. je kan overwegen om de groente ook in stronkjes te geven, zodat ze die apart kunnen eten.

Benodigdheden

  • Pasta (liefst tagliatelle of schelpjes)
  • Spekreepjes (kalkoen of varken)
  • Rode of roze ui
  • Oesterzwammen
  • Champignons
  • Broccoli
  • Crème fraîche

Bereidingswijze

Kook de broccoli 5 minuten in zijn geheel (dus nog niet snijden). Intussen snij je de ui, oesterzwammen en champignons fijn en breng je de spekjes op smaak. Als de broccoli klaar is, haal je hem in zijn geheel uit het water en legt hem op een snijplank. Doe de pasta in het kokende water (van de broccoli dus) en bak de spekjes, ui en paddenstoelen aan. Dan snij je de broccoli in kleine roosjes en voegt deze een paar minuten voor de pasta gaar is toe aan je spek-ui-paddenstoelmengsel, samen met de crème fraîche. Beetje peper naar smaak en tot slot alles door elkaar roeren.

Lees hier de uitgebreide versie van dit recept: tagliatelle met broccolisaus

Penne met tomatensaus en kipfilet

De ideale manier om heel veel groenten te verstoppen: ui, paprika, wortel, courgette, aubergine, prei, cherrytomaatjes – maar net wat je lekker vindt. Je kan paprika’s en worteltjes bijvoorbeeld ook pureren (courgette trouwens liever niet, dat wordt een hele rare substantie).

Bereidingswijze

Kruid vooraf de kipfilet en snij in kleine stukjes. Je kookt pasta en bakt intussen op hoog vuur je kip aan. Daar doe je dan van alles bij: ui (fijn gesnipperd), knoflook, gepureerde paprika, champignons en een hele lading snoeptomaatjes. Zet het vuur iets lager, maar hoog genoeg om de tomaatjes goed te verwarmen. Je kunt ze op een gegeven moment ‘plat drukken’ en na verloop van tijd gaat het binden tot een stevige saus. Vlak voor de pasta kookt meng je er nog wat geperste knoflook doorheen.

Aubergine lasagne

De saus is ongeveer zoals hierboven. Enige toevoeging die niet mag ontbreken: aubergine. Je snijdt deze een halfuur van tevoren in plakken, bestrooit ze met zeezout en wacht af. Na een halfuur veeg je het vocht en zout eraf, snijdt ze in stukken en roert ze door de saus. Voeg naast de tomaatjes ook een pakje Tomato Frito (Heinz) toe en je lasagnesaus is klaar. Gebruik een laagje bladen, saus, kaas, bladen, saus, kaas tot de schaal vol is.

Tip: doe er kaasblokjes doorheen, gewoon in de saus. Lekkerder misschien nog wel dan kaas tussen de bladen door.

Pasta met rode saus en kruimgehakt

Ben je op zoek naar een makkelijke pasta die je binnen 25 minuten op tafel hebt? Deze fusili met rode saus en kruimgehakt is snel klaar, lekker en bevat lekkere groenten. Erg handig: als er een ander kind mee eet of je een groter gezin hebt dan vier, pas je het recept gemakkelijk aan naar meer personen.

Lasagne van ravioli

Deze lekkere lasagne is ook leuk om met je kinderen samen te maken. Laat hen de ravioli bijvoorbeeld in de ovenschotel neerleggen en helpen met de saus eroverheen te gieten. Je kunt de ricotta trouwens ook prima vast mengen met de spinazie en op die manier over de ravioli heen strijken.

Lillian: ‘We hebben twee lastige eters in huis, maar die vonden dit een van de lekkerste Italiaanse gerechten die ze ooit op hebben. Voor herhaling vatbaar dus! En hoewel de hoeveelheid spinazie mij in eerste instantie stiekem een beetje af schrok, bleek het echt heel lekker te smaken. Deze eten we dus vaker!’

Pasta met rode pesto en tomaatjes

Dit simpele recept is erg lekker, al zal misschien niet elke moeilijke eter de pesto weten te waarderen vanwege de kruidige smaak. Hoe je het maakt?

Benodigdheden

  • Penne (of volkoren mini penne, ook leuk ter afwisseling)
  • Biologische spekreepjes
  • Pesto rosso (185 gram) (pesto peperoni e noci is ter afwisseling ook lekker)
  • Trostomaatjes
  • Pecorino romano (om te raspen)

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  2. Bak de spekjes in hun eigen vet een beetje knapperig.
  3. Halveer de tomaatjes en voeg ze toe aan de spekjes, bak even mee.
  4. De laatste twee minuten doe je ook de pesto in de hapjespan.
  5. Giet de pasta af en roer door de saus, beetje geraspte kaas erover en eet smakelijk!

Lees hier hoe je zelf rode pesto maakt

Eenpans bolognese

Makkelijker dan dit recept kan bijna niet. Het kost je weinig moeite, maar is lekker en bevat bovendien een goede zak groenten. Voor moeilijke eters kan je de bleekselderij waarschijnlijk het best uit het recept laten en de hutspotgroenten nog even fijner snijden, zodat het minder nadrukkelijk aanwezig is in je saus. Maar verder is dit de ideale manier om je kind wat groenten binnen te laten krijgen.

Gnocchi met tomatensaus en gebakken ricotta

Je hebt niet veel nodig voor deze maaltijd met gnocchi en gebakken ricotta. De aubergine combineert lekker met de tomaatjes en de ricotta maakt het geheel af.

Gnocchi ovenschotel met romige kip

Soms vraag je je af of die recepten online wel kloppen met de tijden die erbij staat. Bereidingstijd 30 minuten komt in de praktijk soms neer op een uur in de keuken staan. In dit geval niet. Gnocchi heeft een bijzondere structuur maar is (gebakken) heel smaakvol. In deze ovenschotel komen die smaken extra tot hun recht.

Doordat je de kastanjechampignons grof snijdt en verwerkt in een romige saus, valt het voor kinderen minder op dat dit geen vlees is. Voeg er nog een flinke snuf verse of gedroogde Italiaanse kruiden aan toe voor extra smaak en het is hopelijk weer genieten aan tafel! Het recept voor de ovenschotel vind je hier.

Aardappelgerechten voor moeilijke eters

De klassieke AVG (Aardappelen, Vlees, Groenten), maar dan in een vrolijker jasje.

Zoete aardappelfrietjes

Misschien niet zo heel gezond als je ze frituurt, maar wel erg lekker. Je moet hierbij wel iets meer tijd nemen dan normaal, omdat je ze ook moet voorbakken. Serveer met worstjes, gezonde kibbeling of juist gegrilde kipfilet en rauwkost of groenten die ze wel lusten. Al dan niet in een bijzondere vorm gesneden.

Gebakken aardappel met salade

Minikrieltjes zijn lekker en makkelijk. Kinderen zijn er dol op en via de salade krijgen ze alsnog wat groenten binnen. Opnieuw niet heel gezond, maar ideaal voor de zaterdagavond.

Ook lekker: aardappelschijfjes uit de oven met een snufje paprikapoeder erover

Stamppot

Varieer eens met stamppot op basis van aardappelpuree met:

  • Rode kool met appel
  • Zuurkool en stukjes kaas
  • Boerenkool met spekreepjes
  • Bloemkool en een papje van maïzenasaus
  • Spruitjes

Zuurkool met varkensrollade en paddenstoelensaus

De paddenstoelen zouden kunnen afschrikken, maar met een bouillonblokje maak je een saus die bijna niemand kan weerstaan. Het gerecht is verder simpel. Je maakt een zuurkoolstamppot met 500 gram verse zuurkool en een kilo kruimige aardappelen, bakt varkens- of kiprollade in plakken in de pan (kind kan de was doen) en serveert met de heerlijke, romige saus. Het hele gerecht vind je hier.

Aardappelpuree met kalkoencurry

Aardappelpuree met curry en boontjes – het is een lekker, smaakvol recept en je lastige eter krijgt toch weer wat groenten binnen. Misschien vinden ze de boontjes zelf niet zo, maar de romige curry vast wel! Serveer met een stuk kalkoenschnitzel.

Patricia: ‘Eerlijk gezegd zou ik zelf nooit hebben verzonnen om aardappelpuree te combineren met kalkoencurry, tot ik dit recept dus tegenkwam. We hebben zitten genieten. Allemaal. Althans, toen de jongste om was en het toch even probeerde. Heerlijk!’

Aardappelgerecht uit de oven

Naast gepofte aardappel is een aardappelschotel van aardappelschijfjes ook lekker. Zeker in combinatie met spitskool en gehakt. Voeg kruiden naar smaak toe en dek af met een laagje kaas dat straks heerlijk gaat smelten in de oven.

Zoete aardappel lasagne met saucijs

Wist je dat zoete aardappel, hoewel hij minder eiwit en meer koolhydraten bevat dan ‘onze’ aardappel, een bron is van vezels? Bovendien zit hij vol verschillende mineralen, vitamine A en C. Toch slim om hem af en toe eens in je gerechten te verwerken, zoals bij deze zoete aardappel lasagne. Een makkelijk recept voor je moeilijke eter dat hopelijk goed in de smaak valt.

Saltimbocca karbonades met parmezaankrieltjes

In het originele recept staat dat je de karbonades en krieltjes kan serveren met gegrilde courgette. Hier moet je wel van houden (en kinderen die in een lastige fase zitten met eten doen dat niet altijd; de structuur blijft wat papperig en de smaak flauw). Je kan in plaats daarvan kiezen voor een groente die er wel makkelijk in gaat, zoals broccoli of bloemkool. Alternatief is dat je het gerecht serveert met schaaltjes rauwe groenten (geschrapte worteltjes, cherrytomaat of plakjes komkommer).

Soep

Zelf soep maken

De ideale manier om je kind extra groenten te geven zonder dat hij dat door heeft: met een lekkere soep. Denk bijvoorbeeld aan tomatensoep (extra lekker wanneer je hem een nachtje laat staan in de koude buitenlucht), kippensoep, goed gevulde groentesoep of deze heerlijke paprikasoep. Lekker broodje erbij met zelfgemaakte kruidenboter en je hebt een (hopelijk) tevreden zoon of dochter aan tafel. Ook wat lastigere groenten, die je er normaal niet zo snel in krijgt wellicht, kunnen in de vorm van soep wel gegeten worden. Zoals bijvoorbeeld rode linzensoep of pompoensoep.

Pureersoep

Gelukkig hebben supermarkten tegenwoordig ook handige verpakkingen met pureersoep. Zo kan je bij Albert Heijn de volgende varianten halen:

  • Tomaat-oregano
  • Pompoen-wortel
  • Broccoli-spinazie
  • Zoete aardappel-paprika

Hiermee krijg je een bak met 450 gram verse groenten en kruiden die je kort aanbakt, vervolgens kookt en pureert. Het is de ideale manier om een berg groenten te verstoppen voor je lastige eter die ze niet zo nadrukkelijk proeven. Daarbij zijn deze soepen heel snel klaar: binnen twintig minuten staat er een maaltijd op tafel. Fijn als je een keer niet veel zin hebt om te koken.

Gerechten voor lastige eters met brood

Pita shoarma

Je kan de pita zo (on)gezond maken als je zelf wil. Als kinderen het gevoel krijgen dat ze iets te zeggen hebben over de inhoud van hun bord, eten ze soms meer. Zet vrolijk gekleurde kommetjes op tafel met schijfjes komkommer, sla, tomaat, evt. een (zelfgemaakt) sausje of frisse yoghurtdip en laat ze hun broodje zelf samenstellen.

Ook lekker: deze kipshoarma van kipfilet met zelfgemaakt brood en yoghurt-knoflooksaus

Broodje hamburger

Ook lekker en kan je het eten van de hamburgers aanpakken op dezelfde manier als de pita shoarma. Door ze zelf te laten kiezen uit verse groenten, heb je nog kans dat ze ervan beginnen te snoepen voor ze aan hun broodje beginnen.

Groentekerrie met kipspiesjes en naanbrood

De kipspiesjes maak je van biologisch kipgehakt, de kerrie kan je gemakkelijk klaarmaken met een maaltijdpakket. Voor de liefhebber kan je wat rode peper meebakken in een aparte pan om dit gerecht voor jezelf net iets meer pit te geven. Vindt je kind dit echt niks? Dan kan je het kipgehakt bakken met wat tomaatjes en wortel om in het naanbrood te doen, eventueel met wat zelfgemaakte knoflooksaus op basis van magere of Griekse yoghurt.

Hotdogs met alles erop en eraan

Wat bij lastige eters vaak werkt, is hen toch stimuleren om het gerecht zelf samen te stellen. Bijvoorbeeld door Amerikaanse hotdogs te maken met zuurkool ernaast – ook lekker van de barbecue. Dit is natuurlijk niet de gezondste optie die ertussen staat, maar alle beetjes (groenten) helpen. Dan geef je ze die dag gewoon extra groenten tussendoor.

Wraps voor lastige eters

Wraps met varkensfilet en tomatensaus

Benodigdheden

  • Varkensfilet (of kip)
  • Roze of rode ui
  • Paprika
  • Champignons
  • (Geraspte) wortel
  • Courgette
  • Emmer snoeptomaatjes van Lidl
  • Avocado
  • Zure room
  • Wraps

Bereidingswijze

De saus maak je ongeveer zoals de bovenstaande pastasaus: filet kruiden en aanbraden, ui, champignons, wortel en paprika erbij. Roeren tot het wat zachter wordt. Dan de courgette eraan toevoegen en snoeptomaatjes. Naar smaak geperste knoflook in de pan en de saus een beetje laten indikken.

De avocado snijden en schillen. In een bakje prakken, beetje zout erbij voor de smaak (als je wil). En de zure room breng je op smaak met wat zwarte peper. De wrap opwarmen, beleggen met zure room en wat avocado. Dan de saus eroverheen en (voor de echte lekkere trek) een klein handje geraspte kaas. Niet zo gezond, maar wel vol groenten.

Tip: je kan wraps ook bakken in de pan. Gewoon op laag vuur en wachten tot hij wat boller gaat staan.

Wraps met kip en romige tomatensaus

Deze wraps gaan er zelfs bij moeilijke eters in, ondanks dat ze boordevol groenten zitten (zoals rode paprika, bonen, sla en maïs). In principe is dit recept een warm lunchgerecht, maar als je een beetje extra maakt heb je hier ook een prima avondmaaltijd aan.

Enchilada’s met kip

Als je een gerecht zoekt dat smaakt als een cheat meal maar (oké wellicht voor de vorm) wel groenten bevat, dan moet je deze enchilada’s met kip eens proberen. Voor lastige eters kan je de Mexicaanse kruiden eruit laten en eventueel op smaak brengen met zwarte peper en knoflook. Door de heerlijke gesmolten kaas over je enchilada’s heen, zou in principe niemand kunnen zeuren over het avondeten!

Rijstrecepten en noedels of bami

Rijst met spitskool, varkenfilet en prei

De relatief zachte smaak van spitskool doet het hier thuis goed. Past ook bij bami/mihoen. Je kan het eventueel op smaak brengen met wat zoetzure saus, maar voor de gezonde versie kan je het natuurlijk beter houden op rijst met groenten en vlees.

Gevulde (punt)paprika

Kook de rijst en meng met wat tomaat, gehakt, verschillende lekkere groenten die erbij passen (denk aan wortel, prei) en vul de paprika. Zet die vervolgens in een ovenschaal en bak in 40 minuten op 180 graden. Ook erg lekker is deze variant van Jumbo: gevulde paprika met frisse yoghurtsaus. De cobinatie met rijst is heerlijk en ideaal voor kinderen die normaal niet veel lusten. Laat je kind ook helpen in de keuken, bijvoorbeeld met het bereiden van de saus.

Chili con carne

Chili con carne is bij uitstek een makkelijk recept dat de meeste kinderen wel lusten. Het bevat lekker veel bonen, maïs en Mexicaanse roerbakmix, maar ook tomaat. Dus, kortom, dit gerecht zit (redelijk ongemerkt) boordevol groenten en smaakt heerlijk. Dit recept van Jumbo is erg lekker en makkelijk klaar te maken.

Rijst met witte of bruine bonen en rookworst

Ingrediënten

  • Bruine bonen of een pot witte bonen in tomatensaus (uit pot is prima)
  • Rookworst
  • Rijst

Bereidingswijze

Bak de bruine bonen of witte bonen in tomatensaus en rookworst; de rijst in de rijstkoker. En als het klaar is voeg je het samen.

Ook heel lekker met een frisse salade of stukjes komkommer. Eenvoudiger kan bijna niet.

Griekse koftasalade met cherrytomaatjes, feta en rijst

De basis voor dit gerecht is kofta (Wereldgerechten van Knorr), maar de manier waarop je het klaarmaakt is net even anders. De toevoeging van feta en ijsbergsla aan is bovendien erg lekker. Dit is zeker ook de moeite van het proberen waard als je kind niet zo dol is op groenten.

Nasi

Vind je kind rijst lekker? Dan is nasi een fijne toevoeging aan je menu. Je kan ‘Hollandse’ nasi maken met hamblokjes, doperwt en maïs, zoals je hem krijgt bij de Chinees (zoals in dit recept, dat je als basis kunt gebruiken – al zal je de Madam Jeanette eruit moeten laten). Wat ook lekker is, en simpel, is deze variant (uiteraard ook zonder peper) waaraan je, naast de genoemde ingrediënten, nog een nasi groentenpakket toevoegt. Meng eventueel bloemkoolrijst met Basmatirijst om je kind ongemerkt meer groenten binnen te laten krijgen.

Karin: ‘Wat hier ook erg geslaagd is, is zo’n nasi verspakket van Albert Heijn. Pindasaus aan toevoegen, wat kroepoek en een gebakken eitje erbij en ik heb geen kind aan ze.’

Indiase Kip Tandoori

Je kan Kip Tandoori natuurlijk maken met een Wereldgerechtenpakket van Knorr of een pot Chicken Tonight, maar zelfgemaakt is minstens zo lekker. Het voordeel is bovendien dat je dan zelf een beetje kunt aanpassen naar de wensen van je gezin. Vinden ze bepaalde kruiden niet zo lekker of zijn ze niet dol op een specifieke groentensoort? Dan vervang je die gewoon voor iets anders. Ook de cashewnoten uit dit recept kan je apart aanbieden of weglaten.

Bami met kip en pindasaus

Het fijne van nasi- en bamigerechten is dat je hier ongemerkt heel veel groenten in kan verstoppen, zoals bij dit recept van Albert Heijn. Bovendien vinden kinderen het vaak lekker – alleen al vanwege de pindasaus, (cassave)kroepoek en eventueel een gebakken eitje ernaast.

Tip! De satésaus uit dit recept is minder lekker dan wanneer je hem zelf maakt (bijvoorbeeld met een potje Calvé waar je water aan toevoegt).

Noedels met Chinese wokgroenten en zoete chilisaus

Wil je een keertje vegetarisch eten? Dan is dit Allerhande recept met tofu erg lekker. Wil je wel vlees? Vervang de tofu dan voor biologische kipdijfilet. Een bijkomend voordeel is dat je de noedels erg snel klaarmaakt. In minder dan twintig minuten heb je een goede maaltijd op tafel staan waar zelfs je lastige eter geen nee tegen kan zeggen! Maak het extra speciaal voor je kinderen door eens met stokjes te eten.

Overige gerechten voor moeilijke eters

Nacho ovenschotel

Heb je geen zin om uitgebreid te koken en/of gezeur aan tafel? Maak dan een keer een nachoschotel, zoals deze van Jumbo met zwarte bonen en maïs. Iedereen kan gewoon uit de schaal pakken, het voelt een beetje als een feestje (want hoe vaak mag je nu chips eten als avondeten?) en zonder dat ze het direct weten, zit deze schotel lekker vol groenten.

Nog wat laatste tips als je kind een lastige eter is

  • Rooster groenten in de oven. Denk aan (punt)paprika, wortel, tomaatjes etc, maar ook zoete aardappel. Deze kan je makkelijk en snel pureren voor een lekkere (basis)pastasaus. De kinderen merken niets van de groenten die ze binnenkrijgen, maar eten ze op die manier wel. Zorg daarbij dat je wel de beste oven hebt, met meerdere functies: zo is het eten extra lekker en zullen ze makkelijker eten.
  • Zoek gezondere alternatieven voor makkelijke favorieten. Zoals een bloemkoolbodempizza, pompoen- of havermoutbanaanpannenkoekjes en friet van zoete aardappel.
  • Laat ze vanaf een bepaalde leeftijd meehelpen in de keuken: als ze het eten zelf bereiden, vinden ze het vaak een stukje lekkerder.
  • Kijk of je overdag alvast wat groenten kan geven. Denk aan een stukje komkommer, wortel, tomaatjes, paprika en misschien een stronkje broccoli, als ze dat lekker vinden.
  • Een fijne investering is een stoomoven: niet alleen blijft de kwaliteiten van je voedsel goed bewaard, ook ben je lekker snel klaar met koken. En we weten allemaal hoe prettig dat kan zijn met jonge (hongerige) kinderen!
  • Neem jezelf niks kwalijk. De een eet nu eenmaal makkelijker dan de ander; ongeacht de opvoeding of de variëteit aan voedsel die je aanbiedt.
  • Probeer te voorkomen dat je alternatieven aanbiedt, zoals een boterham als ze het avondeten weigeren. Op die manier leren ze namelijk dat je iets lekkerders krijgt als je maar hard genoeg huilt of schreeuwt. Vaak hebben ze bovendien gedurende de dag al voldoende binnen gekregen, waardoor ze niet altijd echt trek meer hebben in de avond.

Houd hoop als je kind ineens in een slechte(re) eter is veranderd! Het trekt vanzelf weer bij. En tot die tijd geven bovenstaande recepten je hopelijk weer wat lucht.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

4 gedachten over “37 makkelijke recepten voor moeilijke eters (incl. tips)

  1. Een kind dat moeilijk is met eten is een aanslag op de ziel vind ik altijd. Want je wilt als moeder dat je kind voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, en tegelijkertijd is het iets dat je niet kunt afdwingen. Ik zeilde er daarom enigszins langs, door voor de avondmaaltijd ‘snacks’ neer te zetten in de vorm van paprikreepjes, en wortelstokjes.

  2. Kijk, deze ga ik bewaren! Want ik kan wel zeggen ze eten goed, maar dat is echt een momentopname… morgen is het zo weer anders😂 dus deze lijst is ideaal.

  3. Wat een handige recepten voor moeilijke eters. Bij mij moesten ze om de 3 maanden het eten opnieuw proeven. Om de 3 maanden veranderd bij de kids nog de smaak.

  4. Wat een mooie lange lijst! Bij mij thuis zijn het best lastige eters en kook vaak apart, omdat de één dit niet lust en de ander dat niet… soms is het echt een drama! Fruit vinden ze allemaal erg lekker, maar de groente is beperkt. Gelukkig is er wel groente wat ze eten dus dan maar iets vaker hetzelfde op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven